Sve više zemalja odustaje od “neobvezujućeg” sporazuma UN-a o migracijama

90 komentara

Nekoliko europskih zemalja, Australija i Izraela su, nakon službenog priopćenja  Sjedinjenih Država da odbijaju potpisati Globalni ugovor o migracijama Ujedinjenih naroda, također odbile potpisati ovaj dokument, piše The Wall Street Journal. Ovaj sporazum, poznat pod imenom “Global Compact”, izvorno nije globalni i formuliran je na inicijativu Europske unije. Iako nema ili je bilo vrlo malo javne rasprave o njemu, njegovi tvorci i promotori tvrde ” kako sporazum nije obvezujući ” i da “samo dodatno jača već postojeća ljudska prava”.

Međutim, sve je manje nade za postizanje jedinstva o ovom pitanju.

Službeno, usvajanje globalnog sporazum o migracijama ovog tjedna je osmišljeno za pružanje podrške ljudima koji se kreću iz jedne u drugu zemlju. Na kraju se pokazao kao “politički otrov” i postao je problem širom svijeta, piše The Wall Street Journal.

Kao što smo u uvodi napomenuti, Globalni sporazum Ujedinjenih naroda o sigurnoj, urednoj i reguliranoj migraciji, izvorno je zamisao Europske unije i trebao bi biti odgovor na europsku migracijsku krizu 2015. godine.

Podsjetimo da je Europska unija ranije ove godine pokušala platiti ili prisiliti Alžir, Egipat, čak i zemlje koje nemaju funkcionalnu središnju državu, poput Libije, da na svom teritoriju stvore velike prihvatne centre u kojima će se provoditi postupci izdavanja azila za migrante iz sjeverne i subsaharske Afrike, što je odbijeno čak i od strane marionetske libijske vlade u Tripoliju.

Međutim, promotori sporazuma uporno tvrde kako je “Global Compact” u svojoj biti neobvezujuća potvrda postojećih sporazuma o ljudskim pravima, koji su dio svih relevantnih dokumenata Ujedinjenih naroda i potpisani su u cijelom svijetu.

Međutim, Sjedinjene Države, Izrael, Australija i mnoge europske zemlje neće potpisati sporazum koji će danas i sutra biti usvojen na konferenciji Ujedinjenih naroda u Maroku.

Odlazeća stalna američka predstavnica u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley, rekla je da Sjedinjene Države neće sudjelovati u ovom ugovoru “zato što se imigracijska politika Washingtona uvijek mora  provoditi od strane Amerikanaca i za Amerikance”. Američki naglasak na nacionalnom suverenitetu izazvao je odgovor mnogih europskih političara koji provode “tvrde” imigracijske politike ili zagovaraju reviziju postojećih međunarodnih konvencija o izbjeglicama i migrantima.

Vijece sigurnosti - Nikki
FOTO: Nikki Haley

The Wall Street Journal piše kako je odbijanje mnogih europskih država da potpišu “Global Compact” stvorilo neobjašnjivu situaciju, jer je to bila europska inicijativa koja bi, prema autorima dokumenta, koristila ujedinjenju zemalja Europske unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je bila prva koja je pokrenula širenje međunarodne suradnje u tom području. Tekst ugovora o Ujedinjenih naroda o stanju izbjeglica i ekonomskih migranata dogovoren i odobren u srpnju od strane diplomata iz cijelog svijeta, uz iznimku Sjedinjenih Država. Ubrzo nakon toga, vlade nekoliko zemalja, uključujući Australiju i Izrael, izjavile su da ne žele biti dio sporazuma, navodeći probleme sa zadiranjem u njihov suverenitet.

Prošli mjesec je izraelski premijer Benjamin Netanyahu uputio je svoje Ministarstvo vanjskih poslova da ne sudjeluje na sastanku Ujedinjenih naroda marokanskom gradu Marakešu.

“Nama je dužnost da zaštitimo svoje granice od nezakonitog ulaska. To je ono što smo činili i nastavit ćemo činiti “, rekao je Netanyahu.

Situaciju je slično komentirao i premijer Australije Scott Morrison, navodeći zabrinutost da bi “Global Compact” mogao “potkopati stroge zakone i praksu Australiji o zaštiti granica”.

Do sada su organizatore konferencije u Maroku da se povlače iz sporazuma službeno obavijestili Mađarska, Australija, Poljska i Austrija, ali još najmanje šest zemalja Europske unije, uz Izrael, Švicarsku i Dominikansku Republiku, otvoreno je izjavilo da neće sudjelovati na sastanku u Maroku.

Zašto odjednom dolazi do odbijanja sporazuma od raznih zemalja, ako njegov tekst “potvrđuje suvereno pravo država da određuju svoju nacionalnu migracijsku politiku i njihovu prednost u upravljanju migracijama? Čini se da sam tekst sporazuma nije jasno definiran, jer je Nizozemska, koja je najavila kako namjerava potpisati sporazum, uputila službeni zahtjev kojim traži jamstva da sporazum nema skrivene pravne obveze, time i posljedice na nacionalnu migracijsku politiku zemlje.

U Nizozemskoj, Belgiji, baltičkim i drugim zemljama ovaj sporazum izaziva živu raspravu. Upravo je “Global Compact” bio razlog da je belgijska vlada ovog vikenda izgubila većinu u parlamentu, jer je konzervativna nacionalistička Nova flamanska alijansa (N-VA) zbog sporazuma o migraciji napustila vladajuću koaliciju. Belgijski premijer Charles Michel je izjavio kako će, unatoč gubitku većine u nacionalnom parlamentu, ići u Maroko na potpisivanje sporazuma Ujedinjenih naroda.

U Europskoj uniji promjena u stavu mnogih zemalja stvara novi problem, jer pitanje migracija dovodi do sukoba političara koji ga ne žele potpisati s glavnim europskim nadnacionalnim sudom za ljudska prava.

Europski sud za ljudska prava, stvoren nakon Drugog svjetskog rata službeno zbog zaštite ljudskih prava na kontinentu, naredio je u kolovozu Mađarskoj da hrani izbjeglice u kampovima na svojim granicama. Ovaj sud je odlučio i da je s deportacijom ozbiljno bolesnih migranata i Danska prekršila međunarodno pravo. Sud uskoro treba donijeti odluku o tome je li Italija prošle godine prekršila međunarodno pravo kada je libijske vlasti spriječila u operacijama spašavanja i prijevozu migranata u Italiju, što je rezultiralo smrću desetaka migranata. Koje su “libijske vlasti” sudjelovale u spašavanju migranata i njihovom prevoženju u talijanske teritorijalne vode, nije navedeno.

Europske vlade strahuju da će usvajanje novog “neobvezujućeg” zakona biti u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima iz 1950. godine.

Međutim, ako je “Global Compact” neobvezujući, onda ne može utjecati ni na koji zakon EU ili nacionalne zakone, ako zemlje ili skupine zemalja to ne žele. Ako može, onda nije “neobvezujući” i bilo bi dobro čuti kakav će odgovor dobiti Nizozemska na svoj upit o mogućim skrivenim pravnim obvezama u dokumentu.

Europski sud za ljudska prava je kritizirao Belgiju, čija je vlada dopustila policiji da ulazi u domove osoba koje su osumnjičene da kriju ilegalne imigrante, unatoč činjenici da su zbog politike bivšeg belgijskog kralja Baldovina i unosnih ugovora sa Saudijskom Arabijom od prije pola stoljeća, dijelovi zemlje pretvoreni u  “vehabijske mini kalifate”. Danska je usvojila zakon koji policiji dopušta konfisciranje novca i dragocjenosti koje nađe u migranata i izbjeglica, kako bi djelomično pokrila troškova njihova izdržavanja. Danska se priprema i za zatvaranje osoba kojima je uskraćen status izbjeglice i odbijen azil, vjerojatno do njihove deportacije u zemlje porijekla ili barem do prve zemlje gdje su registrirani.

Suluda politika Europske unije i Angele Merkel iz 2015. godine, zbog koje se na razini EU, ali prije svega Njemačke, koja se nije sama mogla nositi problemom kojeg je stvorila, dizajniran dokument kojeg se kasnije preimenovalo u Globalni ugovor o migracijama Ujedinjenih naroda, razumljivo je dovela do raskola uglavnom unutar takozvanog “zapadnog svijeta”, kojeg su dio i Australija, Švicarska i Izrael. Uz Mađarsku, Poljsku i Austriju, danas i sutra ćemo znati kojih je šest zemalja Europske unije službeno odbilo popisati sporazum.

Nakon svega, jedini odgovor na ovo kompleksno pitanje kojeg nude zagovornici “Global Compacta” jeste da su u zemljama koje ne žele biti njegovim dijelom na vlasti “nacionalistički političari koji već dugo zagovaraju reviziju ili čak suspenziju međunarodnih konvencija o izbjeglicama”. Bez ikakvih pojašnjenja o samom sporazumu, problem postaje sve veći utjecaj nacionalista, čak i ako se za neke od zemalja koje su odustale od sporazuma, poput Švicarske ili Nizozemske, teško može reći da imaju izrazito  “nacionalističke tvrdolinijaške vlade”.

Točno je da se pitanje migracija percipira kao političko pitanje i da će se oko ove teme teško postići sporazum na globalnoj razini, Međutim, naglasimo na kraju da, ako je “Global Compact” neobvezujući međunarodni sporazum i svaka će zemlja zadržati ovlasti da određuje svoju migracijsku politiku, čemu toliko napora da se on usvoji?

“Željezna lady” migracijskog Global Compacta je stara prijateljica Georga Sorosa

Global CompactImigrantimigracijeMigrantiUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
90 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
,ars
4 godine prije

Otkako je ova neoliberalna ideologija dominantna u “međunarodnoj zajednici” mnogo je isprva neobavezujućih sporazuma “ispod žita” i “na mala vrata” postalo obavezujuće, te svezalo države i narode u lance obaveznog postupanja i to čvrće nego bilo kakav obavezujući. Zato molim tvorce ovog i budućih neobaveznih sporazuma da Svijetu ne nude više te “neobavezujuće” i ponude mu neke obavezujuće. Barem će se znati šta miriše a šta smrdi.

Mucke
4 godine prije

Zna netko tko je imenom i prezimenom autor ovog “medjunarodnog sporazuma” da bismo poblize mogli dobiti sliku o namjerama zagovornika istog.
Legalne migracije su uredjene davnih dana obavezom putnika-migranta da posjeduje putne isprave i eventualno ulazne vizu.

Alanis
4 godine prije

Da je ovdje baciti jednu od onih bombi koje su ispaljivane po BI zbog uvođenja demokracija, bio bi to bull’s eye.
Crvi bi povraćali, ali bi svijet prodisao.

Jer, da se ne lažemo, imigrantska politika je suptilno započela 1995.g, s The Barcelona Declaration – Euro Mediterranean, kada još nije bilo uvođenja demokracija po svijetu.

Siniša
4 godine prije

Više od 160 zemalja je prihvatilo ovaj sporazum.

Tomislav
4 godine prije

green card lottery, blue card itd…, od BH Hrvata koji nema nista navedeno u tvome “fasistickom” komentaru. Pakšu

satir und kritik
4 godine prije

Dvije tri zemlje su oslobođene potpisivanja idiotskih ugovora. Sve rečeno ….

Maja
4 godine prije

danasnji konjunktion.info izvijestava kako su 164 drzava u marakesu prihvatile un-migracijski pakt, a za koji dan ce biti prihvacen i un-pakt o azilantima, koji ima jos veci znacaj i koji ce potpisati gotovo svi (barem cijela evropa), cak navode i niz bitnijih tocaka tog pakta. dakle iz te vecine zemalja stvara se medjunarodna obaveza, tzv soft law je prevara, ne postoji. ljudi iz cijelig svijeta tako se mogu doseliti u evropu (studije o drzavnim kapacitetima su tu), i dobiti tim papirima sva prava kao i domicilno stanovnistvo – skolovanje, socijala, zdravstvo, politicko djelovanje itd. brisu se kriticni mediji, sankcionira netolerancija i sl. drugim rijecima, brisu se granice, ruse stari drustveni stupovi i tradicije, stvara se nwo. jako im se zuri. i vecima evropljana, pogotovo balkanci jos uvijek ne shvacaju. evo, dok je vise desetaka u splitu protestiralo, na rivi i naokolo na tisuce ljudi sjedilo je po kaficima i uzivalo… Čitaj više »

Bruno
4 godine prije

Neobvezujući po USA, po europske zemlje obvezujući…

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Zagadio si tekst ,uspješno…mora se priznati.Pravi trolovski komentar.Odbacite onda Dalića,Čiliča,Ljubičića,Ančića i ostale ….ne ,na njih si ponosan a neke druge prezireš.Licemjerno i jadno do bola.Ovo ti piše neko ko nije Hrvat a ni Hercegovac,nema veze ,na ovakav šovinizam treba upozoriti.Mrziš svoj narod,kako ćeš na druge gledati??

Mercury
4 godine prije

Kapitalu treba jeftina radna snaga…

antinwo.HR
4 godine prije

Pravi ispit vam tek slijedi govnari izdajnički antihrvatski ,za vas a i tzv duboku državu zajedno sa globalističkom mafijom, i to ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje.STOP migracijama

fenix
4 godine prije

Da li su sporazum potpisale Hrvatska,Srbija i Rusija?

Son of Alerik
4 godine prije

Dijelovi teritorija drugih država ili cijele postojeće države se mogu osvojiti na više načina. Jedan je vojna okupacija. Drugi je financijska okupacija. Treći je nekontroliranom imigracijom nakon koje će natalitet u sprezi s postojećim zakonima učiniti svoje (najnoviji primjer je Kosovo). Postoji legalna migracija i za svaku državu je drugačije uređena, budući da i svaka država sama za sebe donosi strategiju useljavanja. Ilegalne migracije su jednostavno ilegalne i ne postoji ni jedan način od njih napraviti legalne migracije. Osim nekakvim ovakvim nadnacionalnim aktom koji će obavezivati države potpisnice na ponašanje u skladu s njim. Međutim, tu je riječ o veleizdaji nacionalnih interesa i onog tko potpiše takav sporazum, akt, ugovor treba optužiti za veleizdaju. Mimo legalnih organa vlasti, mimo zakonodavne vlasti, mimo ikakve rasprave u društvu, mimo ikakvog referenduma potpisati nešto što sutra može obavezivati državu – to je novitet u međunarodnim odnosima. Stoga ne čudi da dolazi upravo iz… Čitaj više »

njonjo
4 godine prije

Ima tome nekoliko dana kad sam napisao.” otkad je svijeta i vijeka, migracije su postojale i danaspostoje, a i dalje će postojati” Što mislite odakle su došli današnji “posjednici” Balkana? I kako su se odosili prema starosjediocima’ I kako bi danas izgledala Amerika, Sjeverna i Južna, Kanada, Australija i stotine otočnih država diljem svijeta da nije bilo migracija što prisilnih, što što avanturističkih. Naravno da sam dobio sijaset minusa, niti jedan plus. Očekujem jednaku reakciju i na ovaj komentar, nakon “usmjeravajućeg” uvoda L R-a

njonjo
4 godine prije

Kako bi kazali u Sinju: Alkar “mućke” u ništa. Ništa ti bolan nisi razumia.

alan ford
4 godine prije

da, ali, na zalost Hrvtaska, Srbija, Slovenija i ostale drzave regije nisu odustale, jer su vladari u svih 6 drzava isprdci sorosa i duboke drzave, koji bi prodal i majku za burek i cevape
svih 6 prdez-drzavica su potpisale to

alan ford
4 godine prije

Danas kada imamo, globalzaciju, migracije, lihvarstvo, kada ni jedna od 6 država nasljednica Jugoslavije nije suverena, kada na granicama nadire tisuće i desetci tisuća migranata poslanih od Sorosa i ostale mafije, kada se i hrvatska i srpska i bošnjačka, i crnogorsska sela i gradovi ispražnjavaju i ljudi masovno odlaze, i ostaju pusta i napuštena mjesta po Slavioniji, Vojvodini, Dalmaciji, Posavini, Sumadiji itd.. o čemu mi zapravo pričamo? Tu se vidi se sva absurdnost i besmislenost, tih stalnih desetljetnih svađa i sukoba oko granica i teritorija. Što će ti teritorije i granice, ako uskoro neće biti više dovoljno ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka, ni ostalih da žive u njima, već će ih preplaviti Azijati i Afrikanci. Ali 90% i Hrvata, i Srba i ostalih, još uvijek nemaju blage veze, nemaju pojma, o sadašnjoj svjetskoj situaciji, i o opasnosti, koja im prijeti, da će svi izgubiti svoje državice, pa kada im… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

ljudi su naivni i glupi
Iza svih takozvanih “medjunarodnih” orgabnizacija; UN, EU, NATO, OECD, OESS, itd. stoji duboka drzava, na celu sa ciohazarskom bankomafijom iz FED-a
o financijskim organizacijama MMF, BIS i Svjetska banka, da ui ne govorim, sve ciohazarski mafijaski klubovi za pljacku i duznicko ropstvo

alan ford
4 godine prije

njemacki nezavisni mediji su objavili da je iza stvaranja sporazuma o migraciji, stajala Merkelicina njemacka vlada, koja je jos krajem 2015. u UN-u tajno pokrenula to pitanje,

Vojko S.
4 godine prije

Njemačka je motor Europe i ako su oni odlučili slijediti nekakvu ideju, vrijedno bi bilo o tome razmisliti. Čudno je, najblaže rečeno, Merkel i njezinu politiku nazivati suludom, a ista ta politika je pružila dom za pola Bosne. Njemačka je pružila egzistenciju velikom broju Bosanaca i mislim da bi bio red da se isti suzdrże od kritiziranja onih koji ih hrane.
Netko bi pomislio da oni koji upućuju takve kritike mogu i znaju bolje. Ali onda čovjek pogleda gospodarstvo zemlje iz koje dolaze kritike, pa se uhvati za glavu.
Mislim, stvarno ljudi, zar morate ugristi ruku koja vas hrani?

jezevakucica
4 godine prije

“Od seobe starih Slavena do skidanja gaća na izvolte”.Prikazivanje filma počinje krajem godine.Moguća i nominacija za malinu u kategoriji za najgori scenario godine .

hugo je bos
4 godine prije

zadnja recenica je i odgovor na sva pitanja, a inicijator ove podvale je angela…naravno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI