U Mađarskoj stupio na snagu zakon koji može zatvoriti Sorosevo sveučilište

Orban zatvara Sorosev Univerzitet CEU
18 komentara

Nakon što je mađarski parlament prošlog tjedna izglasao zakon koji postavlja nova pravila za strana sveučilišta i koji bi mogao zatvoriti Sveučilište Srednje Europe (CEU), kojeg je 1991. u Budimpešti osnovao američki milijarder i takozvani “filantrop” George Soros, jučer je mađarski predsjednik Janoš Ader potpisao odluku parlamenta.

Novi zakon koji bi mogao zatvoriti Sorosev CEU je izazvao je prosvjede studenata i “liberalne” oporbe u Mađarskoj, a prema riječima organizatora je u nedjelju u Budimpešti protiv ove odluke prosvjedovalo desetke tisuća Mađara.

Predsjednik Ader je rekao kako je uvjeren da ovaj zakon ne krši akademsku slobodu ni međunarodne zakone i pozvao vladu da održi pregovore sa sveučilištima na koja se zakon odnosi o njihovom daljnjem radu.

Novi zakon, predstavljen 28. ožujka u parlamentu, usvojen je prošli tjedan u ubrzanom postupku sa 123 glasa za i 38 protiv.

Njime se predviđa uskraćivanje dozvole stranim obrazovnim institucijama koje osim u Mađarskoj nemaju kampus u zemlji podrijetla. CEU, koji djeluje samo u Budimpešti, jedino je međunarodno sveučilište koje nema kampus i negdje drugdje.

Odredba zakona posebno se odnosi na CEU, ustanovu osnovanu u Mađarskoj ubrzo nakon pada komunizma i svrhu promicanja “dobrog upravljanja, trajnog razvoja i društvene preobrazbe”.

Premijer Viktor Orban, žestoki kritičar organizacija koje financira George Soros, jasno je rekao kako CEU “vara” mađarski zakon.

Dio zakona određuje da strana sveučilišta mogu izdavati diplome u Mađarskoj samo ako mađarska vlada, i u slučaju CEU-a Sjedinjene Države, potpišu ugovor o tome u roku od šest mjeseci nakon što zakon stupi na snagu.

CEU ima 1800 upisanih polaznika iz 100 zemalja, a QS World University Rankings ga svrstava među “50 najboljih ustanova na svijetu za političke znanosti”.

Orban je prošli ponedjeljak rekao kako je “spreman pregovarati s SAD-om” oko budućnosti sveučilišta, koje ima rok do veljače 2018. da se uskladi s novim zakonom.

Sjedinjene Države su poručile kako su “zabrinute” zbog novog mađarskog zakona kojeg Washington vidi kao napad na Sveučilište Srednje Europe (CEU), prenosi Reuters.

“Sjedinjene Države se bave ovim zakonom, jer je njemu meta CEU, a njime se vrlo jasno i otvoreno prijeti ovoj važnoj američko-mađarskoj instituciji”, rekao je dužnosnik američkog State Departmenta Hoyt Yee u Budimpešti.

Hoyt Yee, koji je u Mađarskoj bio u prvom redu kako bi raspravljao o tom pitanju, rekao je za Reuters “da je Mađarska ostala važan američki saveznik, unatoč odluci koja pogađa ovo sveučilište, ali i akademske slobode”.

CEUJanoš AderSveučilište Srednje EuropeUniverzitet
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Faksovi za pranje mozga novim regrutima tame. Orban odhebaje bivšeg sponzora.

Hash
7 godine prije

E da mi Južni Sloveni imamo “Orbane” za premijere i predsjednike.
Nego sve sluge nato zločinaca.
Svaka čast Mađari

VladoGrozny
7 godine prije

Klonirat Orbana….pa ga ‘zasaditi tu negdje po brdovitom Balkanu .Klonirat Lavrova, zatim multiplicirat, a njega posaditi kao trajnicu….:)
Nekidan McKenj seta papigu po Opatiji, evo danas i Pahor sa papigom seta po Istri, upravo sam pogledao reportazu o nato papigama na vijestima, pa dobro sto je stim politicarima?, navalili na jadnu papigicu 🙂
U stvari kad malo bolje promislim, mozda je ‘nesto’ u toj papigi…Neka posebna skola ? Soros?
Sto kolege misle?

čitatelj portala
7 godine prije

Bravo za Mađare! Veliko bravo!

tuf
7 godine prije

Javljaju Mađari da su već na ovim prosvjedima uočili uvezene prosvjednike iz drugih zemalja, znači da možemo očekivati daljnje akcije i radikalizaciju stanja. Samo se ujedinjeni narod može oduprijeti toj pošasti.

Koča Popović
7 godine prije

Imati Tita, a zazivati Orbana!? Vjerojatno sam ja poludio kad sam ocekivao zrno logike.

antirus
7 godine prije

Deseci tisuća obrazovanih Mađara večeras protestiraju u Budimpešti protiv ovog ozloglašenog putinovca i seljačine Orbana.

Zvrk
7 godine prije

Nadam se da je tamošnji MSM ipak više na strani svoje vlade inače ….

krivA
7 godine prije

…liberali i liberarne stranke treba zakonom ukinut. To je i orudje i oruzje “pozadinaca” za rusenje, destabilizaciju i unistavanje “koliko toliko” urednih drustvenih “rezima” gdje se nastoji brinut o svakom ili bar vecini pucanstva. Mozda ne kroz “obilje” ali ako ne svi, onda makar da velika vecina ima nuzno potrebno za normalan i miran zivot i suzivot. Liberali ti ga dodju kao “sikira kojon cipas biju” da udje u pec na drva ilii kao klinovi u koje se udara da se oboreno deblo duzinski prepolovi. Ja to tako vidim!

Brainstorm
7 godine prije

sorosevo sveuciliste – za odgoj nove generacije domacih izdajnika.

JOŠ MALO
7 godine prije

…1800 birokrata i dupelizaca koje pripremaju za rad u institucijama UN-a, EU-a i inih NGO-a , koji će srati i pljuvati po svemu što je nacionalno, obiteljski , vjerski dobro i kvalitetno, jer treba širit agendu, slobode, demokracije i mira tamo gdje ima vode, nafte i plina…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI