fbpx

Poslodavci Hrvatske, Njemačke i Poljske pozdravljaju lakši ulazak “radnika migranta”

Masa ljudi kolona žurba

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske od 20. prosinca je utvrđena godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019. U odluci je navedeno kako se odobrava ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u iznosu od 65 100 dozvola, od čega 50 100 dozvola za novo zapošljavanje, te 15 000 dozvola za produženje već izdanih dozvola. Odluka će stupiti na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novinama.

Hrvatska udruga poslodavaca “pozdravlja odluku kojom Vlada RH prepoznaje stanje na tržištu rada i nedostatak radne snage u pojedinim sektorima”.

“Poduzetnici se zbog nedostatka radne snage suočavaju s poteškoćama oko ispunjavanja već ranije preuzetih obveza iz projekata čime se ugrožava njihovo poslovanje, kao i postojeća radna mjesta. Još jednom snažno ističemo kako je ovo samo privremeno rješenje te kako je potrebno poduzeti mjere za zapošljavanje domaće radne snage, a jedino dugoročno rješenje problema nedostatka radne snage su ozbiljne reforma iz područja kao što su obrazovanje, tržište rada, demografija, pravosuđe i druga”, stoji na internetskoj stranici Hrvatske udruge poslodavaca.

Njemačka i Poljska

Isti slučaj je i u Njemačkoj, gdje imigraciju zapravo traže poduzetnici, ali se zbog namjere vlade u Berlinu bune poljski poslodavci i traže od vlade u Varšavi da im osigura iste ili slične pogodnosti. Doduše, Poljaci nemaju problema s ilegalnim imigracijama, ali se boje odljeva ukrajinskih radnika i možda će vlada u Varšavi biti prisiljena mijenjati politiku?

Poljski poduzetnici se boje da će se mnogi Ukrajinci zaposleni u poljskim tvrtkama preseliti u Njemačku, piše Die Welt. Razlog tome je što od 2020. godine u Saveznoj Republici Njemačkoj može stupiti na snagu zakon koji će znatno pojednostaviti ulazak i zapošljavanje imigranata koji nisu iz Europske unije, a među njima su i Ukrajinci. U tom smislu, poljski poslodavci zahtijevaju od vlade u Varšavi da olakša pristup strancima tržištu rada u Poljskoj.

Unija poduzetnika i poslodavaca Poljske upozorila je na negativne posljedice novog njemačkog imigracijskog zakona za poljsko gospodarstvo, piše Die Welt. Prema riječima predstavnika poljskih sindikata Jakuba Binkowskog, prema umjerenom scenariju, kojeg Poljaci smatraju realnim, 500 000 Ukrajinaca će napustiti poljsko tržište rada, a negativni scenarij pretpostavlja udvostručenje ove brojke.

Prošle srijede je njemačka vlada odobrila nacrt zakona koji će od 2020. olakšati ulazak u Njemačku građana iz zemalja koje nisu članice EU. Zakon će, u slučaju njegovog stupanja na snagu, poništiti prioritete za građane Njemačke i EU pri prijavi za posao.

Binkowski je također dodao “da će odlazak Ukrajinaca bez obitelji, koji imaju razinu prihoda ispod prosjeka, najviše utjecati na Poljsku”.

Novi njemački zakon o migraciji pojednostavljuje priznavanje kvalifikacija stečenih izvan EU, potiče zapošljavanje osoblja i pruža pomoć pri učenju njemačkog jezika.

Die Welt piše kako sada u Poljskoj živi gotovo dva milijuna Ukrajinaca, većina njih su radni migranti, a samo nekoliko stotina izbjeglica s istoka zemlje. Rastuće gospodarstvo Poljske ozbiljno ovisi o inozemnoj radnoj snazi.

Die Welt navodi kako problem komplicira činjenica da i sama Poljska pati zbog emigracije svojih građana. Osim toga, stope nataliteta u Poljskoj su izuzetno niske, samo 13 djece na 10 žena.

S tim u vezi, sindikat poduzetnika i poslodavaca zahtijeva od vlade u Varšavi da privuče više migranata, te da olakša proces izdavanja poljskog državljanstva, što je u suprotnosti s politikom poljske vlade, koja je poznata po čvrstom stavu o ilegalnim imigracijama i prijemu stranaca s Bliskog istoka i Afrike.

Die Welt

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
43 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Samo ovdje se javlja jedan fenomen. U trzisnoj ekonomiji kada necega nedostaje cijena toga raste. U njemackoj fali radnika ali place ne rastu sto pokazuje da se migranti uvoze kako bi se rusila cijena rada kako bi poslodavci maksimalizirali profit.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Zax Tržišna ekonomija je planirana odnosno regulativom i novcem manipulirana.
A nemanipulirano tržište ne postoji.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Koliko je meni poznato, od prvog naftnog ‘šoka’; prije toga, Kisinger je tražio navodno na dogovoru u ‘sjeni’, da ide barel sa 40 na 150

Vasilij Zajcev (bivsi Dan Dare)
Gost
Vasilij Zajcev (bivsi Dan Dare)
1 godina prije

Rekao sam to prije, reci cu to i ponovo. Sve je ovo predvidio Karl Marx pred 150 godina, a mi se i dalje cudimo. EU, kao i drugi sporazumi koji omogucuju “slobodan protok ljudi, robe i kapitala” (prvenstveno ovog posljednjeg) iskljucivo su u sluzbi krupne burzoazije, a protiv radnicke klase.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Da, kapital se internacionalizirao prije radnika. I ne samo to. Svi gubici prevaljuju se na radnike, ili izravno, ili posezanjem u drž.fondove, u koje , opet, uplaćuju – radnici.
Obama je napravio presedan kada je u SAD spašena jedna banka…prije nezamislivo.

Euro
Gost
Euro
1 godina prije

Pa vi ste svi nasjeli na te gluposti o radu. 90% tih migranata zivjet ce bolje nego vi , a neče radit nista.
Dobivat ce sve od drzave. Oni su tu da destabiliziraju Europu, tu i tamo da nekog silu…,odru… glavu itd…
Za uzor pogledajte sta se desava u DE, SWE, NL,FR .

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

ja bih rekao vidjela žaba da se konji potkivaju pa I ona podigla nogu.

ps. u hrvatskoj ako nisi kompleksaš nemožeš biti političar. prema zapadu moraš imati kompleks niže vrijednosti a prema ostalima moraš imati kompleks više vrijednosti

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

A guzodavci?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

nema vizionara I državnika. glupost prikrivaju kompleksom. što bi se reklo kao nojevi. glave im u pijesku, nezaštićene gujjice

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Irski poslodavci također.

GanicusPrvi
Gost
GanicusPrvi
1 godina prije

Ovo je kulturno smisljeno preseljenje naroda premjesti jedne a na njihovo mjesto dovedi druge.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Da, samo videcemo koliko dugo ce biti kulturno.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

EU member states GDP (nominal) in billions of €
Germany————–3,277.340
United Kingdom—–2,332.087
France—————–2,291.705
Italy———————1,724.955
Spain——————-1,166.319
Netherlands————737.048
Poland——————-467.167
Czech Republic——-191.643
Slovakia——————84.851
Bulgaria——————-51.663
Croatia——————–48.990
Slovenia——————43.000
(Serbia——————–36.800) nije u EU

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ovo je irelevantan podatak, nominalni BDP i ime zemlje. U EU preko 50% BDP-a čine usluge, realni sektor ovisno gdje i koliko ,a poljoprivreda također. U te usluge spada , npr. i Luksemburg, koji na ono šake jada ima BDP 62 milijarde, sve od banaka i financijskih malverzacija. BDP koji nema barem 50% realnog sektora i 20% poljoprivrede je balon od sapunice. O raspodjeli tog novca radije ne bih. Francuska i Italija su primjer, Grčka da ne govorim, iako ima BDP 200 milijardi (nominalni)

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Daj barem GDP PPP, da ne gledamo u tu bajku, koja u ekonomskom smislu ne znači ništa…

Grdi
Gost
Grdi
1 godina prije

Zaboravio si *PPP* – (purchasing power parity)… to jest kupovna moc. …………. Nije isto koliko kosta litra mlijeka u njemackoj ili u srbiji ………

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

giordano bruno To ti ne znači ništa kad je € samo jedinica za dug.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ovo sam vidio, da Hrvatskoj kronično nedostaje radnika. Turizam, medicinskih sestara, doktora opće prakse, građevinaca itd. Ali ima i druga strana medalje. Neka cura, uzmimo iz Vrlike ili nekog sela oko Belog Manastira, ako završi za medicinsku sestru, Bože sačuvaj da bi radila na selu ili negdje, nego želi 1) Zagreb, ako ne Split ili Osijek (u ova dva slučaja), ako ne ode van. Doktori/ce opće prakse isto. Nema Boga da radi u ambulanti u nekoj “selendri”. Konobari , čistačice i bauštelci isto odoše vanka. Plaće su veće. Mi još imamo ex-YU bazen, pa je lakše. Na razini EU je unutarnja migracije već “pojela” neke zemlje (baltičke, Bugarsku, bogami i Hrvatsku)

Pixi
Gost
Pixi
1 godina prije

Laki što medicinska sestra nebi smjela otici raditi u Zg.ako to ona zeli?
Isto kao sto netko tko proizvodi neku robu u Belom ne proddaje samo u B.M. moze je prodavati u cijeloj Hr.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Pixi Zato šta je većina prisiljena otić radit negdi daleko, a ne zato šta oće.
Ista je stvar i sa proizvodnjom, kako će neko iz BM prodavat svoje proizvode u Zg kad su mu svi parametri inputa i distribucije proizvoda puno veći od povlaštenih koji imaju te iste inpute znatno povoljnije . . . Kako bi ti malo bolje objasnija šta pišen dat ću ti jedan klasični primjer, a to je da je Schwarz grupa (Lidl i Kaufland) dobila subvenciju Svijetske banke od miljardu eura za širenje na Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku, a od lokalnih vlasti je dobila povoljno lokacije i infrastrukturu na teret poreznih obveznika, a neki poduzetnik iz BM bi to sve mora platit duplo sve kad bi i moga dobit dozvole. Tako je i sa proizvodnjom proizvoda koji se priko Schwarz grupe distribuiraju, di je ta proizvodnja u zemljama di se ti proizvodi proizvode također jeftinija radi niže cjene novca, energije, sirovina i većih subvencija tako da generira ekonomski rast tamo daleko di na kraju odlazi ona medicinska sestra sa početka priče, a da i ne pišen sad o financijskim centrima moći koji diktiraju te trendove. ECB je ipak u Frankfurtu, a znamo da ko je bliže oltaru kako bolje i misu čuje.

Pixi
Gost
Pixi
1 godina prije

Moreno citiram Lakija ….Neka cura, uzmimo iz Vrlike ili nekog sela oko Belog Manastira, ako završi za medicinsku sestru, Bože sačuvaj da bi radila na selu ili negdje, nego želi 1) Zagreb, ako ne Split ili Osijek (u ova dva slučaja), ako ne ode van. Doktori/ce opće prakse isto. Nema Boga da radi u ambulanti u nekoj “selendri”…. i na to sam mu replicirala….a sta si ti napisao i meni odgovorio je nesto sasvim deseto….
Kaufland i Lidl mogu to radit jer imaju podršku i logistiku svoje vlade, Njemci štite svoju proizvodnju….dok Hrvatska vlada pomogne zatrti i pokrasti Koncern Agrokor, a Hrvatski narod likuje nad propasti Todorica…. i naravno krivi su nam financiski centri moci, a ne mi sami sto smo iznjedrili ovakve politicare koji se prodaju za par miliona eura.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Hrvatski poslodavci žele imati robove da im rade za malu plaću, zato sada pozdravljaju odluku Hrvatske vlade koja je donijela ovu odluku.

Pixi
Gost
Pixi
1 godina prije

Ante ja sam u HR. poslodavac i nemogu naci cistacice, placam ih 70kn po satu, sve legalno, ali ih imama problem naci.
Opaska nemogu ih prijaviti na cijelu god. Jer ja ne radim cijelu godinu, samo sezomu radim.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ni ti Ante, ni ti Pixi ne razumite kako nije problem samo u poslodavcima, niti samo u posloprimcima nego u manipulaciji sustava usmjeravanjem novčanih tokova.
Problem je u velikoj većini koja ne shvaća šta se događa, a i medijski je usmjerena na suprotstavljanje jednih protiv drugih kako bi problem vidili isključivo u suprotnoj strani. Divide et impera funkcionira ka perpetuum mobile.

Pixi
Gost
Pixi
1 godina prije

Moreno ja kao poslodavac ne mislim da je problem u radnicima….radnika nema u tome je problem, pa.mi nije jasno sto netko iz Bosne ili Sbije nebi dosao u Hrvatsku radit, zasto se te kvote nebi povecale?

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

A zasto bi dosao u Hrvatsku kad moze u Njemacku? Mozes slobodno i ukinuti kvote…

nime
Gost
nime
1 godina prije

HUR (HR udruga robovlasnika) podržava odluku.
jedva čekam da im doktori i inženjeri i arhitekti počnu povećavat profit.
ali budemo realni, u hr su ostali uhljebi i njihova djeca po udrugama i “medijima” i robovlasnici. neka se druže s “novom krvi koja će pojačat stanovništvo” koja dolazi.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Desetine, možda i stotine, miliona ljudi lagano se kreće prema zemljama Zapada.
Spntani Projekat ?
Veliki Arhitekta zadovoljno trlja ruke.
.
“Bilo je seoba i biće ih večno, kao i porođaja, koji će se nastaviti.
Ima seoba.
Smrti nema!”
Miloš Crnjanski “Seobe” 1929 godina
.
Ja podržavam migracije!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Weteran Migracija je bilo i bit će ih međutim triba razlikovat prirodne i umjetne migracije.
Očito ne shvaćaš kako se neke migracije odvijaju pomoću društvenog inženjeringa di su se nekad ljudi mrižama vatali, bacali u okove i pribacivali sa kontinenta na kontinent, a danas se to vrši propagandom i u zamljama emigracije i u zemljama imigracije di migranti dobivaju i novčani stimulans u gotovini, ali i sa karticama sa kojima mogu skidat novce sa bankovnog računa koji je u stvari samo zamjena za željezne okove.
Skroz je druga stvar iseljavanje radi lokalnih ratova, prirodnih katastrofa, ekonomskih kriza di su migranti individualno migrirali i u zemlje di su dolazili odma su se vatali posla šta danas nije slučaj nego migranti dolaze na čistu socijalu na teret građana i vrlo malo ih radi i uopće ima namjeru radit.
Planiranim migracijama se postiže pražnjenje zemalja emigracije kako bi prirodni resursi bili šta dostupniji, a u zemljama imigracije se dobivaju poslušnici koji ovise o državi i hyper podatno biračko tijelo kako bi se i dalje mogla kontrolirat i vlast i opozicija.
Razmisli malo kako svit funkcionira.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Imam utisak da nisi pročitao moj komentar!?
Pročitaj ponovo, pažljivo, razmisli, obrati pažnju na znake interpunkcije, i kaži šta ti nije jasno 🙂

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Ja podrzavam migracije radnika (pod uslovom da ih stvarno fali, a ne da sluze za umjetno rusenje cijene rada) ali bez drzavnih cjelozivotnih potpora koje privlace neradnike.

Cak i po cijenu promjene kulture drzava primatelja.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Nekad smo se zajebavali sa onon kako nevalja narod pa bi ga vlast tribala prominit . . .

Danas živimo upravo to da se iz država ljudi iseljavaju, a useljavaju novi.
Sveopće stanje nadmašuje i Orwella 1984

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Sve u skladu sa osnovama liberalnog feudalizma. Ako je u pitanju ekstraprofit, momentalno otvoriti granice i doovući milion stranaca. Domaćem stanovništvu ne smije se dozvoliti da dođe u situaciju postavljati uvjete krupnom kapitalu i ne daj Bože izboriti povećanje plaća. Mijenjanje kompletne demografske slike države? Sitnica ako će se time spriječiti rast nadnica. Živio liberalno-lihvarski sustav! Sreća i blagostanje za sve.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Naravno, ono sto me zapanjilo je kako to da ljevici nije sumnjivo kako su odjednom krupni kapitalisti i njihovi politicari na njihovoj strani…
Nedostatak kriticke misli je ocito zahvatio sve politicko drustvene structure.

njonjo
Gost
njonjo
1 godina prije

Ma, no frks. Radne dozvole za 2019. dobiti će 10 ooo Ukrajinki za rad u turizmu. Samo ne znan ća će radit domaće i regionalne” turističke djelatnice”.

Fitcher
Gost
Fitcher
1 godina prije

Doslovce je fascinatno da bez obzira bila li riječ o “naprednoj zapadnoj “demokraciji” poput Njemačke, Francuske ili vječnim kolonijama poput nas i ostatka istočne Europe, elita je svugdje ista. Briga za natalitet je briga za dovoljan broj “stoke sitnog zuba” koja će raditi i biti dovoljno jeftina kako bi ta elita nastavila živjeti standardom na koji su navikli. I onda će da stvar bude još više ironična ta elita slati tu istu stoku sitnog zuba uništavat druge zemlje i civilizacije kako bi od tamo doveli novu radnu jeftinu radnu snagu jer im je domaća postala “preskupa”.

njonjo
Gost
njonjo
1 godina prije

Plenki favorizira Ukrainu. Nisan siguran da mu u vrijeme dok je bio “izaslanik” EP- za Ukrainu Potrošenko nije namistio neku “virgin” Samo ne znan šta o tome misli gospođa Plenković.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Pogledati gore raspravu o – guzama…

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

A, nemogu promjenit: dakle, pogledati raspravu o donjem dijelu leđa koji nema pristojan naziv…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
43
0
()
x