fbpx

Novac za zid na granici s Meksikom Trump želi od europskih NATO saveznika

Trump zid meksiko

Kao što smo naveli ranije ovog tjedna, američki predsjednik Donald Trump nije odustao od izgradnje zida na granici s Meksikom, a novac za to je uspio namaknuti tako da je troškove projekta prebacio na teret Pentagona. Američko ministarstvo obrane izdvojit će 3,6 milijardi dolara za izgradnju zida s Meksikom, ali će se zbog toga odreći više od stotinu vojnih projekata. Ova je odluka uznemirila većinu visokih vojnih zapovjednika i čelnik Bijele kuće je došao na ideju da mu zid na granici s Meksikom „neizravno“ plate europski saveznici.

Naime, zbog nedostatka novca za razne projekte, Trumpova administracija zahtijeva da Velika Britanija i ostali NATO partneri “podijele teret” i izdvoje novac za američke vojne projekte u Europi. Pentagon će tako moći iskoristiti oslobođena sredstva za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici, piše The Times.

Trumpova administracija zahtijeva da se Britanija i ostali NATO partneri uskoče u američke vojne projekte u Europi koji riskiraju da ostanu bez financiranja. Sredstva koja bi time dobio, Trump bi iskoristio za izgradnju zida na američkoj granici s Meksikom.

Za osam programa, koji uključuju Kraljevske zračne snage (RAF), bit će umanjena sredstva. Govorimo o zračnim bazama “Krauton”, “Fairford” i “Menvit Hill”. Troškove projekata u Ujedinjenom Kraljevstvu, od obnove škola do uspostave obavještajnih i operativnih službi, Pentagon procjenjuje na 250 milijuna dolara.

Pentagon mora povući novac iz 127 vojnih projekata smještenih na teritoriju Sjedinjenih Država i inozemstvu, kako bi Trumpu osigurao 3,6 milijardi dolara za izgradnju graničnog zida, osmišljenog za suzbijanje protoka ilegalnih migranata. Otprilike polovica tog iznosa će se osigurati od preusmjeravanja sredstava iz stranih programa, objašnjava publikacija.

Preraspodjela financijskih tokova od strane američkih vlasti stvara dodatni pritisak na Veliku Britaniju, koja nastoji odrediti svoje mjesto u NATO paktu nakon Brexita, navodi The Times.

Izvršni direktor Pentagona Mark Esper objasnio je da je smanjivanje potrošnje na inozemnim projektima pokušaj vlade SAD-a da poboljša uravnoteženje tereta među članicama Sjevernoatlantskog saveza.

“Dio naše poruke je: “Slušajte, ako ste zaista zabrinuti, možda biste trebali razmisliti o tome kako pokriti troškove tih projekata umjesto nas.” Jer u mnogim slučajevima je to stvaranje infrastrukture u njihovim zemljama. Drugi dio poruke odnosi se na potrebu podjele tereta: “Možda biste trebali platiti taj račun”, rekao je Esper, govoreći novinarima u Londonu.

Donald Trump više je puta kritizirao članice NATO pakta što “nisu dovoljno”  trošili na obranu. Američki predsjednik je optužio saveznike da žive ne brinući za američke troškove, podsjeća The Times.

The Times

Da se izgradi zid na granici s Meksikom, Pentagon žrtvuje preko stotinu vojnih projekata

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

A kakav je zid mogao imati…….
Samo da se nije posvađao sa Kinezima…..

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Trump je najbolji pregovarač na svitu, on je pravi umitnik u pregovaranju i ne samo umitnik nego i mađioničar veći od Davida Copperfielda koji je uspija proć kroz kineski zidi . . . a Trump je uspija napravit to da mu Meksiko izgradi nevidljivi zid kroz kojega more proć ne samo Copperfield nego i svaki južnoamerikanac . . . Trump je takvi virtuoz u pregovaranju i da ide igrat poker on bi sa pet ludih u ruci ispregovara sa protivnikom koji u ruci ima flash royal da baci karte . . . 🙂

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Krivo ste preveli, nece platit saveznici, vec kolonije!

mosha
Gost
mosha
1 godina prije

ja dajem 25 centi

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dobit će, mudo Marjanovo…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

UK s brexitom ne zna kako će izgledati proračun, Ursula von der Layen je ošla u EK i Švabe neće platiti, možda “pametni” Polaki?? Šta je 3 mlrd dolara za Varšavu ako treba dati Amerikancima, prava sitnica.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ludih i zbunjenih u izobilju, normalinih ni u tragovima

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Trump svjesno sabotira Pentagon. Osim njih sabotira i sve bogataše koji na crno zapošljavaju radnike koji dolaze preko meksičke granice. zato u kongresu ni ne daju potporu da se izgradi zid, jer većina bogataša je povezana sa kongresnicima. Trump se očito želi osvetiti jednom dijelu tih kongresnika i bogatašima zato na sve moguće načine pokušava izgraditi zid. Tko zna možda je od toga svega nešto istina što sam napisao.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Ante

Zinadin Zidan :
Ne dam,pa ne dam !

Jeb
Gost
Jeb
1 godina prije

European partners will give him donky dick in shity arshole.

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Pretpostavljam da je “kraljica Balkana” već poslala prvu ratu!

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

“Buši, neće da plate”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik