Novi Maidan i atentat u Kijevu u kojem je ubijeno dvoje ljudi

Atentat u Kijevu
13 komentara

Sinoć je u Kijevu u eksploziji ubijeno dvoje ljudi, a nekoliko ih je ranjeno, među kojima i ukrajinski zastupnik Igor Mosijčuk, član oporbene Radikalne stranke Olega Ljaška.

Prema prvim podacima su četiri osobe ranjene u eksploziji, a na putu u bolnicu od zadobivenih rana je preminuo zaštitar Igora Mosijčuka i jedan slučajni prolaznik. Među četvero ranjenih u bolnici je i politolog Vitalij Bala, koji j e u kritičnom stanju.

Eksplozija, koju je jutros policija okarakterizirala kao teroristički čin, dogodila se u  22:15 po lokalnom vremenu u blizini uredništva televizije Espresso, gdje je Mosijčuk gostovao u jednoj od emisija.

Oleg Ljaško je odmah rekao kako je napad nesumnjivo politički motiviran.

“Znamo samo da je na Igora Mosijčuka izvršen napad dok je izlazio s gostovanja na televiziji Espresso. Kada je napustio zgradu, uputio se prema mjestu gdje je došlo do eksplozije”, izvijestila je zamjenica press službe putem Facebooka.

Policija je priopćila kako je eksploziv bio postavljen u motocikl koji je bio parkiran u blizini automobila zastupnika Mosijčuka.

Podsjetimo da u Kijevu ispred zgrade Vrhovne Rade traju neograničeni prosvjedi, sa šatorima, binom i terenskom kuhinjom, koje vode Mihail Saakašvili i njegove pristaše, Julija Timošenko, veterani nacionalističke bojne Donbas na čelu s bivšim zapovjednikom Semonom Semenčenkom  i Nacionalni korpus, političko krilo neonacističke bojne Azov. Uz njih, protiv vlade Petra Porošenka prosvjeduje i skupina Samopomoć i nacionalistička stranka Sloboda.

Radikalna stranka ne sudjeluje u prosvjedima i Mihail Saakašvili Olega Ljaška smatra najvećim krivcem što mu je ukrajinsko pravosuđe oduzelo državljanstvo, obzirom da je Ljaško osobno podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg gruzijskog predsjednika i bivšeg premijera regije Odesa da je protupravno dobio državljanstvo zemlje, lažući kako se u Gruziji ili bilo gdje drugdje protiv njega vode kazneni postupci.

”Nema sumnje da je teroristički napad na Mosijčuka povezan s njegovim političkim aktivnostima. Ne isključujem da je ovo rad ruskih specijalnih službi, ali istodobno ne isključujem verziju da bi to mogao biti pokušaj organiziran od strane naših političkih protivnika”, kazao je Oleg Ljaško.

Samo dva dana ranije je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, govoreći o okupljanjima ispred Vrhovne Rade izjavio: ”kako je svrgavanje legitimne vlasti masovnim akcijama zločin protiv države”.

Uoči novog Maidana i atentata na zastupnika Radikalne stranke, koja ne sudjeluje u okupljanjima ispred zgrade parlamenta, ali je kritična prema aktualnoj vlasti, Petro Porošenko daje izjavu kako je svrgavanje legitimne vlasti masovnim akcijama ”zločin protiv države”. Porošenko kao da zaboravlja da su Turčinov, Parubij, Lucenko, Tjahnibok, Kličko, Jatsenjuk i on na vlast došli upravo nakon atentata, napada i nasilnih prosvjeda u kojima je tadašnji predsjednik Janukovič pripadnicima specijalne policije ”Berkut” svezao ruke i zabranio im da razbiju prosvjede koji su tada paralizirali Kijev, a kasnije zemlju odveli u rat, gubitak teritorija, bankrot i dužničko ropstvo.

Prema ukrajinskom zakonu, priopćenje predsjednika o počinjenju zločina je temelj za provjeru postojanja kaznenog djela, a nakon toga se moraju oglasiti nadležnih tijela i donijeti odluku o pokretanju kaznenog postupka.

U tom smislu, atentat na Igora Mosijčuka se prije može tumačiti kao rat između različitih frakcija, a prvi među sumnjivima je Mihail Saakašvili, koji je zbog aktivnosti radikalne stranke izgubio sve i čeka ga izručenje u Gruziju.

Što se tiče novog Maidana, prema logici Petra Porošenka je on legalan, ali samo ako za njega dozvolu izda američko veleposlanstvo. Nije isključeno da je  Saakašvili, koji je proteklih mjeseci letio u Sjedinjene Države svom ”osobnom prijatelju Trumpu” dobio takvu dozvolu.

Govoreći pred odredom graničara u regiji Kijev, Porošenko je rekao ”kako se u Kijevu okupljaju oni koji žele krv”. Nevjerojatno, ali Porošenko iste ljude koji su ga doveli na vlast, intelektualce s nekoliko diploma i jurišne odrede neonacista Jaroša i Ljaškove radikale, naziva ”ljudima željnima krvi”.

Kada su u Kijevu u Domu sindikata uzeli cijeli jedan kat za mučenje političkih protivnika, kad je ranjeni policajac iskrvario na Maidanu, jer nisu dozvolili kolima hitne pomoći da ga odvezu nisu bili ”krvožedni”. Kada su žive ljude spalili u Odesi ili kada su 9. svibnja 2014. u Mariupolju pucali u nenaoružane civile nisu bili “krvožedni”? Kada su po zapovijedi Kijeva granatirali žene, starce i djecu Donbasa, također?

Dakle, atentat na Mosijčuka, čija je stranka ”radikalna” samo u nastojanju da preuzme vlast, samo je posljednji zločin u nizu, bio je za očekivati u zemlji kojoj je cijeli državni aparat zločinačka organizacija.

Stoga optužbe Olega Ljaška na račun Rusije zvuče pomalo smiješno, jer da su GRU ili neka druga služba organizirali atentat na Mosijčuka, on bi sada gotovo sigurno bio mrtav. U ukrajinskom kaosu bi Služba sigurnosti Ukrajine krivce trebala tražiti pod šatorima u kojima se skriva Saakašvili ili u predsjedničkom uredu, što je nemoguće učiniti.

No, jedno je sigurno. Nakon najave neograničenih prosvjeda i atentata na Mosijčuka, Ukrajinu čeka duga i uzavrela zima. Imala ona dozvolu od strane američkog veleposlanstva da bude takva ili ne, potpuno je svejedno. Čudovište koje je stvoreno 2014. se definitivno otkinulo s lanca.

atentatIgor MosijčukKiev
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kajzer Soze
6 godine prije

Ko sa đavolom/kaubojima tikve sadi o glavu mu se lupaju

Alerik
6 godine prije

Uvijek je tako – ako si jučer bio u oporbi, u ilegali i onda revolucionarnim sredstvima (ili nasiljem) došao na vlast, sutra ćeš svaki pokušaj ‘nelegitimnog’ svrgavanja s vlasti karakterizirati kao terorizam pa po tomu Porošenko nije drugačiji od drugih. Drugačiji je jedino po tomu što na vlast nije došao svojom borbom, nego su tu borbu financirale ekipe iz SAD-a.
Ukrajinu ne čeka duga i uzavrela zima, već vjerojatnije duga i hladna zima. S obzirom na to da se Ukrajina oglušila na plaćanje duga Rusiji u iznosu od 3 mlrd dolara, Rusija je tužila Ukrajinu i Visoki sud u Londonu je donio presudu da Ukrajina mora platiti Rusiji te 3 mlrd dolara s kamatama. Kako će Ukrajina progurati zimu, hoće li opet krasti plin iz plinovoda prema Europi, vidjet ćemo.

17 novembar
6 godine prije

zuri se americkim korporacijama da zapocnu rat i preuzmu rudnike jer sadasnje stanje i sverc rude sa rusijom ne odgovara zbog cjene jer misle da mogu uzimati besplatno

Riddick
6 godine prije

Slicna situacija kao i kod nas posle petog oktobra , rat (Upad UCK u Presevo 2001), politicka ubistva , duzniko robstvo , iseljavanje omladine …
Samo Ukrajinci su to uradili mnogo gore …

Andrej
6 godine prije

U državi terora utemeljenoj na državnom prevratu je deplasirano govoriti o terorističkom činu. Događaj bi bio dan bez terora.
Opominju nas mrtva usta žrtava u domu sindikata.

Chico
6 godine prije

Ništa novo,revolucija jede svoju djecu.Tako je oduvijek bilo!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI