Izvor Project Veritasa kaže da se zahtjevi za azil „ubrzavaju“ bez nadzora Kongresa

Migranti u Americi
4 komentara

Milion ilegalnih imigranata prebačeno je u SAD otkako je Joe Biden stupio na dužnost u januaru ove godine, mnogi su predodređeni za eksploataciju od strane trgovaca drogom ili za rad u prostituciji. Broj predsjednikovih odobrenja opao je od jula usljed granične krize.

Nekada anonimni uzbunjivač iz imigracije SAD otkrio je svoj identitet i da će zahtjevi azilanata uskoro biti ubrzani i van kontrole sudija ili Kongresa.

Insajder američke Službe za državljanstvo i imigraciju (USCIS) Aaron Stevenson izašao je iz sjene u najnovijem videu istraživačkog novinarskog kolektiva Project Veritas.

Stevenson, stručnjak za obavještajna istraživanja USCIS, prethodno je razgovarao sa osnivačem Veritasa Jamesom O’Keefeom sa zamračenim licem i iskrivljenim glasom, otkrivajući kako je poznatim trgovcima seksom Ministarstvo unutrašnjih poslova dodijeljivalo radne vize, pa se čak i prijavilo za sponzorisanje imigranata bez pratnje.

Proslijedio je internu e-poruku zaposlenima direktora USCIS Ura Jaddoua, u kojoj ih obavještava da bi agencija uskoro mogla preuzeti ovlaštenja za dodjelu političkog azila od imigracijskih sudija – budući da je otprilike 1 milion ilegalnih imigranata prebačeno preko meksičke granice od januara.

“Ovo će biti najveća promjena imigracijske politike u mom životu”, naglasio je Stevenson. “To se radi, a da niko ne zna šta se tačno dešava i nema obavještenja za američki narod da bi znao šta se dešava.”

“Predloženi sistem nastoji da skrati vrijeme obrade prenošenjem početne odgovornosti za odlučivanje o određenim zahtjevima za azil sa imigracionih sudija na službenike za azil USCIS”, napisao je Jaddou.

“Ovo pravilo pojednostavilo bi postupak donošenja presuda za određene pojedince koji se nađu na ili blizu granice, stavljenim u postupak ubrzanog sklanjanja i za koje se utvrdi da imaju vjerodostojan strah od progona ili mučenja.”

 

Stevenson je istakao da USCIS ne finansiraju poreski obveznici, već se finansira naknadama koje plaćaju imigranti – za šta je rekao da “ostavlja vrlo malo odgovornosti prema javnosti”.

“Kada to spojite s oduzimanjem sudskih ovlaštenja imigracionim sudijama i dodjeljivanje  službenicima za azil, uklanjate svaku vrstu pritiska javnosti koju bi oni mogli primjeniti na politike koje stvaraju”, upozorio je Stevenson, dodajući kasnije: “Čak ni Kongres ne može politički da ih pritisne“.

Rekao je i da su imigranti iskorištavali pitanje da li imaju “razuman strah” od povređivanja ako budu deportovani u svoje zemlje, jer im “rupa u zakonu” omogućava boravište u SAD.

„Ako službenici za azil dobiju ovo ovlaštenje, reći ću da će to biti gumeni pečat da se odmah dokaže „vjerodostojan strah“ ili „razuman strah“ da bi mogli ostati u zemlji, inače bi bili deportovani, takođe je ovo put do državljanstva”, rekao je Stevenson.

Rekao je da u roku od godinu dana od dobijanja azila, pojedinci mogu prilagoditi svoj status statusu zakonitog stalnog boravka (LPR), a tri godine kasnije podnijeti zahtjev da postanu naturalizovani državljani SAD.

“Brzo se razvija, i to je jedino što žele uzeti u obzir”, istakao je Stevenson. “Ovim prijedlogom pravila nastoje sve ubrzati, to je to. Oni ne žele zaostatke.”

Uzbunjivač je upozorio da će promjena pravila olakšati stranim teroristima i ratnim zločincima sticanje boravišta i zaštitu u SAD.

“Znamo da nemamo zube, nemamo mogućnost da onemogućimo bilo kakvu stvarnu korist koja se pruža, bilo da je ta osoba terorista, podli državni akter”, rekao je Stevenson. “Oni će  samo uložiti žalbu, bez obzira na odluku. Nastavit će da idu na sud dok ne pobijede.”

Zaposleni u USCIS rekao je da je izlaskom i izlaganjem planiranog novog sistema osigurao svoj otkaz i gubitak bilo kakvih budućih penzija.

“Ja sam nepodoban zaposlenik”, rekao je. “Izgubit ću posao.” Ali rekao je da se ne plaši, “jer mislim da je hitnije da ljudi shvate, zbog ove promjene politike, da će nastaviti da uvoze sve migrante za koje smatraju da su odgovarajući. To će pokrenuti veliku zamah u imigracijskom zakonu.”

BidenImigrantiMigrantiProject VeritasSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

To je dio raspada SAD Uništiti narod a ostalo je lako

Žvuž
2 godine prije

Let’s go Brandon!

Slonica
2 godine prije

Čudan je status i odnos prema migrantima.
Mjerila su nejasna, dok Hrv policija spašava djecu koji roditelji vode u direktno opasne situacije kroz rijeke u zimsko doba a s druge stranu tinejđeru koji ne nosi masku šalju stražu na ulaz škole i roditelje nazivaju neodgovornima .
Imalo zdravom razumu ovo je previše.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI