Obama je oborio rekord u deportaciji imigranata

Obama - imigracija - Nobelovac
0
0

Kako prenosi TeleSur, oko 2,7 milijuna ilegalnih imigranata je broj ljudi koje je Obama deportirao tijekom svoja dva mandata u Bijeloj kući.

Ne kao Donald Trump, koji je otvoreno rekao da će to učiniti, nego u tišini i kao dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Nakon potvrde o dugogodišnjoj tihoj Obaminoj politici prema imigrantima, igrokaz oko kritiziranja Izraela odlazećeg predsjednika i njegovog državnog tajnika izgleda kao loša groteska. O Siriji da ne govorimo, gdje su Rusija, Iran i Turska, srećom, protjerali Washington iz sporazuma o primirju i političkog rješenja sirijske krize. Sve što je Obamina administracija uspjela reći je “kako se slaže sa svim inicijativama, ako su u skladu s ranije usvojenom rezolucijom Vijeća sigurnosti o Siriji”.

No, vraćajući se na problem ilegalnih imigranata, što je posebno bolna tema za Europljane, američki predsjednik Barack Obama je upravo zaradio titulu američkog predsjednika s najvećim brojem stranaca deportiranih tijekom godina svoje administracije. Naime, tako barem govore službeni podaci objavljeni ovih dana.

Oko 2,7 milijuna je broj evidentiranih ilegalnih imigranata koje je Obama vratio u njihove matične domovine, što je najveći broj prognanih s teritorija Sjedinjenih Država u više od jednog stoljeća.

Prema godišnjem izvješću objavljenom sredinom prosinca ove godine, od kada je Obama preuzeo dužnost američkog predsjednik 20. siječnja 2009. samo do 30. rujna 2015. je ukupno iz Sjedinjenih Američkih Država deportirano 2 749 854 neprijavljena imigranta.

Prema ovim podacima, nijedan američki predsjednik u povijesti nije protjerao ovako velik broj stranaca.

Prema statističkim izvješćima, na drugom mjestu je bivši predsjednik George W. Bush, u čijem mandatu je protjerano ukupno 2 539 000 stranaca. Dok je predsjednik Bill Clinton deportirao ukupno 869 646 ljudi.

Sjedinjene Države imaju imigracijske zakone još od 1798. godine, ali se podaci o deportacijama u godišnjim izvješćima bilježe od 1892. godine.

“Komplimenti” za dobitnika Nobelove nagrade za mir, Baracku Obami, jer je uspio oboriti još jedan rekord. Nakon dramatičnog povećanja broja izvansudskih likvidacija bespilotnim letjelicama, brojke kojima je doslovno “ponizio” svog prethodnika Georgea W. Busha, povećanja broja tajnih misija u inozemstvu američkih “Snaga za specijalne operacije”, uništenja “američkog sna” i stvaranja vojske beskućnika u zemlji, Obama je, prema upravo objavljenom izvješću, postao američki predsjednik s najviše deportiranih ilegalnih imigranata u više od sto godina američke povijesti.

Usput, je li itko čuo za barem jednu nevladinu udrugu ili organizaciju za ljudska prava, koje se tako zdušno zalažu za prava imigranata i drugih potlačenih, da su odlučno i glasno prosvjedovali protiv dugogodišnje politike odlazećeg američkog predsjednika? Ako je prosvjeda i bilo, bili su toliko tihi da se nisu uspjeli čuti od kakofonije optužbi na račun poznatih “kršitelja ljudskih prava” u svijetu.

deportacijeImigrantingorekord
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI