fbpx

Demografska zima u Europi – UN tvrdi da će na svijetu prvi nestati Balkan

Evropa Balkan populacija demografija nestajanje

Pad nataliteta do razine odumiranja naroda nije nezaustavljiva pojava i bitka protiv ovog negativnog trenda se može voditi kroz politike koje u obitelj stavljaj u središte društva, mišljenje je Vitalija Sazina Sergejeviča, istraživača na prestižnoj Visokoj ekonomskoj školi u St. Petersburgu.

Međutim, sve govori da je da je Zapad, uključujući zemlje bivšeg socijalističkog tabora i Zapadni Balkan, krenuo putem demografskog izumiranja, a nekolicina  kvalitativno malih pronatalitetnih inicijativa, koje su poduzete kako bi se suprotstavilo drami praznih kolijevki, nisu imale nikakvog učinka. Prema projekcijama o budućoj dinamici globalne populacije koje su izradile agencije World Population Prospects i World Fertility Patterns Ujedinjenih naroda, od sada do 2100. će se u Europi dogoditi najbrža, najozbiljnija i najintenzivnija depopulacija na planeti.

Naročito će biti pogođene mediteranske zemlje, kao što su Španjolska, Portugal i Italija, te Balkan, prije svega Rumunjska, Bugarska i Srbija, koje će pretrpjeti najteže demografsko krvarenje, budući da su njihove stope nataliteta znatno ispod te stope 2,1 djeteta po ženi, potrebne za prirodnu zamjenu jedne generacije drugom.

Između 2010. i 2016. godine se broj stanovnika u Europi povećao za samo 0,14%, a do 2050. je UN procijenio da bi brojka od sadašnjih 741,45 milijuna stanovnika, prema podacima iz 2016. godine, mogao znatno pasti i doseći broj od 719,26 milijuna. Ovo je predviđanje napravljeno prema procjeni da će se trenutna stopa plodnosti od 1,6 djeteta po ženi tijekom vremena stabilizirati.

U srednjoj i istočnoj Europi, te na Balkanu, demografska situacija nije najozbiljnija samo u Europi, nego i na cijelom planetu. Prema podacima Svjetske banke je u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Rumunjskoj je natalitet ravan nuli. Iznosi 9 novorođenčadi na 1000 stanovnika i ta brojka nastavlja opadati.

Bugarska je eklatantan primjer bijele kuge koja kosi Europu. između 2050. i 2100. godine se procjenjuje da će stanovništvo sa sadašnjih 7,12 milijuna pasti na 3,4 milijuna. Naime, Bugarska svaki dan izgubi 164 osobe, ili 60 tisuća godišnje. Sve to će se odvijati u pozadini etničkih preokreta, povezanih s obrnutom demografskom dinamikom, što će dovesti do toga da će romska etnička skupina u nekim zemljama postati većina.

Ruska iskustva i demografska obnova

Dijete - Novine

Čak je i Rusija pogođena demografskom krizom rođenja, koja je pogoršana povećanjem broja umrlih tijekom vladavine Jeljcina i snažnim migracijama prema stranim zemljama nakon raspada Sovjetskog Saveza, koja i danas traje. Broj stanovnika se sa 148,7 milijuna u 1992. smanjio na 143,0  milijuna u 2018.

Stopa plodnosti polako pada i bliži se brojci iz posljednjih godina sovjetske ere kada je 1988. bilo 2,2 djeteta po ženi. Liberalne reforme su gotovo uništile Rusiju, kada je 1999. stopa plodnosti po ženi bila 1,1 dijete. To je jedna od najnižih stopa fertiliteta ikada zabilježenih u svijetu, ali je polako rasla i 2016. je popela na 1,62.

Vladimir Putin je demografsku obnovu postavio kao nacionalni prioritet, znajući da zemlja koja demografski izumire sebi ne može priuštiti dugoročne egzistencijalne vizije. Teza ruskog predsjednika je da je zemlja s trendom izumiranja predodređena za progresivno i rastuće marginaliziranje, što će konačno rezultirati nestankom ruskog naroda iz međunarodne arene.

Unatoč ukupnom porastu nataliteta zabilježenom u doba Putina, stanovništvo i dalje opada, jer se broj rođenih određuje dobnom piramidom koja se u Rusiji postupno povećavala zbog starenja i emigracije mladih i radnika u inozemstvu. Zbog nemogućnosti da se u kratkom roku poveća broj žena reproduktivne dobi, vlada trenutno potiče ovu skupinu da razmišlja o više djece.

Recept demografa koji rade za vladajuću Ujedinjenu Rusiju djeluje. Naizgled beznačajni rezultati ne smiju zavaravati, jer je fertilitet na razinu egzistencijalnog rasta nemoguće vratiti u samo nekoliko godina. Fiksni broj žena u reproduktivnoj dobi u svakoj generaciji će tek dugoročno dati vidljive rezultate.

Iako sporom, ipak primjetnom ponovnom proširenju ruskih obitelji pridonosi niz elemenata, kao što su rodiljne naknade i pristup subvencioniranim kreditima za velike obitelji, te mjesečne subvencije za djecu u siromašnijim obiteljima.

O tome kako se Rusija uspjela vratiti na put rasta stanovništva, a danas je izazvana zapadnim sankcijama koje su relativno pogoršale kvalitetu života u zemlji, govorio je Vitalij Sazin Sergejevič , istraživač područja demografije i demografske ekonomije na Visokoj školi za ekonomiju u St. Petersburgu, jednom od najprestižnijih sveučilišta u zemlji.

Kada govorimo o ruskoj demografiji, prije svega treba spomenuti pad nataliteta koji je u zemlji počeo istodobno s raspadom Sovjetskog Saveza, nakon čega su uslijedili migracijski pokreti prema stranim zemljama i povećana smrtnost. Između 1989. i 2010. godine je Rusija izgubila oko 5 milijuna stanovnika. Koji su bili razlozi za ovo demografsko krvarenje?

Točnije govoreći, između 1989. i 2010. godine se ukupan broj stanovnika smanjio za 4,5 milijuna, ali najtamnije razdoblje je bilo između 1994. i 2009. godine. Stanovništvo se ne smanjuje samo zbog smanjene plodnosti, već i zbog visoke smrtnost, što je osobito bio slučaj u Rusiji. U 2000-ima je smrtnost  smanjena, ali to nije dovelo do povećanja populacije, jer se generacija iz ’80-ih, ušavši u plodnu dob, još uvijek odlučivala na obitelji s jednim djetetom.

Nadalje, istina je da je problem bio i podcijenjen, jer se činilo da je doseljavanje građana iz bivših sovjetskih država dovelo do porasta stanovništva, ali to nije bio slučaj.

Poklon za bebe Finska

Prema službenim statistikama, čini se da su tek Putinovi napori za povećanje nataliteta preokrenuli ovaj dvadesetogodišnji trend i sada u Rusiji ima više rođenih od umrlih, iako je stopa plodnosti i dalje relativno niska.

Što je Vladimir Putin u tim godinama učinio kako bi stimulirao natalitet? Od početka 2000-ih može se primijetiti poboljšanje nacionalne demografske situacije, kao što je povećanje opće stope fertiliteta i smanjenje stope smrtnosti. Demografski pokazatelji su poboljšani kroz niz programa.

Najpoznatiji je “porodiljni kapital”, program pokrenut 2007. godine koji obiteljima s više od dvoje djece omogućava da dobiju nagradu od oko 453 tisuće rubalja, ekvivalent od 6 tisuća eura. To je novac koji se široko koristi za poboljšanje kvalitete života unutar samih obitelji. Naravno, ova mjera ima za cilj i da se veće obitelji osjećaju potpomognutima od strane države, jer sama po sebi ne utječe na reproduktivne izbore.

No, neke ankete provedene u Moskvi, Sankt Peterburgu i Kalinjingradu su potvrdile da je “porodiljni kapital” igrao važnu ulogu u odluci da parovi imaju više od jednog djeteta, osobito u najugroženijim dijelovima stanovništva.

Još jedna vrlo važna odluka je bila razvoj klinika specijaliziranih za liječenje žena u trudnoći, te kampanje za podizanje svijesti protiv pobačaja i pronatalitetne kampanje.

Iako je pobačaju Rusiji legalan od 1920. i plaća se iz državnog proračuna, a na zahtjev žene se može obaviti u razdoblju prvih 12 tjedana trudnoće, u periodu od 12. do 22. tjedna ako je trudnoća posljedica ili u bilo kojoj fazi zbog medicinskih indikacija, kampanja podizanja svijesti protiv pobačaja koju ne vodi crkva, a ne vjerske institucije, daje bolje rezultate. Prema podacima Rostata, 1990. je u Rusiji u državnim i privatnim klinikama, uključujući i spontane gubitke nerođenog djeteta, zabilježeno 4 milijuna prekida trudnoće. 2000. je ta brojka bila 1,18 milijuna i onda počinje padati da bi u 2018. pala na 520 000, od čega 52% na zahtjev majke, a ostalo su spontani pobačaji ili na preporuku ili zahtjev struke. Pola milijuna prekida trudnoće godišnje je još uvijek mnogo, ali u usporedbi s razdobljem ’90-ih i prije pokretanja pronatalitetne politike se može reći da se uspjelo stati na kraj trendu prekida trudnoće iz ovog ili onog razloga, jer se izgovor uvijek nađe.

Najnoviji podaci ukazuju na stopu plodnosti od 1,62 djeteta po ženi, što je značajno povećanje u odnosu na 1,2 djeteta po ženi u 2000. godini. Međutim, to je daleko od prirodne stope zamjene stanovništva. Zašto je teško uvjeriti ljude u Rusiji da imaju velike obitelji?

Dijete s gumenom bombonom

Kao i u ostatak razvijenog svijeta, Rusija se također suočava s takozvanom demografskom tranzicijom. Obitelji se odlučuju na manje djece i to je trend u cijeloj zemlji. Od 8 novorođenčadi na 1000 stanovnika u Republici Mordoviji i Lenjingradskoj regiji se brojka penje na 19 u Čečeniji i čak 22 djeteta na 1000 stanovnika u Republici Tuva.

Ipak, najtamnije razdoblje “demografske turbulencije” je prošlo, ali ne u potpunosti, a povratak redovitom natalitetu će uvelike ovisiti o odlukama vlasti. Ekonomske poteškoće s kojima se suočava rusko stanovništvo imaju značajan utjecaj na izbor manje djece, jer se bez ekonomskih poticaja ne mogu podmiriti troškovi života.

Nadalje, ženski karijerizam se proširio i na Rusiju. Mnoge žene žele imati djecu, ali odgađaju trudnoću sve dok smatraju da je bolje da se usredotoče na karijeru. U obiteljima muškarci čine isto, stoga je pogrešna percepcija da je “krivnja” samo na ženama. Isto se događa na Zapadu. Problem nastaje kada se obitelj odluči izgraditi u starosti, kada pada mogućnost začeća, a ako je to i moguće, obitelji se uglavnom odlučuju na manje djece.

Koje planove Moskva ima za budućnost? Vlada teži stalnom povećanju stope plodnosti, sve dok se ne dostigne prag prirodne zamjene stanovništva.

Obitelj je opet u središtu političkog diskursa, zajedno s prijenosom etičkih i moralnih vrijednosti na mlađe generacije. Cilj ove posljednje točke je dodatno smanjiti mogućnosti za dobrovoljne prekide trudnoće, što sve više čine mladi parovi, iako je dragovoljni prekid trudnoće dosegao najnižu razinu od raspada Sovjetskog Saveza. Govori se o zaista značajnom smanjenju s 4 do 5 milijuna pobačaja u godišnje tijekom posljednjih godina SSSR-a na oko 500 tisuća danas.

Istovremeno se razmatra uvođenje programa seksualnog obrazovanja, uz poseban naglasak na rizike od spolno prenosivih bolesti. Ruski demografi su također proučavali demografsku zimu u zapadnim zemaljama i izvukli pouke kako treba djelovati.

Naime, postoje mnoge sličnosti u demografskoj krizi Europe i Rusije. Ako su neke politike djelovale u inozemstvu, onda ih u Rusiji proučavaju i pokušavaju razumjeti kako ih implementirati  u zemlji i prilagoditi ih ruskom kontekstu.

Ruski istraživači stalno prate što se događa u inozemstvu i uvijek su spremni za nove eksperimente. Primjerice, iskustvo produženog roditeljskog dopusta iz Švedske je bilo vrlo zanimljivo i uvedeno je u Rusiji. Mjera koja je na snazi roditeljima do devetog rođendana djeteta dopušta 480 dana plaćenog dopusta, a prva dva tjedna života svakog novorođenog djeteta oba roditelja imaju pravo ostati kod kuće da se skrbe za novorođenče. Dva tjedna plaćena punim iznosom, naravno.

Što ruski demografi predlažu zapadnim kolegama da pobijede u borbi protiv izumiranja stanovništva?

Beba na rukama

Najbolje rješenje za Rusiju i europske zemlje jest da se taj fenomen tretira onakvim kakav jest – višedimenzionalno . S jedne strane, potrebno je pružiti pomoć skupinama najugroženije populacije, odnosno obiteljima s niskim primanjima, jer su one jednake svugdje, a imaju najveću sklonost za rađanje. S druge strane, Europa mora ulagati u sektor medicini potpomognute oplodnje i riješiti probleme vezane uz rastuću neplodnost Europljana, što predstavlja još jednu prepreku stvaranju obitelji.

Potom se naglasak mora dati na obrazovanje, uz naglasak na ključnu važnost obitelji za opstanak i obnovu nacije. Očito je da je za stabilizaciju plodnosti potrebno stvoriti uvjete potrebne za održavanje djeteta, a tu spadaju pomoć u plaćanju školarina, manji porezi, niži troškovi zdravstvenog i obrazovnog sustava da djecu i obitelji koje se odluče imati više djece i druge mjere koje se u Rusiji već provode.

Kao što je u jednom od govora rekao Vladimir Putin, obitelj je nacionalni prioritet, jer zemlja koja demografski izumire sebi ne može priuštiti dugoročne vizije i predodređena je za progresivno i rastuće marginaliziranje, što će konačno rezultirati nestankom ruskog naroda iz međunarodne arene. Dakle, sve pobjede su uzalud, ako nema prirodne zamjene stanovništva.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
97 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Abcnormalan
Gost
Abcnormalan
2 godine prije

balkane, balkane, balkane moj… budi mi silan i dobro mi stoj….

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Abcnormalan

A plodnost?
Pred godinu (?) sam vidjela na nekoliko mjesta (Global Research?), rezultate sveobuhvatne studije, eu, SAD, Australija, po kojoj je plodnost muškaraca pala za 51%

Ajmo
Gost
Ajmo
2 godine prije
Reply to  Lucija

U zapadim zemljama pada prosjecna razina testosterona u muskoj populaciji i do 1% na godinu. Dakle, danas muskarci imaju oko 30% manje testosterona nego 1990.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

BogataŠi ce na Balkan da dosele baŠtovane iz Afrike.
EVO KAKO TO PUTIN RADI – I PO 14.000 DOLARA PO PORODICI: Opsežan program za podizanje nataliteta u Rusiji!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Kada cujem neke nemacke politicare da zbog demografskog pada moraju da uvoze stanovnisto, pitam se sto nije pokrenuo inicijative za povecanje nataliteta.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  Riddick

Kada je zemlja u NATO, to znaci da je ona pod USA vojnom kontrolom, izvrsavaju domaci, a naredjuju Amerikanci.
Da li je Amerikancima u interesu, to je pitanje, ocigledno da je sve to mnogo ozbilljnije nego sto mi sa strane mozemo da vidimo.
Kako kazu upuceni Vatikan je preuzet sa njihove strane posle French Revolution (1789—1799).
Balkan se prazni jer odlazi radna snaga u bolje placene zemlje, s jedne strane, a “Bela kuga”, smanjuje prirastaj.
Nema ko da utice tj. pokrene, inicira prirastaj stanovnistva, obicno to radi crkva ili drzava, a oboje je pod kontrolom.

Zax
Gost
Zax
2 godine prije
Reply to  Riddick

Uvoz je jeftiniji. Demografske mjere kostaju. Morali bi jace oporezivati bogatase i korporacije. A za oligarhiju na zapadu to je nocna mora

Segota
Gost
Segota
2 godine prije
Reply to  Riddick

Staaaa?? Zar Nijemci da rade prljave i teške poslove?? Jok ,nema šc…?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Riddick

@Riddick:
Al Gore:
Briga me za vas dolje !

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije

Dok god ljudi ne vide budućnost za sebe,
ekonomsku,
naravno da se teško odlučit imat dijete.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije

Tipična gluparija koja mi se smuči kada slušam naše žene, cure… pa biraju karijere i onda u 35-40 godini samo što ti se ne nude na pladnju iako npr. odbiju mnoge dobre ljude ranije…

Mislite da su djedovi i bake vidjeli budućnost nakon 2 svjetskog rata.

Jednostavno nažalost moderno društvo – kapitalizam toliko radi da čovjek postane individua da je bilo koji problem lakše izbjeći nego se suočiti sa njime.

Krajnji cilj elita je poznat i ponoviti ću ga :
1. eugenika i kontrola stanovništva
2. djeca iz epruvete uslijed pada nataliteta… (prvo će krenuti na Zapadu …)
3. djeca u vlasništvu korporacija , vojski , policije, raznih jakih organizacija…

Krajnji cilj programirano Orwelovsko društvo u kojem pojedinac neće više imati kontrolu nad sobom. Ako to želite i život bez ljubavi svaka čast…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Busola

@Busola
Kompas Ti ispravno pokazuje strane.
P.S.
Seks je jedan od devet razloga reinkarnacije…..
Ostalih osam su nebitni.
🙂

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

??

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  Busola

krivi i roditelji i mediji….

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  Busola

Tko bi ikada pomislio da će pionir u navedene 3 stavke biti Kina

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Da je to kljucni razlog, siromasni bi odavno nestali, nebi imali gomilu djece. Kakva- takva sigurnost za starost, pogotovo u zemljama di nepostoji nikakva drzavna socijala, drzavno zdravstveno, mirovinsko-nula! Kao npr Pakistan, 1947-27 milijuna, 2019-215 milijuna, bez ikakve perspektive gledano ocima Zapada. A, to da ce prvo nestati Balkanski narodi, pa sta onda? Nisu oduvjek na Balkanu i oni su nekad dosli sa Istoka i pokorili, pobili, asimilirali domoroce. Ni prvi ni zadnji narodi koji su nestali. Doce drugi narodi kojima ce Balkan izgledati kao raj u odnosu odakle su stigli, npr Pakistan, Subsaharska Afrika itd. To su normalni prirodni procesi.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Siromašne lako pobiješ i potjeraš u rat, srednji sloj TEŠKO …

Dovraga u Africi kada gine na dnevnoj bazi 1000 ljudi u nekoj državi ljudi se ni ne osvrnu. Tako da riješiti većinu stanovništva neće biti neki problem elitama tamo.
Malo analize kao u Ruandi , malo otkriješ zavjeru sa Zapada – tamo Belgija … , malo lažnog sažaljenja i zatim grabež kao u Libiji…

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Priče o standardu na Zapadu su upravo to – priče.
A o ekonomskim pokazateljima bi se isto moglo reći svašta.
Po čemu je bio poznat oni što sad daje financijske podatke za cijelu državu? Mislim u Agrokoru?
Koliko ima sad Nigerija? 180 mil (?). A Kenija.
Tko bi to trebao nahranit?
Apsolutno – kontrola, kao kod Kineza što je bila. Kad se to stabilizira, može krenut ekonomija.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Izgleda da su sa istoka dosli na na prazan prostor posle ratova,kao sto ce de desiti i u buducnosti,posle Putinove reforme,Ki***m ce osvajati svijet,nacionalna strategija.
I Kina ima problem starog stanovnistva politkom “jedno dijete”,a posebno abortusi zenske dijece.
A mi na Balkanu imamo vlasti koje provode softi eugenku. TOTALNA NEBRGA DRZAVE ZA PRIRODNI PRRASTAJ,skolstvo zdravstvo i socijalna politika,PDV je veci za ishranu,garderobu,skolovanje i podzanje dijece
Ako nam je neka nam je.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Miki, nisi u pravu. Balkanski narodi su oduvijek ovdje, ono
sto smo učili iz povijesti o doseljavanju iza Karpata je
njemacka izmišljotina, kako bi mogli reci: ” pa šta, niste
ni vi oduvijek ovdje, pa zato i mi imamo pravo zaposjesti
ove teritorije. Prouči malo povjesničare novije generacije,
recimo Domagoja Nikolica ili Gorana Šarića…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Rusija je jedno, Europa drugo, s tima da je europska Rusija slična Europi. Moskva, Petrograd, Jekateruinburg…. Bugarska je imala 10 milijuna , sada 7 i imat će, navodno, 3,5 kao BiH, manje više. No ovo je ključno da bez obnove stanovništva i rasta u zemlji kao Rusija, ali i bilo kojoj drugoj, ne možeš praviti nikakve planove za budućnost. Imigranti, kao u Rusiji da, kada postaju dio ruskog naroda, Europski model ne. Iako drugog nema, 1.) pederluk i razni brakovi bez djece. 2.) Karijerizam i 3) više mi treba novi auto od djeteta. Ništa protiv karijere za žene, ali nek im se da koliko je ovo dana punog plaćenog, pa sve razne povlastice i prvo – žena ne smije dobiti otkaz dok je na porodiljnom. Onda se ona može posvetiti karijeri, paralelno s majčinstvom.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@Laki Topalović Kada sam vadio osobnu u BiH prije četiri godine, prvi put nakon odlaska u Hrvatsku 1992., poznanik koji radi u CIPS mi reče da CIPS dokumente u BiH ima oko 2,2 milijuna uključujući i male bebe! Koliko je ljudi izvan BiH koji imaju CIPS dokumente to nitko ne zna ali mislim da u cijeloj BiH je oko 2 milijuna a u Hrvatskoj oko 3,5 milijuna!

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije

Gdje ste našli podatak da Rusija u 2018 ima 143 milijuna stanovnika. Evo gledam wikipediju i piše 146 793 000 i to bez Krima.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Europa je vec nestala, samo joj to jos nije jasno!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Kako raste broj domoljuba tako pada broj stanovnika! Ponudite rješenje.

rijecanin
Gost
rijecanin
2 godine prije

Ne znam koliko su navedene brojke istinite ali baš ne podržavaju u cjelini stav naveden u članku.
Pogledajte na primjer brojke za Iran, UAE i Katar ili Rusiju. A ni Turska baš nije nešto.
Brojke mi nekako više koreliraju sa standardom stanovništva po zemljama.
Imam dojam da stav u članku “vuče na jednu stranu”.
Čini mi se da je raspravi o demografiji u medijima potrebna dodatna stručnost i ozbilljnost.

http://worldpopulationreview.com/countries/total-fertility-rate/

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

Dok je jedan bravar bio živ većina je živila dobro, a manjina je stenjala.
Otkad su došli vizionari, većina stenje, a manjina živi dobro.
‘Oćemo li ikad nabost’ neku sredinu?
Ili ćemo svi počet’ stenjat’?
Jer dobroga slabo da će bit’.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Dalton:
Black Stenja ?

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

@Pah,Žalosna Soja i Herr Flick?

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@onaj najgl…….veći Dalton Josip Broz, dobar skroz!!

rover70
Gost
rover70
2 godine prije

Uvjek manjina živi ibolje od većine. U vrijeme bravara nisu svi bili u KP. Osim toga bravar je pobio barem pola miliona ljudi i tako značajno smanjio broj potencijalno nezadovoljnih.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Otprilike ovako nekako je išao rast stanovništva na Zemlji: krajem 19.st je bilo milijardu ljudi; u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća 3,5 milijarda; sjećamo se da smo na Sarajevskoj Olimpijadi 1986 slavili rođenje 5 milijarditog stanovnika na Zemlji; danas nas je oko 7,5 milijarda.
Razlog za takav eksponencijalan rast stanovništva u svega sto godina nije samo natalitet, nego i produžetak prosječnog ljudskog života. Ukupno gledajući – svjetsko stanovništvo u prosjeku stari. Koliko je danas starijih od 60 godina na Zemlji? Više od 3 milijarde? Manje?
Demografska zima nije samo u Europi, U cijelom svijetu je (osim u nekim muslimanskim zemljama). Gdje god raste standard, pada broj novorođenih. Rijetki su izuzeci.
Ali nećemo nestati. Nismo nestali ni kad nas je bila milijarda..Možda su u pitanju samo ciklusi.

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@SOA-cirkusi?

Koks
Gost
Koks
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Mislin da si na tragu istine Alerik! Slazen se sa navedenim!

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Da stanovništvo stari , ali ja ne vidim napredak kod starog stanovništva u motorici i funkcioniranju, dapače u prosjeku grozno pada – e to bi se trebalo istraživati… Pola današnjih 40,50,60-godišnjaka-njakinja izgledaju kao zombiji pod šminkom… a ovi stariji zlo. I dok su naše bake i didovi kopkali i radili do 75-te (ako nisu umrli uslijed neke bolesti…) bez problema na selu , ovi nisu sposobni podići teret od par kila , a da se ne sruše… Nažalost puno je gore uslijed puno puta nepotrebnih tableta , STRESA, stalnog presinga, prenapornog rada , ozljeda… Što se dešava ljudi postaju ROBA (što i jesu u kapitalizmu…) a tada uslijed pada funkcija završavaju u ustavovama , kljokani ko zna čime i normalno polako ali sigurno ostajući bez novca prema kojem su se tako fino orijentirali… Okreneš NBA utakmicu i imaš red reklama Žderačine, red potrošnje na aute, i najveći red reklama životnih osiguranja i zdrastvenog ekstremno skupog osiguranja… To ljudi moji nije budućnost i ja sebe ne vidim nikako živijet a da takav budem u 80-godini , praktički budem zavezan za dom (koji postaju čiste biznis institucije…) , molim Boga da neki dobar siroma pere dupe meni , a da ustanova jedino… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Busola

Ja se zbilja ne sjećam da je bilo toliko ljudi sa štakama i to ne od 80 kad sam bila mala.
Inače, prema podacima zadnjih 5 ili 10 god. očekivana životna dob se u SAD smanjila.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik Mali ispravak, ZOI u Sarajevu 1984., lako zapamtiti po Orwell i njegovoj 1984.!!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Željko

Nije nego je 1986. Ako ne znas nauci se.

neko
Gost
neko
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@SOA
nisi u pravu

ZOI 84

petmilijarditi stsnovnik je od univerzijade u ZG 87

matej gaspar

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik Znate pisati, ali jako ste “težak” čovjek!! Malo tolerancije bi Vam godilo, ali kao što reče Goran Bregović “tolerancija je riječ koja ne postoji u jezicima(jeziku) ex YU “naroda”!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ovaj gornji komentar pod mojim nickom nisam napisao ja (uz moj komentar ide moja IP adresa i moj mail), nikad ne pišem bez kvačica. Ovo je drugi pokušaj nekog podlog smutljivca da manipulira s mojim nickom. Molim uredništvo da ga izbriše, hvala.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

Sve dok s jednom prosječnom plaćom ne bude mogla normalno živjeti četveročlana obitelj gore nabrojano će ostati lista lijepih želja.
Kako očekivati od mladih da osnivaju obitelj kada cijena papira do početka građenja (prve lopate) u ZG-u iznosi više od 12 000 €? U RH proces depopulacije je nepovratan. Mladi odlaze van, bez namjere da se vrate, a njihova će djeca biti Irci ili Nijemci.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Piretis

Je, al’ će bit’ hrvatskog porijekla.
I to se računa.
Teško je naći neku svjetski po nečemu važnu facu kojoj znanstvenici neće pronaći hrvatske korijene.
Osim Isusa.
Još.
P.S.
I onih koje su Srbi prije zakaparili.
🙂

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Piretis

Ovo su gluposti , veća je šansa uz svu ovu korupciju i kriminal napraviti na Balkanu kuću iz temelja ili je srediti nego u Irskoj , Njemačkoj … Jedan plac pored Minhena je minimalno 100.000 eura ljudi , a kamoli kuća. Tko to može zaraditi od naših?

Mladi bježe od apatije, borbe, mnogo puta su gotovani (koliko mladih sa fakulteta u današnje doba prosvjeduje na Balkanu i bori se u svom kraju za bolje sutra, na prste jedne ruke ih mogu nabrojati…) , a zatim daleko od očiju žive u iznajmljenim stanovima ni pomišljajući osnovati obitelj.

Najveća šansa za osnivanjem obitelji imaju oni koji su se spandžali ovdje , pa otišli zaljubljeni , ovi drugi , ah neću pričati ima sigurno više seksa nego u Hrvatskoj 🙂 , ali kako bi rekli sigurnog …

Ps. mrzim tu negativu koja je ubila Balkan i totalnu ne želju za bolje sutra. Naši ljudi su ogledni primjer kako kapitalizam razmazi i na kraju uništi OBITELJ, DRUŠTVO, PRIJATELJSTVO…
Čast iznimcima!

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije

Gdje god reciklirane komunjare vode drzave, kao na balkanu, boljitka nema!

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

Ajmo sastavit listu najvećih krivaca.
Koji tisuću godina Hrvatima ne daju da im bude bolje.
Izuzeti ćemo nesposobne i pokvarene političare koje navodno sami volimo birati.
Jer to su podvale i laži.
Tko je još vidio da neko sam sebi bude kriv. Za bilo što.
Izuzeti ćemo i Svemirsku nepravdu, Sotonu, englesku kraljicu……
Pa da krenemo;
Antikristi i masoni
Komunisti, ovi, oni……..

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije

Daltone, naravno sami sebi krivi, no statistika balkana je očita.
Ajmo malo dedukcije uzimajuci u obzir odakle dolaze nasi mudroslovni politički puleni i tko ih drzi za jaja.
A zasto ih biramo? Ne znam, nisam pametan i ne mogu pronaci odgovor na to pitanje ma koliko se naprezao.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

@Brave new world
Pogledajmo to s malo vedrije strane.
Bar večeras.
A sutra je novi dan.
🙂

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije

Sutra ce ti u saboru izglasati kako sa dva prometna prekrsaja ode tvoje auto, bar su tako veceras kazali eksperti iz vladine radne skupine pa nek ti je i sutra vedar dan ?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

@Brave new world
A da im netko šapne da svojim pravnicima provjere diplome.
Da netko nije bio u Travniku.
U Bosni kažu da tko prođe kroz Travnik, a nije dobio diplomu, laže da je bio u Travniku.
P.S.
Past će to na Ustavnom sudu.

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije

@Dalton, dokazano je znanstveno kako ustavni suci nikad ne zaboravljaju da su tamo zahvaljujuci tim istim rucicama u saboru ?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

@Brave new world
Dobro kažeš brale.
Al’ tu i tamo nabodu nešto što ima veze s pravom.

Acrobat
Gost
Acrobat
2 godine prije

Široki brijeg je sustigao Travnik.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Dalton:
Burt ?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah
Burta treba zaštiti.
Izvorno USA.
Trademark.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Treba natjerati ove iz redakcije da prestanu naslove pisati ovako podebljanim slovima,jedino tako možda neki od vas se smiluju pa pročitaju tekst gdje ima jako zanimljivih brojki vezanih za ovu temu iz vremena tih ” original ” komunjara koje bi te razuvjerile.

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije

Tadmure, ako misliš ispaliti rafal iz sarzera socijalisticke propagande moram te obavijestiti kako je vojna komanda dala izvjestaj da su u tom sarzeru ćorci.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Daj čovječe,kakva socijalistička propaganda?Zar nije degutantno spominjati nešto što je mrtvo trideset godina.?!Ako želiš shvatiti šta sam napisao ,prvo pročitaj tekst a te svoje rafale i paranoične priče o socijalističkoj propagandi,jugoslovenima ,partizančinama ostavi za kamenjar hr.ipak smo na Logičnom.

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije

Dopustam da sam te mozda krivo shvatio

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Ma sve OK! Možda je i do mene:))

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije

Nije Tadmure nego mozda korizmeni post i nemrs utjece na nase rasplozenje ???

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije

Tadmure, kakve veze ja imam s tim kamenjar.hr i zasto vuces te paralele?
Iznio sam cinjenicno tocnu tvrdnju glede fenomenologije ponasanja ljudi iz postsocijalistickih zemalja balkana.
Nadam se da dijelimo isto misljenje kako je konstruktivna rasprava, pa cak i uz dozu ironije, nesto sto nam koristi.
Ne zelim da se gledamo preko nisana u ovim raspravama tako da me ne upucujes gdje cu ja svoj komentar dati a gdje ne.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Brave,terminologija je meni bila problematična.Babić je gore u brojkama naveo da je stanje po pitanju demografije bilo bolje za vrijeme tih komunjara ,čiji ja nisam portparol ,daleko bilo.Onda ti napišeš ono čime nam pune glave ti koji nas lagano ubijaju i traže imaginarne neprijatelje ,spremni su daleko ići ,čak i u srednji vijek.Samo nisu oni krivi.Tako sam je to vidio,nije bilo zle namjere.

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

5+ za HDZ – taman za 200 bogatih Hrvata x 4 člana obitelji = 800 Velikih Hrvata – odlično isplanirano ? ? ? ? !

Zax
Gost
Zax
2 godine prije

Da samo sto na balkanu nije problem toliko u malom natalitetu koliko u iseljavanju. Koja korist od demografskih mjera ako ce djeca kad napune 18 sjest u autobus i otici u neku bogatiju zemlju? Prioritet za male zemlje na balkanu bi trebalo biti podizanje standarda kako bi se oni koji su se nedavno odselili odlucili na povratak. Suprotno nekim tvrdnjama ni zapad nije raj na zemlji. A to s malim natalitetom nije problem samo europe i rusije. Japan, kina cak i indija zbog masovnog abortiranja zenske djece mogu ocekivati slicne trendove. S vedrije strane resursi na zemlji su ograniceni pa je mozda ovo bolje nego da se populacija smanjuje zbog ratova ili bolesti

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije
Reply to  Zax

@Zax – nepotizam,podobnost,korupcija – odlični uvjeti za život na BALKANU ?? ?? ??.

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  Zax

Da su to hteli, ne bi nas rasturali i drljali po svima već 30 godina…

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Zax

Na Zapadu (osim doktora, programera, inžinjera deficitarnih struka) isto nije standard ako radiš sam i moraš plaćati podstanarstvo koje ti odnese pozamašan iznos plaće, pogotovo ako želiš živjeti sam ili sam prehranjivati svoju obitelj u većem gradu. Poslovi drugim našima su uglavnom ono što ne želi raditi domicilno stanovništvo.
Tako da u konačnici ispada da sa 6.000 kuna prosječne neto plaće živiš bolje u Hr nego u inozemstvu ako imaš svoj stambeni prostor.
Na 4 milijuna Hrvata ima 2 milijuna nekretnina, ima ih jako puno napuštenih, jer svi maštaju da žive u gradovima. U inozemstvu.
Zato i žele donijeti porez na nekretnine da prisile narod da proda svoju djedovinu i nikada se ne vrate ovdje.
A mladi radije bježe nego da donesu promjene u Hr, defetistički razmišljajući da ne može doći do promjena. Teško im je izaći na lokalne i parlamentarne izbore jednom u četiri godine. Maštaju o raju na Zapadu, premda će tamo čitav život biti stranci, i prvi za otkaz kada ima viška radnika.
Najveća greška svih političkih nomenklatura je što nisu osigurali povoljne uvjete za otvaranje radnih mjesta u nerazvijenim sredinama, gdje je inače (bio) veći natalitet nego u gradovima.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Nije greška. Plan. To što su golje dočepale tvornice i prodale ih, mogli su jer im je to bilo dopušteno.
Novih tvornica nema. A nema ih jer sva lova ide u strane banke koje ne žele investirati u nas. Kao da netko svu plaću daje susjedu. A susjed misli hoće li mi moje novce dati po kamati od 7 ili 9%.
Ako nemaš posla, moraš negdje otići. Dok si mlad.
I ta depopulacija je bila vrlo vidljiva već na onom popisu stanovništva. ‘Samo’ nisu pričali o tome. Taj tekst nije bio u igrokazu.

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Riblja Čorba – Na zapadu ništa novo – Official Video

Amater
Gost
Amater
2 godine prije

Što mislite da je to slučajno ??? pa zadan je okvir ili bolje rečeno formula koja primjenom daje očekivane rezultate …. nije se bijela kuga dogodila …ona je isplanirana i planski se provodi ….neznam kome to još nije jasno , pa i životinje u prirodi se ne razmnožavaju kada za to nemaju uvjete …. raznim neoliberalnim zakonima ,rodnim i inim floskulama , neprirodnim odnosima muškaraca i žena , unakaženim svjetonazorima , nametanjem neprirodnih odnosa u obitelji , ili bolje reči ozakonjenjem svega što razara normalan život ,postignuta je ova situacija ….. ispražneni su ovi prostori koje sada gospodari kaosa popunjavaju prema svojim planovima …..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Piretis je dobro napisao.Ako su mama i tata dio potrošašačkog društva moraju biti i djeca.Zato ona priča o jednoj plati za četvoro u kući pada u vodu.Nekada ,imaš košarkašku ,fudbalsku loptu ,patike ( startas ili puma) ,tzv ” poni ” bicikl je bio dovoljan jer ” bmx ” u to vrijeme u svijetu bicikala bio Ferari Testarosa .Znači ,škola ,zadaća i van.Vožnja ,fudbal,košarka i to je to.Danas ,ako mali od 13 godina nema Galaksi ,konzolu PS 3 ,Fifu 16,17,18 ,19 nisi dobar tata ili mama…em što to financijski teško pratiti ,i još gore uništavaš mu zdravlje.Kada ga natjeraš da skine proklete slušalice i izađe na bijeli dan ,on ne da nemože trčati nego je totalno dezorjentisan ,nije u stanju hodati.Ovo napisano je samo jedan razlog zašto je ovako…ima ih još mnogo.

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Sam naslov je malo zaheban.Neće Balkan nestati,nego će sastav stanovništva biti skroz promjenjen.Stari će
otići prirodnim putem,mladi će odseliti,a novi će dolaziti/ Afrika,Azija/ Kraj priče.

don
Gost
don
2 godine prije
Reply to  Kažun

Da smo i bogatiji, opet će natalitet u budućnosti bez pomoći afrikanki (i afrikanaca) padati.I ako već ne možeš protiv kotača, primaj migraciju postepeno i trudi je se asimilirati. Svi će jednom biti naši, najljepši. samo dok je vode koju imamo nema straha da neće biti života u ovim krajevima (švicarci već neko vrijeme doniraju stotine miliona u vodovodne sustave Hrvatske, nije slučajno).

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije

Pre nego mi, na Balkanu, izumreće eunatousa i ujedinjene nacije……..ni za koga nam nije ni stalo…….kad bi mogli katastrofičari da udahnu vazduh i u izborima, suše i nastanka pustinje, potopa mora do Budimpešte i meteora na sred Bosne da zahvati sve nas, kad bi mogli da preskoče neku….da, bilo bilepo da nas za neku katastrofa priču zaobiđu u širokom luku…posle svega….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

Zapadni društveni sistem ljude pretvara u totalne egoiste, koji ne vide svoju budučnost u odgoju dece i odricanjima u vidu velike familije. Oni vide svoj život u uživaštvu i karierizmu, a deca jim predstavljaju prepreku. Zapadni čovjek svoj život mjeri kroz prizmu zarade, materializma, seksualne slobode i selfi kulture. Za njega pripadnost narodu, ne znači ama ništa.

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  nije bitno tko

Znaš li bolji sistem? kineski, afrički, indijski ili arapski?koji preporučuješ

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Zdenko

Afrički.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije
Reply to  Zdenko

Društveni sistem nema predznaka rase ili naroda, niti je ovisan od genoma. Sve je ovisno samo od toga, koliko društvo cjeni razvoj jake familije in odgoj djece. Ako je to u društvu popularna kvaliteta, koju država poštuje i podupire, onda nema straha, da če se populacija smanjiti. Kao prvo, potrebna su nova radna mjesta, pristojan osobni dohodak i stanovi za mlade familije. Sve ostalo uradi priroda.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Jos jedan traljavo odradjen clanak o jednoj prevaznoj temi za cijeli balkan,. bez da se autor potrudio saznati brojke koji su jedini argument za bilo kakvu raspravu.Vec sam jednom na istu temu i na istom portalu dao prijedlog buducem autoru da se pozabavi brojkama,izlistati sve narode bivse YU ,pojedinacno i ukupno i to po godinama :1918 ,1941,1945 ,1990 i danas , i tek tada cemo moci dobiti sliku pred ocima i materijal za raspravu bez ideoloskog prepucavanja.
Jedini za kojega znam da je u Hr. pokusao napraviti reviziju broja stanovnika (glasaca) je bivsi ministar Orepic koji je zbog takve subverzivne (po vlast) djelatnosti ekspresno najuren iz vlade.
Jedini u Europi koji je donio konkretne pro natalitetne zakone je Orban,radi cega je promptno nazvan fasistom i ksenofobom kojeg treba najurit iz skupine narodnjaka u EU parlamentu (ona stavka Orbanovog zakona koja kaze da zena koja rodi cetvrto dijete automatski stjece pravo na punu penziju kada napuni odredjen broj godina je ocito bila prst u oko nekima u Bruxelles-u).

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Mucke

U Australiji žena koja ima troje djece ima mirovinu već desetljećima…?

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Lucija

Kakve veze ima Australija o smislu teksta i mojeg komentara o Europi i prostorima bivse YU?

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Mucke

Predložena mjera demografske politike? Samo konstatiram da to nije novo.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Mucke

@Mucke Problem je što se u ex YU na popisima prave “Mućke” jer primjerice na popis u Sjevernoj Makedoniji dolaze Albanci sa Kosova, na popis u Crnoj Gori isto, na popis u Hrvatskoj dolaze Hrvati i ostali, Bošnjaka iz Unsko-sanskog kantona sa hrvatskim dokumentima ima oko 150.000, i obrnuto “moji” Hrvati iz BiH koji žive u Hrvatskoj idu na popis u BiH, isto je sa Bošnjacima i sa Srbima u BiH, tako da, moje mišljenje, relativno točne rezultate bi imali kada bi popis u cijeloj ex YU bio isti dan, ali tehnički je nemoguće odraditi posao za jedan dan, tako koliko nas je “od Vardara do Triglava” nitko ne zna!!

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Željko

@Zeljko Nisam ni mislio da bi autor clanka trebao napraviti popis stanovnistva pojedinacno po bivsim republikama i ukupno,nego doci do podataka koje iznose kredibilni izvori iz danasnjih drzava.M.Kolakusic je u intervjuu za N1 iznio brojke za Hr. koje zvuce prilicno realno,dakle moze se doci do prilicno tocnih podataka ako se zeli.Druga je stvar sto nakon tog(i jos nekih) njegovog intervjua apsolutno nitko nije ni strignuo usima.
Za podatke od 1918 -1991 g. dovoljno je otvoriti wiki…https://hr.wikipedia.org/wiki/Stanovni%C5%A1tvo_Jugoslavije

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Željko

Kinezi obradili popis stanovništva za pola godine, mi za dvije i pol!

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Željko

Teško da smo MI nešto odlučivali…

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Željko

To sa Albancima je stara stvar.
Našla sam procjenu na Wiki, po kojoj je iz zemalja bivše Yu odselilo do 2002. g. 2 milijuna ljudi.

zdravko
Gost
zdravko
2 godine prije

Z

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Barnevarn.
Ta institucija je u 3 god. otela 129 ruske djece. Norvežani i Finci. I ne sano jer je jednom pred godinu dana udaren po guzi. Za previše grljeljenja, ili, netko je na aerodromu vikao na dijete.
Bio je i slučaj s Poljacima, kada je nadrljao i poljski konzul.
Rusi su istraživali zašto baš toliko ruske? (članak na ‘webtribunu’, ne, Topalović, nije Twiter). Tu djecu nitko nemože poslije vidjeti.
Diže mi se kosa na glavi. Ne samo od pedofilije, nego mi padaju na um one biološke laboratorije…

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

hajdemo atomizirati logiku, svesti je na najjednostavnije cimbenike: djeca su buducnost naroda, djeca neka budu i buducnost roditelja.
svaki narod ce uzdrzavati njegova vlastita djeca pa neka svakog pojedinca isto uzdrzavaju jedino njegova djeca. neka uplata i isplata u mirovinski fond ali sve obracunati; cijenu odgoja, skolovanja, hrane, smjestaja, rada. onda bi se doslo do postenog racuna da onaj tko odgaja djete visestruko vise uplacuje u mirovinsku buducnost nego onaj tko uplacuje u cisto mirovinski investicijski fond. pa posteno – tko odgoji vise djece i bolje ih izskoluje veca mu mirovina. tko odgoji klosara, narkomana, emigranta njegova djeca nisu od koristi narodu pa prvo da ne budu ni svojim roditeljima.
samo tako cemo izbjeci kako niski natalitet tako i odgoj niske kvalitete.
kazem vam, mirovine su kljuc svega.

zdravko
Gost
zdravko
2 godine prije

Naslov Balkan izumire a tekst Rusija povecava stanovnisyvo??? Balkan izumire I svi znamo zasto pre svega zbog dobro stojecih zemalja na Balkanu pola naroda otislo vani. Makedonija ima 2mil glasaca a nema ni 1,5 mil zitelja I to je mnogo. Situacija je istasvuda na balkanu. Znam za Srbiju I Bugariju a znam I za Vas gde su vam varioci iz Rijeke sto trazite preko 1000 njih iz bivse YU A kad neko ode vani natalitet kod nas sigurno
ne raste

Tony
Gost
Tony
2 godine prije

1916. godina na teritoriju danasnje Turske je zivjelo 16 miliona stanovnika, takodje te iste 1916. godine na prostoru od Vardara do Triglava je takodje zivjelo 16 miliona stanovnika. Nesto vise od 100 godina poslije na teritoriju Turske zivi oko 80 miliona stanovnika, dok na teritoriju exYu imamo oko 20 miliona stanovnika. Da smo pametni kao sto nismo, danas bi postojala Jugoslavija, nezavisna, jaka i ponosna zemlja na granici sa EU koja odlucuje o svojoj sudbini i koja ima barem 50 miliona stanovnika. Ali ne, odlucili smo se za politiku podjeljenih banana republika.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Tony

Odakle ste izvukli ove podatke?Po mojim saznanjima ondasnja Jugoslavija je 1941. imala 13,8 miliona stanovnika!

anti-sistem
Gost
anti-sistem
2 godine prije

Globalistički planovi depopulizacije. Plodnost i u muškaraca i u žena se smanjuje,abortusa je na desetke milijuna,ratovi,glad i bolesti… Sve je napravljeno sa ciljem smanjena svjetskog stanovništa na 500 milijuna do 1 milijardu. Balkan je većinski slavenski,a Slaveni su neprijatelji globalista jer ne žele odbaciti obitelj,tradiciju i naciju,zato su toliko puta napadali Rusiju i manje slavenske narode.

Putin hahahaha
Gost
Putin hahahaha
2 godine prije

sve što sam pročito je Putin…Putin…Putin…Putin….hahahah bezveze ste….

DrLove73
Gost
DrLove73
2 godine prije

Jedna stvar nije ovde obradjena, a to je da sto majke mladje radjaju, to je “obrt” generacija brzi i u istom trenutku ima vise zivih gradjana.
Ako svaka generacija zena radja sa 20 godina i ima samo 2 deteta, za 200 godina prva zna majka imace 1022 potomka.
Ali ako svaka zena radja sa 30 godina, samo po 2 deteta, za 210 godina imace samo 128 potomka.
Ako radjaju tek sa 40 godina, isto 2 deteta, prva majka ce za 200 godina imati samo 32 potomka…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik