Bijeli profesori s “predrasudama” u Britaniji moraju proći “kurs preobrazovanja”

Oxford
24 komentara

Bijele muške profesore na britanskim sveučilištima će se poučiti kako da se bore protiv “nesvjesnih predrasuda”. Kako bi se to postiglo, bit će im dodijeljeni mentori, predstavnici nacionalnih manjina, izvještava The Daily Telegraph. Svrha ovog državnog programa je promicanje napretka žena i manjina u znanstvenoj sferi.

Kao dio državnog projekta, sveučilišni profesori u Ujedinjenom Kraljevstvu će biti poučeni da prevladaju svoje “nesvjesne predrasude”. Bijelim muškarcima koji predaju na visokim učilištima će kao mentori biti dodijeljene  mlade kolege – žene i predstavnici etničkih manjina.

Profesor John Rowe, koji nadgleda projekt na Sveučilištu u Birminghamu, vjeruje da će ovaj program omogućiti istaknutim znanstvenicima da se odupru vlastitim predrasudama i da se zbog njih “osjećaju neugodno”.

“Poznato je da svatko od nas ima nesvjesne predrasude. Ali što više naučite i shvatite, to ćete aktivnije djelovati”, izjavio je Row Daily za The Daily Telegraph. .

Po njegovom mišljenju, žene i pripadnici etničkih manjina koji se pokušavaju popeti na ljestvici znanstvene karijere “suočavaju se s poteškoćama”. Ali “korijenski uzroci ” toga nisu potpuno razumljivi.

“Točka nije da postoji neka vrsta jasne pristranosti. Na neki je način to povezano s načinom na koji se razvilo. I  mi  trebamo saznati zašto”, rekao je Rowe.

Priznao je da su prijašnji pokušaji rješavanja postojeće neravnoteže bili neuspješni. Stoga je cilj programa saznati kako promovirati napredak žena i pripadnika nacionalnih manjina u znanstvenoj zajednici.

Program mentora dio je šireg projekta financiranog od strane Znanstvenog vijeća za inženjerstvo i fizičke znanosti britanske vlade (EPSRC). Ukupno će na “borbu protiv diskriminacije ” u znanosti ta agencija potrošiti 5,5 milijuna funti.

Prije toga su se tečajevi o “nesvjesnim predrasudama” ponudili na provedbu među osobljem Sveučilišta Oxford. Navodno je da se češće kao  prekršitelje izdvajalo crne studente, kada su ulazili u područje škole, podsjeća The Daily Telegraph.

Naime, tada su u program ispitivanja podsvjesnih predrasuda bili uključeni portiri Oxforda, koji pri radu nisu bili ni svjesni svojih “nesvjesnih predrasuda”

Prethodno se tvrdilo da portiri na Oxfordu trebaju proći ovu obuku, jer su u puno većoj mjeri pri ulasku u sveučilište zadržavali crne studente.

Studentska unija Sveučilišta je preporučuje da se portiri također trebaju obučiti kako odgovoriti na izvješća o seksualnom nasilju i pitanjima mentalnog zdravlja među studentima.

Dokument kaže da bi i obuku trebali proći i čistači, poznati kao “izviđači”, mentori, nadzornici i viši mentori. Ovaj potez je uslijedio nakon niz pritužbi na portire koji su nepravedno ciljali na crne studente i izdvajali ih radi ispitivanja zašto su ušli u školu.

Telegraph

S obzirom na to da je nedjelja i nije vrijeme za ovako teške teme, možda bi članovima Znanstvenog vijeća za inženjerstvo i fizičke znanosti britanske vlade trebalo preporučiti da se odmore uz stari hit Ramba Amadeusa “Intelektualac”. Podsjećamo čitatelje da tekst pjesme možda nije prikladan za maloljetnu publiku.

fakultetsveučilišteSveučilište OxfordUniverzitet
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kolega 105
5 godine prije

Zato se u Velikoj Britaniji televizija trudi imati proporcionalno broju stanovnika na ekaranu imati vise osoba obojene koze, odnosno onih koji su dimljeni jednostruko ili visestruko. Nisam rasista i imam prijatelja znanaca medju svim rasama i religijama. Ali primjetio sam da vecina imigranata pa i u trecoj ili cetvrtoj generaciji nastoji zadrzati svoje tradicionalne vrijednosti i nacine zivota ali obilato koristeci infrastrukturu zemalja u koje se naseljavaju. Kako objasniti da netkos u trecoj ili cetvrtoj generaciji useljenika ne govori, ili slabo govori jezik zemlje u koju se naselio ili naselila. Kako je moguce da u Velikoj Britaniji postoji zvanicni Sherija sud i da donosi presude po Sherija zakonu? Britanke su se dugo borile i na kraju izborile za ravanopravnost i pravo glasa, a sada se doseljavaju ove “postanski sanducici, po Borisu Jhonsonu) pod burkom. Ja se osobno nelagodno osijecam kada su takvi pored mene jer neznam sto kriju ispod tih… Čitaj više »

Weteran
5 godine prije

Sizifov posao koji vodi u Apsurdistan!?

Iza_horizonta
5 godine prije

Baš me interesuje pomoću kojeg trika će profesorima objasniti da su ženski i crni studenti u stanju ostvariti vrhunske naučne rezultate 🙂

Crodaemon
5 godine prije

Ah diskriminacija i statistika, bubam na pamet ovako uzmimo da su u nekoj drzavi prosjecno crnci siromasniji 30% (recimo da je to jer su bili robovi i gradjani drugog reda) naravno da ce se vise bavit kriminalom jer su siromasniji i naravno da ce snnage reda prije provjeravat crnca nego bilca jer ima pokrice u statistki zlocina za takvo postupanje.

Natalitet
5 godine prije

Poslati i asanbegovice na izobrazbu

Moreno
5 godine prije

Pa moraju i profesori napravit brevet iz političke korektnosti

tuptup
5 godine prije

u sfrj se to zvalo moralno-politicka podobnost…sve je isto samo njega neeeema

Ana
5 godine prije

Bijeli hetero miskarci su u modernom i naprednom svijetu zombija i nakaza sovinisti ksenofobi, nacisti, fasisti i rasisti samim tim sto postoje.

Debeli Ajk
5 godine prije

A sto li tek poruciti vjernom clanstvu SANU i HANU, i jos vjernijem pucanstu? Da odslusaju Danke Dojcland ili Uber Ales? I pred spavanje kratak odlomak iz Majn Kampf?

Pero
5 godine prije

Sotona radi svoje. Eto, on zna cega smo mi nesvijesni. Ajde, jos malo i zig zvijeri, onda cemo zivjeti koju godinu ko ljudi u Sojki rugalici ili vjerovatno i gore i onda nakon toga dolazi mir.

Perica
5 godine prije

Kuckajući po tastaturi sasvim slučajno sam ‘naišao’ na Bena Klassena! Čitao sam dosta stvari, ne znam šta reći…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI