Bloomberg: Mađarska kreće u zakonsku zabranu Sorosevih NVO

Viktor Orban
42 komentara

Potpredsjednik vladajuće mađarske stranke Fidesz i premijer zemlje, Viktor Orban, rekao je “kako nakon službenog dolaska Donalda Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Država Mađarska planira zabraniti i očistiti zemlju od nevladinih udruga povezanih s milijarderom Georgom Sorosom”, prenosi Bloomberg.

“Kao članica Europske unije, Mađarska će upotrijebiti sve alate na raspolaganju da izbriše sve nevladine udruge i organizacije koje financira milijarder mađarskog porijekla, jer one služe globalnim kapitalistima i nacionalne vlade prisiljavaju na političku korektnost”, rekao je jučer Szilard Nemeth, potpredsjednik vladajuće stranke Fidesz.

Na telefon u Institutu Otvoreno društvo u Budimpešti se nitko se javio, ali Bloomberg napominje da su zvali “izvan radnog vremena”.

“Osjećam da postoji prilika za to i u inozemstvu, zbog izbora Trumpa”, za državnu novinsku agenciju MTI je rekao Nemeth.

U mađarskom parlamentu će zastupnici započeti raspravu o Zakonu o internoj reviziji NVO. Prijedlog zakona je već na zakonodavnom dnevnom redu parlamenta.

Bloomberg podsjeća da je Viktor Orban prvi europski lider koji je javno da potporu kampanji Trumpa, kao i da je ignorirao kritike Europske komisije i američkog predsjednika Baracka Obame i njegove administracije koji su ga optužili za izgradnju “ne-liberalne države“, po uzoru na autoritarne režime, uključujući Rusiju, Kinu i Tursku.

U 2014. godini je Orban osobno naredio državnu reviziju agencija koje se financiraju iz Norveške i rekao da su skupine civilnog društva koje se financiraju iz inozemstva pokriće za “plaćene političke aktiviste”.

Orban i njegova vlada su često na meti NVO koje podržava Soros, veliki pobornik američki Demokratske stranke sa širokom mrežom organizacija koje, navodno, “promiču demokraciju u nekada komunističkoj istočnoj Europi”.

Trump je također optužio 86-godišnjeg milijardera da je dio “globalne strukture moći koja je odgovorna za ekonomske odluke koje su opljačkali američku radničku klasu, lišile zemlju njenog bogatstva i novac stavila u džepove nekolicine velikih korporacija i političkih moćnika”.

Trump je predizbornom spotu pokazao slike Sorosa zajedno s čelnicom Federalnih Rezervi, Janet Yellen, te s izvršnim direktorom Goldman Sachs Grupe, Lloydom Blankfeinom.

Spot je nazvan “antisemitskim”, jer su Soros, Yellen i Blankfein Židovi. “Anti-difamacijska liga” (Anti-Defamation League), koja prema programu ukazuje na pojave antisemitizma, bori se protiv mržnje, pojašnjava gdje je mjesto Izraela u svijetu, bori se za ljudska prava i obrazovanje,  ustala je protiv spota, jer se koristio “antisemitskim temama”.

Ako Zakon o reviziji NVO u parlamentu prođe u izvornom obliku i bez većih preinaka, Mađarska će biti prva zemlja članica Europske unije koja se zakonom odlučila obračunati s uplitanjem nevladinih udruga financiranim iz inozemstva u njene unutarnje poslove. Time će se pridružiti brojnim svjetskim zemljama koje “nevladine organizacije” definiraju kao “organizacije non grate”.

Kako bi se spriječio štetan utjecaj zapadnih NVO i njihovih lokalnih ogranka, mnoge zemlje su zabranile rad takvim organizacijama na svome teritoriju. Neke preventivno, a neke zbog dokazanih protuzakonitih radnji. 2012. godine, gotovo godinu dana nakon pada egipatskog  predsjednika Mubaraka, to je su učinile vlasti u Kairu.

Egipatsko pravosuđe, pod optužbom za nezakonite političke aktivnosti, zabranjuje nevladine udruge. Odluka je 29. prosinca donesena nakon istraživanja rada egipatskih i međunarodnih nevladinih organizacija u 17 mjesta. Uključujući neke domaće organizacije, zabranjeni su Nacionalni demokratski institut (NDI), Međunarodni republikanski institut (IRI) i Freedom House”, pišu tada egipatski mediji.

Rusija, Indija i Kina su također zabranili i ograničili rad ne samo NVO iz galaksije Otvorenog društva, nego svima ostalima koje se financiraju iz inozemstva. Kambodža je to učinila u ljeto 2015. godine, istovremeno kada je indijski premijer Narendra Modi otkazao licence za oko 9 000 nevladinih organizacija (NVO) koje primaju strana sredstava, jer su kršile Zakon o inozemnom financiranju.

U Etiopiji nevladine udruge mogu primati inozemne donacije u iznosu ne više od 10% ukupnih subvencija.

Zakon sličan ruskom imaju Kirgistan, Kazahstan i Tadžikistan. U Ukrajini je ranije također postojao sličan zakon, ali je, mjesec dana nakon što je bio na snazi, na kraju otkazan.

Međutim, ako vjerujete da će Orbanova Mađarska biti presedan u slobodnom i demokratskom svijetu, varate se.

U Sjedinjenim Državama je 1938. godine donesen Zakon o stranim agentima kojim se zahtijevala registracija bilo koje osobe koja “sa znanjem ili bez služi promicanju interesa strane države”.

Od 1966. godine su u Americi “inozemni agenti” osobe ili organizacije koje su izravno uključene u aktivnosti “za ili u ime inozemnog obrazovanja i dužni su objaviti svoje aktivnosti i izvore financiranja”. Zakon je još uvijek na snazi.

U Francuskoj su neprofitne organizacije u slučaju inozemne financijske pomoći dužne tražiti dozvolu Ministarstva unutarnjih poslova, koju mogu dobiti tek nakon administrativne provjere organizacije.

U Izraelu su svaka tri mjeseca sve nevladine organizacije dužne prijaviti sredstva primljena iz inozemstva. Također moraju informirati javnost o primljenim inozemnim donacijama u obliku u brošura i letaka, te javno govoriti o projektima s inozemnom financiranjem.

bloombergfinanciranjengonvoZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Baba Vanga
7 godine prije

I pored strasne recesije i strasnih lazi zapadnih medija istina se polako probija i dobija sansu,Tramp danas nije zelio odgovoriti nekim medijima u Americi nazvavsi ih lazovima (cnn)

Koča Popović
7 godine prije

Nije li Orban svojevremeno bio Sorosev stipendist?!

Georgij Žukov
7 godine prije

soros je mozebitni fasist a orban dokazani .

pinky
7 godine prije

A da malo procackamo Orbanovu imovinu i motive?

pinky
7 godine prije

Ruski satelit i prodana dusa koji samo znalacki koristi jos zaostale efekte sovjetske Madjarske u mentalitetima svojih ljudi koje drzi na samom rubu egzistencije…

Osoba C
7 godine prije

Nitko nije savršen. Samo se budala ne mijenja. Po meni, Orban je za više Mađarske, a manje Eu. Jedan takav bi mi bio puno prihvatljiviji od Briselkovića. O udrugama u RH neću. Sigurno će se naći netko pozvaniji.

Brainstorm
7 godine prije

fasizam je sistem u kojem narod sluzi kapitalu, kapital sluzi drzavi a drzava sluzi narodu. krug zatvoren. mana fasizma je nacionalna mrznja. nacionalsocijalizam mrzi i ubija neprijatelja po kriteriju nacije dok njegov pandan, internacionalsocijalizam, mrzi i ubija po kriteriju klase. srednji put ili liberalizam je takodjer opasan. liberalizam ide ka unistavanju svake organizirane strukture sto ukljucuje obitelj, vjeru, naciju, tradiciju sto bi bilo i dobro kad ne bi, naivno ili podlo, zanemarivao unistavanje struktura moci koje proizlaze iz vlasnistva nad kapitalom. po sorosu, svi se moramo odreknuti nacije, drzave, suverenosti i drugih ideja, ali se najbogatiji ne bi morali odreci vlasnistva i moci.

mou
7 godine prije

Redakcijo

Poklonite paznu da li izvjesni hiber trola pod vise nickova, da li krade drugima nick pa pise pod njihovim nickom pa ga ono po zapadnjacki demokratski banirajte.

jale
7 godine prije

Treba instalirati Disqus commenting sistem

jale
7 godine prije

Nije fašizam zaštiti svoje, to bi bar morali priznati svi Hrvati, a i ostali koji tvrde da su ratovali obrambene ratove. Tužno je danas vidjeti da su se izmanipulirani Bošnjaci ustvari borili za prodor islamskog utjecaja u Evropu ili što neki kažu, što nije uspjelo sultanu Sulejmanu uspjelo je Aliji Izetbegoviću. Tužno je gledati kako Hrvati podmeću leđa za sjevernoatlanski savez bivših kolonijalnih sila trudeći se da ih ovi prihvate kao ravne sebi, ili kako se u Srbiji svakodnevno i prenaglašeno hvališu sa odličnim vezama sa Rusijom. Tužno je to.

mou
7 godine prije

Ova dva posta pod imenom
Georgij Žukov – nisu od osobe koja cesto pise pod tim nikom.

To je “hiber” ukrao.

Pravi Georgij Žukov je previse ponosan da bi prigovarao, pa suti.

Nama ne treba Disqus
Svatko je dao svoj e-mail.
Moderator moze banirati olako svakog trolla kad i ako hoce.

Retten
7 godine prije

Cudno da “logicno” suti gledu one price o uriniranju prostitutki po Trumpu a tako se moze napraviti lijepa informacija i povecati tiraza.

Tiraza se nece povecati s objavom godisnjice Dobrise Cesarica ili Branka Copica.

Vecina zapadnih novina i dalje vjeruju u tu pricu, ne zelu se ograditi od nje.

Sad izlazi na povrsinu da je pricu lansirao izvjesni Englez Chris Steele koji je navodno radio za MI5 a ustvari on radi i dalje za tu zlogasnu tajnu organizaciju.

Englez Chris Steele je pobjegao od javnosti.

Da je ovaj Chris Steele bio Rus – evo jos sankcija na Rusiju.

Englezima se oprasta oni su americki “bratici”.

Retten
7 godine prije

Bilo kako dogadjaji su se otrgnuli od ruke MI5 & CIA a to je dobro za cijeli svijet.

Isto tako ‘zapadne” novine su diskreditirane i koprcaju se – buducnost pripada alternativnim novinama kao sto je LOGICNO.

Tajne sluzbe CIA i MI5 i novine iz doticnih drzava radu ruku pod ruku, valjaju se u blatu od srama i lazi.

Pokrenuli su kampanju protiv fake news a oni su izvor tih fake news, pokrenuli su kampanju protiv trollova a jedne njihove novine kao Bild imaju veci utjecaj na javnost nego svi komentatori sirom svijeta koji mislu svojom glavom ( citaj ruski trolovi).

Vidim, zivimo u interesantnom vremenu.
Vise ucim iz ovih zadnjih americkih izbora nego iz citavog mog zivota…koji ipak ima godine iza sebe.
Trump je “Black Swan” od kojeg se warmonger-ima tresu gace a americkim vazalima prevrce u zelcu.

Retten
7 godine prije

@ Kole Ova prica se nije trebala ignorirati, to jest ova “prica” se trebala okrenuti 180 stupanja i uperiti na izvor koji je dosao. Bilo kako Trump je znao iskoristiti tu pricu jucer kad je davao intervju za novinare. Novinar CNN mu je postavio neko pitanje a Trupm mu je rekao da mu nece odgovoriti zato jer ne postiva njegovu TV kucu ( CNN ) da njegova novinarska kuca nema integriteta i da laze. Tako bi trebao napraviti i Assad ne davati intervju lazljivim zapadnim medijima jer njegov intervju nece doci do citaoca, bit ce cenzuiran. Kao prvo te iste novine, ta ista TV kojoj daje intervju nece objaviti cijeli razgovor nego ce ga osakatiti. Tu je lekcija i za Putina, ako sto zeli reci nek govori preko RT, ili preko Youtube. Zapadne novine okrenu rijeci Putina…i u obmani citaoca uspiju…barem je tako kod ljudi koji nemaju internet pa ovise… Čitaj više »

vv-olt
7 godine prije

Imate cijeli govor Trumpa na engleski
otipkajte
BBC – Full transcript of Trump press conference

Retten
7 godine prije

@ Kole – Sve to zavisi od samih novinara o cemu ce tko pisati.

Oni trebaju osluskivati bilo citaoca, pazljivo promatrati sto citaoce interesira pa o tome pisati.

Evo gospodin Babich je nasao svoj “niche” u svjetskim dogadjajima ili geopolitici pa je i popularan.

Ako ce neki novinar obradjivati teme koje nemaju interes kod citaoca valjda ce prije ili kasnije shvatiti.

Kao sto sam rekao ranije, mi zivimo danas u interesantnom vremenu, zato ovi svjetski dogadjaji danas su velike stvari.
Zivili smo i prije u interesantnom vremenu pa nekih 20 godina vakuma i sad ponovo imamo velike valove.

Travis
7 godine prije

Demokracija u Mađarskoj 🙂

Sarajevo
7 godine prije

Dobro objašnjenje je jedini fundament za konstruktivnu kritiku, kao i jedini put do ispravnog zaključka.
Hvala autoru!

eu-Raj
7 godine prije

Gdje je god prljavstina tamo su otiski prstiju Crnca.
McCain i Graham prakticiraju Golden Showers medju sobom, kao US-rani demokrati u svoje slobodno vrijeme.
Ponekad da zabava bude vece prikljuce im se i Clintonovi.

Alen
7 godine prije

Covjek konacno ode u zasluzenu penzuju, odradio je svoje.. Ostavio iza sebe par remek dijela zla i dosta drzava u stanju tacno onakvom u kakvom je zelio i da budu.. Siromasne , sa zatupljenim narodom u svakom trenutku spremnim da se uhvate nacionalfasiticke ideologije… No on je samo dio orkestra koji ce i dalje da svira..

čitatelj portala
7 godine prije

Bravo predsjedniče Orban. Tako treba. Shvatili ste njihove igre i izbacili ih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI