Novi projekt EU aktivan i u Hrvatskoj – “Kulturna opozicija u komunističkom režimu”

Kulturna opozicija
46 komentara

U Hrvatskoj je počeo djelovati projekt COURAGE, koji se bavi kulturnom opozicijom i razumijevanjem kulturne baštine neslaganja u bivšim socijalističkim državama.

Projekt financira okvirni program Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor 2020. preko ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava.

U okviru projekta COURAGE djeluju:

  • MTA BTK – Istraživački centar za humanističke znanosti, Mađarska akademija znanosti
  • IFIS PAN – Institut za filozofiju i sociologiju, Poljska akademija znanosti
  • TCD – Trinity College, Dublin
  • IOS Regensburg – Institut za istočne i jugoistočne europske studije, Sveučilište Regensburg
  • MTA TK – Centar za društvene znanosti, Mađarska akademija znanosti
  • LII – Litavski institut za povijest
  • CUNI – Karlovo sveučilište u Pragu
  • UB – Sveučilište u Bukureštu
  • HIP – Hrvatski institut za povijest, Zagreb
  • Sveučilište Comenius u Bratislavi
  • Sveučilište Oxford
  • MTA SZTAKI – Institut za računarstvo i kontrolu, Mađarska akademija znanosti

Kako stoji na internetskoj stranici projekta, riječ je o međunarodnoj znanstvenoj zajednici koju zanima kulturno neslaganje za vrijeme socijalizma u istočnoj i jugoistočnoj Europi.

COURAGE smatra da je kultura u istočnoj i jugoistočnoj Europi prije 1989. – 1990. bila izrazito dinamična sfera koju je krasila obilna raznolikost sadržaja i izraza, čak i pod uvjetima komunističke cenzure. Projekt se bavi istraživanjem bogatog i raznolikog nasljeđa kulturne opozicije u bivšim socijalističkim državama istočne i jugoistočne Europe i iznosi priče o različitim oblicima kulturnog neslaganja, poput nekonformističke avangardne umjetnosti, opozicijske djelatnosti vjerskih institucija i pokreta, građanskih inicijativa za pokretanjem neformalnog obrazovanja i izdavaštva, disidentskih pokreta, underground kulture punk i rock bendova, alternativnih načina života, te mnogo drugih primjera.

Ako nekome do sada nije bilo jasno tko je sve radio, namjerno ili ne, za novac ili kao “korisni idiot“, na podrivanju “režima”, sada ima neoborive dokaze od strane projekta kojeg financira Europska unija, koja je u slijepoj odanosti “demokratskom liberalizmu” izjednačila nacifašizam i komunizam, ovaj kojeg trenutno živimo u EU je “najbolji od svih mogućih svjetova”.

Ivor: http://hr.cultural-opposition.eu/

COURAGECUNIHIPIFIS PANIOS RegensburgLIIMTA BTKMTA SZTAKIMTA TKSveučilište Comenius u BratislaviSveučilište OxfordTCDUB
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neko ime
7 godine prije

ovo bismo mogli nazvati još jednim “povjerenstvom za suočavanje s prošlošću …G. Orwell bi bio ponosan na današnju Evropu
“Onaj tko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost. Onaj tko kontrolira sadašnjost, kontrolira prošlost.”

Laki Topalović
7 godine prije

Baš me zanima, hoće li kasnije , kad malo skupe materijala , pojasniti jesu li Laibach bili pilotirani projekt Neue Slovenische Kunst ili je to bilo, eto tako, “avangarda? Slučajno se potrefilo s buđenjem državotvornog duha u Slovenaca.

Osoba C
7 godine prije

Još jedan pokušaj falsificiranja povjesti. Malo su jači od famoznog povjerenstva za suočavanje s …… (koliko plaćaju te likove koji smišljaju te zvizdarije).

žrec
7 godine prije

Ne razumijem koja je osnovna misao ovog članka? Ne trebamo znanost? Ne trebamo projekte? Ne želimo međunarodnu suradnju? Ne treba nama nitko objašnjavati što se dogodilo? Ne treba nama ništa? Zadnji pasus ko da je prepisan iz “novosti”.

shumadinac
7 godine prije

“Alternativni način života”? To je današnja tekovina. A oni maliciozni ga zovu drugačije: PRE-ŽIV-LJA-VA-NJE.

PanSlaven
7 godine prije

kako se lijepo smiješe ovi uhljebi sa linka…
Vrijednost projekta (EUR): 2 484 917.50
Baš ću se javiti, trebam financijera za istraživanje ‘ko je njima, u kojoj ambasadi, piso pjesme’
Znate ono .. B. Novković ‘biće rata kažu svi’ ( kojeg rata, čemu rat?? pjesma iz 80ih), Z. Pušenje u Kanjon Drine spominje policijski sat (koji .urac?? a sve vrvilo od bratstva i jedinstva tada) i tako dalje.. Novi val itd.. Mislim da je jedino Štulić nevin u svemu tome:(

Barbarogenij
7 godine prije

Oće im dat i penzije? Jao, što mi se s..e od ovih prodavača magle. Koji je smisao ovoga? čemu naglasak na komunizmu? Pa jasno je valjda da svi ti umjetnici, pankeri, rokeri, performeri…da su živjeli u bilo kojem režimu, bili bi kontra, bili bi kritika. Živjeli su u socijalističkim(ne komunističkim) društvima pa su protiv njih i srali, tako i treba. Eno i od 89/90-te su protiv režima koji još više nevaljaju od onih ranije, to im je u krvi! Da bude razumljivije, nitko, ama baš nitko iz npr.”novog vala” rocka u Jugi, ili alternativne scene neće reći da se borio za rušenje Jugoslavije. Za kritiku i korekciju vlasti da, ali za rušenje ne. Zato večina nije podobna ni od 90-te naovamo. Ovo je samo dio šire agende blaćenja socijalizma u Europi.

Ana
7 godine prije

Ovo kao one Pussy My Ass

BiJ
7 godine prije

Ne postoji niti jedan projekt izmisljen u laboratoriju mrznje i financiran od EU a koji ima cilj povezati ljude na Balkanu ili istoku. Jedini cilj je razdvajanje, forsiranje razlicitosti, svadja i mrznje. Bas kao 90te.

BiJ
7 godine prije

Anglo faktor ne odustaje u financiranju i sirenju i podgrijavanju mrznje na Balkanu i sire. Jer samo tako jadni i opsjednuti mrznjom prema susjedu smo im dobri. Cim se pojave nove generacije koje bi bile konstruktivne, evo milionskih projekata za korumpiranje domacih izdajnika. Sad je jako bitno tko je koii stih sklepao prije 30g jbt. Ocekujem projekt o podrivanju komunistickog sistema Dalmatinskom kuharicom izdanom 1965g .

Laki Topalović
7 godine prije

Sve je bila politika,. Kad se nisu mogla osnivati nacionalna udruženja, onda su se osnivale udruge za šport imena Sokol, Graničar itd itd, pa se tamo onda vodila politika, govorim o Hrvatskoj još od austrougara, a vjerojatno je slično bilo u Srbiji i BiH, KUD, ovi također, ali ne govorimo o tome, nego o promicanju demokracije, kao fol demokracije, kroz kulturu. E sad, tko je u Yu, onoj nakon 45. branio da se pjeva i pleše , narodni plesovi, etno itd. Nitko, ali mi ne govorite o Juri i Bobanu i Kralju Pero piši iz Londona, to se podrazumijeva. No, sve ostalo je bilo, ako se moglo, pod utjecajem Zapada. To je bilo “in”, “cool jbtee”. Šta je bilo In? Spomenuo sam Leibach, ali ovdje govori o djelatnostima vjerskih zajednica. E da se otvore arhivi, baš da vidimo malo što su radile te “vjerske zajednice”, između dve mise, liturgije ili… Čitaj više »

Bosanac, El
7 godine prije

Nakon stotinu ljevičarsko liberalnih projekata sada počeo jedan koji je malo drugačiji.
Katastrofa, to je kraj ljevoliberalnog svijeta. Dižite barikade!
U boj za jedinu istinu (komunističku)!

Georgij Žukov
7 godine prije

Komunizam je ideja savrsenoga, besklasnoga drustva potpune jednakosti ljudi,
politicka ideologija utemeljena na ukidanju svake vrste burzoazije i kapitalizma , te inzistiranju na uspostavi zajednickoga vlasnistva nad sredstvima za proizvodnju.

Sto je u tim idejama sporno, ostavljam citateljima na prosudbu.

Georgij Žukov
7 godine prije

P.S. Za one koji zele malo vise saznati o komunizmu toplo preporucim Das Manifest der Kommunistischen Partei / autorski duo Karl Marx i Friedrich Engels.:)

Georgij Žukov
7 godine prije

Duh ne daje mira Europi – duh komunizma. Sve sile stare Europe su usle u sveti savez kako bi se oslobodili duha: Papa i Car, francuski policajci i njemacke policijske uhode.
Postoji li oporbena stranka koju kao komunisticku nisu ocrnili burzuji ili car , despot na vlasti? Gdje to pod kapom nebeskom postoji oporba koja nije zigosanana prijekorom komunizma, protivno naprednim strankama, nasuprot reakciornarnih protivnika ?
Drugovi zapamtite povijest svih dosadasnjih drustava jest bila , sada je i biti ce u buducnosti, povijest
klasnih borbi.

jale
7 godine prije

trla baba lan

karantanac
7 godine prije

Žrec,kada pominješ Dragana Markovinu trba da ustaneš jer je on za tebe Veličanstvo u moralnom i svakom drugom pogledu.
Što se tiče fašista ti si tu negde vrlo blizu ili si bar unuk nekog od njih. A narod kaže da iver ne pada daleko od klade.

karantanac
7 godine prije

žrec,ti si totalno prolupao.Za tebe su Jugosloveni nacional-socijalisti, a ustaše pa možda čak i četnici domoljubi. Jugoslavija je po svim parametrima mogla služiti za primer tvojoj eu i svim sadanjim balkanskim banovinama koje se raspadaju u siromaštvu , korupciji i fašističkoj ideologiji. Geni su čudo oni fašističku ideju prenose sa generacije na generaciju.Komunisti su tvojim fašistima bili odrezali rogove, ali kada su anglo-saksonski fašisti pobedili onda ste i vi balkanski pošeli da dižete glavu i da vam rastu novi rogovi, ali opet NEĆE PROĆI.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI