Nakon zapaljenih banaka, nove napetosti u Tripoliju

Libanon - prosvjedi
12 komentara

Dan nakon sukoba snaga sigurnosti i prosvjednika, izgorjelih banaka, nove napetosti pojavile su se na ulicama libanonskog grada Tripolija, gdje su, prema navodima AML-a, zapaljena dva vozila.

Dok Libanon doživljava novi val prosvjeda uzrokovan devalvacijom domaće valute prema dolaru, što samo pogoršava ekonomsku situaciju u zemlji, napetosti su ponovo zahvatile Tripoli. Prema libanonskom kanalu LBC, u utorak su zapaljena dva vozila sigurnosnih snaga.

Vatrogasci koji su stigli na mjesto nereda pokušali ugasiti vatru, a sigurnosne snage i vojska pokušale su odvratiti agresivnu gomilu s ulice u kojoj se nalaze banke. Kao odgovor, demonstranti su ciljali policiju i vojsku bacajući kamenje i petarde, a  što pokazuju sudeći snimke koje je kanal emitirao.

U Tripoliju, gdje su iznova započeli prosvjedi prije nekoliko dana, u ponedjeljak, 27. travnja, ranjeno je dvadesetak civila, kao i 40 vojnika pogođenih kamenjem, piše AFP pozivajući se na libanonske vojne izvore.

Nagli pad vrijednosti nacionalne valute u odnosu na dolar je izazvalo novi val masovnih prosvjeda u različitim dijelovima zemlje. Libanonci zahtijevaju da vlasti pronađe izlaz iz krize i stvoriti uvjete za stabilan život. Tomu pridonosi i izvanredno stanje, koje je u zemlji proglašeno 16. ožujka za suzbijanje epidemije Covid-19, a trajat će do 11. svibnja (Iznova 11. svibanj – datum završetka izolacije).

Prosvjedi su započeli u Libanonu 17. listopada. Zatim su stotine tisuća građana diljem zemlje izašli na ulice sa zahtjevom da se provedu učinkovite ekonomske reforme, da se političari umiješani u korupciju privedu i odgovaraju,  te da se ukradena sredstva vrate u proračun vlade. U studenom, usred nereda, vlada Saada Haririja podnijela je ostavku. Krajem siječnja, predsjednik Michel Aoun potvrdio je novi ministarski kabinet na čelu s Hassanom Diabom.

LibanonnemiriTripoli
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ferguson
3 godine prije

Libijskog
Beirut ili se varam?

Dogovor
3 godine prije

Open 11 maj. Ovo postaje lakrdija svjetskih razmjera.

Spacevoodoo
3 godine prije

Koji su naši, a koji su njihovi?

Helvetia
3 godine prije

Od kada je tripoli glavni grad libanona

Max
3 godine prije

Teška vremena za zemlju cedrova.

Lucija
3 godine prije

A jučer na Haitiju policajci upali u Ministarstvo financija i opustošili ga. Problemi s plaćama. To je vijest ? 😊

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI