Demografska zima u Europi – UN tvrdi da će na svijetu prvi nestati Balkan

Evropa Balkan populacija demografija nestajanje
97 komentara

Pad nataliteta do razine odumiranja naroda nije nezaustavljiva pojava i bitka protiv ovog negativnog trenda se može voditi kroz politike koje u obitelj stavljaj u središte društva, mišljenje je Vitalija Sazina Sergejeviča, istraživača na prestižnoj Visokoj ekonomskoj školi u St. Petersburgu.

Međutim, sve govori da je da je Zapad, uključujući zemlje bivšeg socijalističkog tabora i Zapadni Balkan, krenuo putem demografskog izumiranja, a nekolicina  kvalitativno malih pronatalitetnih inicijativa, koje su poduzete kako bi se suprotstavilo drami praznih kolijevki, nisu imale nikakvog učinka. Prema projekcijama o budućoj dinamici globalne populacije koje su izradile agencije World Population Prospects i World Fertility Patterns Ujedinjenih naroda, od sada do 2100. će se u Europi dogoditi najbrža, najozbiljnija i najintenzivnija depopulacija na planeti.

Naročito će biti pogođene mediteranske zemlje, kao što su Španjolska, Portugal i Italija, te Balkan, prije svega Rumunjska, Bugarska i Srbija, koje će pretrpjeti najteže demografsko krvarenje, budući da su njihove stope nataliteta znatno ispod te stope 2,1 djeteta po ženi, potrebne za prirodnu zamjenu jedne generacije drugom.

Između 2010. i 2016. godine se broj stanovnika u Europi povećao za samo 0,14%, a do 2050. je UN procijenio da bi brojka od sadašnjih 741,45 milijuna stanovnika, prema podacima iz 2016. godine, mogao znatno pasti i doseći broj od 719,26 milijuna. Ovo je predviđanje napravljeno prema procjeni da će se trenutna stopa plodnosti od 1,6 djeteta po ženi tijekom vremena stabilizirati.

U srednjoj i istočnoj Europi, te na Balkanu, demografska situacija nije najozbiljnija samo u Europi, nego i na cijelom planetu. Prema podacima Svjetske banke je u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Rumunjskoj je natalitet ravan nuli. Iznosi 9 novorođenčadi na 1000 stanovnika i ta brojka nastavlja opadati.

Bugarska je eklatantan primjer bijele kuge koja kosi Europu. između 2050. i 2100. godine se procjenjuje da će stanovništvo sa sadašnjih 7,12 milijuna pasti na 3,4 milijuna. Naime, Bugarska svaki dan izgubi 164 osobe, ili 60 tisuća godišnje. Sve to će se odvijati u pozadini etničkih preokreta, povezanih s obrnutom demografskom dinamikom, što će dovesti do toga da će romska etnička skupina u nekim zemljama postati većina.

Ruska iskustva i demografska obnova

Dijete - Novine

Čak je i Rusija pogođena demografskom krizom rođenja, koja je pogoršana povećanjem broja umrlih tijekom vladavine Jeljcina i snažnim migracijama prema stranim zemljama nakon raspada Sovjetskog Saveza, koja i danas traje. Broj stanovnika se sa 148,7 milijuna u 1992. smanjio na 143,0  milijuna u 2018.

Stopa plodnosti polako pada i bliži se brojci iz posljednjih godina sovjetske ere kada je 1988. bilo 2,2 djeteta po ženi. Liberalne reforme su gotovo uništile Rusiju, kada je 1999. stopa plodnosti po ženi bila 1,1 dijete. To je jedna od najnižih stopa fertiliteta ikada zabilježenih u svijetu, ali je polako rasla i 2016. je popela na 1,62.

Vladimir Putin je demografsku obnovu postavio kao nacionalni prioritet, znajući da zemlja koja demografski izumire sebi ne može priuštiti dugoročne egzistencijalne vizije. Teza ruskog predsjednika je da je zemlja s trendom izumiranja predodređena za progresivno i rastuće marginaliziranje, što će konačno rezultirati nestankom ruskog naroda iz međunarodne arene.

Unatoč ukupnom porastu nataliteta zabilježenom u doba Putina, stanovništvo i dalje opada, jer se broj rođenih određuje dobnom piramidom koja se u Rusiji postupno povećavala zbog starenja i emigracije mladih i radnika u inozemstvu. Zbog nemogućnosti da se u kratkom roku poveća broj žena reproduktivne dobi, vlada trenutno potiče ovu skupinu da razmišlja o više djece.

Recept demografa koji rade za vladajuću Ujedinjenu Rusiju djeluje. Naizgled beznačajni rezultati ne smiju zavaravati, jer je fertilitet na razinu egzistencijalnog rasta nemoguće vratiti u samo nekoliko godina. Fiksni broj žena u reproduktivnoj dobi u svakoj generaciji će tek dugoročno dati vidljive rezultate.

Iako sporom, ipak primjetnom ponovnom proširenju ruskih obitelji pridonosi niz elemenata, kao što su rodiljne naknade i pristup subvencioniranim kreditima za velike obitelji, te mjesečne subvencije za djecu u siromašnijim obiteljima.

O tome kako se Rusija uspjela vratiti na put rasta stanovništva, a danas je izazvana zapadnim sankcijama koje su relativno pogoršale kvalitetu života u zemlji, govorio je Vitalij Sazin Sergejevič , istraživač područja demografije i demografske ekonomije na Visokoj školi za ekonomiju u St. Petersburgu, jednom od najprestižnijih sveučilišta u zemlji.

Kada govorimo o ruskoj demografiji, prije svega treba spomenuti pad nataliteta koji je u zemlji počeo istodobno s raspadom Sovjetskog Saveza, nakon čega su uslijedili migracijski pokreti prema stranim zemljama i povećana smrtnost. Između 1989. i 2010. godine je Rusija izgubila oko 5 milijuna stanovnika. Koji su bili razlozi za ovo demografsko krvarenje?

Točnije govoreći, između 1989. i 2010. godine se ukupan broj stanovnika smanjio za 4,5 milijuna, ali najtamnije razdoblje je bilo između 1994. i 2009. godine. Stanovništvo se ne smanjuje samo zbog smanjene plodnosti, već i zbog visoke smrtnost, što je osobito bio slučaj u Rusiji. U 2000-ima je smrtnost  smanjena, ali to nije dovelo do povećanja populacije, jer se generacija iz ’80-ih, ušavši u plodnu dob, još uvijek odlučivala na obitelji s jednim djetetom.

Nadalje, istina je da je problem bio i podcijenjen, jer se činilo da je doseljavanje građana iz bivših sovjetskih država dovelo do porasta stanovništva, ali to nije bio slučaj.

Poklon za bebe Finska

Prema službenim statistikama, čini se da su tek Putinovi napori za povećanje nataliteta preokrenuli ovaj dvadesetogodišnji trend i sada u Rusiji ima više rođenih od umrlih, iako je stopa plodnosti i dalje relativno niska.

Što je Vladimir Putin u tim godinama učinio kako bi stimulirao natalitet? Od početka 2000-ih može se primijetiti poboljšanje nacionalne demografske situacije, kao što je povećanje opće stope fertiliteta i smanjenje stope smrtnosti. Demografski pokazatelji su poboljšani kroz niz programa.

Najpoznatiji je “porodiljni kapital”, program pokrenut 2007. godine koji obiteljima s više od dvoje djece omogućava da dobiju nagradu od oko 453 tisuće rubalja, ekvivalent od 6 tisuća eura. To je novac koji se široko koristi za poboljšanje kvalitete života unutar samih obitelji. Naravno, ova mjera ima za cilj i da se veće obitelji osjećaju potpomognutima od strane države, jer sama po sebi ne utječe na reproduktivne izbore.

No, neke ankete provedene u Moskvi, Sankt Peterburgu i Kalinjingradu su potvrdile da je “porodiljni kapital” igrao važnu ulogu u odluci da parovi imaju više od jednog djeteta, osobito u najugroženijim dijelovima stanovništva.

Još jedna vrlo važna odluka je bila razvoj klinika specijaliziranih za liječenje žena u trudnoći, te kampanje za podizanje svijesti protiv pobačaja i pronatalitetne kampanje.

Iako je pobačaju Rusiji legalan od 1920. i plaća se iz državnog proračuna, a na zahtjev žene se može obaviti u razdoblju prvih 12 tjedana trudnoće, u periodu od 12. do 22. tjedna ako je trudnoća posljedica ili u bilo kojoj fazi zbog medicinskih indikacija, kampanja podizanja svijesti protiv pobačaja koju ne vodi crkva, a ne vjerske institucije, daje bolje rezultate. Prema podacima Rostata, 1990. je u Rusiji u državnim i privatnim klinikama, uključujući i spontane gubitke nerođenog djeteta, zabilježeno 4 milijuna prekida trudnoće. 2000. je ta brojka bila 1,18 milijuna i onda počinje padati da bi u 2018. pala na 520 000, od čega 52% na zahtjev majke, a ostalo su spontani pobačaji ili na preporuku ili zahtjev struke. Pola milijuna prekida trudnoće godišnje je još uvijek mnogo, ali u usporedbi s razdobljem ’90-ih i prije pokretanja pronatalitetne politike se može reći da se uspjelo stati na kraj trendu prekida trudnoće iz ovog ili onog razloga, jer se izgovor uvijek nađe.

Najnoviji podaci ukazuju na stopu plodnosti od 1,62 djeteta po ženi, što je značajno povećanje u odnosu na 1,2 djeteta po ženi u 2000. godini. Međutim, to je daleko od prirodne stope zamjene stanovništva. Zašto je teško uvjeriti ljude u Rusiji da imaju velike obitelji?

Dijete s gumenom bombonom

Kao i u ostatak razvijenog svijeta, Rusija se također suočava s takozvanom demografskom tranzicijom. Obitelji se odlučuju na manje djece i to je trend u cijeloj zemlji. Od 8 novorođenčadi na 1000 stanovnika u Republici Mordoviji i Lenjingradskoj regiji se brojka penje na 19 u Čečeniji i čak 22 djeteta na 1000 stanovnika u Republici Tuva.

Ipak, najtamnije razdoblje “demografske turbulencije” je prošlo, ali ne u potpunosti, a povratak redovitom natalitetu će uvelike ovisiti o odlukama vlasti. Ekonomske poteškoće s kojima se suočava rusko stanovništvo imaju značajan utjecaj na izbor manje djece, jer se bez ekonomskih poticaja ne mogu podmiriti troškovi života.

Nadalje, ženski karijerizam se proširio i na Rusiju. Mnoge žene žele imati djecu, ali odgađaju trudnoću sve dok smatraju da je bolje da se usredotoče na karijeru. U obiteljima muškarci čine isto, stoga je pogrešna percepcija da je “krivnja” samo na ženama. Isto se događa na Zapadu. Problem nastaje kada se obitelj odluči izgraditi u starosti, kada pada mogućnost začeća, a ako je to i moguće, obitelji se uglavnom odlučuju na manje djece.

Koje planove Moskva ima za budućnost? Vlada teži stalnom povećanju stope plodnosti, sve dok se ne dostigne prag prirodne zamjene stanovništva.

Obitelj je opet u središtu političkog diskursa, zajedno s prijenosom etičkih i moralnih vrijednosti na mlađe generacije. Cilj ove posljednje točke je dodatno smanjiti mogućnosti za dobrovoljne prekide trudnoće, što sve više čine mladi parovi, iako je dragovoljni prekid trudnoće dosegao najnižu razinu od raspada Sovjetskog Saveza. Govori se o zaista značajnom smanjenju s 4 do 5 milijuna pobačaja u godišnje tijekom posljednjih godina SSSR-a na oko 500 tisuća danas.

Istovremeno se razmatra uvođenje programa seksualnog obrazovanja, uz poseban naglasak na rizike od spolno prenosivih bolesti. Ruski demografi su također proučavali demografsku zimu u zapadnim zemaljama i izvukli pouke kako treba djelovati.

Naime, postoje mnoge sličnosti u demografskoj krizi Europe i Rusije. Ako su neke politike djelovale u inozemstvu, onda ih u Rusiji proučavaju i pokušavaju razumjeti kako ih implementirati  u zemlji i prilagoditi ih ruskom kontekstu.

Ruski istraživači stalno prate što se događa u inozemstvu i uvijek su spremni za nove eksperimente. Primjerice, iskustvo produženog roditeljskog dopusta iz Švedske je bilo vrlo zanimljivo i uvedeno je u Rusiji. Mjera koja je na snazi roditeljima do devetog rođendana djeteta dopušta 480 dana plaćenog dopusta, a prva dva tjedna života svakog novorođenog djeteta oba roditelja imaju pravo ostati kod kuće da se skrbe za novorođenče. Dva tjedna plaćena punim iznosom, naravno.

Što ruski demografi predlažu zapadnim kolegama da pobijede u borbi protiv izumiranja stanovništva?

Beba na rukama

Najbolje rješenje za Rusiju i europske zemlje jest da se taj fenomen tretira onakvim kakav jest – višedimenzionalno . S jedne strane, potrebno je pružiti pomoć skupinama najugroženije populacije, odnosno obiteljima s niskim primanjima, jer su one jednake svugdje, a imaju najveću sklonost za rađanje. S druge strane, Europa mora ulagati u sektor medicini potpomognute oplodnje i riješiti probleme vezane uz rastuću neplodnost Europljana, što predstavlja još jednu prepreku stvaranju obitelji.

Potom se naglasak mora dati na obrazovanje, uz naglasak na ključnu važnost obitelji za opstanak i obnovu nacije. Očito je da je za stabilizaciju plodnosti potrebno stvoriti uvjete potrebne za održavanje djeteta, a tu spadaju pomoć u plaćanju školarina, manji porezi, niži troškovi zdravstvenog i obrazovnog sustava da djecu i obitelji koje se odluče imati više djece i druge mjere koje se u Rusiji već provode.

Kao što je u jednom od govora rekao Vladimir Putin, obitelj je nacionalni prioritet, jer zemlja koja demografski izumire sebi ne može priuštiti dugoročne vizije i predodređena je za progresivno i rastuće marginaliziranje, što će konačno rezultirati nestankom ruskog naroda iz međunarodne arene. Dakle, sve pobjede su uzalud, ako nema prirodne zamjene stanovništva.

balkanbijela kugademografijanestanak
Pretplatiti se
Obavijesti o
97 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Abcnormalan
5 godine prije

balkane, balkane, balkane moj… budi mi silan i dobro mi stoj….

giordano bruno
5 godine prije

BogataŠi ce na Balkan da dosele baŠtovane iz Afrike.
EVO KAKO TO PUTIN RADI – I PO 14.000 DOLARA PO PORODICI: Opsežan program za podizanje nataliteta u Rusiji!

Dečko sa ulice
5 godine prije

Dok god ljudi ne vide budućnost za sebe,
ekonomsku,
naravno da se teško odlučit imat dijete.

Laki Topalović
5 godine prije

Rusija je jedno, Europa drugo, s tima da je europska Rusija slična Europi. Moskva, Petrograd, Jekateruinburg…. Bugarska je imala 10 milijuna , sada 7 i imat će, navodno, 3,5 kao BiH, manje više. No ovo je ključno da bez obnove stanovništva i rasta u zemlji kao Rusija, ali i bilo kojoj drugoj, ne možeš praviti nikakve planove za budućnost. Imigranti, kao u Rusiji da, kada postaju dio ruskog naroda, Europski model ne. Iako drugog nema, 1.) pederluk i razni brakovi bez djece. 2.) Karijerizam i 3) više mi treba novi auto od djeteta. Ništa protiv karijere za žene, ali nek im se da koliko je ovo dana punog plaćenog, pa sve razne povlastice i prvo – žena ne smije dobiti otkaz dok je na porodiljnom. Onda se ona može posvetiti karijeri, paralelno s majčinstvom.

Mölltaler
5 godine prije

Gdje ste našli podatak da Rusija u 2018 ima 143 milijuna stanovnika. Evo gledam wikipediju i piše 146 793 000 i to bez Krima.

Ana
5 godine prije

Europa je vec nestala, samo joj to jos nije jasno!

Dub Miroslav
5 godine prije

Kako raste broj domoljuba tako pada broj stanovnika! Ponudite rješenje.

rijecanin
5 godine prije

Ne znam koliko su navedene brojke istinite ali baš ne podržavaju u cjelini stav naveden u članku.
Pogledajte na primjer brojke za Iran, UAE i Katar ili Rusiju. A ni Turska baš nije nešto.
Brojke mi nekako više koreliraju sa standardom stanovništva po zemljama.
Imam dojam da stav u članku “vuče na jednu stranu”.
Čini mi se da je raspravi o demografiji u medijima potrebna dodatna stručnost i ozbilljnost.

http://worldpopulationreview.com/countries/total-fertility-rate/

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Dok je jedan bravar bio živ većina je živila dobro, a manjina je stenjala.
Otkad su došli vizionari, većina stenje, a manjina živi dobro.
‘Oćemo li ikad nabost’ neku sredinu?
Ili ćemo svi počet’ stenjat’?
Jer dobroga slabo da će bit’.

Son of Alerik
5 godine prije

Otprilike ovako nekako je išao rast stanovništva na Zemlji: krajem 19.st je bilo milijardu ljudi; u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća 3,5 milijarda; sjećamo se da smo na Sarajevskoj Olimpijadi 1986 slavili rođenje 5 milijarditog stanovnika na Zemlji; danas nas je oko 7,5 milijarda.
Razlog za takav eksponencijalan rast stanovništva u svega sto godina nije samo natalitet, nego i produžetak prosječnog ljudskog života. Ukupno gledajući – svjetsko stanovništvo u prosjeku stari. Koliko je danas starijih od 60 godina na Zemlji? Više od 3 milijarde? Manje?
Demografska zima nije samo u Europi, U cijelom svijetu je (osim u nekim muslimanskim zemljama). Gdje god raste standard, pada broj novorođenih. Rijetki su izuzeci.
Ali nećemo nestati. Nismo nestali ni kad nas je bila milijarda..Možda su u pitanju samo ciklusi.

Piretis
5 godine prije

Sve dok s jednom prosječnom plaćom ne bude mogla normalno živjeti četveročlana obitelj gore nabrojano će ostati lista lijepih želja.
Kako očekivati od mladih da osnivaju obitelj kada cijena papira do početka građenja (prve lopate) u ZG-u iznosi više od 12 000 €? U RH proces depopulacije je nepovratan. Mladi odlaze van, bez namjere da se vrate, a njihova će djeca biti Irci ili Nijemci.

Brave new world
5 godine prije

Gdje god reciklirane komunjare vode drzave, kao na balkanu, boljitka nema!

Kažun
5 godine prije

5+ za HDZ – taman za 200 bogatih Hrvata x 4 člana obitelji = 800 Velikih Hrvata – odlično isplanirano ? ? ? ? !

Zax
5 godine prije

Da samo sto na balkanu nije problem toliko u malom natalitetu koliko u iseljavanju. Koja korist od demografskih mjera ako ce djeca kad napune 18 sjest u autobus i otici u neku bogatiju zemlju? Prioritet za male zemlje na balkanu bi trebalo biti podizanje standarda kako bi se oni koji su se nedavno odselili odlucili na povratak. Suprotno nekim tvrdnjama ni zapad nije raj na zemlji. A to s malim natalitetom nije problem samo europe i rusije. Japan, kina cak i indija zbog masovnog abortiranja zenske djece mogu ocekivati slicne trendove. S vedrije strane resursi na zemlji su ograniceni pa je mozda ovo bolje nego da se populacija smanjuje zbog ratova ili bolesti

Kažun
5 godine prije

Riblja Čorba – Na zapadu ništa novo – Official Video

Amater
5 godine prije

Što mislite da je to slučajno ??? pa zadan je okvir ili bolje rečeno formula koja primjenom daje očekivane rezultate …. nije se bijela kuga dogodila …ona je isplanirana i planski se provodi ….neznam kome to još nije jasno , pa i životinje u prirodi se ne razmnožavaju kada za to nemaju uvjete …. raznim neoliberalnim zakonima ,rodnim i inim floskulama , neprirodnim odnosima muškaraca i žena , unakaženim svjetonazorima , nametanjem neprirodnih odnosa u obitelji , ili bolje reči ozakonjenjem svega što razara normalan život ,postignuta je ova situacija ….. ispražneni su ovi prostori koje sada gospodari kaosa popunjavaju prema svojim planovima …..

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Piretis je dobro napisao.Ako su mama i tata dio potrošašačkog društva moraju biti i djeca.Zato ona priča o jednoj plati za četvoro u kući pada u vodu.Nekada ,imaš košarkašku ,fudbalsku loptu ,patike ( startas ili puma) ,tzv ” poni ” bicikl je bio dovoljan jer ” bmx ” u to vrijeme u svijetu bicikala bio Ferari Testarosa .Znači ,škola ,zadaća i van.Vožnja ,fudbal,košarka i to je to.Danas ,ako mali od 13 godina nema Galaksi ,konzolu PS 3 ,Fifu 16,17,18 ,19 nisi dobar tata ili mama…em što to financijski teško pratiti ,i još gore uništavaš mu zdravlje.Kada ga natjeraš da skine proklete slušalice i izađe na bijeli dan ,on ne da nemože trčati nego je totalno dezorjentisan ,nije u stanju hodati.Ovo napisano je samo jedan razlog zašto je ovako…ima ih još mnogo.

Kažun
5 godine prije

Sam naslov je malo zaheban.Neće Balkan nestati,nego će sastav stanovništva biti skroz promjenjen.Stari će
otići prirodnim putem,mladi će odseliti,a novi će dolaziti/ Afrika,Azija/ Kraj priče.

Dunja
5 godine prije

Pre nego mi, na Balkanu, izumreće eunatousa i ujedinjene nacije……..ni za koga nam nije ni stalo…….kad bi mogli katastrofičari da udahnu vazduh i u izborima, suše i nastanka pustinje, potopa mora do Budimpešte i meteora na sred Bosne da zahvati sve nas, kad bi mogli da preskoče neku….da, bilo bilepo da nas za neku katastrofa priču zaobiđu u širokom luku…posle svega….

nije bitno tko
5 godine prije

Zapadni društveni sistem ljude pretvara u totalne egoiste, koji ne vide svoju budučnost u odgoju dece i odricanjima u vidu velike familije. Oni vide svoj život u uživaštvu i karierizmu, a deca jim predstavljaju prepreku. Zapadni čovjek svoj život mjeri kroz prizmu zarade, materializma, seksualne slobode i selfi kulture. Za njega pripadnost narodu, ne znači ama ništa.

Mucke
5 godine prije

Jos jedan traljavo odradjen clanak o jednoj prevaznoj temi za cijeli balkan,. bez da se autor potrudio saznati brojke koji su jedini argument za bilo kakvu raspravu.Vec sam jednom na istu temu i na istom portalu dao prijedlog buducem autoru da se pozabavi brojkama,izlistati sve narode bivse YU ,pojedinacno i ukupno i to po godinama :1918 ,1941,1945 ,1990 i danas , i tek tada cemo moci dobiti sliku pred ocima i materijal za raspravu bez ideoloskog prepucavanja. Jedini za kojega znam da je u Hr. pokusao napraviti reviziju broja stanovnika (glasaca) je bivsi ministar Orepic koji je zbog takve subverzivne (po vlast) djelatnosti ekspresno najuren iz vlade. Jedini u Europi koji je donio konkretne pro natalitetne zakone je Orban,radi cega je promptno nazvan fasistom i ksenofobom kojeg treba najurit iz skupine narodnjaka u EU parlamentu (ona stavka Orbanovog zakona koja kaze da zena koja rodi cetvrto dijete automatski stjece pravo… Čitaj više »

zdravko
5 godine prije

Z

Lucija
5 godine prije

Barnevarn.
Ta institucija je u 3 god. otela 129 ruske djece. Norvežani i Finci. I ne sano jer je jednom pred godinu dana udaren po guzi. Za previše grljeljenja, ili, netko je na aerodromu vikao na dijete.
Bio je i slučaj s Poljacima, kada je nadrljao i poljski konzul.
Rusi su istraživali zašto baš toliko ruske? (članak na ‘webtribunu’, ne, Topalović, nije Twiter). Tu djecu nitko nemože poslije vidjeti.
Diže mi se kosa na glavi. Ne samo od pedofilije, nego mi padaju na um one biološke laboratorije…

Brainstorm
5 godine prije

hajdemo atomizirati logiku, svesti je na najjednostavnije cimbenike: djeca su buducnost naroda, djeca neka budu i buducnost roditelja.
svaki narod ce uzdrzavati njegova vlastita djeca pa neka svakog pojedinca isto uzdrzavaju jedino njegova djeca. neka uplata i isplata u mirovinski fond ali sve obracunati; cijenu odgoja, skolovanja, hrane, smjestaja, rada. onda bi se doslo do postenog racuna da onaj tko odgaja djete visestruko vise uplacuje u mirovinsku buducnost nego onaj tko uplacuje u cisto mirovinski investicijski fond. pa posteno – tko odgoji vise djece i bolje ih izskoluje veca mu mirovina. tko odgoji klosara, narkomana, emigranta njegova djeca nisu od koristi narodu pa prvo da ne budu ni svojim roditeljima.
samo tako cemo izbjeci kako niski natalitet tako i odgoj niske kvalitete.
kazem vam, mirovine su kljuc svega.

zdravko
5 godine prije

Naslov Balkan izumire a tekst Rusija povecava stanovnisyvo??? Balkan izumire I svi znamo zasto pre svega zbog dobro stojecih zemalja na Balkanu pola naroda otislo vani. Makedonija ima 2mil glasaca a nema ni 1,5 mil zitelja I to je mnogo. Situacija je istasvuda na balkanu. Znam za Srbiju I Bugariju a znam I za Vas gde su vam varioci iz Rijeke sto trazite preko 1000 njih iz bivse YU A kad neko ode vani natalitet kod nas sigurno
ne raste

Tony
5 godine prije

1916. godina na teritoriju danasnje Turske je zivjelo 16 miliona stanovnika, takodje te iste 1916. godine na prostoru od Vardara do Triglava je takodje zivjelo 16 miliona stanovnika. Nesto vise od 100 godina poslije na teritoriju Turske zivi oko 80 miliona stanovnika, dok na teritoriju exYu imamo oko 20 miliona stanovnika. Da smo pametni kao sto nismo, danas bi postojala Jugoslavija, nezavisna, jaka i ponosna zemlja na granici sa EU koja odlucuje o svojoj sudbini i koja ima barem 50 miliona stanovnika. Ali ne, odlucili smo se za politiku podjeljenih banana republika.

anti-sistem
5 godine prije

Globalistički planovi depopulizacije. Plodnost i u muškaraca i u žena se smanjuje,abortusa je na desetke milijuna,ratovi,glad i bolesti… Sve je napravljeno sa ciljem smanjena svjetskog stanovništa na 500 milijuna do 1 milijardu. Balkan je većinski slavenski,a Slaveni su neprijatelji globalista jer ne žele odbaciti obitelj,tradiciju i naciju,zato su toliko puta napadali Rusiju i manje slavenske narode.

Putin hahahaha
5 godine prije

sve što sam pročito je Putin…Putin…Putin…Putin….hahahah bezveze ste….

DrLove73
5 godine prije

Jedna stvar nije ovde obradjena, a to je da sto majke mladje radjaju, to je “obrt” generacija brzi i u istom trenutku ima vise zivih gradjana.
Ako svaka generacija zena radja sa 20 godina i ima samo 2 deteta, za 200 godina prva zna majka imace 1022 potomka.
Ali ako svaka zena radja sa 30 godina, samo po 2 deteta, za 210 godina imace samo 128 potomka.
Ako radjaju tek sa 40 godina, isto 2 deteta, prva majka ce za 200 godina imati samo 32 potomka…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI