Da se izgradi zid na granici s Meksikom, Pentagon žrtvuje preko stotinu vojnih projekata

4 komentara

U siječnju prošle godine je američki predsjednik Donald Trump najavio plan sa zahtjevom da savezni proračun, lokalni i proračuni američkih saveznih država zajedno osiguraju 1500 milijardi dolara za njegov infrastrukturi plan za obnovu američkih cesta, zračnih luka i željeznica.

Trumpov plan je predviđao modernizaciju američkih cesta, mostova, pomorskih puteva i provedbu drugih javnih radova, što traži dodjeljivanje najmanje 200 milijardi dolara iz federalnih fondova tijekom sljedećih 10 godina, čime bi Washington potaknuo savezne države, lokalne samouprave i privatni sektor da potroše najmanje 800 milijardi dolara od čak 1600 milijardi dolara. Kako je zamisao podrazumijevala financiranje povećanjem američkog duga, plan je neslavno propao i više ga nitko ne spominje. No, od jednog projekta Donald Trump nije odustao, a to je izgradnja zida na granici s Meksikom. Novac za to je uspio namaknuti tako da je troškove projekta prebacio na teret Pentagona.

Američko ministarstvo obrane izdvojit će 3,6 milijardi dolara za izgradnju zida s Meksikom, ali će se zbog toga odreći više od stotinu vojnih projekata, objavio je The New York Times.

Ranije je Kongres odbio izdvojiti novac za tu svrhu, bojeći se negativnog utjecaja na nacionalnu sigurnost zemlje, ali je u srpnju je Vrhovni sud dopustio Trumpovoj administraciji da preraspodijeli sredstva kako bi ispunio svoje glavno izborno obećanje.

Kako bi osigurao 3,6 milijardi dolara za izgradnju Trumpovog zida na meksičkoj granici, Pentagon će odgoditi ili revidirati 127 vojnih projekata. U utorak su službenici američkog ministarstva obrane počeli informirati predstavnike Kongresa iz država u kojima su se ti projekti trebali provesti. Odluka o preraspodjeli sredstava izazvala je snažan prosvjed demokrata, koji su to nazvali kršenjem ovlasti Kongresa zbog određivanja troškova.

NYT podsjeća da je Donald Trump u veljači proglasio nacionalnu izvanrednu situaciju, što je bilo potrebno da osigura pristup milijardama dolara za izgradnju zida. Nakon što mu je Kongres odbio dati taj iznos, predsjednik je rekao da protok droga, kriminalaca i ilegalnih imigranata iz Meksika predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti, što opravdava angažman ministarstva obrane bez posebnog odobrenja zakonodavne vlasti.

Prije no što budu obaviješteni svi senatori, dužnosnici Pentagona su odbili javno navesti pogođene projekte, ali su napomenuli da je otprilike polovina predviđala izgradnju baza u inozemstvu, a ostatak u Americi.

zid sad
FOTO: Barijere i zidovi na granici s Meksikom 2017. godine

Prema senatoru i demokratskom vođi Chucku Schumeru, Američka vojna akademija u West Pointu jedan je od takvih projekata. Schumer je Trumpa nazvao “kanibalom koji prisvaja već dodijeljena vojna sredstva samo kako bi udovoljio svojoj taštini”.

Prema njegovim riječima, američki ministar obrane Mark Esper već je potpisao transfer novca. The New York Times je uspio dobiti primjerak njegovog pisma Senatu u kojem je nabrojao 11 projekata koji će se financirati, uključujući nove strukture i zamjenu ograde uz jugozapadnu granicu, koji će prolaziti kroz države Arizona, New Mexico i Texas.

Prema Esperovoj tvrdnji, zid će pomoći smanjenju potrebnog vojnog osoblja i resursa, što će im omogućiti da se presele u druga problematična područja. Iako ministar obrane nije naveo koji građevinski projekti neće biti financirani, naglasio je kako to neće biti kuće za obitelji, vojarne ili spavaonice.

Dužnosnici Pentagona su u utorak naglasili da gradnja vojnih objekata nije otkazana, već odgođena. Međutim, Kongres će ipak morati pronaći novac za obnovu, što nerado čini.

Prema Nancy Pelosi, predsjednici Zastupničkog doma, čije je riječi citirao anonimni predstavnik Demokratske stranke, “krađa novca od vojne gradnje u zemlji i inozemstvu štetit će nacionalnoj sigurnosti, kvaliteti života i moralnom stanju američkih trupa, što će Ameriku učiniti manje sigurnom”.

Debbie Wasserman-Schulz, zastupnica s Floride i čelnica pododbora za vojna sredstva za razvoj, rekla je da će se odbor nastaviti odupirati preraspodjeli sredstava.

Prema The New York Timesu, u utorak navečer su demokrati iz Odbora za odobrenje Senata poslali Esperu pismo tražeći informacije o tome kako je takva odluka donesena i zašto je granični zid važniji za nacionalnu sigurnost od dobrobiti vojnog osoblja i njihovih obitelji.

Međutim, Vrhovni sud je u srpnju podržao Trumpa u odvojenom, ali sličnom slučaju, poništavajući prethodnu odluku i odlučivši da bi administracija mogla posuditi novac za izgradnju zida. Sud je također priznao da skupine kritične prema Bijeloj kući nemaju pravo na to, što ukazuje na vjerojatnu predanost konzervativne većine Vrhovnog suda Trumpovoj administraciji, piše NYT.

No, ovdje treba podsjetiti da čitava priča oko zida na granici s Meksikom uopće nije Trumpova fiks ideja. Prethodne administracije, uključujući dvije Obamine uprave, potrošile su milijarde dolara na izgradnju zida i fizičkih barijera na granici s Meksikom, ali su to učinile u tišini i bez dizanja velike buke. Raznim oblicima barijera i prepreka je „zid“ praktično postavljen na već trećinu granice s Meksikom, kako je 2011. potvrdio Odjel za domovinsku sigurnost. No, dolaskom Trumpa u Bijelu kuću je ovo postalo ne sigurnosno, već prvorazredno političko pitanje na kojem demokrati pokušavaju zaraditi političke bodove.

I konačno, da zaključimo s financijskom shemom financiranja izgradnje dijela zida. Za SAD, ako je situacija u gospodarstvu toliko dobra kako tvrdi predsjednik Trump, pronaći 3,6 milijardi dolara za izgradnju zida s Meksikom n bi trebao predstavljati nikakav problem. Međutim, ne samo da će račun za ispunjenje ovog predizbornog obećanja platiti Pentagon, što za ostatak svijeta i nije loša vijest, već ova situacija dokazuje da su priče o 1500 milijardi dolara za „Trumpov New Deal“ blago rečeno znanstvena fantastika.

NYT / Mexico–United States Barrier

Trump traži 1500 milijardi dolara za svoj „Veliki infrastrukturni plan“

Trumpov zid
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dulebg
4 godine prije

Ne znam, majka mu stara? 280km zida od 6m ja bih izgradio za 160mln.$, a Trampu odobrili 3.6mlrd.$ ?! U čemu je tajna?

Laki Topalović
4 godine prije

super vijest za ostatak svijeta

Max
4 godine prije

Kao da gradi zid oko cijelog planeta.

Emiliano Zapata
4 godine prije

jadan Pentagon…Mozda da smanje pomoc Israelu? Ili da organiziramo kakve donacije?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI