fbpx

Novi projekt EU aktivan i u Hrvatskoj – “Kulturna opozicija u komunističkom režimu”

Kulturna opozicija

U Hrvatskoj je počeo djelovati projekt COURAGE, koji se bavi kulturnom opozicijom i razumijevanjem kulturne baštine neslaganja u bivšim socijalističkim državama.

Projekt financira okvirni program Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor 2020. preko ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava.

U okviru projekta COURAGE djeluju:

 • MTA BTK – Istraživački centar za humanističke znanosti, Mađarska akademija znanosti
 • IFIS PAN – Institut za filozofiju i sociologiju, Poljska akademija znanosti
 • TCD – Trinity College, Dublin
 • IOS Regensburg – Institut za istočne i jugoistočne europske studije, Sveučilište Regensburg
 • MTA TK – Centar za društvene znanosti, Mađarska akademija znanosti
 • LII – Litavski institut za povijest
 • CUNI – Karlovo sveučilište u Pragu
 • UB – Sveučilište u Bukureštu
 • HIP – Hrvatski institut za povijest, Zagreb
 • Sveučilište Comenius u Bratislavi
 • Sveučilište Oxford
 • MTA SZTAKI – Institut za računarstvo i kontrolu, Mađarska akademija znanosti

Kako stoji na internetskoj stranici projekta, riječ je o međunarodnoj znanstvenoj zajednici koju zanima kulturno neslaganje za vrijeme socijalizma u istočnoj i jugoistočnoj Europi.

COURAGE smatra da je kultura u istočnoj i jugoistočnoj Europi prije 1989. – 1990. bila izrazito dinamična sfera koju je krasila obilna raznolikost sadržaja i izraza, čak i pod uvjetima komunističke cenzure. Projekt se bavi istraživanjem bogatog i raznolikog nasljeđa kulturne opozicije u bivšim socijalističkim državama istočne i jugoistočne Europe i iznosi priče o različitim oblicima kulturnog neslaganja, poput nekonformističke avangardne umjetnosti, opozicijske djelatnosti vjerskih institucija i pokreta, građanskih inicijativa za pokretanjem neformalnog obrazovanja i izdavaštva, disidentskih pokreta, underground kulture punk i rock bendova, alternativnih načina života, te mnogo drugih primjera.

Ako nekome do sada nije bilo jasno tko je sve radio, namjerno ili ne, za novac ili kao “korisni idiot“, na podrivanju “režima”, sada ima neoborive dokaze od strane projekta kojeg financira Europska unija, koja je u slijepoj odanosti “demokratskom liberalizmu” izjednačila nacifašizam i komunizam, ovaj kojeg trenutno živimo u EU je “najbolji od svih mogućih svjetova”.

Ivor: http://hr.cultural-opposition.eu/

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
neko ime
Gost
neko ime
3 godine prije

ovo bismo mogli nazvati još jednim “povjerenstvom za suočavanje s prošlošću …G. Orwell bi bio ponosan na današnju Evropu
“Onaj tko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost. Onaj tko kontrolira sadašnjost, kontrolira prošlost.”

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Baš me zanima, hoće li kasnije , kad malo skupe materijala , pojasniti jesu li Laibach bili pilotirani projekt Neue Slovenische Kunst ili je to bilo, eto tako, “avangarda? Slučajno se potrefilo s buđenjem državotvornog duha u Slovenaca.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Još jedan pokušaj falsificiranja povjesti. Malo su jači od famoznog povjerenstva za suočavanje s …… (koliko plaćaju te likove koji smišljaju te zvizdarije).

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Ne razumijem koja je osnovna misao ovog članka? Ne trebamo znanost? Ne trebamo projekte? Ne želimo međunarodnu suradnju? Ne treba nama nitko objašnjavati što se dogodilo? Ne treba nama ništa? Zadnji pasus ko da je prepisan iz “novosti”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  žrec

Pa od drveta ne vidiš šumu. Dobro, ne voliš komuniste, ne moraš, ne voliš ni Jugoslaviju, ne moraš, ali projekt kulturne okupacije je prethodio klasičnoj, ovoj danas. No, složio bi se kad bi rekao da je uvoz kulture sa zapada, poput onog/one Conchite Wurstel, ili sličnih stvari, također udar na ono što je ostalo od narodnog, nacionalnog, kako god? Ista stvar se radila i onda, ne svi, netko nesvjesno, a netko svjesno i u dogovoru. Rezlutat vidimo.Pusti ti Jugoslaviju. Kako je bilo s Y, sad je isto s ovim “suverenim” državama. Kultura nije nešto odvojivo od politike, ako nekada i zna biti, nego se politika njome koristi. E ovdje potvrđuju da su razbijali doktrinu Jugoslavije, kaži u sami kroz što sve ne, ali se nisu zaustavili, Sad kad dave Hrvatsku, doslovno, onda je to problem, a onda je bilo “pohvalno” i radilo se “samo o kulturi”, jest, kako nije… De malo razmisli.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

A ja razumijem da ti ne voliš zdrav razum i kritičko razmišljanje. Zapravo, bio sam vrlo blag. Nemate pojma o čemu pišete, jedan od lošijih članaka dosad, o čemu govori i činjenica da je napisan na pola kartice, tek s jednim zadnjim pasusom autorskog rada. Dakle da krenem s pitanjima: 1. Zar se komunizam ne smije znanstveno istraživati? (to očito nekima stvara nelagodu) 2. U čemu je problem suradnje sa drugim znanstvenicima iz istočne Europe? Možda zato jer nema bosanskih povjesničara sa kultnog sveučilišta “Džemal Bijedić&Avdo Humo”? Ne sudjeluje u istraživanju Njegovo Veličanstvo Naših Naroda i Narodnosti Dragan Markovina? Ili revolucionarni lingvistički uhljeb iz centra grada Mate Kapović? 3. Ako je autor htio kritički pisati o znanstvenim projektima i načinima njihova financiranja, s područja humanističkih znanosti, mogao je, ali to bi zahtijevalo malo više posla, lakše je ovako popljuvat nešto o čemu nemaš pojma. ALi, s obzirom za koga piše (drugovi Koča, Žukov, etc). možda je autor teksta smatrao da niti ne treba. Neki bi ovdje pojeli gov** ako je umotano ispod petokrake.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  žrec

Naravno da se i komunizam, bas kao i Petra Pana ili Čarobnjaka iz Oza može i smije znanstveno istraživati. Od onoga trenutka kada pokažete prstom gdje ste vidjeli komunizam u stvarnosti. Vama je sve to isto, komunizam, socijalizam, kubizam, nadrealizam, asketizam, budizam itd. Naravno da se smije istraživati, pače je poželjno, ali pod uvjetom, da originalnost takvog rada potvrdi glavom i bradom ministar kulture RH Pavo Barišić, u akademskim krugovima poznat pod nadimkom Kopija.

Sa strane
Gost
Sa strane
3 godine prije
Reply to  žrec

Halo žrec, pa zar ovaj portal nije kritizirao te koje spominješ?

https://www.logicno.com/politika/nova-ljevica-kukavicje-jaje-nevladinih-udruga-u-hrvatskoj.html

Daj molim te ne manipuliraj, nego izloži činjenice umjesto laži.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Sa strane

re Sa strane. To je napisao Babić, na užas Koče, Lakija, i Žukova. A pogledaj i ostale zapanjene komentare. A ja se dam kladiti da autori pljuvačkih komentatora uopće nemaju pojma o čemu se radi u tekstu, jer ponavljam, tekst je na veličini pola kartice, s jednim autorskim pasusom, koji uopće nije argumentirano obrazložen. Ali otkad ljevičari vole argumente? Zna se – to je fašistički projekt, ti znanstvenici su fašisti, ja isto sam fašist, etc.etc.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  žrec

Ti si totalno skrenuo s teme. Radi se da je takozvani kultu-bunt u tom smislu kakav je bio, bio nešto kao pozitivno ti kad čujeđš za YU i Partizane, kosa ti se digne na glavi. Nego , nisi odgovorio budući da kultur-bunt i dalje djeluje protiv “nacionalističkih i populističkih sila”, podržavaš li isto , na primjer s koncertima grupe Lezbo-r ili Le-zbor, koje su kao Pusssy Riot ušle u ZG katedralu i raširile tranparent, dobro, nisu revale tamo ili , de da se sjetim, ma ima toga koliko hoćeš. To ćeš reć da je dekadentni zapad, a kad se rušio komunizam bilo je ok. Ne možeš imati dvostruka mjerila.-

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

ma stvar je u tome da su tadašnja otvorena društva i nvo-e koristili nacionalizam i politički desnu podlogu s puno korištenja fraze o ljudskim pravima u rušenju socijalistički uređenih zemalja po potrebi. danas imamo sličnu agendu ali s politički lijevom podlogom.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Laki druze, ekstremiste najvise argumenti vrijedjaju.

First Last
Gost
First Last
3 godine prije

Nije postojao nikakv “uvoz” kulture sa zapada nego je to bila posljedica nemogućnosti stavljanja carinskih i drugih graničnih barijera na kulturu i ideje koje su na Zapadu imale više prostora i slobode. U jednom momentu (čini mi se oko ’70-tih) u muzici i filmu smo za zapadom bili u zaostatku samo oko dvije-tri godine, i to ne pukim kopiranjem i imitacijom. U svakom slučaju to nije rasturilo Yugu.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

“Alternativni način života”? To je današnja tekovina. A oni maliciozni ga zovu drugačije: PRE-ŽIV-LJA-VA-NJE.

PanSlaven
Gost
PanSlaven
3 godine prije

kako se lijepo smiješe ovi uhljebi sa linka…
Vrijednost projekta (EUR): 2 484 917.50
Baš ću se javiti, trebam financijera za istraživanje ‘ko je njima, u kojoj ambasadi, piso pjesme’
Znate ono .. B. Novković ‘biće rata kažu svi’ ( kojeg rata, čemu rat?? pjesma iz 80ih), Z. Pušenje u Kanjon Drine spominje policijski sat (koji .urac?? a sve vrvilo od bratstva i jedinstva tada) i tako dalje.. Novi val itd.. Mislim da je jedino Štulić nevin u svemu tome:(

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  PanSlaven

Štulić sin majora je izjavio u sred Sarajeva da će sve to goriti, ovi osupnuti izjavom kao o čemu pričaš a on ponovi da će sve to goriti. Imaš dokumentarac gdje je tip koji je bio pored njega govorio o tome.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  subaru

Johny je ikona. Sve je predvidio, ne zato jer je bio tajni agent s informacijama, nego je inteligentan covjek koji je razumio svjetske trendove.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

On je vrstan umjetnik i tekstopisac ali nije ništa predvidio več mu je čaća pričao što se sprema pa je na vrijeme ubio nogu. Imam jedan sličan slučaj iz života gdje je otac sinu rekao da ide u iznozemstvo jer će biti krvi, otaj je isto bio visoko pozicioniran časnik.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije
Reply to  subaru

@subaru Major baš i nije neka visoka pozicija. Teško je verovati da su majori znali šta vrhuška misli.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Drug Johny je kazao u jednom stihu svu mudrost zarathustre “nije vazno odakle si , sve dok znades kuda putujes ” , no krucijalno pitanje ove ,svih prijasnjih i buduce civilizacije jest, kada ce ta uboga masa polusvijeta okupljena na trgovima uzivajuci u cirkusiranjima plesaca na zici i gutaca vatre shvatiti da je bog umro .

Zoks
Gost
Zoks
3 godine prije
Reply to  subaru

@subaru
Tada je i nastala pjesma “Filigranski plocnici” … puni baruta

Bosanac, El
Gost
Bosanac, El
3 godine prije
Reply to  PanSlaven

Evo i Severina sluti ili zna više od običnog svijeta. Ona nesebično spaja naše narode tako da se trudi osobnim kontaktom ugoditi svakom muškarcu od Triglava do Vardara. Ako to nije znak o planu budućih događaja, onda neznam ni ja.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Bosanac, El

pa…kako to da je tebe propustila?

Barbarogenij
Gost
Barbarogenij
3 godine prije

Oće im dat i penzije? Jao, što mi se s..e od ovih prodavača magle. Koji je smisao ovoga? čemu naglasak na komunizmu? Pa jasno je valjda da svi ti umjetnici, pankeri, rokeri, performeri…da su živjeli u bilo kojem režimu, bili bi kontra, bili bi kritika. Živjeli su u socijalističkim(ne komunističkim) društvima pa su protiv njih i srali, tako i treba. Eno i od 89/90-te su protiv režima koji još više nevaljaju od onih ranije, to im je u krvi! Da bude razumljivije, nitko, ama baš nitko iz npr.”novog vala” rocka u Jugi, ili alternativne scene neće reći da se borio za rušenje Jugoslavije. Za kritiku i korekciju vlasti da, ali za rušenje ne. Zato večina nije podobna ni od 90-te naovamo. Ovo je samo dio šire agende blaćenja socijalizma u Europi.

PanSlaven
Gost
PanSlaven
3 godine prije
Reply to  Barbarogenij

oni i dobivaju penzije, i doprinose im plaća država. Ne samo njima, bilo kome tko usta otvara i to snimi, a Jurica Pađen odobri. Onako, mala sitna korupcijica, da se više pjeva o ljubavi nego o okupaciji. Duboki naklon TBF-u, Dubiozi i sličnima. Klanjam se. Ali mogli bi i oni iskoristiti svoj mobilizacijski potencijal za neku praktičnu svrhu…

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Ovo kao one Pussy My Ass

Bosanac, El
Gost
Bosanac, El
3 godine prije
Reply to  Ana

Pa Ana, nekad se zna omaknit. No prob za mene.

BiJ
Gost
BiJ
3 godine prije

Ne postoji niti jedan projekt izmisljen u laboratoriju mrznje i financiran od EU a koji ima cilj povezati ljude na Balkanu ili istoku. Jedini cilj je razdvajanje, forsiranje razlicitosti, svadja i mrznje. Bas kao 90te.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  BiJ

Upravo tako.

BiJ
Gost
BiJ
3 godine prije

Anglo faktor ne odustaje u financiranju i sirenju i podgrijavanju mrznje na Balkanu i sire. Jer samo tako jadni i opsjednuti mrznjom prema susjedu smo im dobri. Cim se pojave nove generacije koje bi bile konstruktivne, evo milionskih projekata za korumpiranje domacih izdajnika. Sad je jako bitno tko je koii stih sklepao prije 30g jbt. Ocekujem projekt o podrivanju komunistickog sistema Dalmatinskom kuharicom izdanom 1965g .

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  BiJ

Kuharica, nadopunjeno izdanje od strane novih pravovjeraca iz Hrvatskog instituta za povijest.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Sve je bila politika,. Kad se nisu mogla osnivati nacionalna udruženja, onda su se osnivale udruge za šport imena Sokol, Graničar itd itd, pa se tamo onda vodila politika, govorim o Hrvatskoj još od austrougara, a vjerojatno je slično bilo u Srbiji i BiH, KUD, ovi također, ali ne govorimo o tome, nego o promicanju demokracije, kao fol demokracije, kroz kulturu. E sad, tko je u Yu, onoj nakon 45. branio da se pjeva i pleše , narodni plesovi, etno itd. Nitko, ali mi ne govorite o Juri i Bobanu i Kralju Pero piši iz Londona, to se podrazumijeva. No, sve ostalo je bilo, ako se moglo, pod utjecajem Zapada. To je bilo “in”, “cool jbtee”. Šta je bilo In? Spomenuo sam Leibach, ali ovdje govori o djelatnostima vjerskih zajednica. E da se otvore arhivi, baš da vidimo malo što su radile te “vjerske zajednice”, između dve mise, liturgije ili namaza? Za franjevce u Norwallu u Kanadi znam, za srpske pope i muslimanske imame, nemam podataka, ali vjerojatno nisu zaostajali.

Bosanac, El
Gost
Bosanac, El
3 godine prije

Nakon stotinu ljevičarsko liberalnih projekata sada počeo jedan koji je malo drugačiji.
Katastrofa, to je kraj ljevoliberalnog svijeta. Dižite barikade!
U boj za jedinu istinu (komunističku)!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Komunizam je ideja savrsenoga, besklasnoga drustva potpune jednakosti ljudi,
politicka ideologija utemeljena na ukidanju svake vrste burzoazije i kapitalizma , te inzistiranju na uspostavi zajednickoga vlasnistva nad sredstvima za proizvodnju.

Sto je u tim idejama sporno, ostavljam citateljima na prosudbu.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

za današnji stupanj čovječanstva – utopija.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Georgij, Zvrk je već rekao da je komunizam utopija. Ideja komunizma zasnovana je na visokoj svesti čoveka, onoj koje u stvarnosti nema niti će je biti, na svesti da svako ima pravo na normalan, lep život. Koliko ljudi znaš koji su spremni da ono što mogu da nagrabe prepuste drugima, kako bi i drugi u tome uživali? Komunizam je divna ideja, ali nema divnih ljudi koji bi omogućili njenu realizaciju. Moguće je da je komunizam postojao u vreme kada su ljudi živeli u rodovskim zajednicama, ali i to je pod znakom pitanja. Današnji čovek sigurno ne može da bude nosilac komunizma.

V8 Hemi
Gost
V8 Hemi
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ok, mogu ja napisati pet takvih utopija, i sta? Nemoram dokazati da funkcioniraju jer je utopija. Jer covjecanstvo nije dostiglo tu kvalifikaciju za moje i Marxove teorije.
Sta to znaci?
Ponavljanje dogma neke utopije je gubljenje vremena (od dobronamjernih, naivnih), ili instrumentaliziranje (od zlonamjernih).
Te utopije se ionako samo daju prodati narodima koji jos vjeruju u vjestice, koji su skloni sektiranju ili koji su vec desetljecima nasilno indoktrinirani.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  V8 Hemi

Nije mi jasno kakav ti V8 imas problem ?(osim sto imas 8 cilindara a palis na guranje ):) ti jednostavno nastavi vjerovati u demokraciju kao idelano drustveno uredjenje a meni dozvoli da u svojim komentarima propitujem kapitalisticke dogme i smisao takvog drustvenog uredjenja gdje su profit i novac jedini bog i batina.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

P.S. Za one koji zele malo vise saznati o komunizmu toplo preporucim Das Manifest der Kommunistischen Partei / autorski duo Karl Marx i Friedrich Engels.:)

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Duh ne daje mira Europi – duh komunizma. Sve sile stare Europe su usle u sveti savez kako bi se oslobodili duha: Papa i Car, francuski policajci i njemacke policijske uhode.
Postoji li oporbena stranka koju kao komunisticku nisu ocrnili burzuji ili car , despot na vlasti? Gdje to pod kapom nebeskom postoji oporba koja nije zigosanana prijekorom komunizma, protivno naprednim strankama, nasuprot reakciornarnih protivnika ?
Drugovi zapamtite povijest svih dosadasnjih drustava jest bila , sada je i biti ce u buducnosti, povijest
klasnih borbi.

jale
Gost
jale
3 godine prije

trla baba lan

karantanac
Gost
karantanac
3 godine prije

Žrec,kada pominješ Dragana Markovinu trba da ustaneš jer je on za tebe Veličanstvo u moralnom i svakom drugom pogledu.
Što se tiče fašista ti si tu negde vrlo blizu ili si bar unuk nekog od njih. A narod kaže da iver ne pada daleko od klade.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  karantanac

Ne bi se složio za Markovinu. Djeluje mi poput Ciprasa, Iglesiasa ili Sahre, kao pseudolijeva opcija establišmenta. Kad se zaviri u njegov stranački program, zapravo osim floskula nema ni traga reakcionarnosti. Zapravo ga više doživljavam kao prikrivenog liberala. Uglavnom, ne doživljavam ga baš kao neku prepozitivnu ličnost bez obzira što dijelim(o) svjetonazorske stavove u većem dijelu.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  karantanac

Karantanac, za mene je on jugoslavenski nacist kao i ti. Nisu se bez vraga orginalni nacisti nazvali nacional-socijalisti. Zbog njega i ovakvih kao ti zgadila mi se ljevica do kraja života. Lako za to što ste potpuno amoralni, što mrzite sve oko sebe pa su drugi krivi kad vam vraćaju, što mlatite praznu slamu jer se niste makli od Marxa i Englesa, što ste zdravi razum zamjenili ideologijom, što živite u paralelnom svemiru, ali to što tako bahato mislite da ste bolji od drugih, e to će vam se obiti o glavu i bez mojeg sudjelovanja.

V8 Hemi
Gost
V8 Hemi
3 godine prije
Reply to  žrec

Zvrk, to vazi za danasnju ljevicu inace. Vodstvo bez ideja, plana i cilja. Nemaju rijesenja za aktualne probleme, niti viziju kako se uhvatiti u kostac sa buducim.
Jedina “kreativna” ideja im je ganjati desnicare (to moze biti svako, po potrebi) do iznemoglosti i na tome “projektu” skupljati sve manje glasova (pa i narod nije vjecno tako glup).

karantanac
Gost
karantanac
3 godine prije

žrec,ti si totalno prolupao.Za tebe su Jugosloveni nacional-socijalisti, a ustaše pa možda čak i četnici domoljubi. Jugoslavija je po svim parametrima mogla služiti za primer tvojoj eu i svim sadanjim balkanskim banovinama koje se raspadaju u siromaštvu , korupciji i fašističkoj ideologiji. Geni su čudo oni fašističku ideju prenose sa generacije na generaciju.Komunisti su tvojim fašistima bili odrezali rogove, ali kada su anglo-saksonski fašisti pobedili onda ste i vi balkanski pošeli da dižete glavu i da vam rastu novi rogovi, ali opet NEĆE PROĆI.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik