fbpx

Novi raketni napad na Damask – Izrael provocira vojni odgovor iz Sirije i reakciju Rusije

Napad na Siriju

Nakon jučerašnjeg raketnog napada iz područja libanonskih teritorijalnih voda u istočnom Mediteranu, tijekom kojeg je zrakoplovstvo izraelskog režima ispalilo 10 navodećih projektila na područje južno od Damaska, noćas je uslijedio drugi napad, tijekom kojeg su izraelski zrakoplovi na isto područje ispalili oko 40 projektila.

Kao i svi raniji napadi, izraelski zrakoplovi nisu ušli u sirijski zračni prostor i ispalili su projektile iz područja južnog Libanona, sjevernog dijela teritorija takozvane Države Izrael i okupirane Golanske visoravni.

Sirijska vojska tvrdi da je najmanje dvije trećine projektila uništeno prije nego su dosegli cilj.

Glasnogovornik izraelske vojske je rekao kako su provedeni napadi na “iranske ciljeve” u Siriji, savjetujući sirijsku vojsku da odstupi od njih.

“Ako je to zamišljeno kao demonstracija sile, mi njima savjetujemo da odstupe, jer samo dodatno pokazuju njihovu nesposobnost da ostvare svoje zadane ciljeve”, stoji u naknadnom priopćenju sirijske vojske.

Izrael tvrdi da je tijekom napada i vatre sirijske protuzračne obrane gađano nekoliko protuzračnih baterija sirijskih oružanih snaga. Vojska izraelskog režima tvrdi da su primarne mete za  napad bile vojne lokacije iranskih Quds snaga u Siriji, koji smo gađani kao odgovor na navodno ispaljeni projektil iz tih područja u smjeru područja pod kontrolom drži Izrael. Iz Tel Aviva navode kako su gađane vojne lokacije iranskih snaga u području međunarodne zračne luke u Damasku, tamošnje sjedište iranske obavještajne službe i iranski vojni kamp za obuku.

Pancir S1

FOTO: Pancir S-1

U vojnom smislu se prvi jučerašnji izraelski napad s 10 navođenih projektila, od kojih je 7 oboreno, može smatrati “probnim napadom” za ovaj masovni koji je uslijedio tijekom noći.

Mete su bile iste, međunarodna zračna luka u Damasku i područje zrakoplovne baze Al-Kiswa južno od Damaska. Napad iz područje Golana i južnog Libanona je trajao gotovo sat vremena. Lansirano je više od 40 projektila od kojih je oko dvije trećine oboreno.

Ruski izvori tvrde da su u napadu ubijena  4 sirijska vojnika, a 6 ih je ranjeno. Sirijci su priznali “nekoliko mrtvih”, a izraelska strana spominje 11 mrtvih.

Također su zabilježena dva oštećena skladišta, oštećen je jedan radarski sustav i jedan protuzračni sustav “Pancir S-1”. Kao dokaz o uništenju protuzračnog sustava “Pancir S-1” je izraelska strana objavila video.

Za ruskog stručnjaka s Instituta za strateške studije, Vladimira Fitija, noćas se nije dogodilo ništa novo i sirijska protuzračna obrana je dokazala da je u stanju odbiti ovakve napade.

“Nije se dogodilo ništa novo. Izrael je nedavno čak i službeno, iako ranije nije priznavao da je provodio udare, izjavio kako će nastaviti s napadima na Siriju kako bi uništio sve iranske vojne objekte na tom području. Sirijska protuzračna obrana postaje djelotvorna, što se može razumjeti zbog pomoći ruske vojske, a dokaz je činjenica da je sirijska protuzračna obrana uspješno uništila one projektile koji su gađali međunarodnu zračnu luku Damask”, rekao je Vladimir Fitin.

Jutros je rusko ministarstvo obrane potvrdilo da je uništeno 30 od 40 izraelskih projektila, a šteta od napada na infrastrukturi međunarodne zračne luke u Damasku je “djelomična”.

VIDEO – Izraelska vojska je objavila snimku koja bi trebala biti dokaz  uništenja sustava “Pancir S-1”

Osim toga, Mossad je objavio vijest kako iza nedavnog terorističkog napadu u kojem je u Manbiju ubijeno nekoliko američkih vojnika, najmanje 4 prema lokalnim izvorima, organizirao iranski general Qassem Suleimani.

Ovi najnoviji napadi imaju smisla u kontekstu pokušaja zadržavanja američkih snaga na sirijskom teritoriju, budući da Tel Aviv nikako ne želi da Amerikanci odu i pokušava isprovocirati napad od strane Damaska, koji bi na Bliskom istoku vezao dodatne američke trupe. U isto vrijeme, Iran sigurno neće nikamo otići, ali eskalacija na jugu Sirije eskalira i može se očekivati veći broj ovakvih provokacija.

Cilj napada je uvući Siriju u sukob

Sirijska protuzračna obrana

FOTO: ilustracija, sirijski BUK

Napad ovakve vrste, koji nema drugog imena od izravne agresije na susjednu suverenu zemlju, ima dva cilja. Jedan je pod svaku cijenu prisiliti sirijsku vojsku na mjere odmazde, koje će opravdati sve sljedeće napade izraelskog režima, a drugi je prisiliti Rusiju da javno kaže je li saveznik Sirije ili Izraela.

No, kao što je ranije ovog mjeseca primijetio Elijah Magnier, predsjednik Bashar Al-Assad i njegovi saveznici vjeruju da Izrael pokušava isprovocirati Siriju kako bi sirijska vojska reagirala na kršenje suvereniteta zemlje i tako odgoditi ili izbjeći američko povlačenje iz Sirije. Iz tog razloga Sirija i saveznici radije ne reagiraju izravno na izraelske provokacije i čekaju povlačenje američkih vojnika. Kao vjerodostojnom izvoru, Magnieru možemo vjerovati da je Izrael u svim svojim napadima od 2011. do danas uspio uništiti jedva 5% vojnih kapaciteta Hezbollaha i Irana u Siriji i logično je da strahuje za budućnost.

Prema umjerenim izraelskim analitičarima, otvorena i izravna izraelska agresija je korak bez presedana kojeg Netanyahu poduzima samo zato što vjeruje da će na predstojećim izborima povećati njegovu popularnost u cionističkom i radikalnom biračkom tijelu.

U isto vrijeme, čak i neki izraelski generali kritiziraju takvu nepromišljenost. Naime, nakon ove akcije bi se raskol između Izraela i Rusije i Vladimira Putina i Benjamina Netanyahua osobno mogao dodatno produbiti.

Rai Al-Youm, medijska kuća sa sjedištem u Velikoj Britaniji, piše kako je u Tel Avivu kritizirana Netanyahuova odluka o napadu na Siriju. Izraelski analitičari su upozorili kako bi to moglo izazvati sirijski i iranski odgovor i zemlju gurnuti u potpuni rat.

Analitičar također primjećuje da izjave i ponašanje bjesomučnog Netanyahua neće ostaviti mogućnost izbora ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji se još uvijek odbija susresti se s izraelskim čelnikom, iako je Netanyahu nekoliko puta s njim pokušao pregovarati.

Vladimir Putin i Benyamin Netanyahu

FOTO: Vladimir Putin i Benyamin Netanyahu

Putin je odbacio sve prijedloge i još se ne spominje nikakav sporazum o održavanju sastanka između njih dvojice.

Sada, ovi izraelski napadi na Siriju i Netanyahuove izjave upućuju na novu fazu agresije Tel Aviva protiv Sirije, koja utječe na regionalnu i na međunarodnu situaciju. Osim toga, ovo neprijateljstvo ima potencijal za daljnju političku i vojnu eskalaciju.

Sukob svijeta protiv agresivnog cionizma, ne računajući u tom svijetu prijatelje Izraela, bi bila najgora stvar koja se može zamisliti. U isto vrijeme je taj sukob najneophodnija stvar koje se itko može sjetiti.

Netanyahu i aktualni izraelski režim, kao i svi prethodni režimi, dokazuju da je cionizam danas utjelovljuje najstrašnijeg  apokaliptičnog scenarija u kojem provocira reakcije međunarodne zajednice, odnosno onog dijela međunarodne zajednice koja se u potpunosti pridržava međunarodnog prava. Ali to čudovište savršeno glumi ulogu “žrtve”, do te mjere da mu se nitko ne želi suprotstaviti, a na svaki pokušaj diplomatskog pritiska iz Tel Aviva upiru prstom u europske zemlje, ne samo na Njemačku, već i Španjolsku, Veliku Britaniju, Rusiju i svugdje gdje su u povijesti bili proganjani i ubijani, optužujući ih za “stoljetne progone, pogrome i genocid”. Nakon toga se svi povuku i kritike Izraela se svode na neobvezujuće rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Trenutno nema nikakvih službenih reakcija Damaska, Moskve i Teherana, osim uobičajenih izvješća državnih medija, a do koje je granice Benyamin Netanyahu odlučio eskalirati situaciju u sukobu sa Sirijom, Iranom, Hezbollahom i posredno s Rusijom, to je teško predvidjeti. Činjenica da Netanyahu do izbora drži sve poluge vlasti u svojim rukama, uključujući ministarstvo obrane, dodatno otežava situaciju i svaki sljedeći napad može dovesti do vojnog odgovora, vjerojatno ograničenog, ali upravo onoliko koliko treba izraelskom režimu.

Jučerašnji napad na južna predgrađa Damaska: Novi izraelski napad na Damask – Opet izdaleka i opet ugrožavajući civilni let

Elijah Magnier: Zanimljiva računica Izraela – Sa 130 000 projektila Hezbollah je „beznačajan“

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
79 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

” Mossad je objavio vijest kako iza nedavnog terorističkog napadu u kojem je u Manbiju ubijeno nekoliko američkih vojnika, najmanje 4 prema lokalnim izvorima, organizirao iranski general Qassem Suleimani.”

A ja sam odmah poslije napada objavio da iza napada stoji moSSAD.
Sad sam još sigurniji u to!

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  čokolino

Da da ima indicija za takvo nešto!

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Evo ga danas novi napad na kurde i amere……………
Zna se kome ovo donosi najviše koristi…………..isisraelu.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  čokolino

“…tijekom kojeg je zrakoplovstvo izraelskog režima…” Zbog korektnosti treba napisati izraelske vlade jer onda bi se trebalo pisati i ruski režim, i hrvatski režim i srbijanski režim, etc. !!

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije
Reply to  Željko

Izrael smatra da je u Siriji na vlasti rezim Asada, pa se onda moze reci izraelski rezim. Reciprocitet treba primenjivati. Ne postoji nigde demokratija, samo rezimi . Neki su pod plastom lazne demokratije, a neki nisu.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Željko

U ovoj situaciji redakcija zaista greši: trebalo bi da stoji “zločinački režim”. Kako drugačije nazvati vlast koja napada susednu SUVERENU državu i ubija joj vojnike bez objave rata, bez odobrenja UN, ako ničim nije ugrožena osim PRETPOSTAVKE da će jednom, možda… Ta država napade ne sprovodi otvoreno već podmuklo, kukavički, krijući se iza tuđih aviona ili gađajući sa tuđe teritorije. Okupira i druge susede i ubija im ljude i za sve to ne dobija ni sankcije (ali dobija pomoć) – gotovo ni kritike da ne dobija.

Više nema dileme da je taj REŽIM zločinački, sada se već postavlja pitanje da li tu kategorizaciju zaslužuje i stanovništvo obzirom da su jedini protesti vezani za korucijske skandale premijera – dakle “ubijaj koga i koliko hoćeš samo nemoj nas da podkradaš”.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Od početka verujem da je Izrael grobnica pre svega izraelskog i drugih, susednih naroda, a sad sam još sigurnija u to. Ako toliko uporno proviciraju rat, u datim uslovima, čini mi se da je u toku početak projekta uništenja Izraela, a ne nekakav projekat stvaranja Velikog Izraela.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Helena

To ja, Helena, godinama pričam. Izrael je kao besan pas koga je lako napujdati – potpuno predvidljiv i tako će ga i iskoristiti. Mi “obični” smo indiferentni prema Jevrejima u odnosu na Vatikan, stare evropske plemićke porodice i ostale koji vladaju Zapadom. Njihovo “nepodnošenje” traje vekovima.
Jevreji ne shvataju da im najveća opasnost ne preti iz komšilika – kad shvate biće kasno.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Znam ljude iz moga grada, a i sire, koji konstantno cine teska kaznena djela. Nanosenje teskih tjelesnih ozljeda, pljacke, otimacine, ponizavanje drugih, nasilje i sl. Nijedna zatvorska kazna na njih nije utjecala da se promijene, jer su jednostavno takvi, ljudi sa greskom, koji misle da ih drugi moraju trpiti. Jedini koji su prestali sa takvim ponasanjem su oni koji su “popili metak”, ili kako kazu u zagori “naisli na runjavu guz..u”.
Mislim da drzava Izrael odgovara usporedbi, dakle, samo jedno ih moze odviknuti od navedenog ponasanja.
Jos jedna narodna, “svaka sila za vrimena”. Prije ili kasnije svatko dobije sto ga pripada.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ali to čudovište savršeno glumi ulogu “žrtve”, do te mjere da mu se nitko ne želi suprotstaviti, a na svaki pokušaj diplomatskog pritiska iz Tel Aviva upiru prstom u europske zemlje, ne samo na Njemačku, već i Španjolsku, Veliku Britaniju, Rusiju i svugdje gdje su u povijesti bili proganjani i ubijani, optužujući ih za “stoljetne progone, pogrome i genocid”-stoji u clanku gore.
Ja ne vjerujem da je samo to razlog pasivnosti i nedjelovanja ostatka Svijeta.
A sta je glavni razlog mogu samo nagadjati.

StarDam
Gost
StarDam
1 godina prije
Reply to  čokolino

Valjda Mossad bolje od tebe zna tko im je naredio…

Belay
Gost
Belay
1 godina prije

Nemam pojma…zaista nisam pametan da bih odgovorio sebi zašto i kako. Samo se iskreno nadam da “osovina zla” ima odgovor na ovo istinsko i prikriveno zlo koje postoji u ovoj umsko ogranicenoj “medjunarodnoj zajednici”. Da mi nije ove moje djece i njihove neizvjesne buducnosti s radoscu bih docekao opsti napad na tu cionisticku tvorevinu i njihove sponzore na zapadu.

apolo
Gost
apolo
1 godina prije

Ocekujem da Trump uskoro povuce priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela. Sto se tice napada, upada u oci upozorenje SAA da ne pokusava odgovoriti na napade.
Bendzo je kao bijesan pas, stisnut u cosak, sa jedne strane ceka ga zatvor, sa druge gubi popularnost a izbori se blize. Sad je puno opasan. Cak ako ne uspiju provokacije lako moguce da napadne direktno ruske baze.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  apolo

Niti ce Tramp povuci priznajnje, niti ce Bibi napasti ruse.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Neznam…, ovo više nema smisla i nema nekog zdravog objašnjenja. Šta da im čovjek radi? Provokacija?? Neznam? Pa opleti ih s par kalibra pa da vidimo čija majka crnu vunu prede.
LP

benty20
Gost
benty20
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Pročitaj malo čovječe! Izrael upravo i treba reakciju Sirijske vojske! Misliš li da Sirija nebi mogla izvesti kvalitetan napad? Misliš li da bi se situacija time smirila? Možda u vojnom smislu i bi, ali na diplomatskom putu to bi bio korak unazat od 100 km! Sad, u vrijeme kad su se susjedi počeli miriti s Assadom to nebi bilo baš najpametnije… Pitanje je samo dokle će daleko ići Banjaminova bolest i hoće li u svom bijesu pogodit kakav civilni cilj, ne daj Bože avion pun putnika na aerodromu, pa optužiti sirijsku pzo za to?! Nadam se da ipak nije toliko bolesan…

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  benty20

Jesi mu video oči? Ono nije ljudski pogled, ni pogled zdravog čoveka. On je žestoko opasan psihopata. Čisto zlo.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Helena

@ Helena: takav pogled sam vidjao kod kockara koji su se uvalili, prokockali sve i sad igraju na dug i dupliraju uloge pokusavajuci da se iscupaju.
To je posebno stanje ljudske duse i tesko je opisati. Svjestan je da je sve gotovo, ali djavo ga preuzme i goni dalje. Od onoga coveka koje si poznavala ne ostane nista u tim momentima.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  benty20

@bently20
OK, stoji i tvoja strana razmisljanja. Ali koliko smo puta opisivali i čitali kakav je to profil “nasilnika”. A Izraelska politika je exspanzijonisticka i nasilna. Nikakve rezolucije UN, nikakve dogovore, potpisane ili ne oni ne postuju. Gaza – najveci moderni konc logor nakon drugog sv. rata. Pa sta da jos nabrojim? Neda mi se pisat. I onda pisemo sto bi bilo pametno ili ne. Pa ne mogu kompa više!!!!! Ovaj mi se popeo na vrh @urca više. Ili on ili ja. Pa hebes politiku ako te ovaj stalno samara. Ili da kaze Asad Rusima – “molim vas nemojte me braniti više” Ma svakog mi je života izgubljenog žao,jer to je nečiji sin, tata, muž itd, ali ako ne reagiraš onaj te samo više tlači. Sruši im dva aviona iznad Libanona ( a to Rusi sigurno mogu) pa nek se sve praši. Pa jednom moraš reči DOSTA!!!!!
LP

benty20
Gost
benty20
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Libanon je pokazao kako se dade boriti protiv Izraela, pa evo i Palestinci nedavno su začepili gubicu Netanyahuu. To nije nikakav problem! Izraelci sve manje podržavaju aktualnu vlast i definitivno Netanyahu neće dobiti ove izbore rasipajući njihov novac i dodvodeći ih u direktnu opasnost o kojoj najviše on priča! Nakon izbora postoji i realna mogućnost da se vanjska politika Izraela promijeni, što bi bilo dobro, najprije za regiju, a onda i globalno! Očito se više ni amerima ne krpaju rupe za tim neposlušnim derištem i za njega je jedini čin opstanka na vlasti upravo rat! Ako ga isprovocira tada bi i mogao ostati, a ako ne onda bye bye Bennie! A ako se nakon njegova odlaska ništa ne promijeni i Izrael nastavi s raketiranjem, e tada bi trebali osjetiti kako je to kad te netko zaspe raketama i bombama i kad tvoji avioni počnu padat…

Perer
Gost
Perer
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Odcekujem da ukoliko doje do slijedeceg napada( a doći će) da će sirijci odnosno rusi upotrebiti S300 i srušiti im bar 1-3 aviona, tada ce nastati panika u Izraelu. Javnost će se pobuniti protiv takvih napada i gubljenja ljudskih života i aviona.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

ovo je teći ili četvrti napad Izraela nakon rušenja ruskog aviona, dakle nije čak ni presedan, mislim da ovu razinu agresije izraelcima Rusi toleriraju jer ne mislim da je Iranski interes u Siriji istovjetan ruskom interesu i naivno je vjerovati da će Rusi puno riskirati zbog hesbolaha, ako budu napadnuti direktno njihovi interesi vidjet ćemo kliko se daleko misli ići, za sada ovo je to, bussines as usual, ona priča je sa s300 je djelomično blef, a djelomično pozicioniranje za buduće situacije ,…

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  oddball

Ne.Priča sa s300 je stvar statistike i elektronskog ratovanja. umjesto 30/40 bilo bi 15/40? Izraelci da imaju ključ sirijske pzo ne bi ni trena oklijevali da sve unište.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

ok, prihvaćam, u pravo si što se ovoga dijela tiče

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

“Glasnogovornik izraelske vojske je rekao kako su provedeni napadi na “iranske ciljeve” u Siriji, savjetujući sirijsku vojsku da odstupi od njih.”

Na čemu su ovi?
Izrael si uzima pravo da šamara koga hoćekad i koliko hoće dok žrtva nema pravo ni da digne ruke u samobrani.
A u isto vrijeme njemačka zabranila letenje iranskim civilnim avionima…………
Ovi su prolupali načisto!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  čokolino

Gledamo uživo početak (preciznije – pripreme za početak) velikog sranja. Da li mislite da su oni američki brodovi slučajno u Crnom moru?

Rusija će se provocirati i u Siriji i Ukrajini, možda Gruziji – sve dok ne odgovori. Zašto su počeli pre proleća kada znamo da ne počinju zimi? Zato što su ostavili dovoljno vremena do proleća za besomučnu medijsku demonizaciju.

Nateraće Rusiju da odgovori jer će Izrael pojačavati napade do mere da ne može više da se trpi. A kad Rusija odgovori ma kako opravdano bilo čućemo do sada neviđeno režanje sa Zapada. Ako tako krene onda su i UN gotove za par meseci…

Rusi jesu majstori geopolitike ali mislim da sad neće imati ni malo prostora za diplomatiju. Možda neki nepredviđen događaj na Zapadu da zaustavi ludilo (trenutno sam zadovoljan i sa odlaganjem) ali to je više nada nego realna mogućnost.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Gotovo sigurno i Ukri kreću odmah.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  shumadinac

janus bugajski ( opet poljak, dio tzv duboke drzave), je 9.o1. u ” the hill” objavio planove za cijepanje, balkanizaciju rusije. i ne samo balkanizaciju, vec i aneksiju ruskih dijelova od njihovih susjeda. debeli lazov.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Maja

Jeste, i Porošenko tvrdi da za par nedelja može sa trupama da stigne do Moskve. Verovatno neće jer je dobra duša…
Blago Rusiji kad je ceo svet čuva, valjda su je zato okružili – da ne bi kakvim bušmenima palo na pamet da ih maltretiraju.

Njoko 9
Gost
Njoko 9
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Nažalost i meni se tako čini.

Did
Gost
Did
1 godina prije

Asad je jos predsednik, sirija razvaljena ali pobjednicka, vojska izcrpljena.ne treba se zamarati izraelskim provokacijama .rusija sebi ne sme dopustiti da je isprovociraju

laurusri
Gost
laurusri
1 godina prije

Jesi li pogledao kartu sirije i stanja na terenu prije uključenja rusije i danas, meni se čini da su se svi po(d)vukli osim rusije.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  laurusri

pusti trola.. lako je provocirati raketama iz sigurne udaljenosti. daleko je veći blam utući milijarde na neučinkovitu proturaketnu obranu i podvući repicu pred zaostalim Hamasom..

meksi-ko si ti?
Gost
meksi-ko si ti?
1 godina prije
Reply to  laurusri

Ali onda ne trebaju se blamirati i prijetiti Izraelu da ne napada aerodrom u Damasku, što su upravo napali. Iran neće izbaciti ni iz Sirije, ni iz Iraka. Za to će trebati masovniji napadi, a za to Odabrani nemaju “cojones”.

anxi
Gost
anxi
1 godina prije

Onaj ko smije da provocira to i radi nema tu dileme nista ne bi smetalo da jedan s300 slucajno obori f 16 na libanskom teritoriju pa nije u izraelu sta ima veze ali sada je pitanje da li to moze s 300 i to najvece pitanje … Jedno su specifikacije i pumpanje a drugo realne mogucnosti…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  anxi

To je vec politicko pitanje, a ne pitanje specifikacija. Zasto bi Rusija uvlacila Liban u rat i tako sirila ratni pozar?

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Treba pričekati da ameri odu iz Sirije, onda će biti dobro vrijeme za odgovor na takve napade. Osim toga možda bi Rusi mogli instalirati S-300 u Libanonu.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ante

Zasto bi Rusija ulazila u iransko-izraelska koskanja? Izrael napdne jedno skladiste u 15 dana, a iranci za to vrijeme naprave 2-3 nova. Ni jedni ni drugi ne zele da zaratuju medju sobom ves se koskaju na teritoriji treceg.

mmm
Gost
mmm
1 godina prije
Reply to  Ante

Eto instalirali su ga u siriju pa od njega nikakve koristi,slucajno je remont svaki put kad izrael napada

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Ali kako Izrael smije kršiti zračni prostor Libanona? Je li Libanon uopće država ili nije ?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Mate

I je i nije. Funkcionalan je kao i BiH (bez uvrede, ali je tako). Dok se sve razine vlasti dogovore da vojska djeluje, bila bi 2025. godina. Parlament imaju Hezbollah i kršćani. predsjednik je kršćanin, ali mora zastupati sve. Hariri sunit je i dalje premijer, a ministarska mjesta su urnebes da se ne zna tko pije tko plaća.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije
Reply to  Mate

Podijeliti prijenosne protuzračne sisteme ili tzv. ManPADSe Hezbollahu. Zaplijenili od “umjerenih”.

Spanjolac
Gost
Spanjolac
1 godina prije
Reply to  Zagor

To sam i ja htio reći. Igle i strijele u libanonu u rukama hezbollaha bi malo promjenile stvari

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Mogli bi Rusi, Sirijci, Iranci, Libanonci odgovoriti udarom na palestinske ciljeve u Izraelu, uz savijet izraelskoj vojsci da odstupi, posebno s područja Tel Aviva, Haife i Jeruzalema.

Venom
Gost
Venom
1 godina prije

Dobre su ove izraelske rakete, kad Pancir unište i prije nego što ga pogode.
Ali dobro u pitanju su bile dvije rakete.
A tko če da mi objasni, kako je Pancir gađao rakete sa svojim raketama, kad su lanseri tih raketa bili u pasivnom položaju. Znači, rakete gađale prema gore u nebo, a lanseri bili okrenuti prema zemlji ??????

Još samo nekoliko dana i Izrael če sletjeti na Mjesec

Serjoza
Gost
Serjoza
1 godina prije
Reply to  Venom

Ameri ih loze a ovi izigravaju kamikze…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Venom

Odlično zapažanje. Nije tajna da se svi koriste maketama, ako su cijevi spuštene. Ili je bio bez projektila, ili ih je ispucao, ali zašto je ostao nasred ceste. Valjda bi se kretao u skladište na dopunu streljiva? Ili što već? Usput. imao je spušten radar za otkrivanje ciljeva , koji se nalazi naprijed između kabine i stražnjeg dijela.

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije
Reply to  Venom

Možda je samo lažni cilj, ili fotomontaža, tu se svašta podmeće.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Venom

Kad već nitko neće, evo ja ću. Na snimku su najvjerojatnije 2 cilja. Prvi koji neuspješno pokušava oboriti rakete koje idu prema njemu (snimka je s druge rakete koja pogađa nakon što je prva uništilka cilj) i drugi koji je, sasvim očito, uništen raketom kroz čiju smo kameru “gledali”. Što je točno bio prvi cilj strela-10, Osa, Pantsir-S, ne znam, ali zasigurno se radilo o sistemu PVO kratkog dometa koji je uništen. Drugi cilj je bez sumnje Pantsir-S. Iako ne djeluje aktivo topovi su dignuti. Kako bilo raketa iz čije smo perspektive gledali pogodila je točno ispod samog vozila. Raketa je vjerojatno izraelska Delilah laka krstareća raketa dometa oko 300km i težine bojeve glave od 35 kg. Kako sam već naveo sirijska PVO ne raspolaže ničim dovoljno ozbiljnim za suprosavljanje izraelskoj avijaciji.

tango
Gost
tango
1 godina prije

JEBEŠ SAVEZNIKA KAD TE NIJE U STANJU ZAŠTITI SILA RAZUMIJE SAMO SILU

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  tango

Štitimo se sami, saveznici su tu samo da pomognu. A Rusi su svoje ispunili.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Samo udri po teroristima.

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Zasto nema Ruske reakcije? Po meni radi jedne i jedine stvari u Siriji se trenutno vodi nekoliko odvojenih ratova. Prvi rat je rat Rusije i Sirije proti teroristicke internacionale i USA i taj rat kako se sve cini je blistavo dobijen teroristi uveliko unisteni (ono sto je ostalo ce biti brzo i lako) a Amerikanci se povlace i imaju veliku politicku krizu(ona nije vezana za Ruse ali se poklopilo). Drugi rat je rat Irana i Sitskih milicija protiv Izraela i obrnuto koliko god izgledalo da su povezani ti sukobi oni to nisu. Izrael ni najmanje ne ugrozava Ruse i njihove interese niti smiju a odskora cak ni interese Sirije Izrael vise ne bombarduje dalje od Damaska cak vise neulaze ni u zracni prostor Sirije. Iran i Izrael vode svoj rat ali samo zato sto ja mislim da interesi Rusije i Irana se nepoklapaju do kraja ipak Iran vodi svoj Dzihad tako da Rusiji pa cak i Siriji ovo moze poprilicno koristiti i dok je tako nece biti reakcije na Izraelske napade(dok god Izrael bude znao gdje je granica).

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  fenix

Ne da nema ruske reakcije, vec nema ni reakcije Damska. Kada bi jedna drzava bila raketirana od strane susjedne odmah bi neko zakazao sjednicu SB UN, pa bar to bio napadnuti. Sad niko ne poteze problem u UN – znaci problema nema.

MiLo
Gost
MiLo
1 godina prije

Nisu usli u vazdusni prostor Sirije a gadjali sa Golana? Ma ocigledno gadjaju kada hoce i koga hoce i ne moze im niko nista .Provociraju koliko hoce a ovamo kao ovi (sirijci rusi i iranci)nece da isprovociraju Amerikance da ostanu a oni uistinu mogu otici kada hoce a isto tako i vratiti se kada pozele. Trajat ce ova ludnica vjecno ne viidim kraj ni za 20g.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  MiLo

A zasto ne ispale rakte zamlja-zemlja, bar toga izraelci imaju, vec izvode akrobacije nad Libanom, ispale i brzinom bjeze na aerodrom da se sakriju? Nekako nemam utisak da izraelci rade sta hoce i kaoko hoce.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
1 godina prije

Izrael cacka pa cacka, a sto ce biti ako se desi big surprise, Sirijci samo trebaju gadjati vodocrpiliste na Golanu, dakle na svom teritoriju i tako ostaviti Tel Aviv malo na suhom, zadj je kazu opasnija od gladi.

Serjoza
Gost
Serjoza
1 godina prije

Ovi stvarno cackaju mecku u @icku…

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

I vrč ide na vodu dok se ne razbije.
Čačkaju mečku u p…..ku. Što bi se reklo na Sorboni.

Nikad to Rusi nece zaustavit
Gost
Nikad to Rusi nece zaustavit
1 godina prije

Sijecate se one uzrecice “gdje rusi dodju tu ni trava vise ne raste” ; e, pa to bi se moglo reci i za Siriju.Putinu kao i u mnogim situacijama u proslosti i sadasnjosti odgovara sto bi rekli ni rat ni mir,pa tako i u Siriji.Da nije to tako lako bi mogao reci onom Natanjahu da prestane sa provokacijama i da ce on smiriti Iran ako treba,ali onda bi zaista doslo do mira i rusi bi morali otici svojoj kuci,a nije samo tako u Siriji nego u Libiji,Jemenu,Srbiji,rs u BIH itd.Samo nerjesena stanja njima odgovaraju,a budaletine im vjeruju kad kazu da rusija stoji iza njih.

burt
Gost
burt
1 godina prije

ta priča da ne napadaju iz zračnog prostora Sirije ne znači ništa, značajno je jedino što i kako pogađaju a odakle to rade je nevažno, kad je američka vojska ispaljivala tomahawke nisu ih trebali ispaljivat iz prostora te države, Netanyahu i Boltonu odgovara da su Tahrir al Sham preuzeli vlast u Idlibu a i Erdoganu odgovara iako njegovi dužnosnici u isto vrijeme pričaju da je uspješno proveden Erdogan-Putin plan, čovjek igra trostruku igru, Turska već polako integrira područje Afrina i Jarablusa, tamošnji stanovnici dobijaju dokumente izdane u Turskoj a sve više auta ima turske registracije

Segota
Gost
Segota
1 godina prije
Reply to  burt

Burte…. i ti si bio na terenu , tako da daješ informacije iz prve ruke?? Vala , bas imas velike kuglice!!

DCE
Gost
DCE
1 godina prije

https://www.facebook.com/349059891842066/posts/2055273191220719/

Sirijci iz Damaska gledaju protuzračnu obranu u akciji.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije
Reply to  DCE

Ovo je za naježiti se.

Mimo
Gost
Mimo
1 godina prije

Samo bi volio enati sta Sojgu misli sad

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije

Molio bih redakciju da uradi clanak o odnosu izraelske vlade prema kršćanima u izraelu a takodje odnos Irana prema svojim nemuslimanima .Neginu u Palestini samo muslimani.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

100 komentara a istina je da Izrael udara kao što sam pisao prije par mjeseci bez ustručavanja i straha od Rusa jer se dokazalo da su Asadovi saveznici toliko jadni i bespomoćni da se neusude ni uzvratit na avione.Danas su ubijena 9 iranskih vojnika,5 sirijskih-a KMEČANJE neprestaje.Noćas če biti žestoko i vrlo bolno za Putina i njegovu maketu S-300..koja samo još pali Rusofile.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije
Reply to  Šule

‘Bez straha’ bas ne bih rekao, a kao sto sam ti i onda ‘otpisao’ pitanje je kakav ‘poklon’ bi sad mogao ‘stici’ Antonovim, mozda iskanderi? Mozes tek onda zamisliti ‘vrisku’, jer ‘dokazano’ je da je Iron Dome ‘ultra efikasan’ i protiv Hamasovih i Hezbolahovih ‘raketica’ , mozes zamisliti sta bi onda bilo da ih zaspu’ salvom’. Ili da se ‘poveca’ broj TOS 1A, sa malo modernijim ‘raketicama’ Mislis li da bi onda Izrael ‘brojao’ da li Hezbolah ima 120000 ili 130000 raketa? Imas snimke dejstva upraovo TOS-ova po, zaboravih, ‘zelenim’ ili ‘crnim’ . Sad ‘zamisli’ da im Rusi ‘poduplaju’ ili vise broj TOS lansera i ‘dodaju’ ‘novije’ raketice. Rusi ‘igraju’ strpljivo, sve ove ‘idiotluke’ koje IDF radi trenutno (nemaju nikakvog strateskog znacaja) omogucavaju Rusima da ‘vuku’ strateske poteze. Ili mislis da S-300 ne radi svoj ‘posao’. Sam si napisao prije par mjeseci, od tada 4 napada. Toliko ih je prije dolaska te ‘makete’ bilo min na nedeljnoj bazi, i nisu imali taktiku ‘fire and forget’ sa maksimalne udaljenosti, vec su letjeli iznad Sirije i ‘birali’ mete. Ili nije tako? Sto neko napisa, Bibi je ‘bijesan pas’ ali predvidljiv, Rusi ‘pustaju’ da njih i SAA ‘samara’ ali kad pogledas realno svaku ovakvu budalastinu IDF-a iskoriste da ‘dodaju’ po neku nedostajucu ‘figuru’ na sahovsko polje BI. Tako je, USA i Izrael igraju poker i trenutno blefiraju, Rusi igraju sah i pored sve vase ‘ekstaze’ oko ovoga, ne ‘gube’ figure, nego ‘pojacavaju’ poziciju za, izgleda, na zalost, neizbjezno vece ‘sranje’

LazaBG
Gost
LazaBG
1 godina prije
Reply to  Nazgul75

Daj ne baljezgaj i ne sramoti se. Najveći domet najnovijih raketa za TOS tkz. NURS je efektivno 6 km. a boostan dolet im je max. 12 km.

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije
Reply to  Šule

Koji su to Iranci ubijeni? Oni fiktivni ? Ne baljezgaj.

kokoda
Gost
kokoda
1 godina prije

sirijsko-ruske chickens nemaju mudha uzvratit

Perer
Gost
Perer
1 godina prije
Reply to  kokoda

Kad vam uzvrate, ona će da dreči cijeli zapad i okolica, ali uzalud vam trud svirči.

tako je
Gost
tako je
1 godina prije

tako je

tako je
Gost
tako je
1 godina prije

hebali vas pijani rusi, nemaju oni muda za nista a kamo li da ruse izraelske avione…evo kako se pravdaju amerikancima….

SAD poziva Rusiju da uništi novi raketni sustav

Rusija je u ponedjeljak odgovorila kako je neprihvatljivo što Sjedinjene Države traže od Moskve da uništi rakete 9M729 te demantira da one krše sporazum INF.
Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenijela je ruska agencije Interfax, ponudio je da ta zemlja SAD-u pokaže te rakete.

mmm
Gost
mmm
1 godina prije

Prvi dan provjeris jesu li rusima narasla muda,onda vidis da nisu pa udaris zapravo,onda deset dana mirujes I smijes se njihovim opravdanjima I smjesnim prijetnjam pa onda opet sve ispocetka.

trumba
Gost
trumba
1 godina prije

Trebaju načičkat pantsire sa više dodatnih lansera/raketa. Ovako ih spamaju dok ne isprazne komplet pa ih zatuku.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

U pravu si, ali kao sto vidis, trolovi i usa/izrael funboy-s ‘docekali’ poslije duze vremena trenutak ‘ekstaze’. Pusti ih da opet ‘samaraju’ Ruse. Kad ‘opet’ ‘osvane’ dio A2/AD sistema u Siriji, bice ‘vriske’. Ovo se ‘opasno zakuvava’ a Rusi izeda da nijesu rijesili da ih ‘istjeraju na kraju balade’. Znaju da nijesu dovoljno jaki u Siriji, jos uvijek za direktan sukob sa Izraelom i Amerima koji imaju nekoliko baza u okruzenju. Ali to se lagano mijenja, a ovakve ‘budalastine’ IDF-a sluze, kako napisah ranije, da ‘lagano’ ‘ubacuju’ nedostajuce ‘figure’ i grade kompletan A2/AD sistem kao i na Krimu. Ako poslije ovoga stignu jos neke ‘zanimljive’ igracke, USA treba da ‘zahvale’ Bibiju na ‘brzopletosti’ sto je Rusima dalo ‘legitimitet’ za dodatno ‘pojacanje’.

heheeeee
Gost
heheeeee
1 godina prije

saudija mlati po jemenu a izrael po siriji, dok rusi kmeče.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

ciohazaari su gospodari svijeta. Oni imaju 5 svojih država: Izrael, SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku… zato im nitko ništa ne smije, zato su ovako bahati, bezobrazni, odvratni, i rade što ih volja.
Nije mi jasna ta logika,.. dokada će Rusija, samo trpiti i tolerirati i nikada ne uzvratiti Izrealu, samo eto da se ne bi eskaliralo situaciju, da se ne bi odgovoralo na provokacije, itd…
Ne mora Rusija napadati Izrael, to nitko i ne zahtjeva od nje, ali brate, ruska vojska bi u Siriji mogla sa svojom protuzračnom tehnikom, zaustaviti svaki napad izrealske avijacije i dati im po pički.. ono pravo

POVEZANE VIJESTI

Izbornik