Nova izraelska naselja su zločin

Maale Adumim, Izraelsko naselje na okupiranom palestinoskom tlu
13 komentara

Nova izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali rastu rekordnom brzinom, upozorio je visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk.

Visoki zvaničnik UN-a  upozorio  je da uspostavljanje i dalje širenje naselja predstavlja transfer od strane Izraela sopstvenog civilnog stanovništva na teritorije koje zauzima, što je, ponovio je, ratni zločin po međunarodnom pravu.

Komentarišući u petak izvještaj koji će biti predstavljen Vijeću za ljudska prava u Ženevi krajem marta, on je dodao da naselja riskiraju da eliminišu svaku praktičnu mogućnost palestinske države.

„Zapadna obala je već u krizi. Ipak, nasilje naseljenika i kršenja vezana za naselja dostigla su šokantne nove nivoe i rizikuju da eliminišu svaku praktičnu mogućnost uspostavljanja održive palestinske države”, rekao je Turk.

U odgovoru na izjavu, izraelska diplomatska misija u Ženevi rekla je u petak da je izvještaj trebao uključiti smrt 36 Izraelaca zabilježenu 2023. godine, optužujući Ured visokog komesara da ignoriše gubitke koje zemlja trpi.

Izvještaj od 16 stranica, koji je zasnovan na nadzoru UN-a zajedno sa drugim izvorima, bilježi 24.300 novih izraelskih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali tokom jednogodišnjeg perioda do kraja oktobra 2023. godine. Brojka je navodno najveća na rekord od početka praćenja 2017.

Prema dokumentu, došlo je do drastičnog porasta intenziteta, ozbiljnosti i regularnosti kako izraelskih naseljenika tako i državnog nasilja nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali, posebno od 7. oktobra prošle godine, kada je militantna grupa Hamas napala južni Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i uzimanje više od 200 talaca. Izrael je odgovorio objavom rata Hamasu i pokretanjem vojne operacije u Gazi.

U februaru je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da je Washington razočaran planom Izraela da izgradi preko 3.300 novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, dodajući da bi potencijalni razvoj bio ” nedosljedan” međunarodnom pravu. Komentari su zapravo preokrenuli politiku koju je vodila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

IZRAELNaseljeniciUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Još je i veći zločin što ” Arapski Svijet ” gotovo pa ništ ne čini glede toga 😈 ! Redovito klanjaju tko zna glede čega i komu uopće dokle im dio ista naroda – odumire …. Svi ti Emiri , Kraljevi , Sultani – GOLA 💩 !!!! Da nema Houthis ( nijesu čisti Arapi) , Iranaca NIJESU Arapi uopće i sličnih , izvan Islamska Svijeta – odavna pa nebi bilo živa Palestinca … To poštivati – NIKAD !!!!

Max
1 mjesec prije

Pa to i jesu.

DobrotaJeIzbor
1 mjesec prije

Ono pismo o 3 svjetska rata, kaže izmeđuostalog za 3. rat: ‘sukobit ćemo Cioniste i Muslimane, da se međusobno istrijebe..’ – tko će ih sukobit? Masoni, Jezuiti?

Ako iza Izraela stoje Cionisti, tko stoji iza UN-a, a koji, najblaže rečeno, nije cvijeće? A jesu li Cionisti – Talmudisti ili ipak nisu? Jesu li tek Kršćanski i Židovski nacionalisti, pod čizmom Talmudista – sinagoge sotonine? Ili ipak iza UN-a ILI Izraela stoji Jezuitski red?

No.1
1 mjesec prije

Država Izrael je zločin.

Don
1 mjesec prije

Cifuti se sire bas kao paraziti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI