Ukidanje licence CGTN-u predstavlja napad na slobodu govora, dio je širih nesuglasica UK-China

Elizabeth Tower
27 komentara

4. februara, Ured za komunikacije, regulatorno tijelo koje je odobrila vlada Ujedinjenog Kraljevstva, poznato pod nazivom Ofcom, saopštilo je da je ukinulo licencu za Kinesku globalnu televizijsku mrežu (CGTN) za emitovanje u Velikoj Britaniji.

Ofcom u Velikoj Britaniji zabranio je kinesku globalnu televizijsku mrežu pod izgovorom da Star China Media Limited (SCML), imalac dozvole za emitera, nije imao uredničku odgovornost za posljednje emitovanje; i da entitet pod nazivom China Global Television Network Corporation (CGTNC), koji vrši opštu kontrolu nad emiterom, ne može imati licencu, jer je pod kontrolom kineske vlade.

5. februara, Odjeljenje za informisanje kineskog Ministarstva spoljnih poslova optužilo je Britansku radiodifuznu korporaciju (BBC) za podmetanje „lažnih vijesti“ u izvještavanju Narodne Republike o borbi protiv pandemije od 29. januara. Prema izjavi ministarstva, BBC-jev video snimak povezao je COVID-19 sa politikom i preusmjerio teme koje se tiču porjekla virusa. Peking je pozvao BBC da se javno izvini Kini, dodajući da “zadržava pravo da preduzme dalje mjere”. Kao odgovor, BBC je rekao da ostaje pri toj priči, odbacujući optužbe za „lažne vijesti ili ideološku pristrasnost“.

Sloboda govora je na udaru

Ukidanje licence za CGTN djeluje iznenađujuće s obzirom da regulator nije pomenuo nijednu žalbu na sadržaj koji je emiter pružio, prema Earl Rasmussenu, izvršnom potpredsjedniku Eurasia Centera. Kada je riječ o vezama CGTN-a sa Kineskom komunističkom partijom, treba imati na umu da BBC ima očiglednu vezu sa britanskom vladom, dodaje naučnik.

Zapravo, prema veb stranici BBC-a, četiri neizvršna člana posebno su imenovana za članove svake od nacija u Velikoj Britaniji, a „predsjedavajućeg i neizvršne članove za nacije imenuje Njeno Veličanstvo Kraljica po preporuci ministara, dok ostale članove Odbora imenuje BBC preko Vijeća za nominaciju Odbora“.

Dakle, kada se govori o nečijoj uredničkoj nezavisnosti, teško da se može reći da je BBC u tom pogledu „nezavisan“, kaže Andy Vermaut, belgijski aktivista za ljudska prava i politički komentator. Sugeriše da Velika Britanija „priprema novi hladni rat, gdje su Kina i kineski glas u društvu prekinuti, a drugi dimenzionalni glas nije dozvoljen“, dodajući da je „ovo dijametralno suprotno britanskom modelu koji navodno promoviše slobodu štampe “.

„Koji će kanal i država biti sljedeći?“ Pita Vermaut.

Iako bi London mogao naraciju CGTN-a smatrati „prilično neprijatnom“, nejasno je zašto je Velika Britanija odlučila da je zabrani „jer je ovo ipak bila satelitska stanica“, prema Andrew Tettenbornu, profesoru prava na Swansea University.

„Vjerujem da je ovo politički motivisan i potez za usmjeravanje narativa koji je predstavljen javnosti, u suštini oblik cenzure za utišavanje disidenata ili neistomišljenika“, kaže Rasmussen. “U slobodnom i otvorenom društvu važno je da smo u mogućnosti da dobijemo različite perspektive i da promovišemo raznolikost mišljenja. Međutim, Velika Britanija je sada izgubila perspektivu i glas najveće svjetske ekonomije i jedne od najuticajnijih zemalja na svijetu . Tužan je to dan za slobodu štampe, slobodu govora i demokratiju. ”

Trend ograničavanja „spektra razgovora“ prevazilazi Ofcomove akcije, upozorava Gordon Dimmack, nezavisni medijski izvještač: „Medijske slobode u Velikoj Britaniji i širom svijeta su sve više ograničene tokom posljednjih nekoliko godina i očekujem da će se to nastaviti“, dodaje u očiglednoj referenci na američki Big Tech koji briše naloge bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovih vatrenih pristalica nakon nereda na Capitol Hillu, i suzbijanje ranijeg izvještavanja The New York Posta o navodnim inostranim poslovima Huntera, sina Joea Bidena,.

Oduzimanje licence za CGTN dio je šireg trenda

Ofcomov potez je još jedan znak pogoršanja odnosa između Londona i Pekinga, smatra Kerry Brown, profesor kineskih studija i direktor Instituta Lau China na King’s College u Londonu.

Mislim da je Velika Britanija svrstana uz Ameriku kao relativno meka meta, jer govori da će učiniti nešto što je Amerika učinila sa Sinhuaom i drugim novinskim agencijama prije oko 18 mjeseci“, kaže profesor. “Ovo nije neka vrsta velikog poteza jer CGTN nije bio veliki igrač. To nije važno za Britaniju. To je način na koji Britanija želi da se solidariše sa Amerikom. A takođe vladajuća Konzervativna stranka u Britaniji pokazuje da su pokušali da budu strogi prema Kini bez ikakvih izuzetno značajnih rezultata u ovom trenutku“.

Iako je Johnsonova vlada ranije nagovjestila da je spremna da poboljša britansko-kineske veze u eri nakon Brexita, napetost između dvije zemlje eskalirala je tokom posljednjih nekoliko godina. Tako je premijer naglo preokrenuo svoje planove za upotrebu 5G Huawei opreme u svojim bežičnim mrežama sljedeće generacije zbog pritiska Washingtona. Ujedinjeno Kraljevstvo se takođe pridružilo horu država koje predvode SAD koje su krivicu za širenje pandemije prebacili na Peking i doveli u pitanje porjeklo koronavirusa.

Da bi se stvari još više zakomplikovale, Velika Britanija je 2020. godine ponudila put do državljanstva za oko 3 miliona stanovnika Hong Konga sa britanskim nacionalnim (prekomorskim) statusom, optužujući Narodnu Republiku da krši uslove kinesko-britanske zajedničke deklaracije iz 1984. godine nakon što je Peking formalno usvojio novi zakon o bezbjednosti u Hong Kongu. Kada je britanska šema stupila na snagu u januaru 2021. godine, Kina je izjavila da više neće priznavati pasoše britanskih prekomorskih državljana kao putnu ispravu ili ličnu kartu i „zadržava pravo da preduzme dalje mjere“.

Kina se suočava sa rastućim izazovima zapadnih i indo-pacifičkih država

Peking vjerovatno neće ignorisati Ofcomovu uvredu i možda će je iznijeti na BBC-u, smatra Jeff J. Brown, urednik China Rising Radio Sinoland: „Peking bi mogao da reaguje smanjenjem broja njihovog osoblja u zemlji, ali je malo vjerovatno da će ih izbaciti“, smatra on.

Pozivajući se na izjavu kineskog ministarstva spoljnih poslova u kojoj se BBC optužuje za političku pristrasnost, Kerry Brown sugeriše da bi ovaj potez mogao da se shvati kao reakcija na oduzimanje dozvole za emitovanje CGTN-u.

„Jedan od načina na koji će Kina uzvratiti udarac je u osnovi napadom na kredibilitet BBC-a“, kaže on. “BBC je veliki problem za Kinu već dugi niz decenija. Mislim da u osnovi pojačavaju svoju vrstu jezika prema BBC-u. Jedan od problema je da je očigledno Kina vrlo osjetljiva u vezi s ovom odgovornošću za početak COVID-19 epidemije i rekla je da je za to nepravedno okrivljena i da nekako nije bilo voljna da dijeli informacije”.

Iako se čini da Peking Ujedinjeno Kraljevstvo sada vidi “kao lakšu za napad jer nije u EU” i “izolovaniju metu”, Kina se sada suočava sa sve većim izazovom brojnih država, osim EU, uključujući SAD, Australiju i druge, prema profesoru.

Uticajni konzervativni britanski tvorac mišljenja Policy Exchange objavio je 22. novembra izvještaj u kojem poziva britanske saveznike i partnere da se udruže kako bi se suprotstavili usponu Kine i zagovaraju izgradnju britanske mornarice u Južnom kineskom moru zajedno sa američkim snagama. Prema istraživačkom trastu, izvještaj „odražava široki konsenzus gledišta o ulozi Britanije u indo-pacifičkom regionu“ koji su izrazili bivši politički i vojni lideri Velike Britanije, Kanade, SAD, Australije, Novog Zelanda, Japana, Južne Koreje , Indije, Šri Lanke i Indonezije.

„Ne mislim da će svađa Kine sa Velikom Britanijom nužno eskalirati, ali mislim da se neće poboljšati“, kaže Brown. “Mislim da su odnosi sada u periodu dugotrajne negativnosti. I ne mislim da će se to neko vrijeme promijeniti. Mislim da je ovo novo normalno”.

China Global Television Network CGTNkinaujedinjeno kraljevstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maaja
3 godine prije

…………Iza nas je duga povijest. Naši preci su došli iz jednog svemira koji je već iskusio završetak. Vi sada radite na jednoj planeti koja upravo stoji pred završetkom jednog ciklusa, a mi smo tu da vam pri tome pomognemo. Ova transformacija se najavljuje već eonima. Ovo što se sada dogadja na zemlji odrazit će se na cijeli svemir. Završetak ciklusa znači da vi shvatite tko ste vi, da bi mogli nastaviti ovaj experiment. Naši preci su došli iz jednog svemira koji je iskusio završetak. Oni su spoznali da je Pra- Stvaratelj uzrok svega, odnosno da je uzrok svega iskustvo Pra-Stvaratelja kroz vrijeme. Oni su spoznali svoju pravu iskonsku prirodu, a to je MOĆ STVARANJA. Kad su to spoznali, shvatili su da smo MI svi STVARATELJ. Kao i uvijek, kad jedna kreacija dodje do kraja svog puta, naši preci su imali IZBOR da se vrate ka Pra-Stvaratelju – na jedan viši… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Maaja
noman
3 godine prije

Sloboda govora je samo za odabrane.

Stara kuka
3 godine prije

Je li ukidanje licence CGTN-u napad na slobodu govora? Jeste bez ikakve sumnje. Ima li baš Kina moralno pravo dijeliti lekcije o slobodi govora i slobodama općenito? Ne bih rekao.

bwe
3 godine prije

Ima li baš Kina moralno pravo dijeliti lekcije o slobodi govora i slobodama općenito? …..a sto se ne javljaju nijemci, svicarci, norvezani i osteli demokrati-kleptomani…. isti ku-rac nitko nije htio uzeti snowdena, uzeli su ga rusi, da su ga uzeli kinezi ja bi im rekao dobro ste napravili, spasili ste covjeka…

Novak
3 godine prije

Odmah nakon stvaranja Jugoslavije bilo je ljudi koji su imali sve, koji su bili na vrhuncu vlasti, pa su se pobunili protiv “nepravde”, protiv rusenja njihovih ideala. Medju prvima su bili Hebrang i Djilas a kasnije ih je bilo na desetke tisuca.
U Britaniji je najveci ideal sloboda govora i demokracija, tek u svrhu ove price, tako se prezentiraju, iako znam da je to sve B.S. pa nitko tko cini samu vlast se nije pobunio, ni od inteligencije, ni od kapitalista ni od plemica, ni iz tzv. opozicije, ni MSM, bas nitko.
Znaju Englezi dobro sto je ideologija u svrhu da se drugi ekonomski eksploatiratiju a sto su nacionalni interesi.

Max
3 godine prije

Bio je to normalan tv kanal

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI