IAB: “Njemačka godišnje treba neto imigraciju od 400 000 ljudi”

Radnik
27 komentara

„Kako bi dugoročno održala broj zaposlenih, Njemačkoj treba godišnja neto imigracija od 400 000 ljudi“, izjavio je Bernd Fitzenberger, direktor njemačkog Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB).

Unatoč činjenici da imigranti iz određenih kultura imaju ogromne probleme s integracijom u tržište rada, direktor Instituta za istraživanje zapošljavanja, Bernd Fitzenberger, poziva na dugotrajnu masovnu imigraciju u Njemačku, jer zemlja treba radnike.

“Da bismo zadržali trenutnu radnu snagu, trebalo bi nam godišnje neto povećanje od 400 000 ljudi. Inače se može dogoditi da se proizvodnja više ne odvija u Njemačkoj”, rekao je Fitzenberger za Welt am Sonntag .

„Ali to nije lako postići. Ako dugoročno gledamo, da nam godišnje dođe 400 000 imigranata, jedan od razloga što to nije lako provesti je što stupnjevi obrazovanja često nisu usporedivi“, nastavlja direktor njemačke vladine agencije IAB.

„Ali svatko tko je pomnije pogledao obrazovanje na Bliskom istoku ili u Africi, otkrit će da se s onim u Njemačkoj ne može natjecati po kvaliteti. Na primjer, vrhunska afrička sveučilišta su u nižim redovima. Samo Sveučilište Cape Town u Južnoafričkoj Republici još uvijek može držati korak s europskim koje je 198 na svjetskoj ljestvici. Osim Američkog sveučilišta u Kairu, koje ulazi u prvih 400, sva ostala se na globalnoj ljestvici nalaze u rasponu od 801. do 1000. mjesta“, dodaje Bernd Fitzenberger.

Ova je tvrdnja zanimljiva, uz onu da Njemačka godišnje treba 400 000 stranih radnika, što bi trebalo istražiti, jer sugerira da Institut za istraživanje zapošljavanja preferira visokokvalificiranu radnu snagu iz zemalja u koje Berlin nije uložio niti jedan jedini euro u obrazovne sustave, „koji nisu na razini Njemačkih“.

„Na Bliskom istoku stvari ne izgledaju bolje. Tamo je američko sveučilište u Kairu na 6. mjestu. U top 5 nalaze se samo sveučilišta iz Libanona, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata“, tvrdi Fitzenberger, a izbor zemalja dovodi u sumnju metodologiju izračuna kvalitete obrazovanja.

Naime, sveučilišta u Saudijskoj Arabiji su među „prvi pet“ na Bliskom istoku i u Africi, što je vrlo upitna teza, vjerojatno proizašla iz savezničkih odnosa vehabijskog kraljevstva sa zapadnim zemljama.

„Strukovno obrazovanje ne izgleda bolje. Svatko tko je bio neko vrijeme u zemlji u razvoju je otkrio će da se gotovo sve zanatske profesije temelje na motu „učenje radeći“. Bilo da se radi o zidarima, stolarima, električarima, mehaničarima, pekarima ili mesarima, stvarno osnovno strukovno obrazovanje se ne provodi kao u većini europskih zemalja“, tvrdi direktor njemačkog Instituta za istraživanje zapošljavanja, što je vjerojatno točno u ovim profesijama, ali je Njemačka takva bila prije samo nekoliko desetljeća, kada su se tamo slijevale rijeke „gastarbajtera“ iz Turske, Grčke, bivše Jugoslavije, juga Italije, Portugala i drugih zemalja. Sve je to bila niskokvalificirana radna snaga koja je „zanat pekla radeći“.

Ipak, direktor IAB-a vidi razvoj Njemačke na pravom putu. Posljednje brojke IAB-a iz srpnja pokazale su da je stopa zaposlenosti ove skupine 38 posto. Od toga je 82 posto zaposleno u socijalnom osiguranju.

“To je prilično uspješno”, rekao je Fitzenberger za Welt am Sonntag.

„U mnogim su slučajevima to pomoćne aktivnosti. No, mnogi su iskoristili kvalifikacije iz domovine. 48 posto zaposlenih izbjeglica radi u struci,  a pet posto čak rade kao visokokvalificirana radna snaga i stručnjaci”, nastavio je direktor IAB-a.

Međutim, pouzdati se u imigraciju i radnu snagu u zemlji s visokim plaćama opasna je igra, posebno s obzirom na sve veću uporabu takozvane “umjetne inteligencije” i sve veće automatizacije u proizvodnji. Kritičari se ne žale bez razloga da se uvoze nezaposleni za budućnost. Možda zato što mu to nije struka, Bernd Fitzenberger ne govori o demografskim mjerama koje bi njemačke vlasti mogle poduzeti za svoj narod, koji je pogođen „bijelom kugom“ kao mnogi drugi narodi Europske unije. Ne spominje ni socijalne učinke masovne imigracije na zemlju, što je posebno važna tema koju mnogi izbjegavaju jer se trude se biti „politički korektni“, iako je kancelarka Merkel ranije osobno priznala propast multikulturalizma.

Hoće li se njemačka vlada pri određivanju imigrantskih godišnjih kvota voditi ovim smjernicama, još treba vidjeti. U svakom slučaju, skoro pola milijuna ljudi godišnje za jednu Njemačku  nije „kontrolirana migracija“, već plima imigranata koji će preplaviti zemlju koja se 2015. pokazala da je nespremna suočiti se s takvim izazovom.

bijela kugaImigranti
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
4 godine prije

Zasto ih onda od onih iz 2015 ne radi niti 5 %, a i to su poslovi 1 euro dok ostatak “dodaju” nijemci i gastarbajteri iz poreza?
Zasto onda vec 5 godina oni koji su dovedeni zbog potrebe za radom, kostaju svake godine 23 milijarde eura, a o placanju u krvi cemo drugom prilikom?

RoPe
4 godine prije

Znam da je offtopic, jel mozete napraviti analizu Malog Schengena? U europskim novinama se sve vise govori o tome, a i Jutarnji je objavio veliki clanak.

aposdfabsfvhgsdfvnsdvsdvsjdvjsd
4 godine prije

Ovaj pravi razlog da uvezu one đihadbojse da im ganjaju švabice po gradovima i selima, kao ono zabrinut za nove radnike a švabe neće da rade i bolje im je kao da još više izmjene strukturu stanovništva uvozom “radnika” a već je maltene pola stranaca tamo.

Jug
4 godine prije

Neka izaberu od svih ovih imigranata i izbjeglica koji opterecuju BIH,Srbiju,Makedoniju,Grcku itd,a ne ih mlatit na granici sa hrvatskom i oduzimat im sve sto imaju da bi Hrvatska primala pohvale iz Brisela kako su spremni za shengensku zonu.Onima koji hoce radit dajte sansu,a one koji su tu zbog nekih drugih razloga strpat u avione i vratit tamo odkud su dosli.

puf
4 godine prije

U tekstu su pomiješane mnoge stvari. Nikakve veze nema ilegalna imigracija niti čak ni izbjeglička imigracija sa radničkom imigracijom. Osobe koje u Njemačku dolaze kao stručna radna snaga u svojim domovinama već nauče njemački jezik i same plate svo obrazovanje koje im je potrebno za rad u Njemačkoj. Dakle, njemačka vlada u njih ne uloži niti jedan jedini euro. Te iste osobe što lično ili preko nekih agencija nađu posao, plate same smještaj i troškove boravka, te od prvog dana plaćaju porez, kao i svi njemački građani. Dakle, oni su ti koji koriste njemačkoj eknomiji, jer su neve poreske platiše, a da na iste Njemačka nije potrošila ništa. Ilegalna imigracija ili pak izbjeglička imigracija je nešto potpuno drugo. U ovom slučaju se većinom radi o osobama koje nemaju potrebno obrazovanje, koje ne govore jezik države u koju su došle i koje nemaju nikakve mogućnosti da se uklope u njemački sistem… Čitaj više »

hecc
4 godine prije

Glupost. Da je Švabama do pravih radnika uvozili bi Kineze i druge azijate koji su poznati po radnim navikama, a ne po izazivanju nereda. Umjesto azijata uvoze afrikance i Arape koji su poznati po neradu i sra*ima…
Dakle, uopće se ne radi o radnoj snazi nego o nečem drugom…

Red Dog
4 godine prije

Ooooo mudraci i vrhunski geopoliticari koji znaju tacno sta se krije u srcima ljudi…
Kako to da pola Juge masta o tome da ide u Deutschland?
To su siledzije i silovatelji, kazem vam. Teroristi i ekstremna emigracija. Ausländer Raus! 🙂

Zax
4 godine prije

Da ali samo jedna nelogicnost. Ako radne snage fali ,zasto ne rastu place? U njemackoj place stagniraju zadnjih dvadeset godina. A zivimo u kao trzisnoj ekonomiji. Njemackoj trebaju robovi a ne radnici je jedini logican zakljucak

JumpingJackFlash
4 godine prije

U Ukrajini ima radne snage koliko hoćeš. no izgleda da je najveći problem što su kršćani… Babi Anđi u Berlinu izgleda da odgovaraju samo “garavi” imigranti, “bljedolike” ne treba…

Mercury
4 godine prije

Neka taj direktor prvo objasni zašto država poput Njemačke nema demografsku politiku sukladno svojim potrebama.

Hattori Hanzo
4 godine prije

Da posteno plate sve bi nasli u svome drustvu,vozace,zidare,čistače,elektricare itd…
Da daju posten poticaj obiteljima koje zele djecu nebi im prosjek bio 40 i kusur godina.
Njima je pohlepa u genima,nije bitno sto ce unistiti svoje drustvo ako se bogati jos vise bogate.
To je jedan sistem ovisan o sirotinji,oni je proizvode u svim zemljama gdje im se pruzi prilika za svoje potrebe.

Stock
4 godine prije

Procitao sam naslov, a ostatak cu, eventualno, procitati ako mi neko objasni pojam “neto imigracija “.
Jesu li to imigranti bez obuce i odjece?
Goli?
Jer, valjda su obuceni, bruto imigracija.
Ili?

Nil1
4 godine prije

Radim za Leih firmu sustav iznajmljivanja radnika diljem njemačke. I u koju god tvornicu sam ušao kao varioc nakon par tjedana su mi ponudili festanstellung (stalni radni odnos) Ja stvarno nezz sta su napravili u zemlji da stalno traže ljude.. Pogledajte primili su 2 miliona izbjeglica još se žale malo im.. stvarno su carevi za ekonomiju.. Ja sam jako zadovoljan uvjetima u Njemačim fimama bez obzira što je to jedna velika globalna arena po 7/8 nacija radi samo iz EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI