Novi raketni napad na Damask – Izrael provocira vojni odgovor iz Sirije i reakciju Rusije

Napad na Siriju
77 komentara

Nakon jučerašnjeg raketnog napada iz područja libanonskih teritorijalnih voda u istočnom Mediteranu, tijekom kojeg je zrakoplovstvo izraelskog režima ispalilo 10 navodećih projektila na područje južno od Damaska, noćas je uslijedio drugi napad, tijekom kojeg su izraelski zrakoplovi na isto područje ispalili oko 40 projektila.

Kao i svi raniji napadi, izraelski zrakoplovi nisu ušli u sirijski zračni prostor i ispalili su projektile iz područja južnog Libanona, sjevernog dijela teritorija takozvane Države Izrael i okupirane Golanske visoravni.

Sirijska vojska tvrdi da je najmanje dvije trećine projektila uništeno prije nego su dosegli cilj.

Glasnogovornik izraelske vojske je rekao kako su provedeni napadi na “iranske ciljeve” u Siriji, savjetujući sirijsku vojsku da odstupi od njih.

“Ako je to zamišljeno kao demonstracija sile, mi njima savjetujemo da odstupe, jer samo dodatno pokazuju njihovu nesposobnost da ostvare svoje zadane ciljeve”, stoji u naknadnom priopćenju sirijske vojske.

Izrael tvrdi da je tijekom napada i vatre sirijske protuzračne obrane gađano nekoliko protuzračnih baterija sirijskih oružanih snaga. Vojska izraelskog režima tvrdi da su primarne mete za  napad bile vojne lokacije iranskih Quds snaga u Siriji, koji smo gađani kao odgovor na navodno ispaljeni projektil iz tih područja u smjeru područja pod kontrolom drži Izrael. Iz Tel Aviva navode kako su gađane vojne lokacije iranskih snaga u području međunarodne zračne luke u Damasku, tamošnje sjedište iranske obavještajne službe i iranski vojni kamp za obuku.

Pancir S1
FOTO: Pancir S-1

U vojnom smislu se prvi jučerašnji izraelski napad s 10 navođenih projektila, od kojih je 7 oboreno, može smatrati “probnim napadom” za ovaj masovni koji je uslijedio tijekom noći.

Mete su bile iste, međunarodna zračna luka u Damasku i područje zrakoplovne baze Al-Kiswa južno od Damaska. Napad iz područje Golana i južnog Libanona je trajao gotovo sat vremena. Lansirano je više od 40 projektila od kojih je oko dvije trećine oboreno.

Ruski izvori tvrde da su u napadu ubijena  4 sirijska vojnika, a 6 ih je ranjeno. Sirijci su priznali “nekoliko mrtvih”, a izraelska strana spominje 11 mrtvih.

Također su zabilježena dva oštećena skladišta, oštećen je jedan radarski sustav i jedan protuzračni sustav “Pancir S-1”. Kao dokaz o uništenju protuzračnog sustava “Pancir S-1” je izraelska strana objavila video.

Za ruskog stručnjaka s Instituta za strateške studije, Vladimira Fitija, noćas se nije dogodilo ništa novo i sirijska protuzračna obrana je dokazala da je u stanju odbiti ovakve napade.

“Nije se dogodilo ništa novo. Izrael je nedavno čak i službeno, iako ranije nije priznavao da je provodio udare, izjavio kako će nastaviti s napadima na Siriju kako bi uništio sve iranske vojne objekte na tom području. Sirijska protuzračna obrana postaje djelotvorna, što se može razumjeti zbog pomoći ruske vojske, a dokaz je činjenica da je sirijska protuzračna obrana uspješno uništila one projektile koji su gađali međunarodnu zračnu luku Damask”, rekao je Vladimir Fitin.

Jutros je rusko ministarstvo obrane potvrdilo da je uništeno 30 od 40 izraelskih projektila, a šteta od napada na infrastrukturi međunarodne zračne luke u Damasku je “djelomična”.

VIDEO – Izraelska vojska je objavila snimku koja bi trebala biti dokaz  uništenja sustava “Pancir S-1”

Osim toga, Mossad je objavio vijest kako iza nedavnog terorističkog napadu u kojem je u Manbiju ubijeno nekoliko američkih vojnika, najmanje 4 prema lokalnim izvorima, organizirao iranski general Qassem Suleimani.

Ovi najnoviji napadi imaju smisla u kontekstu pokušaja zadržavanja američkih snaga na sirijskom teritoriju, budući da Tel Aviv nikako ne želi da Amerikanci odu i pokušava isprovocirati napad od strane Damaska, koji bi na Bliskom istoku vezao dodatne američke trupe. U isto vrijeme, Iran sigurno neće nikamo otići, ali eskalacija na jugu Sirije eskalira i može se očekivati veći broj ovakvih provokacija.

Cilj napada je uvući Siriju u sukob

Sirijska protuzračna obrana
FOTO: ilustracija, sirijski BUK

Napad ovakve vrste, koji nema drugog imena od izravne agresije na susjednu suverenu zemlju, ima dva cilja. Jedan je pod svaku cijenu prisiliti sirijsku vojsku na mjere odmazde, koje će opravdati sve sljedeće napade izraelskog režima, a drugi je prisiliti Rusiju da javno kaže je li saveznik Sirije ili Izraela.

No, kao što je ranije ovog mjeseca primijetio Elijah Magnier, predsjednik Bashar Al-Assad i njegovi saveznici vjeruju da Izrael pokušava isprovocirati Siriju kako bi sirijska vojska reagirala na kršenje suvereniteta zemlje i tako odgoditi ili izbjeći američko povlačenje iz Sirije. Iz tog razloga Sirija i saveznici radije ne reagiraju izravno na izraelske provokacije i čekaju povlačenje američkih vojnika. Kao vjerodostojnom izvoru, Magnieru možemo vjerovati da je Izrael u svim svojim napadima od 2011. do danas uspio uništiti jedva 5% vojnih kapaciteta Hezbollaha i Irana u Siriji i logično je da strahuje za budućnost.

Prema umjerenim izraelskim analitičarima, otvorena i izravna izraelska agresija je korak bez presedana kojeg Netanyahu poduzima samo zato što vjeruje da će na predstojećim izborima povećati njegovu popularnost u cionističkom i radikalnom biračkom tijelu.

U isto vrijeme, čak i neki izraelski generali kritiziraju takvu nepromišljenost. Naime, nakon ove akcije bi se raskol između Izraela i Rusije i Vladimira Putina i Benjamina Netanyahua osobno mogao dodatno produbiti.

Rai Al-Youm, medijska kuća sa sjedištem u Velikoj Britaniji, piše kako je u Tel Avivu kritizirana Netanyahuova odluka o napadu na Siriju. Izraelski analitičari su upozorili kako bi to moglo izazvati sirijski i iranski odgovor i zemlju gurnuti u potpuni rat.

Analitičar također primjećuje da izjave i ponašanje bjesomučnog Netanyahua neće ostaviti mogućnost izbora ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji se još uvijek odbija susresti se s izraelskim čelnikom, iako je Netanyahu nekoliko puta s njim pokušao pregovarati.

Vladimir Putin i Benyamin Netanyahu
FOTO: Vladimir Putin i Benyamin Netanyahu

Putin je odbacio sve prijedloge i još se ne spominje nikakav sporazum o održavanju sastanka između njih dvojice.

Sada, ovi izraelski napadi na Siriju i Netanyahuove izjave upućuju na novu fazu agresije Tel Aviva protiv Sirije, koja utječe na regionalnu i na međunarodnu situaciju. Osim toga, ovo neprijateljstvo ima potencijal za daljnju političku i vojnu eskalaciju.

Sukob svijeta protiv agresivnog cionizma, ne računajući u tom svijetu prijatelje Izraela, bi bila najgora stvar koja se može zamisliti. U isto vrijeme je taj sukob najneophodnija stvar koje se itko može sjetiti.

Netanyahu i aktualni izraelski režim, kao i svi prethodni režimi, dokazuju da je cionizam danas utjelovljuje najstrašnijeg  apokaliptičnog scenarija u kojem provocira reakcije međunarodne zajednice, odnosno onog dijela međunarodne zajednice koja se u potpunosti pridržava međunarodnog prava. Ali to čudovište savršeno glumi ulogu “žrtve”, do te mjere da mu se nitko ne želi suprotstaviti, a na svaki pokušaj diplomatskog pritiska iz Tel Aviva upiru prstom u europske zemlje, ne samo na Njemačku, već i Španjolsku, Veliku Britaniju, Rusiju i svugdje gdje su u povijesti bili proganjani i ubijani, optužujući ih za “stoljetne progone, pogrome i genocid”. Nakon toga se svi povuku i kritike Izraela se svode na neobvezujuće rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Trenutno nema nikakvih službenih reakcija Damaska, Moskve i Teherana, osim uobičajenih izvješća državnih medija, a do koje je granice Benyamin Netanyahu odlučio eskalirati situaciju u sukobu sa Sirijom, Iranom, Hezbollahom i posredno s Rusijom, to je teško predvidjeti. Činjenica da Netanyahu do izbora drži sve poluge vlasti u svojim rukama, uključujući ministarstvo obrane, dodatno otežava situaciju i svaki sljedeći napad može dovesti do vojnog odgovora, vjerojatno ograničenog, ali upravo onoliko koliko treba izraelskom režimu.

Jučerašnji napad na južna predgrađa Damaska: Novi izraelski napad na Damask – Opet izdaleka i opet ugrožavajući civilni let

Elijah Magnier: Zanimljiva računica Izraela – Sa 130 000 projektila Hezbollah je „beznačajan“

Napadpancir
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

” Mossad je objavio vijest kako iza nedavnog terorističkog napadu u kojem je u Manbiju ubijeno nekoliko američkih vojnika, najmanje 4 prema lokalnim izvorima, organizirao iranski general Qassem Suleimani.”

A ja sam odmah poslije napada objavio da iza napada stoji moSSAD.
Sad sam još sigurniji u to!

Belay
5 godine prije

Nemam pojma…zaista nisam pametan da bih odgovorio sebi zašto i kako. Samo se iskreno nadam da “osovina zla” ima odgovor na ovo istinsko i prikriveno zlo koje postoji u ovoj umsko ogranicenoj “medjunarodnoj zajednici”. Da mi nije ove moje djece i njihove neizvjesne buducnosti s radoscu bih docekao opsti napad na tu cionisticku tvorevinu i njihove sponzore na zapadu.

apolo
5 godine prije

Ocekujem da Trump uskoro povuce priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela. Sto se tice napada, upada u oci upozorenje SAA da ne pokusava odgovoriti na napade.
Bendzo je kao bijesan pas, stisnut u cosak, sa jedne strane ceka ga zatvor, sa druge gubi popularnost a izbori se blize. Sad je puno opasan. Cak ako ne uspiju provokacije lako moguce da napadne direktno ruske baze.

Sparkling
5 godine prije

Neznam…, ovo više nema smisla i nema nekog zdravog objašnjenja. Šta da im čovjek radi? Provokacija?? Neznam? Pa opleti ih s par kalibra pa da vidimo čija majka crnu vunu prede.
LP

čokolino
5 godine prije

“Glasnogovornik izraelske vojske je rekao kako su provedeni napadi na “iranske ciljeve” u Siriji, savjetujući sirijsku vojsku da odstupi od njih.”

Na čemu su ovi?
Izrael si uzima pravo da šamara koga hoćekad i koliko hoće dok žrtva nema pravo ni da digne ruke u samobrani.
A u isto vrijeme njemačka zabranila letenje iranskim civilnim avionima…………
Ovi su prolupali načisto!

Did
5 godine prije

Asad je jos predsednik, sirija razvaljena ali pobjednicka, vojska izcrpljena.ne treba se zamarati izraelskim provokacijama .rusija sebi ne sme dopustiti da je isprovociraju

laurusri
5 godine prije

Jesi li pogledao kartu sirije i stanja na terenu prije uključenja rusije i danas, meni se čini da su se svi po(d)vukli osim rusije.

anxi
5 godine prije

Onaj ko smije da provocira to i radi nema tu dileme nista ne bi smetalo da jedan s300 slucajno obori f 16 na libanskom teritoriju pa nije u izraelu sta ima veze ali sada je pitanje da li to moze s 300 i to najvece pitanje … Jedno su specifikacije i pumpanje a drugo realne mogucnosti…

Ante
5 godine prije

Treba pričekati da ameri odu iz Sirije, onda će biti dobro vrijeme za odgovor na takve napade. Osim toga možda bi Rusi mogli instalirati S-300 u Libanonu.

Mate
5 godine prije

Ali kako Izrael smije kršiti zračni prostor Libanona? Je li Libanon uopće država ili nije ?

nekoime
5 godine prije

Mogli bi Rusi, Sirijci, Iranci, Libanonci odgovoriti udarom na palestinske ciljeve u Izraelu, uz savijet izraelskoj vojsci da odstupi, posebno s područja Tel Aviva, Haife i Jeruzalema.

Venom
5 godine prije

Dobre su ove izraelske rakete, kad Pancir unište i prije nego što ga pogode.
Ali dobro u pitanju su bile dvije rakete.
A tko če da mi objasni, kako je Pancir gađao rakete sa svojim raketama, kad su lanseri tih raketa bili u pasivnom položaju. Znači, rakete gađale prema gore u nebo, a lanseri bili okrenuti prema zemlji ??????

Još samo nekoliko dana i Izrael če sletjeti na Mjesec

tango
5 godine prije

JEBEŠ SAVEZNIKA KAD TE NIJE U STANJU ZAŠTITI SILA RAZUMIJE SAMO SILU

Ivan
5 godine prije

Samo udri po teroristima.

fenix
5 godine prije

Zasto nema Ruske reakcije? Po meni radi jedne i jedine stvari u Siriji se trenutno vodi nekoliko odvojenih ratova. Prvi rat je rat Rusije i Sirije proti teroristicke internacionale i USA i taj rat kako se sve cini je blistavo dobijen teroristi uveliko unisteni (ono sto je ostalo ce biti brzo i lako) a Amerikanci se povlace i imaju veliku politicku krizu(ona nije vezana za Ruse ali se poklopilo). Drugi rat je rat Irana i Sitskih milicija protiv Izraela i obrnuto koliko god izgledalo da su povezani ti sukobi oni to nisu. Izrael ni najmanje ne ugrozava Ruse i njihove interese niti smiju a odskora cak ni interese Sirije Izrael vise ne bombarduje dalje od Damaska cak vise neulaze ni u zracni prostor Sirije. Iran i Izrael vode svoj rat ali samo zato sto ja mislim da interesi Rusije i Irana se nepoklapaju do kraja ipak Iran vodi svoj Dzihad… Čitaj više »

MiLo
5 godine prije

Nisu usli u vazdusni prostor Sirije a gadjali sa Golana? Ma ocigledno gadjaju kada hoce i koga hoce i ne moze im niko nista .Provociraju koliko hoce a ovamo kao ovi (sirijci rusi i iranci)nece da isprovociraju Amerikance da ostanu a oni uistinu mogu otici kada hoce a isto tako i vratiti se kada pozele. Trajat ce ova ludnica vjecno ne viidim kraj ni za 20g.

Kolega 105
5 godine prije

Izrael cacka pa cacka, a sto ce biti ako se desi big surprise, Sirijci samo trebaju gadjati vodocrpiliste na Golanu, dakle na svom teritoriju i tako ostaviti Tel Aviv malo na suhom, zadj je kazu opasnija od gladi.

Serjoza
5 godine prije

Ovi stvarno cackaju mecku u @icku…

Sardelino
5 godine prije

I vrč ide na vodu dok se ne razbije.
Čačkaju mečku u p…..ku. Što bi se reklo na Sorboni.

Nikad to Rusi nece zaustavit
5 godine prije

Sijecate se one uzrecice “gdje rusi dodju tu ni trava vise ne raste” ; e, pa to bi se moglo reci i za Siriju.Putinu kao i u mnogim situacijama u proslosti i sadasnjosti odgovara sto bi rekli ni rat ni mir,pa tako i u Siriji.Da nije to tako lako bi mogao reci onom Natanjahu da prestane sa provokacijama i da ce on smiriti Iran ako treba,ali onda bi zaista doslo do mira i rusi bi morali otici svojoj kuci,a nije samo tako u Siriji nego u Libiji,Jemenu,Srbiji,rs u BIH itd.Samo nerjesena stanja njima odgovaraju,a budaletine im vjeruju kad kazu da rusija stoji iza njih.

burt
5 godine prije

ta priča da ne napadaju iz zračnog prostora Sirije ne znači ništa, značajno je jedino što i kako pogađaju a odakle to rade je nevažno, kad je američka vojska ispaljivala tomahawke nisu ih trebali ispaljivat iz prostora te države, Netanyahu i Boltonu odgovara da su Tahrir al Sham preuzeli vlast u Idlibu a i Erdoganu odgovara iako njegovi dužnosnici u isto vrijeme pričaju da je uspješno proveden Erdogan-Putin plan, čovjek igra trostruku igru, Turska već polako integrira područje Afrina i Jarablusa, tamošnji stanovnici dobijaju dokumente izdane u Turskoj a sve više auta ima turske registracije

DCE
5 godine prije

https://www.facebook.com/349059891842066/posts/2055273191220719/

Sirijci iz Damaska gledaju protuzračnu obranu u akciji.

Mimo
5 godine prije

Samo bi volio enati sta Sojgu misli sad

Madrid
5 godine prije

Molio bih redakciju da uradi clanak o odnosu izraelske vlade prema kršćanima u izraelu a takodje odnos Irana prema svojim nemuslimanima .Neginu u Palestini samo muslimani.

Šule
5 godine prije

100 komentara a istina je da Izrael udara kao što sam pisao prije par mjeseci bez ustručavanja i straha od Rusa jer se dokazalo da su Asadovi saveznici toliko jadni i bespomoćni da se neusude ni uzvratit na avione.Danas su ubijena 9 iranskih vojnika,5 sirijskih-a KMEČANJE neprestaje.Noćas če biti žestoko i vrlo bolno za Putina i njegovu maketu S-300..koja samo još pali Rusofile.

kokoda
5 godine prije

sirijsko-ruske chickens nemaju mudha uzvratit

tako je
5 godine prije

tako je

tako je
5 godine prije

hebali vas pijani rusi, nemaju oni muda za nista a kamo li da ruse izraelske avione…evo kako se pravdaju amerikancima….

SAD poziva Rusiju da uništi novi raketni sustav

Rusija je u ponedjeljak odgovorila kako je neprihvatljivo što Sjedinjene Države traže od Moskve da uništi rakete 9M729 te demantira da one krše sporazum INF.
Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenijela je ruska agencije Interfax, ponudio je da ta zemlja SAD-u pokaže te rakete.

mmm
5 godine prije

Prvi dan provjeris jesu li rusima narasla muda,onda vidis da nisu pa udaris zapravo,onda deset dana mirujes I smijes se njihovim opravdanjima I smjesnim prijetnjam pa onda opet sve ispocetka.

trumba
5 godine prije

Trebaju načičkat pantsire sa više dodatnih lansera/raketa. Ovako ih spamaju dok ne isprazne komplet pa ih zatuku.

Nazgul75
5 godine prije

U pravu si, ali kao sto vidis, trolovi i usa/izrael funboy-s ‘docekali’ poslije duze vremena trenutak ‘ekstaze’. Pusti ih da opet ‘samaraju’ Ruse. Kad ‘opet’ ‘osvane’ dio A2/AD sistema u Siriji, bice ‘vriske’. Ovo se ‘opasno zakuvava’ a Rusi izeda da nijesu rijesili da ih ‘istjeraju na kraju balade’. Znaju da nijesu dovoljno jaki u Siriji, jos uvijek za direktan sukob sa Izraelom i Amerima koji imaju nekoliko baza u okruzenju. Ali to se lagano mijenja, a ovakve ‘budalastine’ IDF-a sluze, kako napisah ranije, da ‘lagano’ ‘ubacuju’ nedostajuce ‘figure’ i grade kompletan A2/AD sistem kao i na Krimu. Ako poslije ovoga stignu jos neke ‘zanimljive’ igracke, USA treba da ‘zahvale’ Bibiju na ‘brzopletosti’ sto je Rusima dalo ‘legitimitet’ za dodatno ‘pojacanje’.

heheeeee
5 godine prije

saudija mlati po jemenu a izrael po siriji, dok rusi kmeče.

alan ford
5 godine prije

ciohazaari su gospodari svijeta. Oni imaju 5 svojih država: Izrael, SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku… zato im nitko ništa ne smije, zato su ovako bahati, bezobrazni, odvratni, i rade što ih volja.
Nije mi jasna ta logika,.. dokada će Rusija, samo trpiti i tolerirati i nikada ne uzvratiti Izrealu, samo eto da se ne bi eskaliralo situaciju, da se ne bi odgovoralo na provokacije, itd…
Ne mora Rusija napadati Izrael, to nitko i ne zahtjeva od nje, ali brate, ruska vojska bi u Siriji mogla sa svojom protuzračnom tehnikom, zaustaviti svaki napad izrealske avijacije i dati im po pički.. ono pravo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI