Nova ‘ofanziva’ Zelenskog završit će kao još jedna katastrofa

Volodomir Zelenski
17 komentara

Prethodni pokušaj Ukrajine da porazi Rusiju na bojnom polju bio je potpuna katastrofa i Kijev ne bi trebao očekivati ​​ništa drugačije sljedeći put, rekao je novinarima u četvrtak visoki zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane.

U ekskluzivnom intervjuu koji je ranije ove sedmice objavio njemački list Bild, Zelenski je otkrio da Ukrajina ima “plan za kontraofanzivu”, ali da će trebati više oružja i zaliha od svojih zapadnih pristalica.

“Podsjetio bih vas da je provedba prethodnog plana protivofanzive 2023. godine, koji je glavnokomandujući Zelenski delikatno nazvao ‘neuspješnim’, rezultirala smrću i teškim ranjavanjem više od 166.000 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, kao i gubitak 789 tenkova, 2.400 drugih oklopnih vozila i 132 aviona”, rekao je zvaničnik MO.

S obzirom na to da Ukrajinci nisu voljni da se dobrovoljno prijave za “ludilo Zelenskog”, Kijev je ažurirao svoja pravila mobilizacije kako bi regrutovao “novo topovsko meso”, dodao je zvaničnik.

Međutim, ukrajinski lider očigledno očekuje da će Zapad naoružati i opremiti stotine hiljada novomobilisanih vojnika, jer je i sama Ukrajina odavno ostala bez oružja, opreme, pa čak i municije, istakao je zvaničnik. U međuvremenu, vlastiti arsenal Zapada je pust, a SAD i njeni saveznici već „razoružavaju svoje trupe“ za opskrbu Ukrajine.

Zahvaljujući takvom pristupu vojnom planiranju, „nema sumnje da će se implementacija novog plana Zelenskog za kontraofanzivu završiti potpunom katastrofom za Ukrajinu, konačnim porazom ukrajinskih oružanih snaga i početkom puta prema mir pod ruskim uslovima”, rekao je zvaničnik.

Članice NATO-a počele su naoružavati Ukrajinu i prije nego što je sukob s Rusijom eskalirao u februaru 2022., počevši od protutenkovskih projektila, a kasnije slanjem tenkova, artiljerije i borbenih aviona sovjetske proizvodnje. Kada je Kijev počeo da ih ponestaje, SAD i njeni saveznici poslali su svoje topove, oklopna borbena vozila, pa čak i glavne borbene tenkove kao što su Leopard 2 i Abrams. Međutim, cijelo vrijeme su insistirali da ih to ne čini stranom u sukobu.

Američki i britanski generali pomogli su u planiranju velike kontraofanzive Ukrajine prošlog ljeta, vjerujući da će oružje zapadne proizvodnje omogućiti kijevskim trupama da probiju rusku odbranu. “Ništa nije išlo kako je planirano”, navodi se u analizi operacije Washington Post, objavljenoj u decembru. Nakon samo četiri dana, ukrajinska komanda je napustila zapadnu strategiju i pokušala da koristi sopstvenu taktiku, ali sa isto tako malim efektom.

Zelenski je tvrdio da ne može pregovarati s Rusijom sve dok je predsjednik Vladimir Putin na vlasti i neće prihvatiti bilo kakvo rješenje koje ne uključuje potpunu obnovu ukrajinskih granica prije 2014.

Moskva je u više navrata obećavala da će svi ciljevi njene vojne operacije biti postignuti, uključujući potpunu demilitarizaciju i “denacizaciju” Ukrajine i osiguravanje da se nikada ne pridruži vojnom savezu neprijateljskom Rusiji.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
17 dana prije

Ukrajinski čelnici dobili su odobrenje od svojih sponzora za spremnost da svoju naciju povedu do žrtvenog oltara. Ali možda će u budućnosti biti korisnih prilika za učenje, Za druge nacije koje će biti pozvane da igraju ulogu koju danas igra Ukrajina.
Da, kada sada pogledamo unatrag i kada bi se vrijeme moglo vratiti, da je Rusija intervenirala (punim spektrom) kod samog rušenja Janukoviča svega ovoga (i mnogo žrtava) bilo bi izbjegnuto.
Ali lako je sada zaključivati. Samo oni znaju zašto nisu tako postupili.
Ovaj rat neće još dugo trajati jer Ukrainske linije obrane su pred raspadom i grozničavo se traži izlaz koji će omogućiti “zapadnim partnerima” ponosnu odstupnicu.
Lp

Tupko Glupko
17 dana prije

Rusi su jučer rano ujutro uništili jednu od najvećih elektrana u Ukrajini – termoelektranu Trpilska nedaleko od Kijeva koja je proizvodila 57% energije potrebne za opskrbu Kijevske oblasti strujom.
Centrenergo, kompanija koja upravlja termoelektranom, izjavila je da je postrojenje potpuno onesposobljeno, da su svi radnici koji su bili u smjeni tijekom napada preživjeli, te da su razmjeri razaranja zastrašujući. 

tri p
17 dana prije

Ako ostane i trag te ukrajine, kroz pet, šest godina ide novo sranje i novi rat, a u međuvremenu valovi terorističkih napada po unutrašnjosti rusije. Zapad se neće primiriti dok nebude potučen do koljena, a šansa za to je upravo sada, sve ostalo će anglosaksonski -zion -vampiri protumačiti kao slabost. Do kraja Vladimire Vladimiroviću

tuf
17 dana prije

Kakva ofanziva kada nisu u mogućnosti održati ni liniju obrane. Podsjećam još jednom na svjedočenje vrhovnog komandanta NATO snaga za Europu pred američkim senatom, generala Cavoli-a: “Frontline forces in Ukraine are rationing their artillery shells because they do not have a reliable Western supplier, General Cavoli said. That has allowed Russian troops to outfire Ukrainian forces by a 5-to-1 ratio, the general said. “That will immediately go to 10 to 1 in a matter of weeks” without additional American aid, he added. “Based on my experience in 37-plus years in the U.S. military, if one side can shoot and the other side can’t shoot back, the side that can’t shoot back loses.” (čovjek ima alanfordovski smisao za humor) “Their ability to defend their terrain that they currently hold and their airspace would fade rapidly — will fade rapidly — without the supplemental, without continued U.S. support,” General Cavoli said. The… Čitaj više »

Nesko
17 dana prije

Pokojni Djoka Balasevic je to stanje Zelenskog lepo opisao u jednoj od njegovih pesama, gde je lepo opisao koliko je opasno kada doktori na kraju dana ,zaborave pa ostave ludnicu otkljucanu.

Schwarze Hunderte
17 dana prije

Pobjegnu im cjeli bataljuni na suprotnu stranu 🤣 🙄

Noname
17 dana prije

Nemali broj starih dobrih prijatelja iz Ukrajine na društvenim mrežama, koji su donedavno sasvim nedvosmisleno procjenjivali što se događa i sve ispravno shvaćali, sada su se odjednom presvukli i počeli vrištali: “zašto ste doveli rat u našu kuću” i “ovo nije naš rat.” Nitko vam nije donio rat u dom. Rat u vašim domovima – od 2014. Ne. Još od 2013. godine, kada se dogodilo “brutalno premlaćivanje”, ista provokacija koja je još jednom udahnula život umirućem Majdanu. Tada se rat pojavio u vašim kućama i stanovima. Došao je tamo i počeo živjeti pored tebe. Nevidljivo, tiho. Večerao je s vama, otišao u krevet, odveo vam djecu u školu. Ispunio je vaše domove, bio je posvuda – u dnevnoj sobi, ispred ogromnog dobrog televizora, u spavaćoj sobi, čak i u punom hladnjaku. Oprosti, čak je išaos tobom na WC. Isprva tiho, na prstima. Osjećali ste neku nelagodu, ali ste se postupno… Čitaj više »

tatamata
17 dana prije

znaci , prekinuo ugovor sa hiberom , a ko nebi kad mu poslali samo konzerve i kante ,,,, vesh mashine i lopate ih rasturaju

Max
17 dana prije

Kao sve dosad.

Noname
16 dana prije

Kijev može ispuniti zahtjeve Rusije bez ugrožavanja vlastite državnosti i suvereniteta, rekao je Vasilij Nebenzja, ruski stalni predstavnik u organizaciji, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. “Poznati su naši pošteni i razumni zahtjevi prema našim susjedima, koji čine osnovu SVO-a. Ukrajina ih može provesti bez ugrožavanja svog suvereniteta i državnosti”, rekao je Nebenzja. Kako je istaknuo stalni predstavnik, da je Ukrajina htjela mir, davno bi ga postigla. Prema njegovim riječima, u proljeće 2022., organiziranjem lažne provokacije u Buchi, Kijev je pod pritiskom zapadnih kustosa “odbacio svoju najbolju šansu za mir”. “Činjenica da se Njemačka morala rastati s nacizmom, a Japan s militarizmom, nije dovela do nestanka ovih država. Pa zašto Ukrajina to ne može učiniti, a da pritom prestane diskriminirati ruski jezik, one koji govore ruski – i to u strogom skladu s europskim vrijednostima? Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. Jer Washingtonu, Londonu i Bruxellesu ne treba Ukrajina koja… Čitaj više »

nessy
16 dana prije

Nevjerojatno koliko stete jedan idiot, bez ikakve vojne kvalifikacije, moze izazvati svojoj drzavi i uvjetno receno, svom narodu. Sve razumne, vojno obrazovane je degradirao, ostavio poltrone, bez zrna pameti. Konacno im dolazi do ganglija, da Rusija nije neka igracka zapada. Zali Boze toliko mrtvih ljudi na obje strane. Kucosvirac, i dalje gura svoju agendu, i dok ne osvane objesen na glavnom trgu, nece stati. Mozda je planirao, udariti petama vjetra kad zagusti, ali, naci ce ga, bilo rusi ili njegovi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI