fbpx

Zašto Amerikanci više ne žele imati djecu: „Skupa su i ometaju karijeru“

Dijete- sad

Stopa fertiliteta u Sjedinjenim Državama dosegla je najnižu razinu u posljednje 32 godine, prenosi France 2. Prema kanalu, razlozi ove pojave bili su s jedne strane želja žena da se usredotoče na karijeru, a s druge strane nedostatak sustava socijalne potpore za mlade roditelje, bez kojeg je roditeljstvo „preskupo za mnoge obitelji“. Bez privlačenja migranata u narednim desetljećima Amerika nikako neće moći popuniti demografski deficit, zaključuje dopisnik kanala.

Na primjer, Kelly Dennings ima 43 godine. S partnerom živi već 22 godine. Ima diplomu, dobar posao u nevladinoj organizaciji i kuću s malim vrtom u blizini grada Washingtona. Dakle, sve potrebno za stvaranje tipične američke obitelji. Međutim, Kelly i njezin partner napravili su drugi izbor.

Kelly Dennings: „Kad sam imala 30 godina jednostavno sam odlučila da djeca nisu za mene. Bila sam usmjerena na karijeru, strastvena u svom poslu, nisam imala pojma kako bi se djeca mogla uklopiti u sve to. Moj partner i ja volimo putovanja i voljeli bismo se rano povući. Učiniti sve to bez djece je lakše.“

Kelly Dennings jedna je od američkih žena koja je doprinijela smanjenju stope fertiliteta u zemlji, koja je danas dosegla najnižu razinu u posljednjih 32 godine. Stopa fertiliteta u Sjedinjenim Državama sada je svega 1,72 djece po ženi, dok je u Francuskoj 1,87. Štoviše, prema demografima, za sigurnu reprodukciju stanovništva taj bi koeficijent trebao biti 2,1.

Prema nekim znanstvenicima, na kocki je budućnost zemlje. Drugi smatraju da je ovo samo privremeni negativan trend, jer danas žene odgađaju rađanje djece dok ne izgrade karijeru, a medicina im omogućuje da zatrudne i nakon 40 godina. Međutim, prema učiteljici Odjela za javno zdravstvo, razlog leži u sustavu u Sjedinjenim Državama, zemlji u kojoj ne postoji plaćeni dopust za skrb o djetetu.

Donna Strobino s Odjela za javno zdravstvo Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu: „Stvaranje obitelji u ovoj zemlji vrlo je skupo. I ovdje ne postoji sustav socijalne pomoći, dodataka i ustanova za brigu o djeci, kao što to imate u Europi. Kažemo da su majke s djecom među američkim vrijednostima, ali u stvari se ne radi ništa na poticanju majki da imaju djecu.“

To je ono što je odvratilo Jasona i Christinu Salghero, zaposlenike iz predgrađa Washingtona da imaju sina, jedino dijete u obitelji. U zemlji u kojoj ne postoje državne obrazovne ustanove za djecu mlađu od šest godina, a vrtić roditelje košta dvije tisuće eura mjesečno, stvaranje potomstva izgleda luksuz. Unatoč prilično pristojnoj plaći, oni ne postavljaju pitanje rođenja sinu mlađeg brata ili sestre.

Jason Salghero: „Sumnjamo u potrebu da imamo drugo dijete i da opet idemo u te troškove. Znate, ovdje smo dužni pripremiti se za najgore, za nesreće ili velike nepredviđene troškove. Drugo dijete će nam oduzeti ono što nam jamči financijsku sigurnost.“

Uz to, dužni su razmišljati o budućnosti svog djeteta 15 do 20 godina, nakon čega će steći obrazovanje. Muke za sve roditelje su nevjerojatne cijene školarina od stotina tisuća eura.

Christina Salghero: Ovdje, čim zatrudnite, morate pripremiti plan štednje za buduće obrazovanje djeteta. Danas nismo u mogućnosti uštedjeti preporučenih 116 eura mjesečno, odnosno štedimo manje.

Jason Salghero: „Ako dobijemo drugo dijete, dodatno ćemo smanjiti šanse našeg sina da uspije u životu.“
U pokušaju da iskoriste ovaj fenomen, neka američka poduzeća sada nude zadivljujuće rješenje. Google, Facebook i Apple sada zaposlenima pružaju velike mogućnosti ako se žele prijaviti na visoke položaje. Na primjer, tu je mogućnost besplatnog zamrzavanja jajašca nakon što se odvoji od jajnika, što će im omogućiti da cijelo svoje vrijeme posvete karijeri i djecu dobiju djecu u „poznim godinama“.

Ova demografska situacija objašnjava zašto Donald Trump, koji je nedavno usvojio novi plan regulacije imigracije, govori isključivo o učinkovitijem upravljanju protokom migranata, a ne o smanjenju njihovog broja. Američki predsjednik svjestan je da u narednim desetljećima njegova zemlja ne može bez strane radne snage i novih imigranata, stoga želi ozakoniti imigraciju ponajveće moguće mjere kako bi mogao računati na radnu snagu, po mogućnosti osposobljenu.

FranceTV

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Setih se eksperimenta naucnika sa pacovskom utopijom.
Ukratko, dali su pacovima sve sta im treba i zavrsilo se je istrebljenjem jer su se pacovi prestali razmnoziti. Pocelo je kod „elite“. Samo su se lizali da budu lepi i udebljali. Prosirilo se je na sve. Nije niko okoncao eksperiment, nije im niko pogorsao uslove. Nestali su sa zadnjim pacovom koji je umro posto nije vise bilo malih pacova.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Ti su pacovi u startu bili degenerisani…eno ovih mojih debeli kao mačke ali se množe i ne daju se omesti.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nisu, druze.
Normalni pacovi pod savrsenim uslovima.
https://www.youtube.com/watch?v=5m7X-1V9nOs

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Ma ovi moji seljaci navikli na žito i djetelinu, stalno u pokretu i puni kondicije pa pucju od dobrote, nisu to pacovi s paštete…zezam naravno, odličan video ali to nije samo kod pacova već i kod ljidi ti je tako.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Red
Idealni uvjeti za – štakore.
Gore opisana situacija dakeko je od idealne za – ljude.
Pa vidite da žive u strahu: skupljaju lovu za neku veliku nesreću…to može biti i neka prosječna operacija, medicinski zahvat, ili veliki bauk gubitka posla…ili gubitka posla u krizi…
Nedavno sam pisala o tome. Nakon rata ulagao se kapital, svi su imali posao, vladao je optimizam; danas, kapital se iznosi iz država, gasi proizvodnja…to vodi i do negativnih bilanci i socijalnih slučajeva koji dodatno opterećuju proračune…
Očekujem u eu smanjenje socijalnih i radnih prava, po uzoru na usa…to se prvenstveno odnosi na mirovine…

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Lucija

Hronologija, drugarice.
Primitivna drustva. Razmnozili su se zato sto su tako programirani, bez velike filozofije. I sada je tako.
Drzave blagostanja. Koje koristi imam ja od toga? Stvoren je ideal sta treba biti ispunjeno da bi se rodila deca. Nisu bili ispunjeni ti idealni uslovi ni kad je bilo dobro, a sada jos manje.
Medutim meni ipak deluje da je to prvenstveno psiholoski. Ocekuje se neko stanje koje nece nikad doci. Kao da je to ljudsko pravo. Kod pacova je pocelo kod elite i prosirilo se je na ostale.

ewfvoewofveofvoefvdescjdd
Gost
ewfvoewofveofvoefvdescjdd
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Opaka ti je ova sa štakorima Red.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije

treba vidjeti po kojim skupinama pada natalitet
da li su to doseljenici iz
latinske amerike
afrike
azije
ili evrope
po školskoj spremi itd itd…
malo opširnije i sa više statistike
kada se pišu ovakve vrste članaka

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
Gost
Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Točno tako. Oni su svi doseljenici, neki malo prije neko malo kasnije. Nisu tamo od stoljeća sedmog. Dolazit će drugi da zamjene one koji polako nestaju, baš kao kod nas i u cijeloj evropi. ” Jedino mijena vječna jest”

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Hahaha! ” Lobotomirana ovca” – i pristaje ti…

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Ovo se dešava odavno i kod nas…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Americka djeca su skupa (14.000$) godisnje i nezahvalna (cim ostaris strpaju te u staracki dom). Sa ekonomske strane gledano (a u SAD i nema drugacijieg gledanja) totalno nesiplatljiva investicija.

Nasa djeca su ljepsa, pametnija, bolja i sto je vazno za amerikance puno jeftinija. Amerikankama bi se najvise isplatilo da dodju ovde i steknu nasu djecu.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  tihobl

Joj tihi da znaš da me po nekada zabrineš 😀

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Siniša

Samo kad posmatram svijet iz americke prespektive.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije
Reply to  tihobl

Eto, toliko smo pametni narodi na ovim prostorima da nam se zalome ratovi svako malo…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ono kada se ćorav ruga ćoravome.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

U trci za karijerom, kukaju da su neshvaćeni, neostvareni……
Dosadni ljudi sa socijalnim vještinama pokusnih miševa…….

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Cura se sa nekim momkom iz drugog grada upoznala preko Fejsa. Nakon par mjeseci konverzacije, kao naći će se u njenom gradu. Otišli na piće, razgovarali, on bi kao i došao tu studirati…….
Sve je bilo na najboljem putu da se danas-sutra uda za njega, imaju četvero djece i psa, obitelj kao iz tv reklama…
Na rastanku, kao završni “touch” on krene prstom prema njenom licu, kaže vidio joj krmeljić kod oka, pa da uzme nešto njeno, da ponese sa sobom, dok je ponovo ne vidi…..
Više mu se nije javila…. iako joj je još mjesecima slao svoje slike na kojima plače…..
Ona se i dandanas kune da se prije dejta umila.
P.S.
“Još me čuva.”
Krmeljić

milan
Gost
milan
1 godina prije

Ti si LEGENDA 🙂

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  milan

🙂
Po istinitom događaju….

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Što cure upoznaješ preko Fejsa, umjesto “on the face of the place”?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  palermo

🙂

slagerphevac
Gost
slagerphevac
1 godina prije

Šteta. Na svadbi bi to sve ispričao javno u mikrofon. Svi bi rekli: Oooo…. (rastop)

pikapolonca
Gost
pikapolonca
1 godina prije

prije nekoliko dana komentator “norbert” napisao je koliko podizanje i odgoj i obrazovanje djeteta ( socijalno ulaganje) stoji roditelje.
I što konačno taj čovjek oosoba (ako nije iz povlaštene grupacije) može očekivati u životu kad uše u svjet rada , prekarijat, financijski robovlasnički status prema korporacijama, bankama, služenju gospodarima svega i svačega kroz formu države, poreznih namete do besvjesti…. žele li roditelji takav život svom djetetu, izložiti ga suludosti života tiranije vlasti-( svjedoci smo kako suvremena država otima djecu roditeljima i uzima da ona pripadaju državi, takve slučajeve iamamo i kod nas gdje roditelj nema prava da naprimjer odlučuje o cjepljenju svoga djeteta)– svaki odgovorni roditelj koji ima ljubavi za svoje djeze razmisliti će a očito i razmiščja da li rađati i stvarati djecu za bolestan i izopačeni SVJET današmkica…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  pikapolonca

Kod nas , (RH) od prvog osnovne do fakultetske diplome samo za pribor, knjige , plaćanje ispita itd, bez hrane i odjeće , 50 – 75 000 eura

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Čuj, neoliberalna ideologija zagovara i promovira hedonizam, a tu nema mjesta djeci. Nema tu nikakve veze siromaštvo, jer kako onda da najveća sirotinja ili “seljaci” uvijek imaju najviše djece, počevši od nas na selima do prije 70 godina.

eiorfqwfrzbergbjetgnejfnewjfwdfw
Gost
eiorfqwfrzbergbjetgnejfnewjfwdfw
1 godina prije

Poentirao si.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Sirotinja nije samo sirotinja u džepu nego i u glavi – tko im promovira natalitet? Crkva, a gotovo svi ližu oltare.
A još je prije bila visoka stopa mortaliteta, pa je i zbog toga bio visok natalitet. Pa onda ako se ne dogodi sin, ide se i do petog djeteta… nerijetko čak i danas.
Komunizam ne zagovara hedonizam, ali je on u stvarnosti vladao (“Ne može on mene malo platiti, koliko ja mogu malo raditi.”) tim društvima, zato je i propao.
Neoliberalna ideologija zagovara izrabljivanje radnika, a hedonisti su samo malobrojni iz vladajućih kasti.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

U RH, 2018-e Solin i Kaštela bilježe sjajnu stopu nataliteta. Ne znam, biće nije bilo televizije u njih 😁

hAZE
Gost
hAZE
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

U Solin i Kaštela (i Klis i ostala mjesta u okolici) doseljavaju mladi ljudi iz Splita jer si ne mogu priuštiti stan pa tamo rade djecu. Cijene su otišle u nebo zbog turizma i dnevnog najma. Biti podstanar u obalnim gradovima je katastrofa – od 10. do 6. mjeseca kako tako, a u sezoni te izbacuju van.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Jel to točno, valjda je 1,42 % , još oduzmi ove iz egzodusa. Nema nas 2100. na karti Evrope.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Par hiljada migranata za 5g rjesavaju problem,demografija se obnovi.Oni vole bebe i nemas problrm.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Smanjenje populacije ljudi. Jedni umiru od raka i ostalih bolesti, drugi od različitih fizičkih nesreća, trećima nije do djece, neki ne žele djecu i tako dalje, problem je što se to događa u Americi. Amerika treba fizičku radnu snagu to jest trebaju šljakere, njih nema jer se ljudi ne žele baviti fizičkim poslovima, lakše je raditi u uredu. Američka vlada veće neko vrijeme vodi kampanju na nacionalnoj razini da mlade ljude usmjeri da se školuju kao građevinski radnici umjesto da idu na fakultete. Ali nitko ne želi raditi kao građevinski radnik. Nedostaje im vozača kamiona, vodoinstalatere, električara i svih drugih uslužnih struka, jer su degradirali kroz godine sve te poslove. Uz to smanjuje se broj ljudi koji želi djecu, jer su kroz godine degradirali roditeljstvo i sam brak kao instituciju. Rezultati se vide.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ante

Ante situacija je jos gora: radnika im ne treba jer ionako su svu proizvodnju iselili. Nedavno citam da 1000 kamiondzija ide u bankrot zbog smanjenja transporta unutar SAD. Radnici im ne trebaju vec sluge: bastovani, spremacice, kucni majstori.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Ili jednostavnije objasnjenje. Zadnjih tridesetak i vise godina place u americi stagniraju dok su cijene stanova i kuca npr. porasle nekoliko stotina posto. Isto se dogodilo sa obrazovanjem i zdravstvenim uslugama. Posljedica je bila da prosjecni amerikanci moraju raditi nekoliko poslova da bi samo prezivjeli. Nemaju ni vremena ni novca za djecu. Dobar su primjer i tzv studentski zajmovi. Oko 30% mladih amerikanaca ih ima. Za razliku od ostalih zajmova njih se ne mogu rjesiti bankrotom. Duzni su dok ne otplate ili umru. A prosjecni dug bez kamata je oko 37 tisuca dolara. Bas nisu uvjeti za djecu i obitelj. I tu dolazimo do uzroka krize danasnjeg kapitalizma. Potrosacko drustvo vise ne postoji. Nema tko kupovati proizvode siroke potrosnje. A imigracija nece rijesiti problem. To je isto kao nalivanje vode u supalj lonac. Ove bajke da ljudi ganjaju karijeru je samo zamagljivanje problema od strane medija jer mediji nesmiju javno reci da sistem ne valja posto su mediji jedan od stupova tog sistema. Koji jede sam sebe

eiorfqwfrzbergbjetgnejfnewjfwdfw
Gost
eiorfqwfrzbergbjetgnejfnewjfwdfw
1 godina prije
Reply to  Zax

Dobar uvid Zax.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije
Reply to  Zax

Oko 1,5 trilijun USD iznose neplaćeni studentski krediti – prije bi se sa tom diplomom u Americi bez problema našao posao… Više-manje tako je u cijelom svijetu, jer je došlo do hiperprodukcije višoko školovanog kadra, “samo” što kod nas npr. diplomant i njegovi roditelji neće bankrotirati zbog tog njegovog studiranja.

milan
Gost
milan
1 godina prije

‘Nije mene Tito poslao u Ameriku, poslao me moj tata mesar koji je krvavo radio’ Izjava desetljeća 🙂 zakidao na vazi Ili kako je došao do love?

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  milan

P.S. Mora da je poklao sve sto se dalo zaklati, doslo svinjokolje, u i oko Rijeke 🙂 🙂 🙂 🙂

palermo
Gost
palermo
1 godina prije
Reply to  milan

A što misliš kako mesari rade?
Kobilinda bolje i da ostane na čelu Jadne naše, jer tko će nas inače svako malo uveseljavati biserima? Škoro misli da je duhovit, a zapravo nije. Milanović bi htio veći ustaša od pravih ustaša…
Kolakušić ionako, nažalost, nema šanse za pobjedu.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Odlično. Treba im slati emigrante.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Zabrinjavajuće je gledati pad stope fertaliteta. Ai, mene manje brine US do li neke druge države kao što su Kina i Rusija. Oni imaju još veći pad fertaliteta. Kina je mnogoljudna država i bar neko vrijeme neće osjetiti posljedice pada fertaliteta. Ali, Rusija je relativno osjetljiva na pad broja stanovnika. Rusija ima veliku površinu i večina njenog stanovništva živi u europskom dijelu države, a ogroman azijski dio je slabo napučen. Taj podatak pokazuje fragilnost ruske države. Rusija je u posljednjih 30tak godina izgubila nakoliko milijuna stanovnika dok je US u istom razdoblju porasla za nekih 50 milijuna stanovnika. Razlog mogu nagađati.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

A kolika je ono stopa nataliteta u Rusiji? Rusija čak ima i višu stopu ubojstava nego SAD – Ameri imaju više masovnih ubojstava zbog lakoće dostupnosti oružja.
Proruska propaganda u odnosu na onu prozapadnu ne vraća stanje iz minusa u nulu, već se tu radi o dvije propagande.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Karijera?
Mozes dobiti otkaz bilo kada i dan posle si zaboravljen.
I tome posvecuju zivote.
Dresireli su hrcke dobro. Trce vredno u svom tocku 🙁

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Nisu U USa jedini koji tako misle, i rade. U medjuvremenu odijevaju, hrane, lijece, skoluju salju na ljetovanje, citavu vojsku malih imigranata/

Louise
Gost
Louise
1 godina prije

Americka vlada trosi trilijune poreznih dolara na rat i unistavanja drugih drzava i tako nema dovoljno sredstava za nesto konstruktivnije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik