Novi izraelski napad na Damask – Opet izdaleka i opet ugrožavajući civilni let

100 komentara

Izrael je jučer iznova proveo zračne udare na šire područje Damaska. Prema jednoj verziji je meta bila vojni kompleks Al-Kiswa južno od Damaska, koji je bio meta više desetaka napada proteklih godina. Prema drugom izvješću je gađana međunarodna zračna luka sirijske prijestolnice.

Prema izvješću ruskog ministarstva obrane, četiri izraelska borbena zrakoplova F-16 su jučer iz libanonskog zračnog prostora nad istočnim Mediteranom ispalila više navođenih projektila u smjeru međunarodne zračne luke Duvali u Damasku.

Ruska vojska je priopćila kako su napad navođenim projektilima na teritorij Sirije provela četiri izraelska zrakoplovstva F-16 s područja Mediterana jučer u 13:32 po moskovskom vremenu.

“Infrastruktura zračne luke nije pretrpjela štete. Nije bilo žrtava i nikakvih oštećenja”, dodaje se u priopćenju ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji.

Sirijska protuzračna obrana je uspjela presresti i oboriti sedam projektila prije nego su dosegli ciljeve.

Iz sigurnosnih razloga je sirijska vojska zatvorila ceste koje iz Damaska vode do južnog predgrađa i mjesta bombardiranja.

Znakovito je da je vijest o napadu prvo objavilo rusko ministarstvo obrane, a naknadno je potvrđena od sirijske države agencije SANA, koja je kratko navela da su sirijski sustavi protuzračne obrane s visokom učinkovitošću odgovorili na izraelski zračni napad i nijedan projektil nije pogodio svoj cilj.

Nekoliko sati prije napada se dogodila eksplozija na dijelu autoputa na južnoj periferiji Damaska. Prema prvim podacima, eksplozivna naprava nije uzrokovala žrtve među civilima i vojnicima, dok drugi izvori navode kako je napad proveden na kontrolni punkt i da je među vojnicima bilo žrtava.

Koja god od ove dvije verzije bila točna, teroristički napad nije stvorio prometni kolaps i sve prometnice su u trenutku napada izraelskog zrakoplovstva bile prohodne. Ne navodi se imaju li ova dva napada veze jedan s drugim, dok SANA navodi kako su potvrđene informacije o uhićenju terorista nakon terorističkog napada.

Nakon napada je Izrael naveo kako je sa sirijske strane na Golansku visoravan ispaljen jedan projektil, ali ga je presreo proturaketni sustav “Iron Dome”. Sirijska strana ne navodi da je provela bilo kakvu odmazdu za napad.

“Prije nekog vremena je lansiran projektil preko sjevernog dijela Golanske visoravni i presretan je od strane sustava protuzračne obrane Iron Dome”, službeno je priopćila izraelska vojska.

Prema dostupnim informacijama se može zaključiti da je sirijska protuzračna obrana u stanju borbene gotovosti 24 sata dnevno i nema opasnosti od ovakvih napada, posebice ako se provode iz veće udaljenosti, kao što je područje Mediterana, što rusko-sirijskim integriranim sustavima za nadzor i presretanje ostavlja dovoljno vremena da uoče i unište prijetnju.

Izraelski napad proveden u vrijeme slijetanja putničkog leta u Damask

Izrael Sirija napad 20.01.2019
FOTO – Izraelski podaci o lokaciji gdje je pao ili kojeg je “pogodio” jedan od izraelskih projektila

Rusko ministarstvo obrane izvještava da su sustavi protuzračne obrane Pancir i Buk presreli 7 izraelskih projektila,  a izraelski izvori navode da ih je ukupno lansirano 10. Brojni sirijski izvori ukazuju na jednu eksploziju u području Al-Kiswa.

Prema ruskom ministarstvu obrane, objekti u međunarodnoj zračnoj luci u Damasku nisu pogođeni.

Izrael je objavio satelitsku snimku mogućeg mjesta na koje je pao jedan od projektila, ali se prema fotografiji čini da je riječ o širem području jednog od vojnih objekata koji nije pretrpio nikakve štete.

Prema podacima praćenja civilnih letova portala Flight Aware, ruski vojni stručnjak Boris Rožin navodi kako je napad je izvršen u vrijeme kada se putnički zrakoplov sa 150 civila spuštao u zračnu luku u Damasku.

Prethodni izraelski napad je proveden u noći 12. siječnja, kada je oštećeno skladište u zračnoj luci u Damasku i nekoliko zrakoplova.

Kako god to zvučalo, sirijske snage se samo mogu ograničiti na odbijanje napada i uništenje neprijateljskih projektila. Izraelsko zrakoplovstvo napada, skrivajući se iza civilnih zrakoplova i uvijek izvan Sirije. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne skriva da vojska cionističkog entiteta provodi agresiju i prijeti da se Izrael “neće zaustaviti dok ne protjera Iran iz Sirije”.

P.S.

Sinoć je došlo do novog napada izraelskih snaga na ciljeve u Siriji. Prema prvim informacijama oboreno je oko 70% izraelskih raketa. Više informacija vam donosimo u toku dana.

Al-KiswaIron Dome
Pretplatiti se
Obavijesti o
100 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
5 godine prije

Posle prvog napada su Rusi “zamolili” Izrael da ne gađa aerodrom u Damasku jer žele da ga obnove i stave u normalan promet (mnogi avio prevoznici odustaju od leta za Damask zbog sigurnosnih razloga).
Ovaj najnoviji napad je tako očigledna i bezočna provokacija da je apsolutno sigurno da iza svega stoji Vašington – Izrael se ne bi usudio da samostalno “šamara” Rusiju. Kako god, pritisak je u crvenoj zoni.

kli
5 godine prije

Izgleda da ovaj S300 i nije tako učinkvit, kao što ga Rusija predstavlja,to je zastarjela tehnologija! proizvedeno 70-tih godina prošlog stoljeća.Dobro je imati Rusiju za saveznika,kad ti nešto prodaju sigurno je staro preko trideset godina,Siriji prodali S300,Srbiji prodali avione takođe stari preko 30 god to su ti pravi partneri.

Ante
5 godine prije

Izgleda da će netko morati krenuti u lov na vukove. Onda će opet biti kemčanja kada dobiju po tamburi.

Nestrpljivi
5 godine prije

Po meni je sasvim logično da libanonska vlada pozove rusiju kao i sirijska…
Montiraju hrpu protuzračnih sustava u libanon preko kojeg židovi non stop napadaju siriju…
Daju upozorenje izraelu i ako prekrši to…zna se..neka padaju avioni…
Pa pao je jedan f16 pa sad lupaju iz daljine…
I ne razumijem kada židovi zaggovaraju parolu “opstanak nacije je u pitanju”…kakve veze iranci,libanonci i sirijci imaju veze s time???!!!???!!!…izrael lupa non stop…
Znači po toj logici..hrvatska bi trebala odmah strgati npr srpske avione dok sjede parkirani u srbiji da tobože jednog dana nebi bili upotrebljeni protiv nje….
Neznam….možda griješim..neka me netko pristojno obrazuje tu na portalu u vezi tog na relaciji izrael sirija….jer sirija je dobrano izjebana i strgana država..i da prestane taj dosadni rat…treba joj vreeeemena da se obnovi i uspostavi kolko tolko neki miran život…
Hvala

anxi
5 godine prije

Kako amerika samara rusiju preko posrednika i usput da im kaze kako je njihova tehnologija na zalost ipak zastarjela i usput da ponovim rusi nesmiju ni koristiti s 300 iz straha od propasti velikog posla … Licno mislim da je s 300 van funkcije ili ga uopste nema u siriji ili ako ima onda su to naduvani baloni… Sramota …

Tvingo
5 godine prije

Šoigu molim te pošalji Asadu barem koju bateriju stare Točka U pa da se barem nečim uzvrati pacovima !!!

Duki
5 godine prije

Gledam sliku ovog f-16 i sve sam više siguran da su ga Ameri zabranili za prodaju nama zbog estetike!
Pa ovo čudovište ne liči uopće na zrakoplov!
Sa svim tim rezervoarima ispod prije na
Kišnu glistu u 9.mjesecu trudnoće ??!
Pa gdje su ugrozi oči ?
Na radaru je vidljiv sa 100 kn veće daljine a čini mi.se da je i prilično fllamable !?
Možda je premazan nevidljivom piturom?????

mirko
5 godine prije

Kako se pojave likovi posle nekog udara na Siriju da likuju. Kao lesinari. Gade mi se takvi stvorovi…

Belay
5 godine prije

Pa dokle vise u pm…sunce im kalajsano!!!

Abcnormalan
5 godine prije

Zasto se hamas ne ukljuci i digne ulog, ovako bi izrael bio zaokupljen obranom a ne napadom…. Sta se cekaaaaa….

Croatianhezzbolah
5 godine prije

Rusija he sila I to je neupitno cifu.I su americki podguz I zalosno he to story pljuctin dopusta da she svi istovare po njenom savezniku.Gospodo komentatori I Putin fanovi samo kalkulirajte I trazite izlike za kukavnog pljutina.Kad she pocisti idlib udarit as tri strane pa da vidis sou u ziolandu .Zionisti su kukavice to he Hama’s pokazao prije par tjedana

čokolino
5 godine prije

Sinoć je izrael izveo dosad najveći napad na Siriju! Ubijeno dosta sirijskih vojnika.
Ako i ovo prešute onda rusi stvarno igraju neku svoju igru…………

Mercury
5 godine prije

Po komentarima, čini se da neki ljudi jednostavno ne znaju što je politika.

Prije su Izraelci letjeli slobodno iznad Sirije, sada se ne usude. Gađanje aviona iznad Libanona je kršenje međunarodnog prava te kršenje Libanonskog zračnog prostora što si Sirija ne smije dozvoliti iz više razloga.

A ovi napadi su samo provokacije. Ali neka, SAA skuplja dragocjeno iskustvo.

alfa33
5 godine prije

Hm,možda cilj nije bilo uništiti ništa bitno, napad je samo psihološke naravi…. Čisto da se pokaže da nema mira u Siriji u slobodnim dijelovima, i naravno da se zadovolji nečiji ego. Jer što i koliko se može uništiti sa 10 raketa, a vjerujem da ima puno važnijih i vrijednijih ciljeva nego gađati nekakve zgrade i skladišta i poslije tvrditi da su to strateški objekti.A Libanon ne može ništa učiniti da spriječi prelete avijacije te cionističke enklave jer nikad se nezna”kad” bi opet mogao početi građanski rat ili arapsko proljeće u režiji “tamne sile” .Politika je zaj…na i komplicirana stvar,kažu da je DEMOKRACIJA sloboda izražavanja svog mišljenja i stavova,a rat je samo teži način uvjeravanja tih istih…. Kamo sreće da ovo u Siriji što prije završi,jedino potpuni vojni poraz militanata i njihovih gazdi dolazi u obzir…nešto slično kao i u Vijetnamu kad su isprašili dvije nuklearne sile…

Mia
5 godine prije

Vrlo je jednostavan sah mat u ovoj prici, neka rusija vise opreme i ljudstva .posalje u siriju i u slucaju poginuca nekog od njih neka se stavi u stanje rata . Ali tu je problem rusija jednostavno nije spremna more vojnih projekata ceka da se zavrsi vecina je na 50% zavrsrsenosti, dakle nece biti.nikakvog odgovora bar 2-3godine ugl kupuju vrijeme

Mia
5 godine prije

Jednostavno sta briga rusiju siriju tko je iz libanona raketirao! Oni su odgovorni za svoj zracni prostor. Neka libanon prihvati rusku protizracnu obranu ili neka ke rusija baci u raje zvijeri ionako nikakve koristi od te drzave.

Amater
5 godine prije

Sve ovo ima itekako smisla … Pričekajmo rasplet… neće trebati dugo …

Xx84
5 godine prije

Da bas ce izraelci nekoga pita jeli smiju gadat ili ne …ono sto zele to i rade i u tome ih nitko nemoze sprjecit pa ni nekakav s300 ili s800 koji sluzi za plasenje jata ptica

Stephen.
5 godine prije

Gospodine Putine nametni tim Bliskoistočnim teroristima zabranu leta i poljetanja sa Izraelskih aerodroma, reiting će vam skočiti u cijelom svijetu, znam da je vojska RF to u stanju napraviti.

Dino85
5 godine prije

Ja bi rekao da s 300 vec gadja ove projektile,samo se o tome suti. Sute rusi o svemu i ovom isto. A rade svoj posao

driftwoo
5 godine prije

Pitam se hoce li sirijci moci nakupovati PVO koiko je izraelci mogu nalupati. Mislim da s300 nije angaziran u borbama, jer se mozda cuva za krajnju nuzdu (recimo napad na predsjednicku palacu ili vec neki drugi izrazito bitan objekat). Mislim da su i sirijci i rusi svjesni kada ga prvi put upotrijebe da nece dugo proci, a da ga izraelci ne budu unistili. Sirijci bi ostali bez mozda najboljeg komada vojne opreme kojeg posjeduju, a rusi bez kupoprodajnih ugovora za s300 jer bi to bacilo sumnju na njihovu ucinkovitost. Ono sto se mozda moze primjetiti da sirijska PVO puno efikasnije obara izrelske rakete, ali i dalje uz po meni neprihvatljive gubitke. Sirijci ce i daje izvlaciti deblji kraj, jer jedan pantsir po wikipediji kosta oko 15 miliona dolara, gadjas ga sa 15 visoko preciznih raketa koje kostaju oko 300-400 000 dolara i nema sanse da ga ne unistis. Izraelci imaju… Čitaj više »

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Kada vidim sto ovi izraelci rade pitam se; sto bi bilo da ih je Adlof sve potamanio tko bi tada bio kurvin sin?
S druge strane upoznao sam zidove koji su veliki humanisti i pritivnici Izraelske politike.

subaru-bbbb
5 godine prije

Weteran je sa jednom rečenicom najbolje opisao rat u Siriji: “Da li je Nosferatu došao da spriječi ili pomogne stvaranje grose okupiren Palestinen.”

Guest
5 godine prije

Mene samo zanima šta bi bilo da Sirijsko zrakoplovstvo sa područja Sirije raketira ciljeve u Izraelu, onako čisto reciprociteta radi.

Petar
5 godine prije

Koliko vidim smeta njima Pantsir zato ga i gađaju .

ad astra
5 godine prije

Ma ja mislim da su sve te priče oko izraelskih napada na Siriju obične laži. Pa tko bi se usudio tamo napadati ciljeve uz sve one instalirane S300 i Pancire S1. Pa to ni mala dijeca ne bi povjerovala. Rusi su tamo instalirali jedne od najboljih protuzračnih sustava i jednostavno nije ih moguće nadletiti. I onaj podatak o rušenju 70% izraelskih raketa. Ma smijeh. Pa ti instalirani sustavi ruše 120% a ne 70%. I onda je svizac odmotao čokoladu.

grunf
5 godine prije

Pročitah sve komentare,i samo sam se upitao,gdje bi mi stigli u Domovinskom ratu da smo imali ovakav broj vojnih stručnjaka/analitičara/stratega/taktičara….Maaa,mislim da bi završili u Solunu,za manje od dva dana…Istina,imali smo mi i ovakvih kao na forumu,ali ,ponekad smo imali više sreće nego njihove pameti.Još kada dodamo raspoloženje protivnika….sve je to jako dobro završilo.

tako je
5 godine prije

hebali vas pijani rusi, nemaju oni muda za nista a kamo li da ruse izraelske avione…evo kako se pravdaju amerikancima….

SAD poziva Rusiju da uništi novi raketni sustav

Rusija je u ponedjeljak odgovorila kako je neprihvatljivo što Sjedinjene Države traže od Moskve da uništi rakete 9M729 te demantira da one krše sporazum INF.
Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenijela je ruska agencije Interfax, ponudio je da ta zemlja SAD-u pokaže te rakete.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI