fbpx

Sve više zemalja odustaje od “neobvezujućeg” sporazuma UN-a o migracijama

Sve više zemalja odustaje od "neobvezujućeg" sporazuma UN-a o migracijama 1

Nekoliko europskih zemalja, Australija i Izraela su, nakon službenog priopćenja  Sjedinjenih Država da odbijaju potpisati Globalni ugovor o migracijama Ujedinjenih naroda, također odbile potpisati ovaj dokument, piše The Wall Street Journal. Ovaj sporazum, poznat pod imenom “Global Compact”, izvorno nije globalni i formuliran je na inicijativu Europske unije. Iako nema ili je bilo vrlo malo javne rasprave o njemu, njegovi tvorci i promotori tvrde ” kako sporazum nije obvezujući ” i da “samo dodatno jača već postojeća ljudska prava”.

Međutim, sve je manje nade za postizanje jedinstva o ovom pitanju.

Službeno, usvajanje globalnog sporazum o migracijama ovog tjedna je osmišljeno za pružanje podrške ljudima koji se kreću iz jedne u drugu zemlju. Na kraju se pokazao kao “politički otrov” i postao je problem širom svijeta, piše The Wall Street Journal.

Kao što smo u uvodi napomenuti, Globalni sporazum Ujedinjenih naroda o sigurnoj, urednoj i reguliranoj migraciji, izvorno je zamisao Europske unije i trebao bi biti odgovor na europsku migracijsku krizu 2015. godine.

Podsjetimo da je Europska unija ranije ove godine pokušala platiti ili prisiliti Alžir, Egipat, čak i zemlje koje nemaju funkcionalnu središnju državu, poput Libije, da na svom teritoriju stvore velike prihvatne centre u kojima će se provoditi postupci izdavanja azila za migrante iz sjeverne i subsaharske Afrike, što je odbijeno čak i od strane marionetske libijske vlade u Tripoliju.

Međutim, promotori sporazuma uporno tvrde kako je “Global Compact” u svojoj biti neobvezujuća potvrda postojećih sporazuma o ljudskim pravima, koji su dio svih relevantnih dokumenata Ujedinjenih naroda i potpisani su u cijelom svijetu.

Međutim, Sjedinjene Države, Izrael, Australija i mnoge europske zemlje neće potpisati sporazum koji će danas i sutra biti usvojen na konferenciji Ujedinjenih naroda u Maroku.

Odlazeća stalna američka predstavnica u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley, rekla je da Sjedinjene Države neće sudjelovati u ovom ugovoru “zato što se imigracijska politika Washingtona uvijek mora  provoditi od strane Amerikanaca i za Amerikance”. Američki naglasak na nacionalnom suverenitetu izazvao je odgovor mnogih europskih političara koji provode “tvrde” imigracijske politike ili zagovaraju reviziju postojećih međunarodnih konvencija o izbjeglicama i migrantima.

Vijece sigurnosti - Nikki
FOTO: Nikki Haley

The Wall Street Journal piše kako je odbijanje mnogih europskih država da potpišu “Global Compact” stvorilo neobjašnjivu situaciju, jer je to bila europska inicijativa koja bi, prema autorima dokumenta, koristila ujedinjenju zemalja Europske unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je bila prva koja je pokrenula širenje međunarodne suradnje u tom području. Tekst ugovora o Ujedinjenih naroda o stanju izbjeglica i ekonomskih migranata dogovoren i odobren u srpnju od strane diplomata iz cijelog svijeta, uz iznimku Sjedinjenih Država. Ubrzo nakon toga, vlade nekoliko zemalja, uključujući Australiju i Izrael, izjavile su da ne žele biti dio sporazuma, navodeći probleme sa zadiranjem u njihov suverenitet.

Prošli mjesec je izraelski premijer Benjamin Netanyahu uputio je svoje Ministarstvo vanjskih poslova da ne sudjeluje na sastanku Ujedinjenih naroda marokanskom gradu Marakešu.

“Nama je dužnost da zaštitimo svoje granice od nezakonitog ulaska. To je ono što smo činili i nastavit ćemo činiti “, rekao je Netanyahu.

Situaciju je slično komentirao i premijer Australije Scott Morrison, navodeći zabrinutost da bi “Global Compact” mogao “potkopati stroge zakone i praksu Australiji o zaštiti granica”.

Do sada su organizatore konferencije u Maroku da se povlače iz sporazuma službeno obavijestili Mađarska, Australija, Poljska i Austrija, ali još najmanje šest zemalja Europske unije, uz Izrael, Švicarsku i Dominikansku Republiku, otvoreno je izjavilo da neće sudjelovati na sastanku u Maroku.

Zašto odjednom dolazi do odbijanja sporazuma od raznih zemalja, ako njegov tekst “potvrđuje suvereno pravo država da određuju svoju nacionalnu migracijsku politiku i njihovu prednost u upravljanju migracijama? Čini se da sam tekst sporazuma nije jasno definiran, jer je Nizozemska, koja je najavila kako namjerava potpisati sporazum, uputila službeni zahtjev kojim traži jamstva da sporazum nema skrivene pravne obveze, time i posljedice na nacionalnu migracijsku politiku zemlje.

U Nizozemskoj, Belgiji, baltičkim i drugim zemljama ovaj sporazum izaziva živu raspravu. Upravo je “Global Compact” bio razlog da je belgijska vlada ovog vikenda izgubila većinu u parlamentu, jer je konzervativna nacionalistička Nova flamanska alijansa (N-VA) zbog sporazuma o migraciji napustila vladajuću koaliciju. Belgijski premijer Charles Michel je izjavio kako će, unatoč gubitku većine u nacionalnom parlamentu, ići u Maroko na potpisivanje sporazuma Ujedinjenih naroda.

Sve više zemalja odustaje od "neobvezujućeg" sporazuma UN-a o migracijama 2

U Europskoj uniji promjena u stavu mnogih zemalja stvara novi problem, jer pitanje migracija dovodi do sukoba političara koji ga ne žele potpisati s glavnim europskim nadnacionalnim sudom za ljudska prava.

Europski sud za ljudska prava, stvoren nakon Drugog svjetskog rata službeno zbog zaštite ljudskih prava na kontinentu, naredio je u kolovozu Mađarskoj da hrani izbjeglice u kampovima na svojim granicama. Ovaj sud je odlučio i da je s deportacijom ozbiljno bolesnih migranata i Danska prekršila međunarodno pravo. Sud uskoro treba donijeti odluku o tome je li Italija prošle godine prekršila međunarodno pravo kada je libijske vlasti spriječila u operacijama spašavanja i prijevozu migranata u Italiju, što je rezultiralo smrću desetaka migranata. Koje su “libijske vlasti” sudjelovale u spašavanju migranata i njihovom prevoženju u talijanske teritorijalne vode, nije navedeno.

Europske vlade strahuju da će usvajanje novog “neobvezujućeg” zakona biti u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima iz 1950. godine.

Međutim, ako je “Global Compact” neobvezujući, onda ne može utjecati ni na koji zakon EU ili nacionalne zakone, ako zemlje ili skupine zemalja to ne žele. Ako može, onda nije “neobvezujući” i bilo bi dobro čuti kakav će odgovor dobiti Nizozemska na svoj upit o mogućim skrivenim pravnim obvezama u dokumentu.

Europski sud za ljudska prava je kritizirao Belgiju, čija je vlada dopustila policiji da ulazi u domove osoba koje su osumnjičene da kriju ilegalne imigrante, unatoč činjenici da su zbog politike bivšeg belgijskog kralja Baldovina i unosnih ugovora sa Saudijskom Arabijom od prije pola stoljeća, dijelovi zemlje pretvoreni u  “vehabijske mini kalifate”. Danska je usvojila zakon koji policiji dopušta konfisciranje novca i dragocjenosti koje nađe u migranata i izbjeglica, kako bi djelomično pokrila troškova njihova izdržavanja. Danska se priprema i za zatvaranje osoba kojima je uskraćen status izbjeglice i odbijen azil, vjerojatno do njihove deportacije u zemlje porijekla ili barem do prve zemlje gdje su registrirani.

Suluda politika Europske unije i Angele Merkel iz 2015. godine, zbog koje se na razini EU, ali prije svega Njemačke, koja se nije sama mogla nositi problemom kojeg je stvorila, dizajniran dokument kojeg se kasnije preimenovalo u Globalni ugovor o migracijama Ujedinjenih naroda, razumljivo je dovela do raskola uglavnom unutar takozvanog “zapadnog svijeta”, kojeg su dio i Australija, Švicarska i Izrael. Uz Mađarsku, Poljsku i Austriju, danas i sutra ćemo znati kojih je šest zemalja Europske unije službeno odbilo popisati sporazum.

Nakon svega, jedini odgovor na ovo kompleksno pitanje kojeg nude zagovornici “Global Compacta” jeste da su u zemljama koje ne žele biti njegovim dijelom na vlasti “nacionalistički političari koji već dugo zagovaraju reviziju ili čak suspenziju međunarodnih konvencija o izbjeglicama”. Bez ikakvih pojašnjenja o samom sporazumu, problem postaje sve veći utjecaj nacionalista, čak i ako se za neke od zemalja koje su odustale od sporazuma, poput Švicarske ili Nizozemske, teško može reći da imaju izrazito  “nacionalističke tvrdolinijaške vlade”.

Točno je da se pitanje migracija percipira kao političko pitanje i da će se oko ove teme teško postići sporazum na globalnoj razini, Međutim, naglasimo na kraju da, ako je “Global Compact” neobvezujući međunarodni sporazum i svaka će zemlja zadržati ovlasti da određuje svoju migracijsku politiku, čemu toliko napora da se on usvoji?

“Željezna lady” migracijskog Global Compacta je stara prijateljica Georga Sorosa

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
90 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
,ars
Gost
,ars
2 godine prije

Otkako je ova neoliberalna ideologija dominantna u “međunarodnoj zajednici” mnogo je isprva neobavezujućih sporazuma “ispod žita” i “na mala vrata” postalo obavezujuće, te svezalo države i narode u lance obaveznog postupanja i to čvrće nego bilo kakav obavezujući. Zato molim tvorce ovog i budućih neobaveznih sporazuma da Svijetu ne nude… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Zna netko tko je imenom i prezimenom autor ovog “medjunarodnog sporazuma” da bismo poblize mogli dobiti sliku o namjerama zagovornika istog.
Legalne migracije su uredjene davnih dana obavezom putnika-migranta da posjeduje putne isprave i eventualno ulazne vizu.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Mucke

svi koji stoje iza uno org. plus svjetski privredni forum i medjun. organ. poslodavaca.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Mucke

To i je problem, glavni promotor je baba u članku dolje, iz Kanade, radila je za Sorosa 15 godina.Promotor su Njemačka preko Europske komisije, ali nije jasno čemu buka akoje neobavezujući i zašto se ne smije onjemu polemizirati i voditi javne rasprave, što je nedavno priznao neki novinar iz Le… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

super intervju sa g. wisnewskim na kla.tv (moze se cijeli i procitati), taj objasnjava kako je ta ideja zapravo prastara, a na njoj se radi otvoreno od 2016 njujorskom deklaracijom. 2017 je tajnik uno-a izjavio da su migracije realnost i da se o tome ne bude diskutiralo. zato svi sute,… Pročitaj više »

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije

Da je ovdje baciti jednu od onih bombi koje su ispaljivane po BI zbog uvođenja demokracija, bio bi to bull’s eye. Crvi bi povraćali, ali bi svijet prodisao. Jer, da se ne lažemo, imigrantska politika je suptilno započela 1995.g, s The Barcelona Declaration – Euro Mediterranean, kada još nije bilo… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Više od 160 zemalja je prihvatilo ovaj sporazum.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Siniša

a dolazeci pakt o azilantima, prihvatit ce jos vise drzava. rade na vlastitom nestanku.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Maja

Točnije, prihvatit će oni koji upravljaju tim državama. Čak mislim da ih je krivo nazvati izdajnicima; osjećaj pripadnosti ili domoljublja nisu nikad ni imali…ali ti nemaju ni druge osjećaje. A za te ‘globaliste” rade puno dulje nego što su na nekoj od funkcija u određenoj državi…..

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Maja

najnovija vijest – pakt o azilantima su vec otkantale usa i madjarska.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Maja

Treba seliti u Mađarsku.
Ovi naši vrat slomiše skidajući gaće i saginjući se da što bolje pokažu koliko su poslušni.

Tomislav
Gost
Tomislav
2 godine prije

green card lottery, blue card itd…, od BH Hrvata koji nema nista navedeno u tvome “fasistickom” komentaru. Pakšu

satir und kritik
Gost
satir und kritik
2 godine prije

Dvije tri zemlje su oslobođene potpisivanja idiotskih ugovora. Sve rečeno ….

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

danasnji konjunktion.info izvijestava kako su 164 drzava u marakesu prihvatile un-migracijski pakt, a za koji dan ce biti prihvacen i un-pakt o azilantima, koji ima jos veci znacaj i koji ce potpisati gotovo svi (barem cijela evropa), cak navode i niz bitnijih tocaka tog pakta. dakle iz te vecine zemalja… Pročitaj više »

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Maja

x na sve napisano.

I da, najtragičnije je što ovi naši još uvijek razmišljaju “neće nama” i “daleko je to od nas”, a ovi vratove slomiše od srkleta da čim prije sprovedu Kalergija, dok se svjesnije krdo u Europi još nije probudilo.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Maja

a msm ih je izrugao kao nazadne konzerve, desnicare i sl.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Nekolicina likova koje normalna vecina ne moze smisliti su namjerno gurnuti ispred kao strasilo ljudima koji razmisljaju svojom glavom,u stilu ,ako se oni zalazu za to onda to mora biti pogresno.
Nemojte zaboraviti da su ti likovi uvedeni u parlament i javni zivot preko HDZ izbornih lista.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Mucke

To mi je palo napamet nekidan. Ti ljudi su sad – ekstremno opasni.. Zato nije prošla ni izborna reforma…niti su organizatori ikad ozbiljno htjeli da prođe…ŽM godišnje dobiva 49 mil.od države za svoje udruge (12), tih 17 ljudi ima i 6 poduzeća (ispravite me ako griješim). Ovo su preozbiljne stvari… Pročitaj više »

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Zvrk

U ovom “msm” ti se krije i odgovor zašto ih je ismijao.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Alanis

Provođene su ankete prije par godina…u teškoj konkurenciji pobjedilo krme koje, najnovije sad – napada Lenona…! Odvratni su oni – zasluženo.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Hrvatska, uostalom kao i druge države na prostoru bivše Jugoslavije i Srednje Europe, nije sudjelovala u stvaranju sukoba na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Ti sukobi su dobrim dijelom potaknuli migracije tamošnjeg stanovništva u Europu. Hrvatska, nema nikakvu moralnu odgovornost zbog koje bi se morala brinuti za te migrante.… Pročitaj više »

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

@onaj najgl…..veći Dalton, nemoj se ugledati na Averela, u ovakvoj situaciji, a i uopste je daleko bolje biti Joe Dalton.Niko nema moralnu odgovornost brinuti se o “migrantima” ovog tipa. Drzave nisu izazvale sukobe na Bliskom istoku i u Africi, to je cista laz i dezinformacija. Jedini odgovorni za ratove su… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Ivan

@Ivan ”Hrvatska, uostalom kao i druge države na prostoru bivše Jugoslavije i Srednje Europe, nije sudjelovala u stvaranju sukoba na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Ti sukobi su dobrim dijelom potaknuli migracije tamošnjeg stanovništvau Europu.” DOBRIM DIJELOM. ”………..obzirom na instalirane ”političke elite”, ima velike izglede na uspjeh.” Prijatelju pokušavam… Pročitaj više »

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

@ Averel, nemojte kolega zameriti na opasci o Daltonima, sasvim je jasno da vasa inteligencija nadaleko nadvisuje lika iz stripa. Joe-a sam spomenuo u kontekstu njegove prgavosti, svakako je bolje biti i previse aktivan i prgav nego potpuno pasivan. Drago mi je da ste osvesteni, naime na ovom portalu ima… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Ivan

@Ivan
Ma kakve zamjerke. Pa smisao svega i je izmjena mišljenja.
Pozdrav i Vama.

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  Maja

u splitu bar netko ,a u njemackoj i uk nitko, glavno da je uk javno protiv poljaka.

Vile
Gost
Vile
2 godine prije
Reply to  Maja

samostalna suverena demokratska Republika Hrvatska dr. Franje Tuđmana

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Neobvezujući po USA, po europske zemlje obvezujući…

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Bruno

Imaju oni sada najezdu iz Srednje i Južne Amerike pred vratima.
I ući će, kao što su i ovi dospjeli nama.
Nensi Pelosi i sl. se sve unesvješćuju od gnušanja prema zatvorenim granicama.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Alanis

sj. amerikz unistavaju globalisti isto kao i evropu. “bijelac, krscanin mora nestati”. no, da niti obojeni i njihove religije nece opstati, o tome ne promislja nitko.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Maja

Istina i jedno i drugo. Cilj je je da se mi svi međusobno pomlatimo, onda na scenu stupa vojska za SVE NAS, rezultat toga je da ćemo izgubiti sve slobode, a neće opstati ni nacionalni, a ni vjerski identiteti – slijedi anacionalni ateizam. Vlast će biti diktirana iz UNa, uređenje… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Alanis

Pa nemogu ti kapitalisti donijeti komunizam. To bi značilo da moraju sve svoje bogatstvo – razdijeliti…opet silne dedukcije i projekcije…bez poznavanja osnovnih pojmova…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  kiki

Globalisti donose IZUMIRANJE I ROPSTVO

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  kiki

Ne mogu? 😀 Pa (((kapitalisti))) su ga i instalirali. Rusija se prostorno proteže na 11 vremenskih zona, obiluje prirodnim resursima, masu je veća od USA. Pitanje: Koliko je USA u interesu imati ekonomski jednog tako jakog, a stabilnog suparnika?? Tko je srušio Romanove, nakon toga sproveo Oktobarsku revoluciju i instalirao… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Alanis

Jednostavno. U tom trenutku trebalo je maknuti Rusiju s istočnog fronta. I trebalo je spriječiti revoluciju u Njemačkoj. Nitko nije očekivao da će revolucija uspjeti! A koliko su dali kad su financirali ‘bijele’? Jesu li komunisti prepustili ruske resurse ? NE Jesu li unaprijedili zaostalu poljoprivrednu zemlju? Da. U nekoliko… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  kiki

Najveći pokušaj destabilizacije Rusije dogodio se – kad je pao komunizam.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  kiki

Znaš li tko je Rusima nakon Oktobarske revolucije radio 5-ogodišnji plan?

Pogledaj, nećeš pogrješiti.
https://www.youtube.com/watch?v=XYLAFOvt32o&t=2s

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Bruno

Oni sebi pripisuju sva prava a odbijaju bilo kakve obaveze vec odavno, i kada neko na to ukaze onda je zlonameran i siri propagandu , a kada neko tako nesto spreci na terenu onda je pretnja po Americku nacionalnu bezbednost i deo “osovine zla”.
I to vazi za bukvalno sve…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Zagadio si tekst ,uspješno…mora se priznati.Pravi trolovski komentar.Odbacite onda Dalića,Čiliča,Ljubičića,Ančića i ostale ….ne ,na njih si ponosan a neke druge prezireš.Licemjerno i jadno do bola.Ovo ti piše neko ko nije Hrvat a ni Hercegovac,nema veze ,na ovakav šovinizam treba upozoriti.Mrziš svoj narod,kako ćeš na druge gledati??

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije

Tadmure, da ti vidiš čega se ovdje sve dohebalo drugačije bi razmišljao.
Pogledaj samo onog Željka koji ovdje komentira. Nosi ih slobodno sve doma…

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Kapitalu treba jeftina radna snaga…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mercury

Industriji treba radna snaga, a radnoj snazi treba posao. Ako na jednom mjestu ima industrije, a nema radnika, a na drugom ima radnika, a nema industrije, onda postoje dvije opcije. Jedna je premjestiti industriju tamo gdje ima radnika, a druga je premjestiti radnike tamo gdje ima industrije. U jednom slučaju… Pročitaj više »

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kakvih radnika? U narednom razdoblju nestati ce brojni poslovi koje bi emigranti (oni koje se potencira) mogli (eventualno) raditi. Industrija se automatizira, jel si ti vidio moderne tvornice automobila? Tvornicu cigareta, keksa, bilo cega? Kakva radna snaga za industriju, nisi valjda popusio tu pricu MSM-a? Ili smatras da se iz… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  tuf

tuf Što se tiče nestanka mnogih poslova, vjerojatno si u pravu. Zasad stvari stoje drugačije, u EU postoji potreba za radnicima. Ako nema drugih dokaza za to, onda samo promisli gdje to iseljavaju i zašto Hrvati. To bi trebalo poslužiti umjesto dokaza. Reagirao sam na parolu o kapitalu i jeftinim… Pročitaj više »

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

kakvih dokaza , sta petljas Hrvate u to?
a razliku cini religija,
kako se zove religija koja od rodjenja djece jednom knjigom ih uci ?
SEKTA

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ne, ne postoji potreba za radnicima, prvenstveno iz razloga što će do 2025 oko 55% poslova koje obavljaju ljudi, preuzeti roboti i AI (tako da, nadam se da se onima koji su popušili sr*anja o natalitetu i kako se populacija stara te kako treba pojačati natalitet i blabla, pa Europi… Pročitaj više »

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pitanje adminu.
Zbog čega ste mi obrisali odgovor na post @ Son of Alerik?
Hvala.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Alanis

ps. ne kmečim i ne kritiziram, samo pitam da znam što je sporno i što ne bih trebala.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alanis

Alanis Ipak si kmečala zbog neobjavljenog komentara budući da znaš da komentar s uključenim linkom ne ide odmah. Može biti da si ti u vezi sa svim u pravu i da Hrvati i ostali iz ex Yu u Njemačkoj rade slabo plaćene poslove što će, nadam se potvrditi svi ovdje… Pročitaj više »

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nije, bio je objavljen sa linkom, onda je skroz obrisan. Mislila sam da je zbog capsa, ili možda zato što sam sve političare nazvala pacovskom pogani. Ali oni to jesu, od toga ne odstupam i ne pravim razliku među njima jer, što su hijerarhijski više, to su si prisniji. Vrijeme… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Alanis

Čestitam. Zaključak je neminovan da svijetom upravljaju psihopati i budale. Čini se da je do ovakvog razvoja stvari došlo s – naftnim biznisom…kada su kojekakvi tipovi preko noći dospjeli do velike love…

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

mozda se zaposle u rastucoj distribuciji opijuma i heroina. Hassan Rouhani kaze da im se ne isplati cuvati granicu sa afganistanom tako strogo. Kosta ih 800 000 000 dolara godisnje kaze : “you will not be safe from a deluge of drugs, asylum seekers, bombs and terrorism,” samo sta to… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  markoo

Hrvati u Njemačkoj su autohtona manjina ili su emigrirali? Hrvati imaju pravo na njemački teritorij? Ili samo kršćani imaju? Koji od kršćana? Samo adventisti, samo protestanti ili samo katolici? Imaju li pravoslavci? Imaju li budisti? Ti imaš? Zato nemaš hrvatsku tipkovnicu?

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Znaci u Nemackoj su otvorene odjednom hiljade fabrika kad su pustili u drzavu milione “radne snage”, pri tom jos nekvalifikovane. Inzinjeri, doktori? Ma dajte, ko jos veruje u te majmunluke? Radnika ako je i potrebno, uvoze zbog izgradnje novih stanova i infrastrukture za nova naselja i zgrada namenjenih “migrantima”, kao… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Ivan

Izvrsna priča. Što jest- jest.
A i ja imam tragove ugriza.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  kiki

Pelcuj tog sto te je ujeo, da ne dobije besnilo ili da se ne otruje jadan.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Ivan

Već je zbilja vrijeme da se naučiš normalno komunicirati…evo ti dolje primjera, čak i ako autori imaju suprotsavljena stajališta, ili čak malo i ‘planu’.

antinwo.HR
Gost
antinwo.HR
2 godine prije

Pravi ispit vam tek slijedi govnari izdajnički antihrvatski ,za vas a i tzv duboku državu zajedno sa globalističkom mafijom, i to ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje.STOP migracijama

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Da li su sporazum potpisale Hrvatska,Srbija i Rusija?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Dijelovi teritorija drugih država ili cijele postojeće države se mogu osvojiti na više načina. Jedan je vojna okupacija. Drugi je financijska okupacija. Treći je nekontroliranom imigracijom nakon koje će natalitet u sprezi s postojećim zakonima učiniti svoje (najnoviji primjer je Kosovo). Postoji legalna migracija i za svaku državu je drugačije… Pročitaj više »

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Ima tome nekoliko dana kad sam napisao.” otkad je svijeta i vijeka, migracije su postojale i danaspostoje, a i dalje će postojati” Što mislite odakle su došli današnji “posjednici” Balkana? I kako su se odosili prema starosjediocima’ I kako bi danas izgledala Amerika, Sjeverna i Južna, Kanada, Australija i stotine… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  njonjo

Dakle ti smatras da je bilo ispravno istrijebiti aboridzine i americke indijance i istu takvu sudbinu zelis evropljanima,zasto?

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  njonjo

imperijalizma, porobljavanja, naseljavanja, ratova bilo je oduvijek. no, ovo danas je globalna politika unistenja poretka i svijeta kakav poznajemo, prvenstveno fokusirana na istrebljenje bijelog covjeka i njegovih korijena. a onda i ostali po redu. sotonska nwo politika. pitaj se radije, kakve veze ima climate change i njene posljedice, sa transhumanizmom,… Pročitaj više »

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Kako bi kazali u Sinju: Alkar “mućke” u ništa. Ništa ti bolan nisi razumia.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

da, ali, na zalost Hrvtaska, Srbija, Slovenija i ostale drzave regije nisu odustale, jer su vladari u svih 6 drzava isprdci sorosa i duboke drzave, koji bi prodal i majku za burek i cevape
svih 6 prdez-drzavica su potpisale to

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Danas kada imamo, globalzaciju, migracije, lihvarstvo, kada ni jedna od 6 država nasljednica Jugoslavije nije suverena, kada na granicama nadire tisuće i desetci tisuća migranata poslanih od Sorosa i ostale mafije, kada se i hrvatska i srpska i bošnjačka, i crnogorsska sela i gradovi ispražnjavaju i ljudi masovno odlaze, i… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

ljudi su naivni i glupi
Iza svih takozvanih “medjunarodnih” orgabnizacija; UN, EU, NATO, OECD, OESS, itd. stoji duboka drzava, na celu sa ciohazarskom bankomafijom iz FED-a
o financijskim organizacijama MMF, BIS i Svjetska banka, da ui ne govorim, sve ciohazarski mafijaski klubovi za pljacku i duznicko ropstvo

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

njemacki nezavisni mediji su objavili da je iza stvaranja sporazuma o migraciji, stajala Merkelicina njemacka vlada, koja je jos krajem 2015. u UN-u tajno pokrenula to pitanje,

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  alan ford

pa danasnju njemacku i rastacu bivsi stasi poltroni do u sve pore. a poslije 2. svj. rata bilo je vec medju odredjenim krugovima diskusija (cak i pisana javna stiva), kako njemacku drzati pod kontrolom i kako ju unistiti. pa su se ti krugovi odlucili napr. umjesto masovne sterilizacije, radije za… Pročitaj više »

Vojko S.
Gost
Vojko S.
2 godine prije

Njemačka je motor Europe i ako su oni odlučili slijediti nekakvu ideju, vrijedno bi bilo o tome razmisliti. Čudno je, najblaže rečeno, Merkel i njezinu politiku nazivati suludom, a ista ta politika je pružila dom za pola Bosne. Njemačka je pružila egzistenciju velikom broju Bosanaca i mislim da bi bio… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Vojko S.

pa i austrija je primila dobar komad bosne, pa sto? ima preko 300 mrd duga. njemacka ima na grbaci jamstvo za euro zonu (stasi poltroni bi i tu sumu povecali), ima target2 na ledjima, tj snosi dugove eu juga, a ecb joj to nikad nece vratiti, ima i svoj dug,… Pročitaj više »

Vojko S.
Gost
Vojko S.
2 godine prije
Reply to  Maja

@Maja Majo, taj motor je gurao u 2 svj. ratu na dva fronta u daleko težim uvjetima. Gospodarski su znali povući iz gliba i istočnu Njemačku, a budi bez brige da će znati izvuči najbolje za sebe iz priče o migrantima. Ti radije razmisli kako ćeš izgledati kada budeš morala… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Vojko S.

@Vojko S Majstore, puno zujiš a nigdje meda. Da se ne zamaram, evo citat jednog pametnog čovjeka koji je na konkretnom primjeru objasnio jednom majstoru sličnom tebi, kako to Njemačka ”nas hrani”. ”Majstore, prvo, njemačka država većinski je vlasnik Deutsche Telekoma (to je ona strateška infrastruktura koja se ne prodaje).… Pročitaj više »

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije

Sve super, odličan post, ai zbog čega se proziva samo HDZ? Hoćeš reći da se u vrijeme SDP-a prijetvorba nije odvijala dalje?! Ljudi moji, nema razlike između njih niti postoji ta famozna podjela “lijevo” / “desno”, ako je ikada uopće i postojala u stvarnosti. “The politicians are put there to… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Alanis

@Alanis
Ne pravim ja nikakovu razliku između crvenih i plavih. To su dvije strane iste medalje.
Naveo sam da se radi o citatu i u njega nisam htio intervenirati.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Alanis

@Alanis, a što misliš zašto se spominje samo HDZ? Nisu ni u SDPu zlato ali i napravili su štetu ali nisu imali vremena napraviti veću štetu jer su shvatili da je bolje laprdati u oporbi nego sebi jamu kopati, no sad više nisu ni oporba, sredio ih HDZ opasno. Nego,… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

@Vojko S. Ne sumnjam ja u Vašu inteligenciju. Ali sumnjam u krajnji rezultat misaonog procesa. A i nisam nijemcoljubac Vašeg formata. Ja, za razliku od Vas, tvrdim da Njemačka nije nikakav samaritanac i da ona vrlo dobro čerupa europske guske. (Pitajte Grke.) I da njeno ”davanje kruha” ima svoju cijenu.… Pročitaj više »

Vojko S.
Gost
Vojko S.
2 godine prije

@Dalton Vaša ruka je bila samo metafora volje jednog naroda. Naravno, da me ne zanima jeste li vi osobno dizali ruku ili se s njom češali između prepona, štogod s njom radili, za taj rad ruku se moraju položiti računi. Mene njemačka hrani, hrani i moju djecu, a ako bog… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Vojko S.

@Vojko S Svatko od nas ima svoj životni put. Vaš je očito u Njemačkoj. Ima još ljudi koji su negdje na Zapadu. I sjeveru. Tu se nema što prigovarati. Ali, po meni, nitko od nas nema pravo predbacivati ljudima u Hrvatskoj, Bosni, itd. što žive u društvima i uvjetima kakvim… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Nije u pitanju samo HT nego i bankarski sektor gomila opskrbnih lanaca i javni mediji,tko zna sta sve jos.O brodogradilistima necu jer sam vidio da ovu temu malo tko razumije. “Your death is my life” je moto njemacke politike prema balkanu iliti prvo ti prebiju nogu a onda se sazale… Pročitaj više »

Vojko S.
Gost
Vojko S.
2 godine prije
Reply to  Mucke

@Mucke Kakavgod bio moto njemačkog gospodarstva, nikome nisu prislonili cijev na potiljak i zahtijevali da se potpiše prodaja medija, telekomunikacija, banaka i tsl. Ti koji su potpisivali takve ugovore predstavljaju legitimnu volju balkanskih naroda koja se potvrđivala na brojnim izborima. Htjeli ste demokraciju, dobili ste demokraciju. Htjeli ste tržišnu ekonomiju… Pročitaj više »

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Vojko,u hardware ne ulazim, ali za software je definitivno potreban upgrade citavog sistema. Suvise nepravilnosti i gresaka u radu kompjutera.

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  Vojko S.

cijela Bosna je mogla i moze komotno u Njemacku. cc 4.5 milijuna. a kolko ima tvojih pulena? milijardu , to ti je 200 Bosni pametnjakovicu!! sirotinja umire od gladi skoro u Pakistanu ,Juznom Sudanu itd. a tko dolazi ,5-6 tisuca eura,,, imaju. u italiji iz bangladesa ih ima puno.jedan mi… Pročitaj više »

Vojko S.
Gost
Vojko S.
2 godine prije
Reply to  markoo

@markoo Najprije pitaj administratora smije li se objavljivati komentare koji u sebi nose vjersku netrpeljivost. Ovdje među nama postoje ljiudi islamske vjeroispovjesti, a ti ih tretiraš kao da su bolesnici zaraženi virusom Kurana. Morao bi se sramiti svojih riječi. Ti i ja tu završavamo priču. Ako nisi naučio poštivati ljude… Pročitaj više »

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  Vojko S.

pogledaj doku “U lovu na boko haram” pa cime se uhvaceni isilovci pravdaju??? zasto je u kuranu govor mrznje?zasto arabija zeli u njemackoj izgraditi 200 djamija? prosli smo kroz povijest cistiliste istocne religije krscanstva sada nam na red dolazi druga. da, postoje ljudi islamske ispovijesti ali zasto ih guraju u… Pročitaj više »

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  Vojko S.

neznam tko bi se morao sramiti, ujutro je bio intervju na BBC sa Nadia Murad i kasnije na vise TV-a prijenos dodijele nobelove nagrade za mir Govor Denis Mukwege.
To se sramiti trebaju ovi sa BBC sta su davali vjetar u ledja isilu zajedno sa svojom cijelom vladom.

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  markoo

a i ne sjecam se mozda netko da ,,da su bile masovne demonstracije muslimana protiv isila(u eu ni u vecinski musl. zemljama),ali zato zbog assada ,to da.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  markoo

Imas “masovne demonstracije” u Siriji i Iranu,vec nekoliko godina,uz pomoc Rusa,preobracuju Isil na ispravan put vrlo uspjesno.
Opaska@vojko S. stoji ,siris medjuvjersku mrznju i netoleranciju i imas zasad blagonaklonost admina.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

“Od seobe starih Slavena do skidanja gaća na izvolte”.Prikazivanje filma počinje krajem godine.Moguća i nominacija za malinu u kategoriji za najgori scenario godine .

hugo je bos
Gost
hugo je bos
2 godine prije

zadnja recenica je i odgovor na sva pitanja, a inicijator ove podvale je angela…naravno

POVEZANE VIJESTI

Izbornik