Vrhovni sud SAD-a dopušta Trumpu korištenje spornih sredstava za izgradnju zida s Meksikom

Donald Trump
4 komentara

Vrhovni sud SAD-a u petak je donio veliku pobjedu predsjedniku, Donaldu Trumpu. Naime, dopustio je njegovoj administraciji pristup 2,5 milijarde dolara, koje je Kongres prvobitno odobrio Pentagonu, kako bi pomogao u izgradnji obećanog zida duž granice SAD-Meksiko.

Vrhovni sud je tako, s glasovima 5: 4, blokirao presudu saveznog suca u Kaliforniji koji je zabranio predsjedniku da troši taj novac za izgradnju zida, na temelju toga što Kongres nije izričito odobrio sredstva u tu svrhu.

„Wow! Velika pobjeda za zid. Vrhovni sud Sjedinjenih Država odbacuje nižu sudsku zabranu, dopuštajući nastavak izgradnje Južnog pograničnog zida. Velika pobjeda za sigurnost granica i vladavinu prava! ”Trump je objavio samo nekoliko minuta nakon što je sud postupio.

U kratkom izvještaju u kojem se objašnjava odluka suda navodi se da je vlada “donijela dovoljno dokaza” kako skupine koje su osporavale odluku nisu imale temelje za pokretanje tužbe.

“Današnja odluka kojom se dozvoljava preusmjeravanje vojnih sredstava za izgradnju pograničnog zida uništit će zajednice, javne površine i vode u Kaliforniji, Novom Meksiku i Arizoni”, rekla je Gloria Smith, odvjetnica iz ekološke skupine Sierra Club, koja je podnijela tužnu za blokadu sredstava.

U vrlo neobičnom potezu, Trump je 15. veljače proglasio izvanrednu situaciju na nacionalnoj razini u pokušaju da financira zid bez odobrenja Kongresa. Za tu su akciju demokrati rekli kako nadilazi njegove ovlasti prema Ustavu SAD-a, te je time uzurpiran autoritet Kongresa.

Trumpova je administracija, nakon što nije uspjela uvjeriti Kongres da osigura novac, priopćila kako planira preusmjeriti 6,7 milijardi dolara, namijenjenih Pentagonu, kako bi financirali izgradnju zida.

Obećanje iz predizborne kampanje

Uprava je priopćila kako sudska odluka treba biti donesena brzo jer je potrebno potrošiti novac prije kraja rujna, kada završava fiskalna godina savezne vlade.

Jedno od glavnih predizbornih obećanja Donalda Trumpa, u njegovoj kampanji iz 2016. godine, bio je zid između Meksika i SAD-a. Zid je dio njegove tvrdokorne imigracijske politike koja je ključni dio kampanje za izbore 2020. godine. Trump je kazao kako je zid potreban za suzbijanje ilegalne imigracije i trgovine drogom preko južne granice. Demokrati su zid nazvali nemoralnim, nedjelotvornim i skupim.

Koalicija za južne pogranične zajednice, koja se zalaže za prava  ljudi koji žive u pograničnim područjima, pridružila se klubu Sierra u tužbama za blokiranje Trumpove akcije.

Tužitelji su rekli da će zid biti štetan za okoliš, djelomično zato što bi mogao pogoršati probleme s poplavama i imati negativan utjecaj na divlje životinje.

Sudac okruga SAD-a Haywood Gilliam odlučio je 30. svibnja u Oaklandu, da je prijedlog uprave o izgradnji dijelova pograničnog zida u Kaliforniji, Novom Meksiku i Arizoni, s novcem namijenjenim Ministarstvu obrane za korištenje u borbi protiv ilegalnih droga, bio nezakonit. Sudac je izdao nalog kojim se zabranjuje korištenje sredstava Pentagona za granični zid.

Izgleda kako je Trump ipak došao na svoje. Zid će se graditi, a koje će posljedice imati – to ćemo tek vidjeti.

Trumpov zid
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Amerikanci žele sustići Kinu.
Koja ima Zid.
A nema Meksikance….

Umpah Pah
4 godine prije

Povijesni dan 27-mi Trumpnja ?

Mali Mujo
4 godine prije

Hebo vas vise budala Trump, prestanite pisati o toj budaletini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI