Trump traži 1500 milijardi dolara za svoj infrastrukturni plan

grad apstraktno
15 komentara

Kako piše portal Zero Hedge, bilo je za očekivati da će Donald Trump u svom govoru o stanju nacije govoriti o njegovu dugo očekivanom infrastrukturnom planu, osobito nakon što je iz Bijele kuće procurio nacrt za generiranje 1000 milijardi dolara koji bi se potrošili u okviru modela javno-privatnog partnerstva.

No, tijekom govora u Kongresu je Trump iznio još ambiciozniju sumu, zatraživši da Kongres dizajnira zakon o infrastrukturi vrijedan 1500 milijardi dolara za obnovu američkih cesta, zračnih luka i željeznica.

Žaleći se kako za dobivanje odobrenja za izgradnju jednostavne ceste može proći do deset godina, Trump je zahtijevao da se u okviru infrastrukturnog plana ukloni nepotrebna birokracija u procesu izdavanja dozvola.

Kao što je ranije rečeno, Trumpov plan predviđa modernizaciju američkih cesta, mostova, pomorskih puteva i provedbu drugih javnih radova, što traži dodjeljivanje najmanje 200 milijardi dolara iz federalnih fondovima tijekom sljedećih 10 godina, čime bi Washington potaknuo savezne države, lokalne samouprave i privatni sektor da potroše najmanje 800 milijardi dolara od čak 1600 milijardi dolara.

Međutim, na kraju bi vlada mogla dati puni iznos, koji bi trebao biti financiran povećanjem američkog duga.

Bloomberg javlja kako je savjetnik infrastrukturu Bijele kuće D.J. Gribbin izjavio da vlada planira poslati detaljan plan Kongresu tjedan ili dva nakon jučerašnjeg Trumpova govora o stanju nacije i zatražiti od zakonodavaca da pokrenu proces njegova usvajanja.

“Molim obje strane da se ujedine kako bi nam pružili sigurnu, brzu, pouzdanu i suvremenu infrastrukturu, koja je potrebna gospodarstvu i naši ljudi je zaslužuju. Večeras pozivam Kongres da izradi nacrt zakona koji će generirati najmanje 1500 milijardi dolara za investicije za novu infrastrukturu koju trebamo. Svaki savezni dolar treba iskoristiti u partnerstvu s državnim i lokalnim vlastima, a gdje je to prikladno i s ulaganjima privatnog sektora, čime ćemo trajno popraviti postojeći infrastrukturni deficit. Svaki zakon također mora pojednostaviti postupak odobravanja i dobivanja dozvola na najviše dvije godine, možda čak i jedne”, rekao je Donald Trump.

Kao odgovor na apel američkog predsjednika, analitičar Bloomberga Nathan Dean je izjavio kako će Trumpov zahtjev za dodatnih 1500 milijardi dolara za novu infrastrukturu pasti u Kongresu, ističući da američki zakonodavci jednostavno nemaju dovoljno vremena da se dogovore o takvo širokom paketu prije izbora ove godine, da ne spominjemo dvostranački sporazum o proračunskim pitanjima.

“Svi ovi infrastrukturni razgovori u Washingtonu će imati vrlo malo utjecaja na rast ukupne infrastrukture u Sjedinjenim Američkim Državama 2018.”, kaže Nathan Dean.

U međuvremenu demokrati već razmatraju plan, a ključne skupine stranke su uglavnom protiv ovakvog financiranja.

Stoga, unatoč golemoj predanosti potrošnji, to bi moglo značiti čak 1500 milijardi dolara novog duga, ali je zbog roka od deset godina bilo malo reakcija na plan u vijestima ili jednostavno zato što mnogi vjeruju da se to neće ni dogoditi.

Izvor: Zero Hedge

 

GribbinNATOSankcijeZero Hedge
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko i Slavko
6 godine prije

Bolje za infrastrukturu nego za vječne američke ratove.

Vrane Jebach
6 godine prije

1500 milijardi dolara za novu infrastrukturu nije puno, za godinu dana to će biti 200 milijardi eura, za još koju 2-3 milijarde eura. Neznam što će moći izgraditi s tim

Alen
6 godine prije

“Međutim, na kraju bi vlada mogla dati puni iznos, koji bi trebao biti financiran povećanjem američkog duga.”

“to bi moglo značiti čak 1500 milijardi dolara novog duga,”

Koja miki maus ekonomija…

Umpah Pah
6 godine prije

A da mi komentatori pomognemo?Sta`s od Jada?

čitalac
6 godine prije

Ideja uopće nije loša. Zaposlila bi industrija, plaćali bi ljude, povećala bi se potrošnja a sve to ne bi išlo u sterilnu vojnu potrošnju. Ovo bi mogla pokrenuti i Rusija obzirom na njihovu komunalnu infrastrukturu još iz sovjetskog doba koja je i dok je bila nova bila slaba.

Ivica
6 godine prije

ništa lakše, triba upalit printere i dat se u štampanje zelembaća ?

Georgij Žukov
6 godine prije

Hrani krokodila da te nebi pojeo!

StarDam
6 godine prije

Ogromni porast duga od 2007. se samo pretočio u bankarski sektor i onda u tržište dionica. Neka sad malo ide i raji, kao sa zadnjim smanjenjem poreza. Tako i tako su svi ti pusti bilijuni i bilijarde imaginarni.

tinpu
6 godine prije

Tjedan dana nakon “full government shutdown”-a….bice da je FED tiskara radila prekovremeno…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI