“Nova ljevica” – Kukavičje jaje nevladinih udruga u Hrvatskoj

Nova ljevica
60 komentara

U Hrvatskoj je do sada lijevu političku opciju zastupala takozvana “Socijaldemokratska partija Hrvatske”, odavno marginalizirana “Socijalistička radnička partija” (SRP) i “nova nada” na lijevom političkom spektru, takozvana “Radnička fronta”, lijeva politička akademska elita, koja s radništvom ima vrlo malo veze.

U subotu je najavljena osnivačka skupština “Nove ljevice”, političke stranke koja u prvi plan ističe “demokratizaciju društva i održivi razvoj”, a osnivači su dugogodišnji aktivisti na području ljudskih prava. Osnivačka skupština stranke je održana jučer u Zagrebu.

Okupljamo se sa željom da promijenimo neprihvatljivo stanje u našem društvu, da ukažemo na istrošenost postojećih tzv. političkih elita, uvjereni da imamo znanja, sposobnosti i odlučnosti da nove lijeve ideje zažive na dobrobit svih građana Hrvatske”, navodi se u pozivu kojeg su uoči osnivačke skupište  potpisali članovi Inicijativnog odbora “Nove ljevice” Rada Borić, Nadežda Čačinović, Nikola Devčić, Dragan Markovina, Zoran Pusić i Vesna Teršelić.

“Nova ljevica” smatra da je hrvatsko društvo značajno obilježeno militantnim nacionalizmom, sve do rehabilitacije ustaštva, sve prisutnijim klerikalizmom, pljačkom zajedničkih dobara i sve većim socijalnim raslojavanjem. Takve tendencije predstavljaju dugoročnu prijetnju demokratskim procesima u Hrvatskoj i budućnosti većine njenih građana, kaže se u temeljnim načelima “Nove ljevice”.

“Nova ljevica” će se zauzimati za dostojanstven život svakog građanina, temeljna ljudska prava, pravnu i pravednu državu, društvo jednakih mogućnosti i socijalne pravednosti, te dosljednu antinacionalističku politiku, koja će građane suočavati s posljedicama nacionalizma po društvo u cjelini, navodi se u priopćenju Inicijativnog odbora.

“Naša prva preokupacija je poticati građane da zajedno stvaramo ugodno društvo u kojem se nitko neće strašiti zbog bilo kojeg svog obilježja, a potom ćemo se više posvetiti ekonomskoj strani života”, rekla je Rada Borić, do sada poznata kao izvršna direktorica Centra za ženske studije, a prema časopisu Forbes, jedna od sedam najmoćnijih feministica na svijetu.

“Nova ljevica okuplja ljude koji su se dokazali zauzimanjem za ljudska prava i javno dobro, i kojima nije stalo do političkih karijera. Civilno društvo ima ograničene mogućnosti utjecaja i zato stvaramo političku stranku”, objasnila je Rada Borić, i izrazila “zadovoljstvo najavom podizanja kreditnog rejtinga Hrvatske”.

Kako je rekla, čestitke i podrške “Novoj ljevici” stižu od brojnih udruga, sindikata i pojedinaca iz Hrvatske, te lijevih i socijaldemokratskih stranaka iz Europske unije.

Internetski portal lista Novosti prenosi kako se jučer na osnivanju “Nove ljevice” okupilo dvjesto ljudi.

“Nadam se da danas okrećemo novu stranicu hrvatske politike”, rekao je povjesničar Dragan Markovina, koji je izabran za predsjednika stranke, dok je za potpredsjednicu izabrana feministica Rada Borić.

Naša je odluka da živimo bez straha, uvodno je rekla Rada Borić, članica šesteročlanog inicijativnog odbora stranke, u čijem su sastavu uz Pusića i Markovinu bili još Vesna Teršelić iz “Documente”, Nikola Devčić iz “Subversive festivala” i filozofkinja Nadežda Čačinović.

“Stranačko djelovanje i djelovanje kroz organizacije civilnog društva su dvije različite stvari”, naglasio je Pusić, a “Nova ljevica” će nastojati da njihove vrijednosti ne kompromitira pragmatizam dnevne politike.

“U mnogim stvarima imali smo osjećaj da nas nitko ne zastupa i to je isključivi razlog zašto smo se okupili. Nadam se da danas okrećemo novu stranicu hrvatske politike”, rekao je Dragan Markovina i dodao da “Nova ljevica”, imajući na umu sve goruće probleme u Hrvatskoj, danas želi graditi modernu državu.

“Nudimo jednu modernu državu u kojoj nacionalizam konačno neće biti tema o kojoj raspravljamo, u kojoj ćemo ustaški pokret i državu jasno smjestiti na mjesto kojem pripadaju, nudimo jednu državu u kojoj ćemo, nadamo se, zaustaviti socijalno raslojavanje i nudimo jednu zemlju i društvo u kojem će interesi građana biti na prvom mjestu”,  dodao je Markovina.

Na osnivačkoj skupštini su bili i bivši predsjednik Josipović, a Goran Beus Richembergh iz HNS, ako i Milorad Pupovac, koji je okupljene pozdravio kao “drugove i drugarice”, dodavši da je taj pozdrav “stariji i od Staljina i od Marxa”, rekao je da “Nova ljevica” ima obavezu vratiti tom pozdravu pravo na građanstvo koje mu je oduzeto.

Da, podsjetimo, povjesničar i uvjereni i istaknuti antifašist, koji se do sada nije isticao djelovanjem kroz udruge civilnog društva, Dragan Markovina, izabran je za predsjednika, Rada Borić za potpredsjednicu, dok su u glavni odbor ušli još Želimir Brala, Mirjana Kučeri Nadžeda Čačinović. U etički odbor su izabrane Vesna Teršelič i Nadežda Čačinović, a nadzorni odbor čine Mila Vlajo, Nenad Klapčić i Lejla Topić.

Nova ljevica – Još jedno kukavičje jaje na lijevom političkom spektru Hrvatske

Kao što smo rekli, predsjednik stranke Dragan Markovina je poznat po svojim iskrenim i otvorenim istupima i radu u kojima je bez zadrške i uvijek osuđivao zlo nacifašizma i njegovu ustašku inačicu u Hrvatskoj.

No, vratimo se izjavi Rade Borić, koja je uoči osnivanja stranke pozdravila “podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske“.

Osim što ni u jednoj izjavi ne spominje klasnu borbu, što bi trebao biti temelj svake istinske ljevičarske stranke u svijetu, nego borbu za ljudska prava općenito, Rada Borić pozdravlja – što? Podizanje kreditnoj rejtinga Hrvatske od strane kreditnih agencija, kapitalističkih i neoliberalnih instrumenata pritiska na države i vlade. Da ne spominjemo da su procjene kreditnog rejtinga Lehman Brothersa, samo tjedan dana prije kraha te kompanije i njenog pokretanja globalne financijske krize, bile ocijenjene od istih agencija najvišim rejtingom. Rada Borić, dakle, nama predlaže da se radujemo rejtingu Hrvatske od strane agencija koje bi investitor pri zdravoj pameti, zaveden “pogrešnim” procjenama agencija, s pravom mogao smatrati zločinačkim udrugama. Po tome je Rada Borić sasvim uskladila poglede s političkim establishmentom Hrvatske, čije rezultate rada dobro razumiju stotine tisuća siromašnih građana Hrvatske.

Umjesto da se okomi na metode kojima se agencije koriste, i da traži način kako se otrgnuti okova rejting agencija, feministica Rada Borić pozdravlja Standard & Poor’s, koji je dan prije njezine izjave zadržao dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BB’ i kratkoročni na ‘B’, no povećao izglede s negativnih na stabilne.

Međutim, ovo ne treba čuditi, jer Rada Borić ne može izaći izvan okvira razmišljanja u postojećem sustavu, a važno je spomenuti i da je feministički Centar za ženske studije, na čijem je čelu, podržavan i financiran od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Isto je i s gospođom Vesnom Teršelić, koja vodi Centar za suočavanje s prošlošću Documenta. Iako se bori za rasvjetljavanje svih detalja iz prošlosti gurnutih pod tepih od strane političkih elita, Documenta ima jedan ogroman uteg, a to su donatori. Dovoljan je pogled na spisak donatora, da razumijemo da “Nova ljevica” niti je “nova”, niti je “ljevica”, nego samo jedna u nizu ljevičarskih stranaka koja će fragmentirati lijevo biračko tijelo, i sa svojim frazama o “borbi za ljudska prava”, odvesti radničku klasnu borbu u stranputicu.

Može li Vesna Teršelič biti neovisna, ako je njena udruga godinama financirana od strane, među ostalima, Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, Europske komisije, Europske unije, Instituta Otvoreno društvo Georga Sorosa, Microsofta / TechSoup Europe, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske, Švicarske, opet Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, organizacije The Balkan Trust for Democracy, USAID – Razvojne agencija Sjedinjenih Američkih Država, veleposlanstava Finske, Kanade i Kraljevine Norveške, Veleposlanstva Sjedinjenih Država u Republici Hrvatskoj, Zaklada “Charles Stewart Mott”, “Friedrich Ebert”, “Heinrich Boell” i “Robert Bosch”?

Naravno da ne može, stoga “Nova ljevica” u svom programu, osim zalaganja za dignitet Narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu, nije smjela spomenuti ostvarene revolucionarne ciljeve jedine istinske ljevice koja je ikada postojala na ovim područjima, a to je ona koju su vodili Josip Broz, Andrija Hebrang stariji, Bakarić, Končar, Orešković, a iz drugih republika bivše države Moša Pijade, Aleksandar Ranković, Kardelj i Kidrič, Milovan Đilas i drugi.

Osim toga, iznenađuje izjava Milorada Pupovca koji pozdrav “drugarice i drugovi” pokušava odvojiti od lika i djela Karla Marxa i Staljina? Pupovac je rekao da tom pozdravu treba vratiti “pravo na građanstvo” koje mu je oduzeto. On, kao priznati intelektualac, dobro zna da je građanin na talijanskom svojevremeno bio “borghese” ili na francuskom “bourgeois”, izraz u nas poznatiji kao “buržuj”, a tek kasnije je postao “cittadino” (it.) ili “citoyen” (fr.), kako se nazivaju ne samo građani, nego i državljani (cittadino / cittadinanza – građanin / državljanstvo it.).

Milorad Pupovac, dakle, ljevicu smješta u razdoblje nakon građanske, ili buržoaske, revolucije, što je potpuno pogrešno, ali ne i besmisleno.

Naime, europska ljevica se odavno odrekla Marxa i Engelsa, o Staljinu da ne govorimo, ali i Antonia Gramscija, Györgya Lukácsa i drugih teoretičara marksizma. Hrvatska ljevica ne želi ni čuti za Broza, Hebranga starijeg, čije djelovanje treba pratiti prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali ni za Meku lijeve političke misli, Korčulansku školu ili Praxisovce.

Da zaključimo, unatoč svim nadanjima, jasno je da je “Nova ljevica” reciklirani proizvod koji će se u politici zalagati za građanska i ljudska prava i slobode, a da će se odreći temeljnih ideja znanstvenog socijalizma. Znanstveni socijalizam se ne može odreći Marxa verbalnim akrobacijama kao što je to učinio Pupovac. Da bi odricanje od Marxa prošlo bezbolnije, Pupovac je vezao oca europske i svjetske ljevice za lik i djelo Josifa Visarionoviča Staljina.

Dakle, pojavila se još jedna “ljevičarska stranka” koja se odriče istinskih ideja socijalizma i komunizma, a na drugoj strani se želi posvetiti borbi za ljudska prava, zbog čega se zapravo može smatrati običnom liberalnom građanskom strankom. Sudeći po sponzorima, i kontaktima s bivšim ili sadašnjim sponzorima udruga članova osnivačkog odbora – ništa čudno.

I za kraj, da ne bi bilo zabune, kritika ovog stranačkog projekta ne dolazi od strane radikalnih desničarskih krugova, nego s pozicije antifašizma i ljevice koja ne teži tome da hrvatski narod pretvori u anacionalno krdo hipnotiziranih pojedinaca, nužno u provedbi globalizacije s jednim centrom moći.

Ne, “drugovi”! Iako ćemo se složiti da je nacija povijesna kategorija, hrvatski narod treba opstati i napredovati, ali da bi se to dogodilo, prije svega mora povratiti suverenitet – monetarni, ekonomski, pa čak i vojni. Tek onda možemo reći da smo u svom povijesnom hodu ostvarili korak naprijed, a onda ćemo se svi zajedno boriti za prava pojedinaca, manjina, ugroženih životinjskih vrsta, prirode i čega sve ne.

Dok se to ne ostvari, sve ove inicijative treba smatrati pokušajem očuvanja statusa quo, u kojem je hrvatski narod porobljen i obespravljen, a prema izjavi Rade Borić bi se trebao radovati popravljanju kreditnog rejtinga od strane rejting agencije Standard & Poor’s.

dragan markovinanadežda čačinovićngonikola devčićnova ljevicarada borićstrankavesna teršeličzoran pusić
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PS
7 godine prije

Kukavičje jaje, kao i Živi Zid:( Jedino sa nadam da je Pernar (koliko god negativac bio u vođenju stranke) dovoljno opičen u istjerivanju pravde, pa da će biti i nekih dobrobiti. A nadam se da neće poslužiti samo za to da sve izrečene istine budu kompromitirane sa njegovim likom i djelom kad kucne čas.

Ova novonavedena ekipa ‘ljevice’ baš zvuči obojno, impotentno, uhljebarski… vjerujem da im i nije do vjetrometine vlasti, draža im je dobro plaćena zavjetrina.

Primjedba na članak: ‘Klasna borba’ , dobro, ajde, ali redefinirajmo klase.. i među radništvom ima kukolja:( Ja sam ti više, onako, za kvalificirani dogovor pa zajedničku borbu za unaprijed opisano pravedno društvo.

2) Nacija- u tom smislu bih dodao da hrvatsku umjetnoformiranu naciju treba pozitivno degradirati, da bi hrvatski narod kao i ostali bratski narodi lakše prosperirali (hoću reći: ujedinjenje ili smrt;)

Anonimac
7 godine prije

Dok su vjerni nato paktu, teroristickoj organizaciji, ne vjeruj im.

Glen
7 godine prije

BBC – Indonesia justice: Foreign tourists in Gili island ‘walk of shame’

U Indoneziji kad uhvate Engleze, turiste, da su pocinili kriminalno djelo moraju hodati po ulici s natpisom na engleski “Ja sam lopov, nemoj ovo raditi”.
BBC kaze
“Ne zna se jesu li oni priznali kriminalno djelo”
kao da je to vazno!

Puno ljudi nije priznalo krivicno djelo a sjedu u engleskim zatvorima.

It is not clear whether those paraded admitted any guilt

Zasto BBC ne prestane jednom lagati?

Michael Collins
7 godine prije

Naravno da je ovo još jedna u nepreglednom nizu, počevši od stranke “Odlučno možda” – SDP pa nadalje, ekipa salonskih filozofa koja ne samo da sa radništvom, već i sa životom uopće nema veze. Pusićka, prijateljica Sirije (uz takve “prijatelje” Sirija ne treba neprijatelje), njezin brat također, Pupovac, Borićka,… Žao mi je Markovine – ne znam što traži u društvu ovih snobova.
A to što autor ovog teksta kuka nad činjenicom da se ljevica ili “ljevica” odrekla Staljina nije nego za povraćati. Znam, na AMSI-ju su plakali i za Miloševićem. I sadašnja ekipa umivenih četnika je naravno katastrofa, a jedinog normalnog čovjeka u vrhu srbijanske politike su ubile Miloševićeve strukture.

Žrec
7 godine prije

Obični jugoslaveni, ali više rojalističkog usmjerenja nego onog radničko-socijalističkog. Neko je gore napisao da mu je žao Markovine. Ne znam zašto, Markovina je uvjerljivo najblesaviji od gore navednih ljudi.

Dundić
7 godine prije

Postoji i Savez Komunista Hrvatske, nikad to nitko ne spominje, vodi ga lik iz Umaga ili Rovinja, aktivni su na proslavama u Kumrovcu, mislim da su se odvojili od SRPH.
Problem ove stranke što se to događa opet u nekom zatvorenom krugu ljudi, tu je Zoran Pusić, Teršelička, stalno ista grupa imena, kao da imaju neki copyright na lijevu misao. Markovina je, smatram, trebao oko sebe okupiti krug mislećih ljudi, formirati neku školu mišljenja , a ne stranku

Igor
7 godine prije

Dobar tekst. Da budem iskren i ja sam imao slične sumnje čim sam čuo tko im je u osnivačkom odboru. To su Soroševci, dakle sluge američkih oligarha i CIA-e (ne zaboravimo da je NED zapravo legalna, produžena ruka CIA-e) od kojih dobivaju novac za svoje političke aktivnosti, a koji samo GLUME ljevičare. Oni su na zadatku razbijanja (fragmentacije) glasova lijevo orijentiranih građana na izborima. Ti Soroševci i ljevica su kao i Kraljević Marko i televizija – NESPOJIVO! Čak i da se Rada Borić nije otkrila priznavši da joj je drago da se kreditni rejting Hrvatske dan od strane mafijaških organizacija povećao i tako pokazala svoje pravo lice meni je jasno da bi njima ekonomska politika ako bi došli na vlast bila ista kao i svim dosadašnjim vladama u Hrvatskoj bile one hadezenjarske ili esdepenjarske – NEOLIBERALNA – a to znači ZADUŽIVANJE (zato se i raduje Rada Borić kreditnom rejtingu), uvoz… Čitaj više »

Anonimac
7 godine prije

fali im još samo na desnolijevo budaletina pernar

testonko
7 godine prije

Merkel na slici sva puna krvi.

Geert Wilders Shocking Tweet To Merkel: Your Hands Are Covered With Blood

http://www.zerohedge.com/news/2016-12-20/geert-wilders-shocking-tweet-merkel-your-hands-are-covered-blood

Fakti
7 godine prije

Ako je ova gospodja feministkinja a neka mi ne zamjeri vise lici na musko nego zensko e onda smo naj…li

Sara
7 godine prije

Nemamo mi niti ljevice niti desnice. Mi smo izgubljen slučaj.

Sara
7 godine prije

Hahahah, Borićka pozdravlja poboljšanje rejtinga? Baba nema pojma o čem blagoglagolji. Koja sprdačina, ja sam mislila da je makar taj Markovina mrvicu pametniji? Kad ono, mućak.

Izgleda da nam je Pernar i dalje jedina, najmanje opasna, opcija.

Anonimac
7 godine prije

Muppet Show,pogotovo one gerijatrije od sto godina. Ma hajdmo probati ući u Sabor,tamo su redovna primanja! Zbljuv!

nisam robot
7 godine prije

Sta ces kada u ljevicara svi hoce da vode a niko da radi.

Zvrk
7 godine prije

Ove osobe bi u bivšem režimu bile progonjene, a protivnici (liberali, konzervativci) bi ih slavili kao disidente. Prvake borbe protiv nametnuih dogmi i političkih misli. Tako da te tvrdnje o novoj ljevici mogu obisit mački o rep. To su liberali koji misle da su popili svu moguću pamet.

Nisam ja
7 godine prije

Sektas kaze sektasu, ej vi ste sektasi.

Koča Popović
7 godine prije

SDP nije sigurno ljevica kao ni vecina socijaldemokrata u Europi. Zanimljivo je kako zdusno autor napada Radnicku frontu koja je najdosljednija i najhrabrija u zastupanju radnickih prava. Pitanje koje se namece jesta, a za koga, u cije ime i za cije novce pise autor clanka???

Osoba C
7 godine prije

Za novu stranku ljevice ima prostora u hrvatskom društvu. Ali to sigurno nije ova. Na SDP ne treba trošiti riječi. Tu priča završava. Babiću u pravu ste, trag novca sve govori.

Georgij Žukov
7 godine prije

Kada fasizam premrezi institucije drzave , partizanima valja u sumu , nista od stare ili nove ljevice , narod Jugoslavije moze osloboditi samo neki novi Tito i neka nova 1. Proleterska , sve ostalo su price za malu djecu , bez revolucije nista .

Koča Popović
7 godine prije

@Žukov, upravo tako. Interesano da je ovaj clanak intoniran iskljucivo napadacki, a ima i izvrtanja cinjenica-Rada Boric se posluzila ironijom kada je kontrirala trzisnom talibanu Popovu. Zanimljivo da autor napada ljude koji su pokazali iznimnu hrabrost, a ne recimo pjevace ZDS koji subotom poslije rucka prijete gradjanima.

Georgij Žukov
7 godine prije
Georgij Žukov
7 godine prije

Druze Kole ne mogu si to zamisliti uz najbolju volju:) iako se moze reci da je hitler posredno i financirao partiizane , jao koliko smo im oruzja ukrali:) “Tempo pita Tita a gde nam je oruzje? , pa eno ga , ima ju ga nemci , a gde nam je vojska ? Pa narod je nasa vojska .

https://www.youtube.com/watch?v=fZ80Jh2tAn8

Georgij Žukov
7 godine prije

Pa neposredno i jeste 🙂 , naime kada se Tito odlucio suprostaviti okupatoru na sastanku vrha KP na Dedinju , Tempo ga upita : a gdje nam je oruzje ? Tito odgovara , pa ima ju ga Njemci , pa ce opet Tempo a gdje nam je vojska , ? pa eno vojska , vojska je narod :).

Georgij Žukov
7 godine prije

Ja sam siguran samou jedno , vratit ce se Walter , jebat ce im mater 🙂

jale
7 godine prije

Ja mislim da je ovo još jedna šuplja priča.

7 godine prije

U jednom trenutku se spominje Aleksandar Ranković, glavni eksponent velikosrpskog imperijalizma u soc. Jugoslaviji!! Kojeg je Titi 1966 zbog toga i smijenio.

jorgen
7 godine prije

Bilo je samo pitanje vremena kada će prostitutke Soroševih investicija iz prostora djelovanja kroz NGO-ove i medije preći na materijalizirano političko djelovanje. I nemaju takvi ambicija postati najpopularnija stranka, ne. Radi se o remetilačkom faktoru, onima koji će u medijskom prostoru nametati sporedne teme, raditi diverzije fokusa javnosti, dizati prosvjede i rušiti vlasti koje bi se eventualno drznule otkinuti od ‘euroatlantskih integracija’. Već kratki pogled na njihove izjave daje sliku njihovog djelovanja u praksi – glavne teme će biti LGBT zajednica, nacionalne manjine, pobačaj i prava transseksualnih osoba. Time će kontaminirati javni prostor za raspravu kako bi se istisnuli problemi većine – dužnički robovski sustav, neofašizam korporatističkih interesnih skupina, epidemija bolesti koje od ljudi čine farmaceutske robove, gubitak sigurnosti u svim pogledima (od financijske do javne sigurnosti zbog hranjenja terorizma), kontaminacija prirode i tisuće drugih tema. Ne brinite, čim na stolu bude neka naredba iz Bruxellesa – mjere štednje, slanje… Čitaj više »

Koča Popović
7 godine prije

Upravo iz zadnjih komentara poput Ribafishevog, Nova ljevica i Radnicka fronta su itekako potrebni. Hasta la victoria siempre!

Koča Popović
7 godine prije

Da ponovimo gradivo. U samoupravnom socijalizmu je Hrvatska imala puno vise suvereniteta, no danas, temelji drzave su udareni tada, sve dobre firme koje ruse jos i danas , stvorene su tada, zdravstveni, skolski sustav…hrvatska industrija cinila je zlatnu sredinu europske, imali smo gigante kao Pliva, Koncar, Podravka, brodogradilista…sve se to unistava za racun krupnog kapitala koji je posijao sukob devedesetih, a nacionalisti se upecali…

Žrec
7 godine prije

Babića cijenim jer je jedan od rijetkih koji je prepoznao laži suvremenih ljevičara. Nažalost, vidim da mnogi tzv. ljevičari to uopće nisu kadri shvatiti. Kao što ne može postojati pravi autentični islamski džihadist koji se financira dolarima, tako ne može postojati pravi ljevičar kojeg sponzorira Soroš. Samo pratite trag novca. A oni koji misle da su Markovina, Borić nekakvi titoisti, poručjem da bi Tito takve isključio iz partije. Ovo nisu sljedbenici Tita, nego Miloša Žanka.

nisam robot
7 godine prije

Podpisujem sve, bas nesto u tom stilu sam i ja razmisljao.

Koča Popović
7 godine prije

@Ribafish, samoupravni socijalizam je itekako zivio 45 godina, iza sebe je ostavio vise no kapitalizam u 200 godina, obzirom na to od kud je krenuo. To sam obrazlozio u prethodnom postu. Nije propao, vec he u krvi ugusen.@Zrec, gosn Babic sigurno zna da nacionalizam svaki put, svaki narod vodi u propast.

Koča Popović
7 godine prije

Hrvatska, poput svih tranzicijskih zemalja, propada otkad je u kapitalizmu. Nacionalisti harce i poklanjaju imovinu stranom kapitalu. Samoupravljanje je gradilo buducnost,sada pravimo i obrazujemo radnu snagu za bogata kapitalisticka drustva, pretvaramo se u konobare, sobarice, najamne radnike…drustvo koje ne moze osigurati buducnost mladima, ne treba postojati. To je kapitalizam. Sad ce se javiti genijalci koji zagovaraju pravi kapitalizam, ali upravo je ovaj pravi. Zemlje periferije su ponizene i predstavljaju jeftinu radnu snagu i trziste za trash proizvode za zemlje u kojima krupni kapital stoluje. Marks nikada nije bio aktualniji.

Georgij Žukov
7 godine prije

Cekaj , cekaj malo…… o kakvoj ti to mrznji govoris kada spominjes Novu Ljevicu , o kakvim ti to kajlama pises ? Pa cekaj malo frajeru , pa tko je ubio obitelj zec ? pusic ili mercepove ustase , tko je klao po jasenovcu ?, pupovac ili pavelicevi koljaci , sta se ori po stadionima smrt fasizmu ili zds? , tko postrojava ustase po splitu markovina ili skejo ?, tko aktualizira drugi svjetski rat unuci partizana ili popovi i ustasija?, tko ima svake godine seanse na blajburgu , partizani ili ustase?

Fukov
7 godine prije

Tko sa nezavrsenom osnovnom sere po netu … Zukov.

Georgij Žukov
7 godine prije

I jos nesto majstore , pljuvati po ratnim zlocincima, ratnim profiterima i klerofasitickoj bagri , ne znaci pljuvati po Hrvatskoj , dapace , to znaci da si cestit covjek i Hrvat , jasno amigo?
To sto ste vi izokrenuli moralne , kulturoloske , povjecne i svake druge cinjenice naglavavke , jest vas problem a ne moj , a sada tutanj da vas ne vidim .

Ostoja
7 godine prije

Jbg ovo se pretvara u Žukov/Popović-show. Nema smisla ni čitati ni diskutirati, nivo fizičkih radnika.

Georgij Žukov
7 godine prije

Napravit cemo se ja i koca jos manji , da bi ti postao veci jerbo ljubav prema Antifasistickoj SRH nema granica .

Koča Popović
7 godine prije

@Žukov, polemika sa polupismenim desnicaraima mi cini zadovoljstvo. Nesvjesni su svojih ogranicenja pa je potrebno pokazati im cinjenice. Da nije bilo KPJ i njihovog sjajnog djelovanja, hrabre borbe hrvatski narod bio bi svrstan u red malih zlocinackih naroda. Kasnije su jos bolje gradili sve segmente zivota. Tito je znao odabrati suradnike koji su svojevremeno bili najobrazovaniji ljudi Europe. Iz toga je moralo izrasti nesto sjajno. Devedesetih je praznoglava hrvatska i srpska nacionalisticka zgadija zemlju rusila i narod klala za interese ovih koji nama danas vladaju. Podguzne muhe krupnog kapitala. Ti ljudi nisu bili sposobni nista drugo provesti osim rusenja, klanja i ubijanja. Laz je jedina politicka konstanta malih naroda. Bez ljevice nikada mali covjek ne moze izbjeci okove bogatih i mocnih. Buducnost pripada ljevici.

Georgij Žukov
7 godine prije

Jos samo da dodam , SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !

novi Fiat 500
7 godine prije

Masalah, dobra ova ridja krmaca na slici, da nije Helena?

Laki Topalović
7 godine prije

Pero DD Ima li itko koga Tito nije smijenio. Hebrang st. je smaknut. Đilas (Crnogorac) utamničen, Ranković smijenjen, ostali su Kardelj i Bakarić. Džemal Bijedić se zabio avionom u planinu itd itd. No to ne umanjuje njihovu vrijednost kao boraca do okončanja WW2, iako je Đilas po Crnoj Gori napravio takav kuršlus da su ga povukli i ne znam koga poslali da popravlja stvari. No uzmimo samo Hebranga st. , netko veli da je bio nacionalista, netko da je bio zakleti staljinista, a ja mislim da je bio i jedno i drugo i da je samostalnu Hrvatsku htio uvući u Varšavski blok sa Staljinom. E vidiš, Hebrang je bio oko 13 godina na robiji u kraljevini, jer se nije odrekao ideala komunizma. 13 godina, u to vrijeme i pet godina rata i šume, isto i Ranković i drugi. Netko više , netko manje robije, što ništa ne mijenja. Tko bi… Čitaj više »

Georgij Žukov
7 godine prije

Samo mi nemoj Hebranga spominjati , njegov sin govori sve o njemu .

Georgij Žukov
7 godine prije

smece , pljuc.

Koča Popović
7 godine prije

Tito je oko sebe okupio ljude poput dr. Ive Ribara, Vladimira Velebita, Koče Popovića, dr. Pavla Gregorića, Pavla Jakšića, Gojka Nikoliša…neke od najobrazovanijih ljudi tadasnje Europe. Rankovic, Djilas i Hebrang su ionako bili potkapacitirani i nedorasli situaciji. Hebrang uz duzno postovanje je bio komunist, staljinist i govoriti za njega da je bio nacionalno osvjesten je notorna laz.Tito je imao s kim graditi buducnost za razliku od Tudjman-Milosevicevih kokosara iz1991. Rezultati su zbog toga takvi kakvi jesu.

nisam robot
7 godine prije

Nekako vecinom ove komunistkinje izgledaju ko krmace.

gogo
7 godine prije

Posebna krmača, kad joj pritisneš leđa kaže “Tito-partija” ili “Smert fašismu, sloboda narodu”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI