Novi lider UKIP-a: Putin i Assad su naši prijatelji u borbi protiv terorizma

Paul Nuttall - UKIP
0
0

Novoizabrani predsjednik Stranke nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), koji je na toj funkciji zamijenio Diane James, vjeruje da su ruski predsjednik Vladimir Putin i sirijski predsjednik Bashar al-Assad na „našoj strani“ u britanskoj borbi protiv radikalnih muslimanskih terorista.

Paul Nuttall je nakon jedva jednog dana na čelu partije uzburkao britansku javnost kazavši da je ta zemlja „pogrešno shvatila da treba da pomaže takozvanim sirijskim pobunjenicima“.

Bivši nastavnik historije je kazao da „nije obožavalac“ Putinovog pristupa sopstvenom narodu, ali da podržava rusku intervenciju u Siriji.

Assadova vlast nije „prijetnja svijetu u smislu u kojem je to islamski terorizam“, kazao je on.

Upitan da prokomentariše navodnu upotrebu barel-bombi od strane sirijske vojske, Nutall je kazao: „Pa izgleda da smo čuvali Roberta Mugabea na poziciji mnogo godina, zar nismo? Ne bih baš rekao da smo neki moralni uzor kada se radi o podršci diktatorima“.

Njegove izjave su uslijedile nakon što je prošle sedmice kazao kako vjeruje da Putin „generalno dobro razumije stvari u mnogim područjima“ na Bliskom istoku.

Za razliku od jednog od svojih prethodnika na funkciji predsjednika UKIP-a Nigela Faragea, Nuttalova vanjska politika ne podrazumijeva blizak odnos sa novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

„Nikada nisam podržao Trumpa tokom kampanje i kazao sam da su neke stvari koje je on izrekao užasne i dalje vjerujem u to“, kazao ne Nuttall.

Nuttall je jedan od rijetkih britanskih političara koji poziva na pomirenje sa Rusijom, a nakon što su oba francuska predsjednička kandidata Francois Fillon i Marine Le Pen predložili savezništvo sa Putinom.

Nuttall je izazvao kontroverze u drugim područjima svojim skepticizmom o pitanju klimatskih promjena, pozivom na referendum o ograničavanju prava abortusa, podrškom privatizacije Državne zdravstvene službe (NHS) i uvjerenjem da je borba za prava LGBT osoba „potpuna šala“.

paul nuttallstrankaujedinjeno kraljevstvoukip
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI