fbpx

Bijeli profesori s “predrasudama” u Britaniji moraju proći “kurs preobrazovanja”

Oxford

Bijele muške profesore na britanskim sveučilištima će se poučiti kako da se bore protiv “nesvjesnih predrasuda”. Kako bi se to postiglo, bit će im dodijeljeni mentori, predstavnici nacionalnih manjina, izvještava The Daily Telegraph. Svrha ovog državnog programa je promicanje napretka žena i manjina u znanstvenoj sferi.

Kao dio državnog projekta, sveučilišni profesori u Ujedinjenom Kraljevstvu će biti poučeni da prevladaju svoje “nesvjesne predrasude”. Bijelim muškarcima koji predaju na visokim učilištima će kao mentori biti dodijeljene  mlade kolege – žene i predstavnici etničkih manjina.

Profesor John Rowe, koji nadgleda projekt na Sveučilištu u Birminghamu, vjeruje da će ovaj program omogućiti istaknutim znanstvenicima da se odupru vlastitim predrasudama i da se zbog njih “osjećaju neugodno”.

“Poznato je da svatko od nas ima nesvjesne predrasude. Ali što više naučite i shvatite, to ćete aktivnije djelovati”, izjavio je Row Daily za The Daily Telegraph. .

Po njegovom mišljenju, žene i pripadnici etničkih manjina koji se pokušavaju popeti na ljestvici znanstvene karijere “suočavaju se s poteškoćama”. Ali “korijenski uzroci ” toga nisu potpuno razumljivi.

“Točka nije da postoji neka vrsta jasne pristranosti. Na neki je način to povezano s načinom na koji se razvilo. I  mi  trebamo saznati zašto”, rekao je Rowe.

Priznao je da su prijašnji pokušaji rješavanja postojeće neravnoteže bili neuspješni. Stoga je cilj programa saznati kako promovirati napredak žena i pripadnika nacionalnih manjina u znanstvenoj zajednici.

Program mentora dio je šireg projekta financiranog od strane Znanstvenog vijeća za inženjerstvo i fizičke znanosti britanske vlade (EPSRC). Ukupno će na “borbu protiv diskriminacije ” u znanosti ta agencija potrošiti 5,5 milijuna funti.

Prije toga su se tečajevi o “nesvjesnim predrasudama” ponudili na provedbu među osobljem Sveučilišta Oxford. Navodno je da se češće kao  prekršitelje izdvajalo crne studente, kada su ulazili u područje škole, podsjeća The Daily Telegraph.

Naime, tada su u program ispitivanja podsvjesnih predrasuda bili uključeni portiri Oxforda, koji pri radu nisu bili ni svjesni svojih “nesvjesnih predrasuda”

Prethodno se tvrdilo da portiri na Oxfordu trebaju proći ovu obuku, jer su u puno većoj mjeri pri ulasku u sveučilište zadržavali crne studente.

Studentska unija Sveučilišta je preporučuje da se portiri također trebaju obučiti kako odgovoriti na izvješća o seksualnom nasilju i pitanjima mentalnog zdravlja među studentima.

Dokument kaže da bi i obuku trebali proći i čistači, poznati kao “izviđači”, mentori, nadzornici i viši mentori. Ovaj potez je uslijedio nakon niz pritužbi na portire koji su nepravedno ciljali na crne studente i izdvajali ih radi ispitivanja zašto su ušli u školu.

Telegraph

S obzirom na to da je nedjelja i nije vrijeme za ovako teške teme, možda bi članovima Znanstvenog vijeća za inženjerstvo i fizičke znanosti britanske vlade trebalo preporučiti da se odmore uz stari hit Ramba Amadeusa “Intelektualac”. Podsjećamo čitatelje da tekst pjesme možda nije prikladan za maloljetnu publiku.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
24 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Zato se u Velikoj Britaniji televizija trudi imati proporcionalno broju stanovnika na ekaranu imati vise osoba obojene koze, odnosno onih koji su dimljeni jednostruko ili visestruko. Nisam rasista i imam prijatelja znanaca medju svim rasama i religijama. Ali primjetio sam da vecina imigranata pa i u trecoj ili cetvrtoj generaciji… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Kolega 105

hm…Britanke su se dugo borile i na kraju izborile za ravanopravnost i pravo glasa… …pa sad…ta se ravnopravnost ostvarila čisto iz interesa velikih kompanija…evo primjer…duvanska industrija htjela je povečati potrošnju cigareta jer su početi stagnirati i ne stvarati željeni profit ( to je bilo na početku prošlog stoljeća)…dok se jedna… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  igi

Interes naroda ne postoji, postoji samo lični interes od naroda. Bravo igi , mora na sve dublje da se gleda, tek ti onda bude jasno sta se dešava. A te priče borba protiv terorizma , protiv narkomanije u društvu , i sve ostale “borbe” koje država sprovodi su čista laž… Pročitaj više »

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije
Reply to  Riddick

Dozvolite,sjor”Riddick”,mislim da triba dodat,obaveznu ”brigu o ljudskim pravima”zbog koje je Uk olos unistija cile nacije.dosa vrag po svoje..Nakon 185 godin kolonijalne vladavine i genocida na 185 mil.ljudi,tvorcima logora smrti,logor je usrid Londona.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  dalmata

Dalmata
Da i to i mnoge druge laži , lista je predugačka , srećom imamo internet , kakav god da je , pa možemo da se informišemo iz alternativnih izvora.

DŠ...
Gost
DŠ...
2 godine prije
Reply to  Kolega 105

Kolega je ovo ispod trebao napisati kada su imperijalisti doseljavali svoje ljude među urođenike i do danas nisu prihvatili njihov jezik i običaje. P. S. Piše se “primijetio”. a mogao bi također namjestiti “č” i “ć”, “dž” i “đ”. — Kolega 105: Ali primjetio sam da vecina imigranata pa i… Pročitaj više »

Marko S.
Gost
Marko S.
2 godine prije
Reply to  Kolega 105

Kolega105 u Engleskoj je uvedena tzv. “Pozitivna diskriminacija.” Samo sto su Englezi davno u tome pretjeralo i,sada imaju tešku diskriminaciju protiv vlastitog naroda,.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Sizifov posao koji vodi u Apsurdistan!?

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

Baš me interesuje pomoću kojeg trika će profesorima objasniti da su ženski i crni studenti u stanju ostvariti vrhunske naučne rezultate 🙂

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije

Ah diskriminacija i statistika, bubam na pamet ovako uzmimo da su u nekoj drzavi prosjecno crnci siromasniji 30% (recimo da je to jer su bili robovi i gradjani drugog reda) naravno da ce se vise bavit kriminalom jer su siromasniji i naravno da ce snnage reda prije provjeravat crnca nego… Pročitaj više »

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije
Reply to  Crodaemon

Nema ova priča veze sa statistikama i predrasudama, jednostavno su stvari tako u prirodi postavljene da je procentualno mnogo veća šansa da bijeli muškarac bude vrhunski naučnik. To npr. užasava faministkinje i slična udruženja i oni to zovu “white male privilege”. Na njihovu žalost njihova mišljenja ili frustracije ne mogu… Pročitaj više »

Natalitet
Gost
Natalitet
2 godine prije

Poslati i asanbegovice na izobrazbu

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Pa moraju i profesori napravit brevet iz političke korektnosti

tuptup
Gost
tuptup
2 godine prije

u sfrj se to zvalo moralno-politicka podobnost…sve je isto samo njega neeeema

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  tuptup

A danas politička korektnost. A mi smo naučili u praksi onu Maovu:
“Sve je sranje osim pišanja a i pišanje je sranje kada pišaš u vjetar”

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Bijeli hetero miskarci su u modernom i naprednom svijetu zombija i nakaza sovinisti ksenofobi, nacisti, fasisti i rasisti samim tim sto postoje.

Pero
Gost
Pero
2 godine prije
Reply to  Ana

Hvala. (Bez sarkazma)

2 mg mozga
Gost
2 mg mozga
2 godine prije
Reply to  Ana

Kako to divni zvuci! ?

Debeli Ajk
Gost
Debeli Ajk
2 godine prije

A sto li tek poruciti vjernom clanstvu SANU i HANU, i jos vjernijem pucanstu? Da odslusaju Danke Dojcland ili Uber Ales? I pred spavanje kratak odlomak iz Majn Kampf?

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  Debeli Ajk

Daj ti nešto preporuči što da odslušaju ?

Pero
Gost
Pero
2 godine prije

Sotona radi svoje. Eto, on zna cega smo mi nesvijesni. Ajde, jos malo i zig zvijeri, onda cemo zivjeti koju godinu ko ljudi u Sojki rugalici ili vjerovatno i gore i onda nakon toga dolazi mir.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije
Reply to  Pero

@Pero – Sotona stanuje tamo gdje je ljudski um zarobljen.
Sotonisti nisu jedini koji rade za njega, čak su oni mnogo manji dio problema.
Ali nemoj da brineš, svi njihovi proroci i “božji sinovi” će biti pogaženi kao bube.

Pero
Gost
Pero
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Ne brinem se prijatelju, vec se smijem i slavim dan.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije

Kuckajući po tastaturi sasvim slučajno sam ‘naišao’ na Bena Klassena! Čitao sam dosta stvari, ne znam šta reći…

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik