Trump najavljuje 60-dnevnu zabranu imigracije kako bi zaštitio američke radnike od konkurencije

Donald Trump
13 komentara

Američki predsjednik Donald Trump naredio je dvomjesečnu pauzu u izdavanju većine radnih viza, kako se više od 22 miliona Amerikanaca, koji su ostali bez posla uslijed zaključavanja zbog pandemije COVID-19, ne bi suočili sa tolikom konkurencijom.

60-dnevni moratorijum primjenjivat će se samo na imigrante koji traže stalne dozvole boravka, poznate i kao “zelene karte”, izjavio je Trump u utorak na dnevnoj konferenciji za štampu Bijele kuće o američkom odgovoru na koronavirus.

“Pauziranjem imigracije stavljamo nezaposlene Amerikance na prvo mjesto po pitanju poslova pri ponovnom otvaranju Amerike “, rekao je predsjednik. “Bilo bi pogrešno i nepravedno da Amerikance otpuštene zbog virusa zamijene novi imigrantski radnici pristigli iz inostranstva.”

Naredba još nije zvanično izdata. Trump je o tome tvitovao u ponedjeljak uveče, pokrenuvši gomilu nagađanja o tome šta bi to moglo uključivati.Bloomberg News izvještava o nacrtu kojim se predviđa 90-dnevna zabrana većine radnih viza, sa izuzećem radnika u „proizvodnji hrane i direktnoj pomoći u zaštiti lanca snabdijevanja“, kao i za zdravstvene radnike ili radnike povezane sa medicinskim istraživanjima.

Trump je priznao da će biti „određenih izuzeća“ od zabrane, rekavši da će „neki ljudi moći da uđu“, ali je odbio da to precizira. Advokati Bijele kuće i dalje rade na izvršnom nalogu, rekao je, napominjući da će ga u srijedu potpisati – „najvjerovatnije“.

Na pitanje o detaljima, Trump nije isključio “sekundarne” naredbe kojima se dodatno ograničava imigracija, ali ne iznosi pojedinosti. Potvrdio je da zabrana neće uticati na poljoprivrednike i da će tim radnicima migrantima biti dozvoljeno da uđu.

Predsjednik je najavio da je zabrana od 60 dana usko prilagođena isključivanju kandidata za zelenu kartu. U zavisnosti od ekonomskih uslova, zabrana se može produžiti i nakon tog roka.

Trump se suočio sa kritikom zbog predložene zabrane i kod ljevice i kod desnice. Demokrati su ga okarakterisali kao „ksenofobičan“ i „neamerički“, ističući vrline imigranata kako legalnih tako i drugih.

Neki od Trumpovih saveznika iz desnice takođe su negodovali zbog naređenja, rekavši da to ne ide dovoljno daleko da bi zapravo napravilo razliku, jer to ne utiče na privremene radnike.

Donald TrumpImigrantiposaoSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
3 godine prije

Zar neko uopste moze biti konkurencija “posebnoj” naciji, kakvi su amerikanci?

Jozo
3 godine prije

Pola Amerike završilo na kazanu dvije kevčije coce na dan ima da seruckaju kao ptica grlica

Izbjegavanje i utaje poreza
3 godine prije

i Srbija mora da se svima koji rade u inozemstvu, zaista srpska dijaspora, i koji sada ne plate porez Srbiji, naime utaja i pronevera taksa, mora da plati porez Srbiji kao i svi ostali.

Zlatko
3 godine prije

Trump je trebao dodati još pet šest nula.

Rand al Thor
3 godine prije

Prvo sankcije za zemlje koje odbiju repatrijaciju, sad “privremena” zabrana imigracije. Nešto mi veli da će uslijediti ukidanje federalnog financiranja državama unutar USA koje drže i hrane imigrante (sancutary states) zbog “nedostatka sredstava”.
Trump mora da ispuni bar dio obećanja biračima.
P.S. Kako li zid ka Meksiku napreduje?

LZN
3 godine prije

Za svijet bi bilo njbolje da zabrani migraciju IZ american dream u ostale “shithole country”
Samo države koje nemaju američke ambasade mogu biti sigurne da neče doživjet državni udar ili neku vrstu revolucije.

crna guja
3 godine prije

apsolutno romanticno volim kada se neko bori za svoj narod

Nije bitno tko
3 godine prije

USA = država koju su ustanovili strani migranti, na leševima avtohtonaca……

Nije bitno tko
3 godine prije

Nema umjetnije nacije, kao što je američka.

Nije bitno tko
3 godine prije

Prvo je dao odkaz 22 milijunima radnika, a sad se u medijima prikazuje kao njihov zaštitnik. Američki političari so profi lažljivci i mučkatori. To je izuzetno pokvarena bagra…….

sobravia
3 godine prije

Tako se brani država i radna mjesta. Ne kao Balkanci i EU, gdje emigranti bauljaju, provaljuju, muzu socijalnu pomoč, siluju itd itd itd…
Tko razumije, shvatiti će.

Nije bitno tko
3 godine prije

Prvo je 22 milijona radnika izbacio na ulicu, a sad bi da jih zaštiti pred migracijama….
Ovaj se stvarno izrugava nad vlastitim narodom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI