fbpx

Sve više zemalja odustaje od “neobvezujućeg” sporazuma UN-a o migracijama

Sve više zemalja odustaje od "neobvezujućeg" sporazuma UN-a o migracijama 1

Nekoliko europskih zemalja, Australija i Izraela su, nakon službenog priopćenja  Sjedinjenih Država da odbijaju potpisati Globalni ugovor o migracijama Ujedinjenih naroda, također odbile potpisati ovaj dokument, piše The Wall Street Journal. Ovaj sporazum, poznat pod imenom “Global Compact”, izvorno nije globalni i formuliran je na inicijativu Europske unije. Iako nema ili je bilo vrlo malo javne rasprave o njemu, njegovi tvorci i promotori tvrde ” kako sporazum nije obvezujući ” i da “samo dodatno jača već postojeća ljudska prava”.

Međutim, sve je manje nade za postizanje jedinstva o ovom pitanju.

Službeno, usvajanje globalnog sporazum o migracijama ovog tjedna je osmišljeno za pružanje podrške ljudima koji se kreću iz jedne u drugu zemlju. Na kraju se pokazao kao “politički otrov” i postao je problem širom svijeta, piše The Wall Street Journal.

Kao što smo u uvodi napomenuti, Globalni sporazum Ujedinjenih naroda o sigurnoj, urednoj i reguliranoj migraciji, izvorno je zamisao Europske unije i trebao bi biti odgovor na europsku migracijsku krizu 2015. godine.

Podsjetimo da je Europska unija ranije ove godine pokušala platiti ili prisiliti Alžir, Egipat, čak i zemlje koje nemaju funkcionalnu središnju državu, poput Libije, da na svom teritoriju stvore velike prihvatne centre u kojima će se provoditi postupci izdavanja azila za migrante iz sjeverne i subsaharske Afrike, što je odbijeno čak i od strane marionetske libijske vlade u Tripoliju.

Međutim, promotori sporazuma uporno tvrde kako je “Global Compact” u svojoj biti neobvezujuća potvrda postojećih sporazuma o ljudskim pravima, koji su dio svih relevantnih dokumenata Ujedinjenih naroda i potpisani su u cijelom svijetu.

Međutim, Sjedinjene Države, Izrael, Australija i mnoge europske zemlje neće potpisati sporazum koji će danas i sutra biti usvojen na konferenciji Ujedinjenih naroda u Maroku.

Odlazeća stalna američka predstavnica u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley, rekla je da Sjedinjene Države neće sudjelovati u ovom ugovoru “zato što se imigracijska politika Washingtona uvijek mora  provoditi od strane Amerikanaca i za Amerikance”. Američki naglasak na nacionalnom suverenitetu izazvao je odgovor mnogih europskih političara koji provode “tvrde” imigracijske politike ili zagovaraju reviziju postojećih međunarodnih konvencija o izbjeglicama i migrantima.

Vijece sigurnosti - Nikki

FOTO: Nikki Haley

The Wall Street Journal piše kako je odbijanje mnogih europskih država da potpišu “Global Compact” stvorilo neobjašnjivu situaciju, jer je to bila europska inicijativa koja bi, prema autorima dokumenta, koristila ujedinjenju zemalja Europske unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je bila prva koja je pokrenula širenje međunarodne suradnje u tom području. Tekst ugovora o Ujedinjenih naroda o stanju izbjeglica i ekonomskih migranata dogovoren i odobren u srpnju od strane diplomata iz cijelog svijeta, uz iznimku Sjedinjenih Država. Ubrzo nakon toga, vlade nekoliko zemalja, uključujući Australiju i Izrael, izjavile su da ne žele biti dio sporazuma, navodeći probleme sa zadiranjem u njihov suverenitet.

Prošli mjesec je izraelski premijer Benjamin Netanyahu uputio je svoje Ministarstvo vanjskih poslova da ne sudjeluje na sastanku Ujedinjenih naroda marokanskom gradu Marakešu.

“Nama je dužnost da zaštitimo svoje granice od nezakonitog ulaska. To je ono što smo činili i nastavit ćemo činiti “, rekao je Netanyahu.

Situaciju je slično komentirao i premijer Australije Scott Morrison, navodeći zabrinutost da bi “Global Compact” mogao “potkopati stroge zakone i praksu Australiji o zaštiti granica”.

Do sada su organizatore konferencije u Maroku da se povlače iz sporazuma službeno obavijestili Mađarska, Australija, Poljska i Austrija, ali još najmanje šest zemalja Europske unije, uz Izrael, Švicarsku i Dominikansku Republiku, otvoreno je izjavilo da neće sudjelovati na sastanku u Maroku.

Zašto odjednom dolazi do odbijanja sporazuma od raznih zemalja, ako njegov tekst “potvrđuje suvereno pravo država da određuju svoju nacionalnu migracijsku politiku i njihovu prednost u upravljanju migracijama? Čini se da sam tekst sporazuma nije jasno definiran, jer je Nizozemska, koja je najavila kako namjerava potpisati sporazum, uputila službeni zahtjev kojim traži jamstva da sporazum nema skrivene pravne obveze, time i posljedice na nacionalnu migracijsku politiku zemlje.

U Nizozemskoj, Belgiji, baltičkim i drugim zemljama ovaj sporazum izaziva živu raspravu. Upravo je “Global Compact” bio razlog da je belgijska vlada ovog vikenda izgubila većinu u parlamentu, jer je konzervativna nacionalistička Nova flamanska alijansa (N-VA) zbog sporazuma o migraciji napustila vladajuću koaliciju. Belgijski premijer Charles Michel je izjavio kako će, unatoč gubitku većine u nacionalnom parlamentu, ići u Maroko na potpisivanje sporazuma Ujedinjenih naroda.

Sve više zemalja odustaje od "neobvezujućeg" sporazuma UN-a o migracijama 2

U Europskoj uniji promjena u stavu mnogih zemalja stvara novi problem, jer pitanje migracija dovodi do sukoba političara koji ga ne žele potpisati s glavnim europskim nadnacionalnim sudom za ljudska prava.

Europski sud za ljudska prava, stvoren nakon Drugog svjetskog rata službeno zbog zaštite ljudskih prava na kontinentu, naredio je u kolovozu Mađarskoj da hrani izbjeglice u kampovima na svojim granicama. Ovaj sud je odlučio i da je s deportacijom ozbiljno bolesnih migranata i Danska prekršila međunarodno pravo. Sud uskoro treba donijeti odluku o tome je li Italija prošle godine prekršila međunarodno pravo kada je libijske vlasti spriječila u operacijama spašavanja i prijevozu migranata u Italiju, što je rezultiralo smrću desetaka migranata. Koje su “libijske vlasti” sudjelovale u spašavanju migranata i njihovom prevoženju u talijanske teritorijalne vode, nije navedeno.

Europske vlade strahuju da će usvajanje novog “neobvezujućeg” zakona biti u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima iz 1950. godine.

Međutim, ako je “Global Compact” neobvezujući, onda ne može utjecati ni na koji zakon EU ili nacionalne zakone, ako zemlje ili skupine zemalja to ne žele. Ako može, onda nije “neobvezujući” i bilo bi dobro čuti kakav će odgovor dobiti Nizozemska na svoj upit o mogućim skrivenim pravnim obvezama u dokumentu.

Europski sud za ljudska prava je kritizirao Belgiju, čija je vlada dopustila policiji da ulazi u domove osoba koje su osumnjičene da kriju ilegalne imigrante, unatoč činjenici da su zbog politike bivšeg belgijskog kralja Baldovina i unosnih ugovora sa Saudijskom Arabijom od prije pola stoljeća, dijelovi zemlje pretvoreni u  “vehabijske mini kalifate”. Danska je usvojila zakon koji policiji dopušta konfisciranje novca i dragocjenosti koje nađe u migranata i izbjeglica, kako bi djelomično pokrila troškova njihova izdržavanja. Danska se priprema i za zatvaranje osoba kojima je uskraćen status izbjeglice i odbijen azil, vjerojatno do njihove deportacije u zemlje porijekla ili barem do prve zemlje gdje su registrirani.

Suluda politika Europske unije i Angele Merkel iz 2015. godine, zbog koje se na razini EU, ali prije svega Njemačke, koja se nije sama mogla nositi problemom kojeg je stvorila, dizajniran dokument kojeg se kasnije preimenovalo u Globalni ugovor o migracijama Ujedinjenih naroda, razumljivo je dovela do raskola uglavnom unutar takozvanog “zapadnog svijeta”, kojeg su dio i Australija, Švicarska i Izrael. Uz Mađarsku, Poljsku i Austriju, danas i sutra ćemo znati kojih je šest zemalja Europske unije službeno odbilo popisati sporazum.

Nakon svega, jedini odgovor na ovo kompleksno pitanje kojeg nude zagovornici “Global Compacta” jeste da su u zemljama koje ne žele biti njegovim dijelom na vlasti “nacionalistički političari koji već dugo zagovaraju reviziju ili čak suspenziju međunarodnih konvencija o izbjeglicama”. Bez ikakvih pojašnjenja o samom sporazumu, problem postaje sve veći utjecaj nacionalista, čak i ako se za neke od zemalja koje su odustale od sporazuma, poput Švicarske ili Nizozemske, teško može reći da imaju izrazito  “nacionalističke tvrdolinijaške vlade”.

Točno je da se pitanje migracija percipira kao političko pitanje i da će se oko ove teme teško postići sporazum na globalnoj razini, Međutim, naglasimo na kraju da, ako je “Global Compact” neobvezujući međunarodni sporazum i svaka će zemlja zadržati ovlasti da određuje svoju migracijsku politiku, čemu toliko napora da se on usvoji?

“Željezna lady” migracijskog Global Compacta je stara prijateljica Georga Sorosa

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
90 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
,ars
Gost
,ars
2 godine prije

Otkako je ova neoliberalna ideologija dominantna u “međunarodnoj zajednici” mnogo je isprva neobavezujućih sporazuma “ispod žita” i “na mala vrata” postalo obavezujuće, te svezalo države i narode u lance obaveznog postupanja i to čvrće nego bilo kakav obavezujući. Zato molim tvorce ovog i budućih neobaveznih sporazuma da Svijetu ne nude više te “neobavezujuće” i ponude mu neke obavezujuće. Barem će se znati šta miriše a šta smrdi.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Zna netko tko je imenom i prezimenom autor ovog “medjunarodnog sporazuma” da bismo poblize mogli dobiti sliku o namjerama zagovornika istog.
Legalne migracije su uredjene davnih dana obavezom putnika-migranta da posjeduje putne isprave i eventualno ulazne vizu.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Mucke

svi koji stoje iza uno org. plus svjetski privredni forum i medjun. organ. poslodavaca.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Mucke

To i je problem, glavni promotor je baba u članku dolje, iz Kanade, radila je za Sorosa 15 godina.Promotor su Njemačka preko Europske komisije, ali nije jasno čemu buka akoje neobavezujući i zašto se ne smije onjemu polemizirati i voditi javne rasprave, što je nedavno priznao neki novinar iz Le Mondea

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

super intervju sa g. wisnewskim na kla.tv (moze se cijeli i procitati), taj objasnjava kako je ta ideja zapravo prastara, a na njoj se radi otvoreno od 2016 njujorskom deklaracijom. 2017 je tajnik uno-a izjavio da su migracije realnost i da se o tome ne bude diskutiralo. zato svi sute, ili dobivaju prijevod skoro prekasno, ili to ne citaju. sarkozi i timnermans i drugi su govorili o tome, ali su msm sve presutjeli. arogancija i autoritet svj. vlade na putu u sveopcu diktaturu.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije

Da je ovdje baciti jednu od onih bombi koje su ispaljivane po BI zbog uvođenja demokracija, bio bi to bull’s eye.
Crvi bi povraćali, ali bi svijet prodisao.

Jer, da se ne lažemo, imigrantska politika je suptilno započela 1995.g, s The Barcelona Declaration – Euro Mediterranean, kada još nije bilo uvođenja demokracija po svijetu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Više od 160 zemalja je prihvatilo ovaj sporazum.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Siniša

a dolazeci pakt o azilantima, prihvatit ce jos vise drzava. rade na vlastitom nestanku.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Maja

Točnije, prihvatit će oni koji upravljaju tim državama. Čak mislim da ih je krivo nazvati izdajnicima; osjećaj pripadnosti ili domoljublja nisu nikad ni imali…ali ti nemaju ni druge osjećaje. A za te ‘globaliste” rade puno dulje nego što su na nekoj od funkcija u određenoj državi…..

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Maja

najnovija vijest – pakt o azilantima su vec otkantale usa i madjarska.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Maja

Treba seliti u Mađarsku.
Ovi naši vrat slomiše skidajući gaće i saginjući se da što bolje pokažu koliko su poslušni.

Tomislav
Gost
Tomislav
2 godine prije

green card lottery, blue card itd…, od BH Hrvata koji nema nista navedeno u tvome “fasistickom” komentaru. Pakšu

satir und kritik
Gost
satir und kritik
2 godine prije

Dvije tri zemlje su oslobođene potpisivanja idiotskih ugovora. Sve rečeno ….

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

danasnji konjunktion.info izvijestava kako su 164 drzava u marakesu prihvatile un-migracijski pakt, a za koji dan ce biti prihvacen i un-pakt o azilantima, koji ima jos veci znacaj i koji ce potpisati gotovo svi (barem cijela evropa), cak navode i niz bitnijih tocaka tog pakta. dakle iz te vecine zemalja stvara se medjunarodna obaveza, tzv soft law je prevara, ne postoji. ljudi iz cijelig svijeta tako se mogu doseliti u evropu (studije o drzavnim kapacitetima su tu), i dobiti tim papirima sva prava kao i domicilno stanovnistvo – skolovanje, socijala, zdravstvo, politicko djelovanje itd. brisu se kriticni mediji, sankcionira netolerancija i sl. drugim rijecima, brisu se granice, ruse stari drustveni stupovi i tradicije, stvara se nwo. jako im se zuri. i vecima evropljana, pogotovo balkanci jos uvijek ne shvacaju. evo, dok je vise desetaka u splitu protestiralo, na rivi i naokolo na tisuce ljudi sjedilo je po kaficima i uzivalo svoj mir.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Maja

x na sve napisano.

I da, najtragičnije je što ovi naši još uvijek razmišljaju “neće nama” i “daleko je to od nas”, a ovi vratove slomiše od srkleta da čim prije sprovedu Kalergija, dok se svjesnije krdo u Europi još nije probudilo.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Maja

a msm ih je izrugao kao nazadne konzerve, desnicare i sl.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Nekolicina likova koje normalna vecina ne moze smisliti su namjerno gurnuti ispred kao strasilo ljudima koji razmisljaju svojom glavom,u stilu ,ako se oni zalazu za to onda to mora biti pogresno.
Nemojte zaboraviti da su ti likovi uvedeni u parlament i javni zivot preko HDZ izbornih lista.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Mucke

To mi je palo napamet nekidan. Ti ljudi su sad – ekstremno opasni.. Zato nije prošla ni izborna reforma…niti su organizatori ikad ozbiljno htjeli da prođe…ŽM godišnje dobiva 49 mil.od države za svoje udruge (12), tih 17 ljudi ima i 6 poduzeća (ispravite me ako griješim).
Ovo su preozbiljne stvari da bi se takvo ‘smeće’ s tim bavilo iz sporta. Sad sam vidjela što sam napisala: pa takvi su se uvijek i gurali…

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Zvrk

U ovom “msm” ti se krije i odgovor zašto ih je ismijao.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Alanis

Provođene su ankete prije par godina…u teškoj konkurenciji pobjedilo krme koje, najnovije sad – napada Lenona…! Odvratni su oni – zasluženo.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Hrvatska, uostalom kao i druge države na prostoru bivše Jugoslavije i Srednje Europe, nije sudjelovala u stvaranju sukoba na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Ti sukobi su dobrim dijelom potaknuli migracije tamošnjeg stanovništva u Europu.
Hrvatska, nema nikakvu moralnu odgovornost zbog koje bi se morala brinuti za te migrante. Doduše nije joj ni zabranjeno, ukoliko to ona, kao država ili njeni državljani kao privatne fizičke osobe, to želi.
Ali, problem je što moral već odavno ne stanuje u politici. I ne samo da ne stanuje, nego je potpuno nepoželjan.
Arhitekti projekta pokušavaju konstruirati neku kvazi pravnu strukturu, koja bi bila iznad nacionalnih zakonodavstava, na osnovu koje bi nasilno nametnuli svoja rješenja. Što, obzirom na instalirane ”političke elite”, ima velike izglede na uspjeh. A posljedice će biti loše. Vrlo loše.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

@onaj najgl…..veći Dalton, nemoj se ugledati na Averela, u ovakvoj situaciji, a i uopste je daleko bolje biti Joe Dalton.Niko nema moralnu odgovornost brinuti se o “migrantima” ovog tipa. Drzave nisu izazvale sukobe na Bliskom istoku i u Africi, to je cista laz i dezinformacija. Jedini odgovorni za ratove su njihove cionisticke vlade povezane u tajna drustva razlicitih naziva a koje su objedinjene u neku glavnu. Jesu li to Iluminati, Bilderberzi ili neki drugi Masoni manje je bitno. Svi celni politicari Balkana i ogromna vecina u svetu su u nekoj od ovih organizacija. Odluka o nasilnom naseljavanju na evropski kontinent je donesena odavno, sada se samo provodi i to u brzini. Isto tako je potpuna laz da dolaze zbog rata, nije mi jasno zasto to stalno neko ponavlja? Ili niste svesni toga ili zlonamerno sirite dezinformacije? Nesto trece?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Ivan

@Ivan
”Hrvatska, uostalom kao i druge države na prostoru bivše Jugoslavije i Srednje Europe, nije sudjelovala u stvaranju sukoba na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Ti sukobi su dobrim dijelom potaknuli migracije tamošnjeg stanovništvau Europu.” DOBRIM DIJELOM.
”………..obzirom na instalirane ”političke elite”, ima velike izglede na uspjeh.”
Prijatelju pokušavam se što preciznije izraziti da izbjegnem nesporazume.
Iako, ni Vašem komentaru nemam zamjerke.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

@ Averel, nemojte kolega zameriti na opasci o Daltonima, sasvim je jasno da vasa inteligencija nadaleko nadvisuje lika iz stripa. Joe-a sam spomenuo u kontekstu njegove prgavosti, svakako je bolje biti i previse aktivan i prgav nego potpuno pasivan. Drago mi je da ste osvesteni, naime na ovom portalu ima dosta onih koji nekih jako bitnih cinjenica nisu uopste svesni. Lep pozdrav i svako dobro.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Ivan

@Ivan
Ma kakve zamjerke. Pa smisao svega i je izmjena mišljenja.
Pozdrav i Vama.

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  Maja

u splitu bar netko ,a u njemackoj i uk nitko, glavno da je uk javno protiv poljaka.

Vile
Gost
Vile
2 godine prije
Reply to  Maja

samostalna suverena demokratska Republika Hrvatska dr. Franje Tuđmana

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Neobvezujući po USA, po europske zemlje obvezujući…

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Bruno

Imaju oni sada najezdu iz Srednje i Južne Amerike pred vratima.
I ući će, kao što su i ovi dospjeli nama.
Nensi Pelosi i sl. se sve unesvješćuju od gnušanja prema zatvorenim granicama.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Alanis

sj. amerikz unistavaju globalisti isto kao i evropu. “bijelac, krscanin mora nestati”. no, da niti obojeni i njihove religije nece opstati, o tome ne promislja nitko.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Maja

Istina i jedno i drugo.
Cilj je je da se mi svi međusobno pomlatimo, onda na scenu stupa vojska za SVE NAS, rezultat toga je da ćemo izgubiti sve slobode, a neće opstati ni nacionalni, a ni vjerski identiteti – slijedi anacionalni ateizam.
Vlast će biti diktirana iz UNa, uređenje – korporativni kolektivistički komunizam uz totalnu kontrolu populacije.
Orwell je mala beba što nam slijedi.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Alanis

Pa nemogu ti kapitalisti donijeti komunizam. To bi značilo da moraju sve svoje bogatstvo – razdijeliti…opet silne dedukcije i projekcije…bez poznavanja osnovnih pojmova…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  kiki

Globalisti donose IZUMIRANJE I ROPSTVO

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  kiki

Ne mogu? 😀
Pa (((kapitalisti))) su ga i instalirali.
Rusija se prostorno proteže na 11 vremenskih zona, obiluje prirodnim resursima, masu je veća od USA.
Pitanje: Koliko je USA u interesu imati ekonomski jednog tako jakog, a stabilnog suparnika??
Tko je srušio Romanove, nakon toga sproveo Oktobarsku revoluciju i instalirao boljševike, tj. tko je financirao Lenjina, Trockog i ostale marxo komuniste, koji su srušili cara i monarhiju?

Destabiliziraj i rascijepaj!!
Lenin: “The best way to control the opposition is to lead it ourselves.” :))

Tople preporuke: Antony C. Sutton – The best enemies money can by.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Alanis

Jednostavno. U tom trenutku trebalo je maknuti Rusiju s istočnog fronta. I trebalo je spriječiti revoluciju u Njemačkoj. Nitko nije očekivao da će revolucija uspjeti! A koliko su dali kad su financirali ‘bijele’?
Jesu li komunisti prepustili ruske resurse ? NE
Jesu li unaprijedili zaostalu poljoprivrednu zemlju? Da.
U nekoliko desetljeća došli su na ono za što je Zapadu trebalo 200 godina…
Sasvim je sigurno suprotno. Da ih nije bilo, to područje bi danas bilo – rascjepkano.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  kiki

Najveći pokušaj destabilizacije Rusije dogodio se – kad je pao komunizam.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  kiki

Znaš li tko je Rusima nakon Oktobarske revolucije radio 5-ogodišnji plan?

Pogledaj, nećeš pogrješiti.
https://www.youtube.com/watch?v=XYLAFOvt32o&t=2s

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Bruno

Oni sebi pripisuju sva prava a odbijaju bilo kakve obaveze vec odavno, i kada neko na to ukaze onda je zlonameran i siri propagandu , a kada neko tako nesto spreci na terenu onda je pretnja po Americku nacionalnu bezbednost i deo “osovine zla”.
I to vazi za bukvalno sve…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Zagadio si tekst ,uspješno…mora se priznati.Pravi trolovski komentar.Odbacite onda Dalića,Čiliča,Ljubičića,Ančića i ostale ….ne ,na njih si ponosan a neke druge prezireš.Licemjerno i jadno do bola.Ovo ti piše neko ko nije Hrvat a ni Hercegovac,nema veze ,na ovakav šovinizam treba upozoriti.Mrziš svoj narod,kako ćeš na druge gledati??

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije

Tadmure, da ti vidiš čega se ovdje sve dohebalo drugačije bi razmišljao.
Pogledaj samo onog Željka koji ovdje komentira. Nosi ih slobodno sve doma…

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Kapitalu treba jeftina radna snaga…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mercury

Industriji treba radna snaga, a radnoj snazi treba posao. Ako na jednom mjestu ima industrije, a nema radnika, a na drugom ima radnika, a nema industrije, onda postoje dvije opcije. Jedna je premjestiti industriju tamo gdje ima radnika, a druga je premjestiti radnike tamo gdje ima industrije. U jednom slučaju je jeftinija jedna opcija, u drugom je jeftinija druga. I tu nema primjedbi. Međutim, ima ih u nasilnom premještanju radnika, mimo potreba industrije, mimo postojeće infrastrukture. .

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kakvih radnika? U narednom razdoblju nestati ce brojni poslovi koje bi emigranti (oni koje se potencira) mogli (eventualno) raditi. Industrija se automatizira, jel si ti vidio moderne tvornice automobila? Tvornicu cigareta, keksa, bilo cega? Kakva radna snaga za industriju, nisi valjda popusio tu pricu MSM-a? Ili smatras da se iz zemalja Soroseve Unije uvoze kadrovi za IT/STEM podrucja?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  tuf

tuf
Što se tiče nestanka mnogih poslova, vjerojatno si u pravu. Zasad stvari stoje drugačije, u EU postoji potreba za radnicima. Ako nema drugih dokaza za to, onda samo promisli gdje to iseljavaju i zašto Hrvati. To bi trebalo poslužiti umjesto dokaza. Reagirao sam na parolu o kapitalu i jeftinim radnicima. Oni koji odlaze (odavde) u EU ni u kom slučaju nisu tamo jeftina radna snaga., već je riječ o win-win situaciji. Za poslodavce i za radnike. Ono što čini razliku između iseljavanja naših ljudi i migracija iz Afrike i Azije jest legalnost. Ove hrvatske su legalne, ove druge nisu. Protiv sam ilegalnih migracija,a protiv toga su i svi državni zakoni. Dakle, nema o tom uopće rasprave. Legalno ili nikako. Sve osim legalnog jest čin agresije i kao prema takvom se treba i odnositi. Bez obzira na brojnost ilegalaca.

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

kakvih dokaza , sta petljas Hrvate u to?
a razliku cini religija,
kako se zove religija koja od rodjenja djece jednom knjigom ih uci ?
SEKTA

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ne, ne postoji potreba za radnicima, prvenstveno iz razloga što će do 2025 oko 55% poslova koje obavljaju ljudi, preuzeti roboti i AI (tako da, nadam se da se onima koji su popušili sr*anja o natalitetu i kako se populacija stara te kako treba pojačati natalitet i blabla, pa Europi trebaju imigranti, na čelu ispisuje i blinka riječ IDIOT), nego su ljudi (njem fra, engl., ….) potplaćeni pa ne žele raditi ispod cijene, idu dalje .. ali zato oni koji dolaze na njihovo mjesto, ne rade za onoliko za koliko su ovi radili, nego rade za puno manje, odnosno, spuštaju cijenu rada Njemacima i ostalim državama u koje idu (Irska, Francuska, GB, etc.) i sa svakim novim valom imigranata u zemlje EU-a, sa jakim ekonomijama, bit će sve gore i gore svima, a naročito domicilnom stanovništvu tih država u koje se emigrira.
Prije ovog vala smo bili mi, sve bivše republike exyu, jer smo pred ekonomskim kolapsom i to namjerno odrađenim kolapsom, kojem su kumovali SVI političar od osamostaljenja, putem “privatizacija” i sl.

Tako se zatvara krug što i jeste globalni cilj – UNIVERSAL INCOME, iliti, GLOBALNI MINIMALAC!!!
Radit ćeš za hranu i to doslovno.

Eto, za OVO ti služe imigranti, a ne zato što se migracije ne mogu zaustaviti, ne zato što EUu treba beba – kome ćeš ih rađati ako će ti posao oduzeti roboti?? Kome, jbt??!!

Imigranti su alat u rukama političarske pogani, da se destabilizira svijet (ekonomski, socijalno, nacionalno, vjerski, svakako), ne samo Europa,
Isto kao što je i feminizam, kao što su LGBTQ “prava” (jer pred zakonom, kao, nemamo ista prava), kao što su ova transgender sr*anja, kretanje u škole sve ranije i ranije da djecu mogu podebiliti čim prije i da se to dobro primi dok je namlado, etc.

http://en.rfi.fr/france/20180327-france-make-school-obligatory-age-three

Indoktrinacija od prvog dana čim zakmeči na svijet.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pitanje adminu.
Zbog čega ste mi obrisali odgovor na post @ Son of Alerik?
Hvala.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Alanis

ps. ne kmečim i ne kritiziram, samo pitam da znam što je sporno i što ne bih trebala.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alanis

Alanis
Ipak si kmečala zbog neobjavljenog komentara budući da znaš da komentar s uključenim linkom ne ide odmah.
Može biti da si ti u vezi sa svim u pravu i da Hrvati i ostali iz ex Yu u Njemačkoj rade slabo plaćene poslove što će, nadam se potvrditi svi ovdje nazočni, a istovremeno i naseljeni u Njemačkoj.
Svoj stav u vezi s migracijama sam iznio sasvim jasno i molim da me se ne dovodi u vezu s ikakvom podrškom ilegalnim migracijama.
Ne prijeti nam ni danas, niti će sutra globalni minimalac (mogla si reći i globalni socijalizam, svi imaju isto). Ono što nam doista prijeti s nesagledivim posljedicama i već je na vratima jest 5G tehnologija. Kina i SAD se natječu tko će prije. Obje poznate kao izvoznici..

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nije, bio je objavljen sa linkom, onda je skroz obrisan.
Mislila sam da je zbog capsa, ili možda zato što sam sve političare nazvala pacovskom pogani.
Ali oni to jesu, od toga ne odstupam i ne pravim razliku među njima jer, što su hijerarhijski više, to su si prisniji.
Vrijeme nam je to dokazalo 10000x do sada.
Jedina razlika među njima je što sa svakom narednom garniturom političara, život narodu postaje sve gori i gori, nebitno koja opcija je na vlasti.

Rade slabo plaćene poslove, imam prijatelje, imam rodbinu, a i sama sam živjela tamo, što kao dijete, što kao odrasla pa imam vremensku distancu da mogu usporediti stanje ona i sada.

Nije uopće stvar u ILEGALNOJ imigraciji, problem je u imigraciji generalno, jer ovo nisu normalne, individualne, migracije, nego namjenski odrađena organizirana invazija
Najveća greška ljudi je da podcjenjuju intelektualne kapacitete, perfidnost i namjere političara, jer većina i dalje misli da oni nisu imali pojma što će se desiti i na što će nam budućnost sličiti kada se stvori kritična masa imigranata i poremeti balans kultura na tlu Europe.

A kako neće znati, kada su oni i zakuhali sve ovo što se događa po svijetu, oni vrlo dobro znaju što rade i znaju što ostavljaju iza sebe i ratova, ili uistinu mislite da ne znaju kako sve to zaustaviti?!

Primjer: fosilna goriva, zakon tržišta – zakon ponude i potražnje: obnovljivi resursi, aka najveći kamen spoticanja u “globalnom zagrijavanju”, ujedno i razlog za “uvođenje demokracija” od kojih se najviše okoristi vojno industrijski kompleks, sa kojim uporedo ide bankarski sektor. Nakon toga dolazi farmaceutska industrija (u Europi su se ponovo pojavile zarazne bolesti koje su ovdje odavno iskorijenjene), onda ide tranzit droge i trgovina ljudima i djecom, što dovodi do ekonomskog, moralnog, socijalnog i psihološkog rasturanja zemalja, dovodi do devastacije, genocida, stvaranja siročadi, ranjenih, što opet stvara radikalizirane mase ljudi, a logično je da su radikalizirani. Svatko na njihovom mjestu bi bio. Prema mentalnim sklopovima žitelja ovih prostora, ovdje još nije završio ni WWII, a kamoli ovaj zadnji iako smo u ovom zadnjem ratu bili “samo” cca 5godina, dok se oni doslovno rađaju i umiru u ratovima. E, takve nam sada dovlače ovamo.

Koliko je novca do sada ulupano u industriju rata, cijeli svijet je mogao preći na obnovljive resurse. U svijetu moderne tehnologije, nema što već ne postoji (eto, i sam si spomenuo 5G tehnologiju), CERN se bavi Higsovim bozonom i probijanjem portala u potrazi za paralelnim svjetovima, ali ispada da je najveći problem čovječanstva napraviti bateriju koja bi mogla pohranjivati sunčevu energiju u dovoljnim količinama i vremenski dovoljno dugo, čime bi se jednim udarcem i dobrim dijelom riješili prethodno nabrojani problemi, što bi ujedno odmah umanjilo tržišnu vrijednost fosilnih goriva, ALI, u sunčevoj energiji nema interesa, jer na njoj nema toliko zarade za toliko paralelnih grana industrije rata.

Sve bi se moglo riješiti da ima interesa, jer imaju novac, imaju alate, imaju tehnologiju, imaju način, imaju kanale, al nema, jer mir ne donosi zaradu i “prosperitet” !!!

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Alanis

Čestitam. Zaključak je neminovan da svijetom upravljaju psihopati i budale. Čini se da je do ovakvog razvoja stvari došlo s – naftnim biznisom…kada su kojekakvi tipovi preko noći dospjeli do velike love…

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

mozda se zaposle u rastucoj distribuciji opijuma i heroina.
Hassan Rouhani kaze da im se ne isplati cuvati granicu sa afganistanom tako strogo.
Kosta ih 800 000 000 dolara godisnje kaze :
“you will not be safe from a deluge of drugs, asylum seekers, bombs and terrorism,”
samo sta to ide za eu ne za usa.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  markoo

Hrvati u Njemačkoj su autohtona manjina ili su emigrirali? Hrvati imaju pravo na njemački teritorij? Ili samo kršćani imaju? Koji od kršćana? Samo adventisti, samo protestanti ili samo katolici? Imaju li pravoslavci? Imaju li budisti? Ti imaš? Zato nemaš hrvatsku tipkovnicu?

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Znaci u Nemackoj su otvorene odjednom hiljade fabrika kad su pustili u drzavu milione “radne snage”, pri tom jos nekvalifikovane. Inzinjeri, doktori? Ma dajte, ko jos veruje u te majmunluke? Radnika ako je i potrebno, uvoze zbog izgradnje novih stanova i infrastrukture za nova naselja i zgrada namenjenih “migrantima”, kao i pratecih poslova neophodnih za napomenuto. Dok se sprema klanica, ovce bleje i pitaju se zbog cega se pastiri okupljaju i ostre nozeve? Ako se i sete ranijih slicnih situacija, onda se tese da mozda nece bas njih odvesti na klanje, ima jos copora ovaca. Valda nije stigao na njih red. Jos. Neke su svesne da je dogadjaj neminovan ali da ima jos nije stiglo njihovo vreme, dok druge misle da one i nisu ovce pa da im se tako nesto nece niti dogoditi. Ima dakako i onih buntovnih koje jurisaju na pastira jer su svesne opasnosti, za takve pastiri koriste pse cuvar, psi ih izujedaju a ostale ovce ne odobravaju bunt, jos im se i podsmevaju. Ali da su ovce slozne, mogli bi pobediti i pse i pastire, medjutim to se nikad ne desava. U kojoj ste se ovci prepoznali? Ili mislite da nismo ovce?

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Ivan

Izvrsna priča. Što jest- jest.
A i ja imam tragove ugriza.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  kiki

Pelcuj tog sto te je ujeo, da ne dobije besnilo ili da se ne otruje jadan.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Ivan

Već je zbilja vrijeme da se naučiš normalno komunicirati…evo ti dolje primjera, čak i ako autori imaju suprotsavljena stajališta, ili čak malo i ‘planu’.

antinwo.HR
Gost
antinwo.HR
2 godine prije

Pravi ispit vam tek slijedi govnari izdajnički antihrvatski ,za vas a i tzv duboku državu zajedno sa globalističkom mafijom, i to ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje.STOP migracijama

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Da li su sporazum potpisale Hrvatska,Srbija i Rusija?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Dijelovi teritorija drugih država ili cijele postojeće države se mogu osvojiti na više načina. Jedan je vojna okupacija. Drugi je financijska okupacija. Treći je nekontroliranom imigracijom nakon koje će natalitet u sprezi s postojećim zakonima učiniti svoje (najnoviji primjer je Kosovo).
Postoji legalna migracija i za svaku državu je drugačije uređena, budući da i svaka država sama za sebe donosi strategiju useljavanja. Ilegalne migracije su jednostavno ilegalne i ne postoji ni jedan način od njih napraviti legalne migracije. Osim nekakvim ovakvim nadnacionalnim aktom koji će obavezivati države potpisnice na ponašanje u skladu s njim.
Međutim, tu je riječ o veleizdaji nacionalnih interesa i onog tko potpiše takav sporazum, akt, ugovor treba optužiti za veleizdaju. Mimo legalnih organa vlasti, mimo zakonodavne vlasti, mimo ikakve rasprave u društvu, mimo ikakvog referenduma potpisati nešto što sutra može obavezivati državu – to je novitet u međunarodnim odnosima. Stoga ne čudi da dolazi upravo iz EU koja se izvještila dosad u takvom ponižavanju nacionalnih parlamenata i svojih država članica.

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Ima tome nekoliko dana kad sam napisao.” otkad je svijeta i vijeka, migracije su postojale i danaspostoje, a i dalje će postojati” Što mislite odakle su došli današnji “posjednici” Balkana? I kako su se odosili prema starosjediocima’ I kako bi danas izgledala Amerika, Sjeverna i Južna, Kanada, Australija i stotine otočnih država diljem svijeta da nije bilo migracija što prisilnih, što što avanturističkih. Naravno da sam dobio sijaset minusa, niti jedan plus. Očekujem jednaku reakciju i na ovaj komentar, nakon “usmjeravajućeg” uvoda L R-a

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  njonjo

Dakle ti smatras da je bilo ispravno istrijebiti aboridzine i americke indijance i istu takvu sudbinu zelis evropljanima,zasto?

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  njonjo

imperijalizma, porobljavanja, naseljavanja, ratova bilo je oduvijek. no, ovo danas je globalna politika unistenja poretka i svijeta kakav poznajemo, prvenstveno fokusirana na istrebljenje bijelog covjeka i njegovih korijena. a onda i ostali po redu. sotonska nwo politika. pitaj se radije, kakve veze ima climate change i njene posljedice, sa transhumanizmom, sa genderizmom, umj. inteligencijom, vladavinom mega koncerna i sl. sa uno paktima o migraciji i jos tezem – o azilantima, zajednickog
preko bare su vojni stratezi vec pred godina govorili o masovnoj migraciji kao oruzju, o tome uce i studenti. k. greenhill napisala je 2010 stivo weapons of mass migration (top 1. bestseler na listi), u. ulfkotte – asil industrie, zna se tko je do sada sve financirao, te zasto iza ovog uno pakta stoje jos medjun. privredni forum i medjun. udruga poslodavaca. dakle, globalizirana, nametnuta agenda, bez da se ista objasnjava ili pita narode. zapocelo je kao sredstvo pritiska a razvija se u masovnu destrukciju. geopoliticka ratna taktika koja sa humanizmom i ljudskim pravima nema veze, ovi izgovori su takodjer cisti biznis, kao i taksi sluzbe preko mediterana.

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Kako bi kazali u Sinju: Alkar “mućke” u ništa. Ništa ti bolan nisi razumia.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

da, ali, na zalost Hrvtaska, Srbija, Slovenija i ostale drzave regije nisu odustale, jer su vladari u svih 6 drzava isprdci sorosa i duboke drzave, koji bi prodal i majku za burek i cevape
svih 6 prdez-drzavica su potpisale to

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Danas kada imamo, globalzaciju, migracije, lihvarstvo, kada ni jedna od 6 država nasljednica Jugoslavije nije suverena, kada na granicama nadire tisuće i desetci tisuća migranata poslanih od Sorosa i ostale mafije, kada se i hrvatska i srpska i bošnjačka, i crnogorsska sela i gradovi ispražnjavaju i ljudi masovno odlaze, i ostaju pusta i napuštena mjesta po Slavioniji, Vojvodini, Dalmaciji, Posavini, Sumadiji itd.. o čemu mi zapravo pričamo? Tu se vidi se sva absurdnost i besmislenost, tih stalnih desetljetnih svađa i sukoba oko granica i teritorija. Što će ti teritorije i granice, ako uskoro neće biti više dovoljno ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka, ni ostalih da žive u njima, već će ih preplaviti Azijati i Afrikanci.
Ali 90% i Hrvata, i Srba i ostalih, još uvijek nemaju blage veze, nemaju pojma, o sadašnjoj svjetskoj situaciji, i o opasnosti, koja im prijeti, da će svi izgubiti svoje državice, pa kada im države osvoje Sorosevi migranti, onda će sve dugogodšnje svađe oko granica i teritorija, ionako biti suvišne.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

ljudi su naivni i glupi
Iza svih takozvanih “medjunarodnih” orgabnizacija; UN, EU, NATO, OECD, OESS, itd. stoji duboka drzava, na celu sa ciohazarskom bankomafijom iz FED-a
o financijskim organizacijama MMF, BIS i Svjetska banka, da ui ne govorim, sve ciohazarski mafijaski klubovi za pljacku i duznicko ropstvo

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

njemacki nezavisni mediji su objavili da je iza stvaranja sporazuma o migraciji, stajala Merkelicina njemacka vlada, koja je jos krajem 2015. u UN-u tajno pokrenula to pitanje,

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  alan ford

pa danasnju njemacku i rastacu bivsi stasi poltroni do u sve pore. a poslije 2. svj. rata bilo je vec medju odredjenim krugovima diskusija (cak i pisana javna stiva), kako njemacku drzati pod kontrolom i kako ju unistiti. pa su se ti krugovi odlucili napr. umjesto masovne sterilizacije, radije za nekontroliranu migraciju. no, danas vidimo da nije njemacka jedina

Vojko S.
Gost
Vojko S.
2 godine prije

Njemačka je motor Europe i ako su oni odlučili slijediti nekakvu ideju, vrijedno bi bilo o tome razmisliti. Čudno je, najblaže rečeno, Merkel i njezinu politiku nazivati suludom, a ista ta politika je pružila dom za pola Bosne. Njemačka je pružila egzistenciju velikom broju Bosanaca i mislim da bi bio red da se isti suzdrże od kritiziranja onih koji ih hrane.
Netko bi pomislio da oni koji upućuju takve kritike mogu i znaju bolje. Ali onda čovjek pogleda gospodarstvo zemlje iz koje dolaze kritike, pa se uhvati za glavu.
Mislim, stvarno ljudi, zar morate ugristi ruku koja vas hrani?

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Vojko S.

pa i austrija je primila dobar komad bosne, pa sto? ima preko 300 mrd duga. njemacka ima na grbaci jamstvo za euro zonu (stasi poltroni bi i tu sumu povecali), ima target2 na ledjima, tj snosi dugove eu juga, a ecb joj to nikad nece vratiti, ima i svoj dug, ima i 6 miliona vlastitih na socijali, plus migranti, zastoj investicija, infrastruktura u raspadu… tako da ne bude dugo jos motor. u dolazecoj krizi srozat ce se bolnije od ostalih. to nisam ja izmislila, vec njihovi eksperti na to upozoravaju. cijela vlada sa medijima su 5. kolona drzave. a vecina njemaca, ko i balkanci i dalje sjede uz pivu pred tv jeftinom zabavom.

Vojko S.
Gost
Vojko S.
2 godine prije
Reply to  Maja

@Maja
Majo, taj motor je gurao u 2 svj. ratu na dva fronta u daleko težim uvjetima. Gospodarski su znali povući iz gliba i istočnu Njemačku, a budi bez brige da će znati izvuči najbolje za sebe iz priče o migrantima. Ti radije razmisli kako ćeš izgledati kada budeš morala s punih 70 godina odlaziti na posao, jer su svi radno sposobni otišli tamo gdje možeš živjeti kao čovjek, a ti ostala da rješavaš krive drine sluđenih lokalnih populista. E, kada se tako iscijeđena budeš vratila s posla, onda možemo ti i ja malo proćaskati što su to upozoravali njemački eksperti.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Vojko S.

@Vojko S
Majstore, puno zujiš a nigdje meda.
Da se ne zamaram, evo citat jednog pametnog čovjeka koji je na konkretnom primjeru objasnio jednom majstoru sličnom tebi, kako to Njemačka ”nas hrani”.
”Majstore, prvo, njemačka država većinski je vlasnik Deutsche Telekoma (to je ona strateška infrastruktura koja se ne prodaje). DT je većinski vlasnik HT-a, prema tome, valjda ti nije tako teško zaključiti da njemačka država JEST vlasnik HT-a. Kako si, vjerujem, pametan čovjek, zapitaj se zašto je Njemačka (Merkel), stopirala povlačenje sredstava iz EU fondova, kojima je Hrvatska namjeravala stvoriti javnu DTK mrežu… Napokon tržišna konkurencija…? Miniranje iste od strane Njemačke…? Zvoni…? Ne…?
Drugo, elektroenergetska mreža, vodovodna mreža, željezničko-cestovna mreža, TELEKOMUNIKACIJSKA mreža, po definiciji spadaju u stratešku infrastrukturu zemlje. Da ti jednostavnije, hipotetski pokušam objasniti. Ako izbije rat, komunikacije između vlasti, vojske, raznih zapovjedništava, itd., idu preko DTK mreže, koja je u našem slučaju u stranom
vlasništvu. Dakle, hipotetski Manfred iz Munchena može neometano slušati i bilježiti sve što se preko te mreže odvija. Još jednostavnije – prodaje se (daje u koncesiju) samo pružanje usluga, infrastruktura ostaje u rukama države. Upravo iz razloga kojeg si sam napisao.
PLATIO si za priključak, uplaćivao si samodoprinose. Prema tome, nije DT izgradio infrastrukturu, izgradio si je ti, ja i svi ostali građani. To je javno, državno vlasništvo. Činjenica što su lopovi iz HDZ-a sve to prodali DT-u (danke Deutschland!) cijelu priču čini još tužnijom, ne, majstore?
Znači da će umjesto države ili JLS, infrastrukturu nastaviti širiti i razvijati hrvatska privatna kompanija u vlasništvu njemačke kompanije, koja je pak, u većinskom vlasništvu njemačke države. Sukladno tome, ta će privatna kompanija i dalje diktirati uvjete pristupa mreži konkurentskim internetskim operatorima u Hrvatskoj! Toliko o tržišnom natjecanju u RH…
Toliko o jednakim mogućnostima poslovanja u RH… Toliko o navodnom imperativu EU da se privatizira sve i sva u RH… Toliko o “državotvorcima” iz kradezea koji su rasprodaju strateške infrastrukture obavili stalno misleći na milu domovinu, njen prosperitet i budućnost..”
Jel malo jasnije?
Ako misliš da ovaj primjer (a to je samo jedan segment) nije adekvatan i za druge na ovim prostorima, onda si Ti u pravu, a ja sam svjetska budala i za me nema stručne pomoći.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije

Sve super, odličan post, ai zbog čega se proziva samo HDZ? Hoćeš reći da se u vrijeme SDP-a prijetvorba nije odvijala dalje?!
Ljudi moji, nema razlike između njih niti postoji ta famozna podjela “lijevo” / “desno”, ako je ikada uopće i postojala u stvarnosti.

“The politicians are put there to give you the idea you have freedom of choice. You don’t. You have no choice; you have owners. They own you. They own everything.. They own all the important land. They own, and control the corporations. They’ve long since bought, and paid for the Senate, the Congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies, so they control just about all of the news and information you get to hear… It is a big club and you ain’t in it!”
George Carlin.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Alanis

@Alanis
Ne pravim ja nikakovu razliku između crvenih i plavih. To su dvije strane iste medalje.
Naveo sam da se radi o citatu i u njega nisam htio intervenirati.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Alanis

@Alanis, a što misliš zašto se spominje samo HDZ? Nisu ni u SDPu zlato ali i napravili su štetu ali nisu imali vremena napraviti veću štetu jer su shvatili da je bolje laprdati u oporbi nego sebi jamu kopati, no sad više nisu ni oporba, sredio ih HDZ opasno. Nego, nije li Račan obečao da će objaviti kupoprodajni ugovor između RH i DT, ništa od toga nikad vidjeti nećemo.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

@Vojko S.
Ne sumnjam ja u Vašu inteligenciju. Ali sumnjam u krajnji rezultat misaonog procesa. A i nisam nijemcoljubac Vašeg formata. Ja, za razliku od Vas, tvrdim da Njemačka nije nikakav samaritanac i da ona vrlo dobro čerupa europske guske. (Pitajte Grke.) I da njeno ”davanje kruha” ima svoju cijenu.
Vi nemate pojma za koga sam ja dizao ruku i da li sam je uopće dizao. I u krajnjem slučaju što to Vas briga. Mene uopće ne interesira za koga Vi dižete ruku. Ako je dižete. Moja ličnost u ovom slučaju uopće nije važna. Uostalom i moja punica priznaje da ponekad dobijem napad bistrine. Ponekad.
Naveo sam Vam primjer čime se Njemačka služi u promociji svojih interesa na račun drugih, manjih i slabijih. Normalno uz pomoć lokalnih snaga.
Vi Njemačkoj možete biti zahvalni do neba. To je Vaša stvar.
A priča o tome da netko ”grize ruku koja ga hrani” je za malu djecu.
Ta ruka ”hranu” zna vrlo dobro naplatiti.
I to i čini.

Vojko S.
Gost
Vojko S.
2 godine prije

@Dalton
Vaša ruka je bila samo metafora volje jednog naroda. Naravno, da me ne zanima jeste li vi osobno dizali ruku ili se s njom češali između prepona, štogod s njom radili, za taj rad ruku se moraju položiti računi.
Mene njemačka hrani, hrani i moju djecu, a ako bog da zdravlja i sreće, hraniti će i djecu moje djece. To su životne činjenice. Jest, riječ je o kapitalizmu, nema spora, ali kapitalizam je prisutan i na Balkanu, s tom razlikom što na Balkanu ljudi lunanjaju skoro pa bez gaća.. Nimalo vam ne zamjeram što ste me opisali kao nijemcoljupca. Možete me nazivati i pogrdnim imenima, ako će vam pritom biti barem malo lakše. Mogu razumijeti frustraciju ljudi koji su zapeli u jednom regresivnom društvu i izgubili viziju normalnog života.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Vojko S.

@Vojko S
Svatko od nas ima svoj životni put. Vaš je očito u Njemačkoj. Ima još ljudi koji su negdje na Zapadu. I sjeveru. Tu se nema što prigovarati. Ali, po meni, nitko od nas nema pravo predbacivati ljudima u Hrvatskoj, Bosni, itd. što žive u društvima i uvjetima kakvim žive. I predbacivati im da je to njihov izbor. Niti očekivati od njih da vode borbe za neko imaginarno bolje sutra, da čuvaju zemljicu, kako bih ja, Vi, netko treći, po odlasku u mirovinu, mogao doći u lijepu, mirnu i sigurnu sredinu i uživati umirovljeničke dane.
I da, u pravu ste. nakon radnog vijeka, ispunjenog svim i svačim, ti ljudi žive od mizernih mirovina. Jer ih eksploatira tko god se nađe u poziciji da to može. Pa i Vaša sadašnja domovina. Koja određuje pravila igre drugima i čije firme se na tuđim tržištima ponašaju na načine na kakve u domicilnoj zemlji ne smiju. Niti im je na pameti. Tako da se otprilike tu negdje od Karavanki pa na ovamo, putem negdje izgubi ta civiliziranost i stoljetna kultura. Pa do nas dođu samo predatori
Svako dobro Vama i Vašoj obitelji.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Nije u pitanju samo HT nego i bankarski sektor gomila opskrbnih lanaca i javni mediji,tko zna sta sve jos.O brodogradilistima necu jer sam vidio da ovu temu malo tko razumije.
“Your death is my life” je moto njemacke politike prema balkanu iliti prvo ti prebiju nogu a onda se sazale i stave je u gips,a ti se onda hvalis kvalitetom gipsa e jbg.

Vojko S.
Gost
Vojko S.
2 godine prije
Reply to  Mucke

@Mucke
Kakavgod bio moto njemačkog gospodarstva, nikome nisu prislonili cijev na potiljak i zahtijevali da se potpiše prodaja medija, telekomunikacija, banaka i tsl. Ti koji su potpisivali takve ugovore predstavljaju legitimnu volju balkanskih naroda koja se potvrđivala na brojnim izborima.
Htjeli ste demokraciju, dobili ste demokraciju.
Htjeli ste tržišnu ekonomiju temeljenu na kapitalističkim principima, dobili ste točno ono što ste tražili.
Pored najbolje volje da shvatim o čemu većina ovdje piše, ne razaznajem ništa osim nekakvog plača i jecanja, da ono što ste izabrali zapravo nije ono što ste izabrali.
To mogu razumijeti, ali samo kada je riječ o tinejđerima koji su hormonalno nestabilni.
Ali ako pokušavate cijelokupno stanje na Balkanu podvući pod zajednički nazivnik hormonalne nestabilnosti, potom mislim, da to predstavlja dobar materijal za jednu solidnu komediju.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Vojko,u hardware ne ulazim, ali za software je definitivno potreban upgrade citavog sistema. Suvise nepravilnosti i gresaka u radu kompjutera.

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  Vojko S.

cijela Bosna je mogla i moze komotno u Njemacku. cc 4.5 milijuna.
a kolko ima tvojih pulena? milijardu , to ti je 200 Bosni pametnjakovicu!!
sirotinja umire od gladi skoro u Pakistanu ,Juznom Sudanu itd.
a tko dolazi ,5-6 tisuca eura,,, imaju.
u italiji iz bangladesa ih ima puno.jedan mi govori da mu je otac doktor pa je tako skupio pare za italiju.
plus su zarazeni virusom kurana, od noza se ne odvajaju kako se sad vidi,svaka tucnjava nozevi,silovanja zavrsavaju smaknucem .. .
sta mijenjas teze,kakvo veze ima gospodarstvo sa misljenjem o tome.
eno ti Svicarska,koliko ih je ona primila? Danska?UK?

Vojko S.
Gost
Vojko S.
2 godine prije
Reply to  markoo

@markoo
Najprije pitaj administratora smije li se objavljivati komentare koji u sebi nose vjersku netrpeljivost. Ovdje među nama postoje ljiudi islamske vjeroispovjesti, a ti ih tretiraš kao da su bolesnici zaraženi virusom Kurana. Morao bi se sramiti svojih riječi.
Ti i ja tu završavamo priču. Ako nisi naučio poštivati ljude koji nisu tvoje vjere, nemamo o čemu raspravljati. Savjetujem ti da pročitaš ustav zemlje u kojoj živiš.

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  Vojko S.

pogledaj doku “U lovu na boko haram” pa cime se uhvaceni isilovci pravdaju???
zasto je u kuranu govor mrznje?zasto arabija zeli u njemackoj izgraditi 200 djamija?
prosli smo kroz povijest cistiliste istocne religije krscanstva sada nam na red dolazi druga.
da, postoje ljudi islamske ispovijesti ali zasto ih guraju u evropu?
kolko je saudiska primila izbjeglica?
koliko je/ce platiti usa za oruzje(saudiska)?
ne zaraze se svi virusom gripe koji su u kontaktu sa njom.Tako je i sa Kuranom/biblijom/torom.

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  Vojko S.

neznam tko bi se morao sramiti, ujutro je bio intervju na BBC sa Nadia Murad i kasnije na vise TV-a prijenos dodijele nobelove nagrade za mir Govor Denis Mukwege.
To se sramiti trebaju ovi sa BBC sta su davali vjetar u ledja isilu zajedno sa svojom cijelom vladom.

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  markoo

a i ne sjecam se mozda netko da ,,da su bile masovne demonstracije muslimana protiv isila(u eu ni u vecinski musl. zemljama),ali zato zbog assada ,to da.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  markoo

Imas “masovne demonstracije” u Siriji i Iranu,vec nekoliko godina,uz pomoc Rusa,preobracuju Isil na ispravan put vrlo uspjesno.
Opaska@vojko S. stoji ,siris medjuvjersku mrznju i netoleranciju i imas zasad blagonaklonost admina.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

“Od seobe starih Slavena do skidanja gaća na izvolte”.Prikazivanje filma počinje krajem godine.Moguća i nominacija za malinu u kategoriji za najgori scenario godine .

hugo je bos
Gost
hugo je bos
2 godine prije

zadnja recenica je i odgovor na sva pitanja, a inicijator ove podvale je angela…naravno

POVEZANE VIJESTI

Izbornik