fbpx

Ukidanje licence CGTN-u predstavlja napad na slobodu govora, dio je širih nesuglasica UK-China

Elizabeth Tower

4. februara, Ured za komunikacije, regulatorno tijelo koje je odobrila vlada Ujedinjenog Kraljevstva, poznato pod nazivom Ofcom, saopštilo je da je ukinulo licencu za Kinesku globalnu televizijsku mrežu (CGTN) za emitovanje u Velikoj Britaniji.

Ofcom u Velikoj Britaniji zabranio je kinesku globalnu televizijsku mrežu pod izgovorom da Star China Media Limited (SCML), imalac dozvole za emitera, nije imao uredničku odgovornost za posljednje emitovanje; i da entitet pod nazivom China Global Television Network Corporation (CGTNC), koji vrši opštu kontrolu nad emiterom, ne može imati licencu, jer je pod kontrolom kineske vlade.

5. februara, Odjeljenje za informisanje kineskog Ministarstva spoljnih poslova optužilo je Britansku radiodifuznu korporaciju (BBC) za podmetanje „lažnih vijesti“ u izvještavanju Narodne Republike o borbi protiv pandemije od 29. januara. Prema izjavi ministarstva, BBC-jev video snimak povezao je COVID-19 sa politikom i preusmjerio teme koje se tiču porjekla virusa. Peking je pozvao BBC da se javno izvini Kini, dodajući da “zadržava pravo da preduzme dalje mjere”. Kao odgovor, BBC je rekao da ostaje pri toj priči, odbacujući optužbe za „lažne vijesti ili ideološku pristrasnost“.

Sloboda govora je na udaru

Ukidanje licence za CGTN djeluje iznenađujuće s obzirom da regulator nije pomenuo nijednu žalbu na sadržaj koji je emiter pružio, prema Earl Rasmussenu, izvršnom potpredsjedniku Eurasia Centera. Kada je riječ o vezama CGTN-a sa Kineskom komunističkom partijom, treba imati na umu da BBC ima očiglednu vezu sa britanskom vladom, dodaje naučnik.

Zapravo, prema veb stranici BBC-a, četiri neizvršna člana posebno su imenovana za članove svake od nacija u Velikoj Britaniji, a „predsjedavajućeg i neizvršne članove za nacije imenuje Njeno Veličanstvo Kraljica po preporuci ministara, dok ostale članove Odbora imenuje BBC preko Vijeća za nominaciju Odbora“.

Dakle, kada se govori o nečijoj uredničkoj nezavisnosti, teško da se može reći da je BBC u tom pogledu „nezavisan“, kaže Andy Vermaut, belgijski aktivista za ljudska prava i politički komentator. Sugeriše da Velika Britanija „priprema novi hladni rat, gdje su Kina i kineski glas u društvu prekinuti, a drugi dimenzionalni glas nije dozvoljen“, dodajući da je „ovo dijametralno suprotno britanskom modelu koji navodno promoviše slobodu štampe “.

„Koji će kanal i država biti sljedeći?“ Pita Vermaut.

Iako bi London mogao naraciju CGTN-a smatrati „prilično neprijatnom“, nejasno je zašto je Velika Britanija odlučila da je zabrani „jer je ovo ipak bila satelitska stanica“, prema Andrew Tettenbornu, profesoru prava na Swansea University.

„Vjerujem da je ovo politički motivisan i potez za usmjeravanje narativa koji je predstavljen javnosti, u suštini oblik cenzure za utišavanje disidenata ili neistomišljenika“, kaže Rasmussen. “U slobodnom i otvorenom društvu važno je da smo u mogućnosti da dobijemo različite perspektive i da promovišemo raznolikost mišljenja. Međutim, Velika Britanija je sada izgubila perspektivu i glas najveće svjetske ekonomije i jedne od najuticajnijih zemalja na svijetu . Tužan je to dan za slobodu štampe, slobodu govora i demokratiju. ”

Trend ograničavanja „spektra razgovora“ prevazilazi Ofcomove akcije, upozorava Gordon Dimmack, nezavisni medijski izvještač: „Medijske slobode u Velikoj Britaniji i širom svijeta su sve više ograničene tokom posljednjih nekoliko godina i očekujem da će se to nastaviti“, dodaje u očiglednoj referenci na američki Big Tech koji briše naloge bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovih vatrenih pristalica nakon nereda na Capitol Hillu, i suzbijanje ranijeg izvještavanja The New York Posta o navodnim inostranim poslovima Huntera, sina Joea Bidena,.

Oduzimanje licence za CGTN dio je šireg trenda

Ofcomov potez je još jedan znak pogoršanja odnosa između Londona i Pekinga, smatra Kerry Brown, profesor kineskih studija i direktor Instituta Lau China na King’s College u Londonu.

Mislim da je Velika Britanija svrstana uz Ameriku kao relativno meka meta, jer govori da će učiniti nešto što je Amerika učinila sa Sinhuaom i drugim novinskim agencijama prije oko 18 mjeseci“, kaže profesor. “Ovo nije neka vrsta velikog poteza jer CGTN nije bio veliki igrač. To nije važno za Britaniju. To je način na koji Britanija želi da se solidariše sa Amerikom. A takođe vladajuća Konzervativna stranka u Britaniji pokazuje da su pokušali da budu strogi prema Kini bez ikakvih izuzetno značajnih rezultata u ovom trenutku“.

Iako je Johnsonova vlada ranije nagovjestila da je spremna da poboljša britansko-kineske veze u eri nakon Brexita, napetost između dvije zemlje eskalirala je tokom posljednjih nekoliko godina. Tako je premijer naglo preokrenuo svoje planove za upotrebu 5G Huawei opreme u svojim bežičnim mrežama sljedeće generacije zbog pritiska Washingtona. Ujedinjeno Kraljevstvo se takođe pridružilo horu država koje predvode SAD koje su krivicu za širenje pandemije prebacili na Peking i doveli u pitanje porjeklo koronavirusa.

Da bi se stvari još više zakomplikovale, Velika Britanija je 2020. godine ponudila put do državljanstva za oko 3 miliona stanovnika Hong Konga sa britanskim nacionalnim (prekomorskim) statusom, optužujući Narodnu Republiku da krši uslove kinesko-britanske zajedničke deklaracije iz 1984. godine nakon što je Peking formalno usvojio novi zakon o bezbjednosti u Hong Kongu. Kada je britanska šema stupila na snagu u januaru 2021. godine, Kina je izjavila da više neće priznavati pasoše britanskih prekomorskih državljana kao putnu ispravu ili ličnu kartu i „zadržava pravo da preduzme dalje mjere“.

Kina se suočava sa rastućim izazovima zapadnih i indo-pacifičkih država

Peking vjerovatno neće ignorisati Ofcomovu uvredu i možda će je iznijeti na BBC-u, smatra Jeff J. Brown, urednik China Rising Radio Sinoland: „Peking bi mogao da reaguje smanjenjem broja njihovog osoblja u zemlji, ali je malo vjerovatno da će ih izbaciti“, smatra on.

Pozivajući se na izjavu kineskog ministarstva spoljnih poslova u kojoj se BBC optužuje za političku pristrasnost, Kerry Brown sugeriše da bi ovaj potez mogao da se shvati kao reakcija na oduzimanje dozvole za emitovanje CGTN-u.

„Jedan od načina na koji će Kina uzvratiti udarac je u osnovi napadom na kredibilitet BBC-a“, kaže on. “BBC je veliki problem za Kinu već dugi niz decenija. Mislim da u osnovi pojačavaju svoju vrstu jezika prema BBC-u. Jedan od problema je da je očigledno Kina vrlo osjetljiva u vezi s ovom odgovornošću za početak COVID-19 epidemije i rekla je da je za to nepravedno okrivljena i da nekako nije bilo voljna da dijeli informacije”.

Iako se čini da Peking Ujedinjeno Kraljevstvo sada vidi “kao lakšu za napad jer nije u EU” i “izolovaniju metu”, Kina se sada suočava sa sve većim izazovom brojnih država, osim EU, uključujući SAD, Australiju i druge, prema profesoru.

Uticajni konzervativni britanski tvorac mišljenja Policy Exchange objavio je 22. novembra izvještaj u kojem poziva britanske saveznike i partnere da se udruže kako bi se suprotstavili usponu Kine i zagovaraju izgradnju britanske mornarice u Južnom kineskom moru zajedno sa američkim snagama. Prema istraživačkom trastu, izvještaj „odražava široki konsenzus gledišta o ulozi Britanije u indo-pacifičkom regionu“ koji su izrazili bivši politički i vojni lideri Velike Britanije, Kanade, SAD, Australije, Novog Zelanda, Japana, Južne Koreje , Indije, Šri Lanke i Indonezije.

„Ne mislim da će svađa Kine sa Velikom Britanijom nužno eskalirati, ali mislim da se neće poboljšati“, kaže Brown. “Mislim da su odnosi sada u periodu dugotrajne negativnosti. I ne mislim da će se to neko vrijeme promijeniti. Mislim da je ovo novo normalno”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Maaja
Gost
Maaja
23 dana prije

…………Iza nas je duga povijest. Naši preci su došli iz jednog svemira koji je već iskusio završetak. Vi sada radite na jednoj planeti koja upravo stoji pred završetkom jednog ciklusa, a mi smo tu da vam pri tome pomognemo. Ova transformacija se najavljuje već eonima. Ovo što se sada dogadja na zemlji odrazit će se na cijeli svemir. Završetak ciklusa znači da vi shvatite tko ste vi, da bi mogli nastaviti ovaj experiment. Naši preci su došli iz jednog svemira koji je iskusio završetak. Oni su spoznali da je Pra- Stvaratelj uzrok svega, odnosno da je uzrok svega iskustvo Pra-Stvaratelja kroz vrijeme. Oni su spoznali svoju pravu iskonsku prirodu, a to je MOĆ STVARANJA. Kad su to spoznali, shvatili su da smo MI svi STVARATELJ. Kao i uvijek, kad jedna kreacija dodje do kraja svog puta, naši preci su imali IZBOR da se vrate ka Pra-Stvaratelju – na jedan viši nivo ili da se jednostavno kreću dalje. Oni su se odlučili da dodju u ovaj SVEMIR, jer su spoznali da ćete i vi jednog dana biti spremni za završetak ciklusa. Naši preci su bili jedni od originalnih stvaratelja planete Zemlje, stvaratelja koji su sa puno umijeća i ljubavi “sijali” svijetove… Pročitaj više »

Ришона Вилон
Gost
Ришона Вилон
23 dana prije
Reply to  Maaja

Машиах?

Davor drugi
Gost
Davor drugi
23 dana prije
Reply to  Maaja

A s kojeg planeta i svemira je stigla ova, bez ikakve dvojbe autentična poruka, na koga i na čiju mail-adresu je bila naslovljena?

Maaja
Gost
Maaja
23 dana prije
Reply to  Davor drugi

Barbara Marchinak-donositelji svitanja u prevodu Mandrilo Split-vrlo znakovit u promicanju osvještenosti i izradi orgonita prošetaj malo i o njemu ima svoj sajt

Davor drugi
Gost
Davor drugi
23 dana prije
Reply to  Maaja

…prošetaj malo i o njemu ima svoj sajt”
Jel na planetu Zemlji ili negdje drugo? Ja imam samo normalni internet za ovozemaljsku komunikaciju.
P.S. Mada bih ja radije ostao pri planetu Zemlji i ovozemaljskim problemima kojih je i previše, oduvjek bilo i biti će.

Maaja
Gost
Maaja
23 dana prije
Reply to  Davor drugi

malo podjebavaš ali daaaaaaj pa nisi baš od jučer kopiraj od B -Split ubaci u tražilicu i imaš ponudu-provjereno a splićanin je odličaaaaaan i napredan

rimtu
Gost
rimtu
23 dana prije
Reply to  Davor drugi

“P.S. Mada bih ja radije ostao pri planetu Zemlji i ovozemaljskim problemima kojih je i previše, oduvjek bilo i biti će.”

Za šire sagledanje slike, to nije dovoljno.

Maaja
Gost
Maaja
23 dana prije
Reply to  Davor drugi

kad već imaš interes evo za te mali dodatak….. ….Tu su mnogi i svi su oni tu iz različitih razloga. Većina ih je tu zbog podizanja razine vaše svijesti, ali mnogi su tu i iz drugih razloga. U vašoj povijesti, vi ste se kretali kroz mnoga važna razdoblja. Mnogi od vas su prije eona dobili mogućnost, kroz rad sa višim nivoima upoznati Zemlju i raditi na Zemlji. Upoznati ste sa teškoćama kroz koje je Zemlja prolazila, kao naprimjer, koliko puta su se Zemljina kora i kontinenti pomicali i koliko puta je došla pomoć s neba. Informacija je tada bila iskrivljena, kada se one koji su došli s neba i koji su vam pomogli u vašem razvoju pretvorilo u BOGOVE. Kao djeca koja idoliziraju odrasle, jer mogu nešto što oni ne mogu, vaše društvo je pretvorilo u Bogove one koji su bili tehnološki razvijeniji i koji su mogli raditi stvari koje vi niste mogli. VI ste tu da promjenite upravo TAJ koncept, način na koji nastaju TAKVA vjerovanja. Trodimenzionalni svijet je svijet velikih izazova, koji dozvoljava fantastična ograničenja. Kroz ta ograničenja se formiraju strukture i kroz taj proces – ograničavanja i obez-graničavanja, vi učite da ste vi zapravo dio PraStvaratejla i… Pročitaj više »

noman
Gost
noman
23 dana prije
Reply to  Maaja

Apsolutno se slažem.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
23 dana prije
Reply to  Maaja

“kad već imaš interes evo za te mali dodatak…..”
Čini se da si me pogrešno shvati(o)la, zaista nemam nikakvog interesa, napisao sam već, ostao bih pri ovozemaljskim problemima, s onima s kojima se ovoga momenta nosimo. Imamo ih i previše. Sorry…

Maaja
Gost
Maaja
23 dana prije
Reply to  Davor drugi

pa dodatak i nije samo zbog tebe, jer nismo u dopisivanju već javno izloženi već svakoga koji se zaustavi i pročita ispisano,kopirano ti si samo trenutakčić te poluge i spoznaje imaju svoj tok što si već osvjestio a svaki od nas dobiva svoje vrijeme da obavi ono po što je došao a o završetku tog vremena ne odlučujemo mi.

mislim
Gost
mislim
23 dana prije
Reply to  Maaja

nije to sve tako jednostavno, to je mnogo, mnogo, jednostavnije.

bauštelac
Gost
bauštelac
23 dana prije
Reply to  Maaja

čemu sve to šta govoriš sve to piše u starom zavjetu o nefilima a novi zavjet je trebao biti nešto kao karta za život kakav ti spominješ a to što su ljudi izopaćena bića odnosno nametnici na zemlji to je nešto drugo i još nešto u paklu nije vruće ne goriš kako kažu nego se smrzavaš prehladno je

B.A.N.
Gost
B.A.N.
23 dana prije
Reply to  Maaja

Ovo je za zobjime kavki estigrizaju u palarenlom smerivu na vikosim frenvekcimaja i silurimanoj vitruanloj stravnotsi. Sduva oko nas nazale se sničle indidivue sa sbejanim mogzom koji im nađeruje da slatno tžare nove žrvte i proriše carvsto bulada.

noman
Gost
noman
23 dana prije

Sloboda govora je samo za odabrane.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
23 dana prije

Je li ukidanje licence CGTN-u napad na slobodu govora? Jeste bez ikakve sumnje. Ima li baš Kina moralno pravo dijeliti lekcije o slobodi govora i slobodama općenito? Ne bih rekao.

Ришона Вилон
Gost
Ришона Вилон
23 dana prije
Reply to  Stara kuka

Мобилни телефони чајниз компаније Xiaomi који се раде за њихово унутрашње тржиште се не могу конектовати на Гугл сервисе, док ови за интернешенел могу. Гугл доноси невоље!?

Novak
Gost
Novak
23 dana prije
Reply to  Stara kuka

Kuka, ako gledas redoslijed ideologija onda je malo drugacije.
Kina se nije nikad ni pozivala na demokraciju pa sirila svoje interese, to je karakteristika UKUSA zemalja…
Ako je to netko i izjavio iz Kine, tek pokusava s njihovim metodama uzvratiti udarac a to je corak.

Vjerujem da ti kao i ja ne vjerujes u ideologije nego u nacionalne interese.
Nacionalni interesi su svuda prvi e sad samo kako ces ih ostvariti?

Maaja
Gost
Maaja
23 dana prije
Reply to  Novak

dio vodstva kine je zastranio(imaju isti sukob ko i SAD )kazarska mafija o kojoj trubi istražuj i ostali koji su to osvijestili i opcije su im se razišle i borba je za prevlast umjerenih i zadrtih u zlu prema ostalima na planeti i najveću grešku su učinili dirajući-porobljavajući tibetance koji su uz Aboriđine starosjedioci na planeti a iza tibetanaca je skrb Svjetla.

noman
Gost
noman
23 dana prije
Reply to  Maaja

Bravo! Točno tako.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
23 dana prije
Reply to  Novak

“Kina se nije nikad ni pozivala na demokraciju pa sirila svoje interese, to je karakteristika UKUSA zemalja…”

Hoćeš reći, ako se netko nikad nije pozivao na poštenje dok je krao, pljačkao i zostavljao okolo, to je sasvim u redu. Zločinac je samo onaj tko priča o poštenju pa onda krade i pljačka.

Znači ako ja javno kažem da mi se fućka za poštenje i zakone sasvim je OK da tebe opalim pajserom po glavi i uzmime ti novčanik. Karakteristika mog ukusa.

Što se mene tiče niti Kina niti Zapad nemaju nikakvo moralno pravo trkeljati i dijeliti lekcije ikome o nekakvim slobodama pa ni govora. S tim što je Zapad u jednom razdoblju po pitanju tih sloboda čak i nešto napravio (sada je sve to bačeno u vodu) dok se Kinezi nikad nisu zamarali s tim “glupostima”.

I na kraju kao bit svega – svi ti “konflikti” između Kine i Zapada su ionako samo predstava za naivnu i glupavu javnost. Zapadna globalistička i kineska komunistička kabala su se odavno dogovorili, podijelili sfere utjecaja i sad jako dobro surađuju (vidimo na “projektu korona” najbolji primjer te suradnje) u zajedničkom nastojanju da cijelo čovječanstvo stave pod svoju čizmu svako u svojoj sferi utjecaja.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
23 dana prije
Reply to  Stara kuka

Ja jbte, kinezi se pobunili što se u Britaniji uskraćuju prava i slobode izražavanja i podmetanju lažnih vijesti i zadržava pravo da poravna račune… Kako jbte, jel sa još žešćim podmetanjem lažnih vijesti nego što je ovoga momenta u praksi?

Novak
Gost
Novak
23 dana prije
Reply to  Davor drugi

Ja cu reci nesto sasvim drugo jer mi je nejasno sto si htio reci.
Kineska medija na engleskom jeziku su beznacajna, hocu reci imaju jaki mali krug citaoca. Isto tako su slabe kvalitete.
Ne znam tko ih cita da bi se informirao.
Ako se zelis informirati citaj medija na engleskom jeziku i filtriraj.
Anglo-British medija mislu da ljudi sve zoblju sto tamo pise ali varaju se.
Ja ih iskoristim, dobijem informacije od njih i filtriram i formiram moje misljenje.

bwe
Gost
bwe
23 dana prije

Ima li baš Kina moralno pravo dijeliti lekcije o slobodi govora i slobodama općenito? …..a sto se ne javljaju nijemci, svicarci, norvezani i osteli demokrati-kleptomani…. isti ku-rac nitko nije htio uzeti snowdena, uzeli su ga rusi, da su ga uzeli kinezi ja bi im rekao dobro ste napravili, spasili ste covjeka…

Novak
Gost
Novak
23 dana prije

Odmah nakon stvaranja Jugoslavije bilo je ljudi koji su imali sve, koji su bili na vrhuncu vlasti, pa su se pobunili protiv “nepravde”, protiv rusenja njihovih ideala. Medju prvima su bili Hebrang i Djilas a kasnije ih je bilo na desetke tisuca.
U Britaniji je najveci ideal sloboda govora i demokracija, tek u svrhu ove price, tako se prezentiraju, iako znam da je to sve B.S. pa nitko tko cini samu vlast se nije pobunio, ni od inteligencije, ni od kapitalista ni od plemica, ni iz tzv. opozicije, ni MSM, bas nitko.
Znaju Englezi dobro sto je ideologija u svrhu da se drugi ekonomski eksploatiratiju a sto su nacionalni interesi.

Maaja
Gost
Maaja
23 dana prije
Reply to  Novak

i još dodaj ….sve se vraća sve se plaća….odgovornost za počinjeno ne zastarjeva a o povjesnim činjenicama toga mislim da znaš više od mene kolko su patnje posijali po planeti kao i ostali pohlepnici….naletim nedavno i na ispis da se na planetu Zemlju dilaju problematične duše da se ovdje očiste pa je valjda zato silnoga zla

Max
Member
Famed Member
Max
23 dana prije

Bio je to normalan tv kanal

POVEZANE VIJESTI

Izbornik