Njemački SPD napušta Merkel i odriče se mjera štednje

Sigmar Gabriel
8 komentara

“Politika oštrih mjera štednje Angele Merkel je podijelila Europu i prijeti da će uništiti EU, čime na vlast mogu doći populističke snage kao što je Nacionalni front Marine Le Pen, koja se natječe za mjesto u Elizejskoj palači i možda će i uspjeti”, za Der Spiegel je izjavio potpredsjednik njemačke vlade i ministar gospodarstva, socijaldemokrat Sigmar Gabriel.

On u intervjuu spominje i više nego vjerojatnu kandidaturu za mjesto kancelara, do kojeg kani doći u savezu sa Zelenima, što bi ujedno značilo i kraj aktualne velike koalicije SPD-a s demokršćanima.

Sigmar Gabriel navodi kako mjere štednje čak i u srcu Njemačke dovode do reakcije stanovništva kao u ostalim europskim zemljama i uspona političkih lidera, stranaka i pokreta koji su u članku definirani kao “populistički”.

Njemački potpredsjednik vlade zaboravlja da je suluda ideologija mjera štednje “kako bi se u red doveli računi” više “populistička” od programa bilo koje od stranaka i pokreta protiv kojih je ustao Sigmar Gabriel. Razlozi koji opravdavaju ovo ludilo nemaju nikakvog opravdanja ni uporišta u ekonomskoj teoriji, što su u više navrata upozoravali nobelovci Paul Krugman i Joseph Stiglitz.

Lider socijaldemokrata, čvrsto povezan s bivšim kancelarom Gerhardom Schröderom, teško će na izborima izaći kao pobjednik, čak i ako Angela Merkel na izbore izlazi s puno manje šanse za uspjeh nego prije nekoliko godina.

I zato, ako SPD izgubi, ali ostane pri ovim stavovima, koje nije zastupao ranije, mogao bi “prisiliti” kancelarku da odustane od gospodarske i financijske politike koja se pokazala pogubnom za Stari kontinent.

mjere štednjeSDP
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

Mjere štednje se u samoj Njemačkoj nisu tako drastično odrazile na stanovništvo kao u svim ostalim evropskim zemljama, tako da mislim da ova tema iako značajna, neće biti presudna za bilo čiju pobjedu na izborima. Po mom mišljenju, presudna tema će biti emigranti, tj politika emigracije i sve ono što se oko toga vrti. Do izbora ima još dosta vremena, i ako se u tom periodu u Njemačkoj desi još koji teroristički napad ili napadi, manjeg ili većeg obima, nema te politike, programa i teme čije bi zastupanje Angelu Merkel ostavilo na vlasti. Čak ni njen eventualni oštar zaokret od politike “dobro nam došli” ka politici “marš napolje” bio bi prekasan i neuvjerljiv tj, neiskren u očima javnosti. s obzirom da je njena politika otvorenih vrata i dovela do sadašnje situacije, čega su birači itekako svjesni i ne može im se to nikakvom “mainstream” gumicom izbrisati iz glave, Samo je… Čitaj više »

USA exceptional
7 godine prije

Ako zelite spasiti Europu rasturajte europsku uniju.

subaru
7 godine prije

Ovaj je prevara kao i Merkel.

jale
7 godine prije

Ima jedna lijepa hrvatska pjesma, a ovom prilikom mi je pala na pamet jer sam upravo danas na YT gledao video Prljavog Kazališta iz Subotice, da dobro ste čuli, Subotice, Republika Srbija btw, koja se zove “Uzalud vam trud svirači”. Ovo je dokaz da visoku politiku Evrope, a i Hrvatske, kroje kompletni moroni, idioti, imbecili ect. Zar je lola zaboravio da je u koaliciji sa Merkeličinim CDU i da je za mjere, koje su Evropu dovele do raspada sistema, omogućili upravo oportunistički ciljevi Njemačke. Zato ako danas gledamo prema real-ekonomiji, ne onoj raznih agencija za rejting (ako ste primjetili, nema ih uopće više po medijima, ne čuju se, ne ocjenjuju više, nestali) i po financijskom inženjeringu i po političkoj podložnosti uticajima izvana, jedini koji bilježe + i taj famozni rast, koji je izmišljen jedino da u toj utrci posustanu mali, pa da ih Soroševci kupe za kunu i očerupaju, su… Čitaj više »

nisam robot
7 godine prije

Ponasanje Merkelice i nametanje njenih fiks ideja bez dogovora sa drugima ili mozda u malom krugu me jako nervira. Ali malo stednje nikome nije skodilo.
Nekada se mora pogurati ekonomija i sa kojim kreditom. Ali nije trosenje, rasipanje i dizanje kredita siurno neki lijek niti bolji put za ekonomiju.

Osoba C
7 godine prije

Bez obzira što se nametnula kao osoba koja stvarno upravlja nečim što se zove EU, ona je samo još jedan muppet. Očito je da se našla u procijepu između toga da posluša stvarne gazde i pusti izbjeglice u srce Europe i sada već vidljive borbe za vlastiti politički opstanak, kojemu pitanje izbjeglica, pojačano terorom ne ide u prilog. Soros ju je javno kritizirao, što je: a) iznenađenje, b) upozorenje. Zasada blago, pokušava zaoštriti stave prema izbjeglicama, a na štetu drugih zemalja EU, kojima bi ih uvalila, Objava da ,,sa tačke gledišta nekih naših tradicionalnih partnera, naših transatlantskih veza, nema garancije vječnosti bliske saradnje sa nama Europljanima i da na tome treba nastaviti raditi,, zvuči kao nuđenje. Što se izbori budu više približavali ,,mutty,, će biti sve oštrija, ali ima jedan veliki problem. Svaki novi teroristički napad na tlu Njemačke slabi njen položaj. U krajnjem slučaju, možda je njena sudbina da… Čitaj više »

Koča Popović
7 godine prije

Potez za zavaravanje biraca prije izbora. Napustaju se koalicijski partneri i radi toboznja distinkcija. Isto se desava diljem Hrvatske.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI