Nakon zapaljenih banaka, nove napetosti u Tripoliju

Libanon - prosvjedi

Dan nakon sukoba snaga sigurnosti i prosvjednika, izgorjelih banaka, nove napetosti pojavile su se na ulicama libanonskog grada Tripolija, gdje su, prema navodima AML-a, zapaljena dva vozila.

Dok Libanon doživljava novi val prosvjeda uzrokovan devalvacijom domaće valute prema dolaru, što samo pogoršava ekonomsku situaciju u zemlji, napetosti su ponovo zahvatile Tripoli. Prema libanonskom kanalu LBC, u utorak su zapaljena dva vozila sigurnosnih snaga.

Vatrogasci koji su stigli na mjesto nereda pokušali ugasiti vatru, a sigurnosne snage i vojska pokušale su odvratiti agresivnu gomilu s ulice u kojoj se nalaze banke. Kao odgovor, demonstranti su ciljali policiju i vojsku bacajući kamenje i petarde, a  što pokazuju sudeći snimke koje je kanal emitirao.

U Tripoliju, gdje su iznova započeli prosvjedi prije nekoliko dana, u ponedjeljak, 27. travnja, ranjeno je dvadesetak civila, kao i 40 vojnika pogođenih kamenjem, piše AFP pozivajući se na libanonske vojne izvore.

Nagli pad vrijednosti nacionalne valute u odnosu na dolar je izazvalo novi val masovnih prosvjeda u različitim dijelovima zemlje. Libanonci zahtijevaju da vlasti pronađe izlaz iz krize i stvoriti uvjete za stabilan život. Tomu pridonosi i izvanredno stanje, koje je u zemlji proglašeno 16. ožujka za suzbijanje epidemije Covid-19, a trajat će do 11. svibnja (Iznova 11. svibanj – datum završetka izolacije).

Prosvjedi su započeli u Libanonu 17. listopada. Zatim su stotine tisuća građana diljem zemlje izašli na ulice sa zahtjevom da se provedu učinkovite ekonomske reforme, da se političari umiješani u korupciju privedu i odgovaraju,  te da se ukradena sredstva vrate u proračun vlade. U studenom, usred nereda, vlada Saada Haririja podnijela je ostavku. Krajem siječnja, predsjednik Michel Aoun potvrdio je novi ministarski kabinet na čelu s Hassanom Diabom.

12
Ostavite komentar

avatar
10000
 
6 Grupirani komentari
6 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
12 Komentatori
LucijaMaxNolenjofraHelvetia Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Ferguson
Gost
Ferguson

Libijskog
Beirut ili se varam?

L. R.
Admin
Zemohudin
Gost
Zemohudin

Ima Tripoli u Libanonu, Libiji, Grcki..

Teheranac
Gost
Teheranac

Tripoli (Trablos ) je grad na sjeveru Libana – prelijepa luka, autentična arhitektura, poput Dubrovnika,

Nole
Gost
Nole

Da su se dedolarizirali ne bi imali ovakvih problema. Trebali su se ugledati na Perziju tamo nema dolara pa nema ni problema, samo kultura i opet kultura…

Zahvaljujem na brzoj validaciji.

Dogovor
Gost
Dogovor

Open 11 maj. Ovo postaje lakrdija svjetskih razmjera.

njofra
Gost
njofra

ne, pa i nije 🙂

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo

Koji su naši, a koji su njihovi?

Helvetia
Gost
Helvetia

Od kada je tripoli glavni grad libanona

Helvetia
Gost
Helvetia

Nisam dobro procito text

Max
Gost
Max

Teška vremena za zemlju cedrova.

Lucija
Gost
Lucija

A jučer na Haitiju policajci upali u Ministarstvo financija i opustošili ga. Problemi s plaćama. To je vijest ? 😊

POVEZANE VIJESTI

Izbornik