Njemački kancelar protivi se pobjedničkoj paradi u Moskvi

Olaf Scholz
42 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da je ovogodišnju tradicionalnu paradu povodom Dana pobjede u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio da razvuče svoje vojničke mišiće. Njemački lider je također osudio akcije Kremlja u Ukrajini, pozivajući EU da podupire Kijev koliko god je potrebno.

U obraćanju Europskom parlamentu povodom obilježavanja Dana Europe u utorak, Scholz je rekao da “2.200 kilometara sjeveroistočno od Strazbura, Putin paradira svojim vojnicima, tenkovima i projektilima”.

Europsku uniju, međutim, ne bi trebalo zastrašiti “ponašanje” ruskog lidera , rekao je njemački kancelar. Pozvao je zemlje članice da “ostanu uporne u našoj podršci Ukrajini – koliko god je potrebno”.

Scholz se također založio za bližu suradnju zemalja članica EU u oblasti odbrane i proizvodnje oružja.

Kancelar je istakao važnost savezništva Europe sa SAD, kao i širenja EU na istok, uz potencijalno pristupanje država Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

U utorak ujutro na Crvenom trgu u Moskvi održana je vojna parada povodom 78. godišnjice pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.

Govoreći na događaju, Putin je, između ostalog, optužio “globalističke elite” da “i dalje insistiraju na svojoj izuzetnosti”. Te moći, tvrdi on, “provociraju krvave sukobe i udare, seju mržnju, rusofobiju i agresivni nacionalizam, uništavaju tradicionalne porodične vrijednosti koje čovjeka čine čovjekom”. Dalje je tvrdio da SAD i njihovi saveznici nastoje da unište Rusiju.

„Izgleda da su zaboravili do čega su dovele sulude ambicije nacista“, zaključio je Putin.

Paradi su prisustvovali lideri nekoliko bivših sovjetskih republika, uključujući premijera Jermenije Nikol Pašinjana, predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, Kasim-Jomarta Tokajeva iz Kazahstana, Sadira Japarova iz Kirgizije, Emomalija Rahmona iz Tadžikistana, kao i Šavkata Mirzijojeva iz Uzbekistana.

2010. godine, Scholzova prethodnica Angela Merkel prisustvovala je sličnoj paradi povodom Dana pobjede u Moskvi 9. maja. Njemačka delegacija predvođena tadašnjim kancelarom Gerhardtom Schroederom bila je prisutna na vojnoj paradi na Crvenom trgu 2005. godine. Očekivalo se da će se Merkel pojaviti 2020., ali je pandemija Covida isključila njenu posjetu.

Dan pobjedenjemačkaOlaf ScholzPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
11 mjeseci prije

Ako mislite da je ovo nešto novo da podsetim na Disovu pesmu “Naši dani” iz 1910te: Razvilo se crno vreme opadanja, Nabujao šljam i razvrat i poroci, Podigao se truli zadah propadanja, Razvilo se crno vreme opadanja. Progledale sve jazbine i kanali, Na visoko podigli se sutereni, Svi podmukli, svi prokleti i svi mali Postali su danas nasi suvereni, Progledale sve jazbine i kanali. Od pandura stvorili smo velikaše, Dostojanstva podeliše idioti, Lopovi nam izrađuju bogataše, Mračne duše nazvaše se patrioti, Od pandura stvorili smo velikaše. Svoju mudrost rastočismo na izbore, Svoju hrabrost na podele i obede, Budućnosti zatvorismo sve izvore, A poraze proglasismo za pobede, Svoju mudrost rastočismo na izbore. Mesto svetle istorije i grobova, Vaskrsli smo sve pigmeje i repove, Od nesreće naše braće, od robova Zatvorismo svoje oči i džepove, Mesto svetle istorije i grobova. Pod sramotom živi naše pokolenje, Ne čuju se ni protesti ni jauci;… Čitaj više »

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Dok se suprotstavlja hordama azijskih Untermenscha…
Jel rekao što o grupi ”proukrajinskih jedriličara koji nisu povezani sa Kijevom”?!?

Zoka
11 mjeseci prije

Fašistički izdanak

Ivan
11 mjeseci prije

Mars svinjo svapska ti bi valjda opet podsjetio EU s Hitlerovom paradom?

nekoime
11 mjeseci prije

Od Olafa do Adolfa samo je mali korak.

Zorule
11 mjeseci prije

Ništa čudno, ljubiteljima nacizma smeta parada povodom pobjede nad istima

Mrčikola
11 mjeseci prije

Tako je Šoki, kakva Moskva…ako da Bog, dogodine ispred Brandenburških vrata…repriza parade.😁

tuf
11 mjeseci prije

Hehe, kako dolazi do izražaja da mu je govor pripremljen unaprijed (možda i ne u Njemačkoj) jer upravo parada ove godine nije sadržavala puno vojne opreme. Nije čak bilo ni preleta zrakoplova. Podsjeća na sve one distribuirane “izjave čelnika” par minuta nakon nemilog događaja. Sve slučajno i spontano. Kako da ne.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

A i ovaj nesretnik , ispadao iz kolijevke – na glavu …..

Maaja
11 mjeseci prije

mali prilog-: Washington uporno tvrdi kako je nuklearni arsenal na tlu Europe obrambenog karaktera, što je najveća svinjarija u modernoj ljudskoj povijesti jer su sva nuklearna postrojenja isključivog ofenzivnog karaktera i s obranom nemaju ama baš nikakve veze. S druge strane EU mora davati “danak u krvi” kad god se stričeku Samu “digne” – tlak. Zato imamo “vojsku” koja će ako bude trebalo pomoći Amerima u EU bazama u “utjerivanju” američke demokracije na tlu Staroga kontinenta. Zato Njemačka nakon Merkelice šuti poput kurve i čini sve što joj se naloži, poput: energetskog samoubojstva, deindustrijalizacije, inflacije i uništenja vlastite države pod bremenom sankcija koje su navodno osmišljene protiv Rusije. Dok gledamo dedolarizaciju na djelu, dok gledamo kako Washington nalikuje sve više na sifilisom zaraženu zvijer koja još uvijek skače po sve umornijoj i nepokretnijoj Europi, trebali bi se zapitati gdje ćemo završiti i na kome će se prvo “oprobati” vojska EU… Čitaj više »

Selena
11 mjeseci prije

Od Vardara pa do Triglava: ,,Pleme moje snom mrtvijem spava.”Njegoš

Max
11 mjeseci prije

Njegovi su na taj dan poraženi.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Ipak se u Moskvi slavi sovjetska pobjeda nad nacističkom Njemačkom 1945. godine.
Izgleda da to sadašnjeg njemačkog kancelara Scholza smeta.

Ico
11 mjeseci prije

Čuči li u Olafu Scholzu NACIST?

Ivan
11 mjeseci prije

Konjina glupa skupa s onom svapskom krmacom Ursulom. Pas im mater i da takve kretencine vode opet EU u propast..

goran
11 mjeseci prije

vi nacisti možete samo da šutite slijedećih 100.000.000 godina,vi šta ste rekli ste rekli sad ima da šutite i da se držite pokunjeno.

Stevan
11 mjeseci prije

kad ce ovaj parcov da crkne ? Jos malo pace izjaviti daje USSSR poceo drugi svedski rat

gogo
11 mjeseci prije

lik je američka marioneta ! Radio za cia i od njih je instaliran ! Amerika će uz pomoš ovakvih nakaza povući europu u propast !

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Pazi ovo. Nijemci… malo mijenjaju povijest u udžbenicima: Staljingrad. 🔴⏳ “Telegram kanal (Papočka kanclera) prethodnih dana prelistao je udžbenike nemačkih osnovaca i otkrio da se mladi naraštaj, buduće nade jedne od najjačih evropskih ekonomija, uče da su nemački >>vojnici, zapravo, „OSLOBAĐALI SSSR od DIKTATURE JOSIFA STALJINA“. „Na nemačke vojnike u Rusiji na početku se gledalo kao na oslobodioce od diktature Staljina“, piše u jednom od priručnika za upis u gimnaziju. Da stvar bude još interesantnija, a kako se dalje može zaključiti iz ovog „obrazovnog“ priručnika, mladi naraštaj u Nemačkoj uči se i da je „1942. godine >>VERMAHT ZAUZEO strateški važan STALJINGRAD na istoku zemlje“. Jedna od odlučujućih i najkrvavijih bitaka u Drugom svetskom ratu, bitka kod Staljingrada, je od simbola snage sovjetske armije postala bitka koju je u jednom trenu, makar na kratko, dobio Berlin.” Vama još nije jasno da smo mi u opasnim 💩? Nikome nije jasno da su kod nas… Čitaj više »

Miro
11 mjeseci prije

Žali što parada nije bila u Berlinu.

IVO ŠAMANIC
11 mjeseci prije

PA NJEGOV DJED JE BIO NACISTA KAKO DA ON BUDE BOLJI ZATO BI BILO BOLJE DA NJEMAČKA NE KUKA ZA NACIZMOM I ADOLFOM JER BI MOGLA BITI SPALJENA I PRETVORENA U RADIOAKTIVNI OBLAK I TRAJNO NESTALA S LICA ZEMLJE ŠTO NATO KAŽE GOSPODIN OLAF IZGLEDA DA NIJE JASNO DA AMERIKA HOCE DA,RAZJEDINI EUROPU KOJA JE HRPA NESPOSOBNJAKOVICA I NEKAKVIM BRISELOM NEZNAM ZAŠTO JE ON IZABRAN DA BUDE TAJ KOJI ODLUČUJE O SVEMU KAKO DA ŽIVIMO I PLJAČJAJU SLABIJE I NAMECU SVOJE ZAKONE BESMISLENE ALI DOCI CE I TOME KRAJ

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI