Izrael proveo masovan zračni napad na vojne objekte u području Damaska

Napad na Damask
53 komentara

Noćas je sirijska protuzračna obrana presrela i uništila više neprijateljskih zračnih ciljeva u sirijskoj prijestolnici Damask, javlja sirijska novinska agencija SANA.

U Damasku se čulo nekoliko snažnih eksplozija, dok su snage protuzračne obrane u srijedu oko 1:30 ujutro po lokalnom vremenu presrele nekoliko neprijateljskih ciljeva u južnom dijelu grada. U dužim intervalima, koji su se skraćivali kako je vrijeme prolazilo, čulo se otprilike 20 eksplozija.

Snimci društvenih medija iz regije prikazuju djelovanje protuzračne obrane i požare koji su nastali uslijed napada. Ranije nepotvrđena izvješća kažu da su projektile lansirale zračne snage Izraela, jer drugog neprijatelja, koji bi u ovakvom napadu koristio zrakoplovstvo, Sirija nema.

Dodatni video sirijskih državnih medija prikazuje protuzračnu obranu koja uništava protivnički projektil. Sirijska državna televizija Al-Ikhbariya izvijestila je da je oboreno nekoliko projektila i da su obrambeni sustavi uspješno odbili napad na Damask.

Ranija izraelska izvješća navode da je područje koje je bilo meta napada raketna baza Iranske revolucionarne garde. Riječ je o ogromnom vojnom kompleksu i zrakoplovnoj bazi „Mazzeh“ jugozapadno od Damaska, gdje je i zapovjedništvo 4. sirijske oklopno-motorizirane divizije.

Kasnije je zapovjedništvo izraelske vojske u službenom priopćenju potvrdilo da je provelo napade i kako su „gađana skladišta oružja i projektila, te zapovjedni centri Iranske revolucionarne garde i sirijske vojske“.

Područje napada jugozapadno od Damaska
Područje napada jugozapadno od Damaska

FOTO: Područje napada jugozapadno od Damaska

Ovo je jedno od rijetkih priopćenja u kojem izraelske snage kao metu navode i vladine snage. Ranije su izraelske snage kao izgovor za napade uglavnom koristile „prisutnost iranskih snaga, Hezbollaha ili proiranskih milicija“. Sada kao izravnu metu napada navode i sirijske vladine snage.

Djelovali su jer je izraelski obrambeni sustav „Iron Dome“ nad Golanskom visoravni navodno „presreo četiri rakete“, koje su, kako tvrde Izraelci,“ispaljene iz Sirije“. Prema izraelskoj strani, svi projektili su presretnuti i nije bilo oštećenja ni povrijeđenih.

Otprilike u isto vrijeme su sirijski mediji izvijestili da su se u području baze Mezzah, jugozapadno od Damaska, čule eksplozije, ali nema drugih podataka.

Oba izvješća, ono o raketama koje su lansirane prema Izraelu i eksplozijama blizu Damaska, objavljena su takoreći istovremeno.

Situacija na sjeveru cionističkog entiteta i okupiranog Golana je neko je vrijeme bila mirna, ali su 18. studenog izraelske snage pokrenule “neočekivanu” vojnu vježbu u tom području.

Vježba, koju nadgleda zapovjednik izraelske vojske, general Ofer Sarig, provodi se u dolini Jezreel i Gornjoj Galileji, a trebala je završiti jučer.

Glasnogovornik vojske rekao je da su pozvani izraelski rezervisti i upozorio lokalne stanovnike da u narednim danima očekuju pojačano kretanje snaga hitne pomoći i vojnih vozila.

Izraelsko zapovjedništvo je navelo da će vježba testirati “spremnost i operativne sposobnosti Sjevernog zapovjedništva”, tako da bi ovaj napad bi mogao biti dio provjere borbenih sposobnosti izraelske vojske i reakcije sirijske protuzračne obrane.

Zapovjedništvo izraelske vojske na svom službenom Twitteru navodi kako je zrakoplovstvo uništilo „više“ sirijskih protuzračnih baterija, ali ne navodi ni broj, ni koji su sustavi gađani.

Napad na Damask
Napad na Damask

S druge strane, na snimkama se vidi samo jedan veći požar jugozapadno od Damaska i jedna pogođena zgrada na periferiji glavnog grada. Srećom, nije bilo ljudskih žrtava, a materijalna šteta će se procijeniti naknadno.

Sirijski državni mediji potvrdili su da su snage protuzračne obrane bile pod “teškim napadom” izraelskih ratnih zrakoplova koji su područje Damaska, kao što obično čine, napali iz zračnog prostora okupirane Golanske visoravni i libanonskog zračnog prostora u blizini grada Marjayoun.

Državni mediji navode da većina raketa nije mogla pogoditi ciljeve i da su uništene dok su se približavale Damasku, što se dijelom vidi i čuje na snimkama objavljenim na društvenim mrežama.

Iako stvarne mete izraelskih udara na vojne ciljeve u Siriji ostaju nejasni, snimke pokazuju da su izraelski projektili ciljali na nekoliko civilnih područja, u blizini područja Sa’sa, jugozapadno od Damaska, te Qudsaya zapadno od sirijskog glavnog grada.

Twitter / IDF

Iron DomeMazzeh
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
4 godine prije

Agresorska đubrad. Al bi bilo mirnije na Bliskom Istoku da vas nema u blizini.

Preselit izraelski režim i “državu” u neku od amerokenjskih, ionako bi tamo bili svoji na svome.

Gamad..

P***!

Zagor
4 godine prije

Po nekim izvješćima pro SAA računa, uništeno je 6 PZO baterija. Ne navodi se koji su tip.
Jao, jao. Malo se spusti gard i odmah sran*e.

Borac2
4 godine prije

To zvuci kao da bi netko napao bondsteel na kosovu pa nebi bilo ni jedne slike ili video snimke.
Vojni garnizon Mazzeh je jedan od najvecih u zemlji.
Netanyahu toliko laze da smdi kao trula jabuka.

čitalac
4 godine prije

Tu izvještava tko hoće i svako se sam odluči kome će vjerovati.
Ali, ako čovjek pročita više strana pa malo logično razmisli do kakvih zaključaka može doći?
Ja npr. do sljedećega: SAA je toliko uspješna da Izraelci moraju napadati iz zračnog prostora Libanona, ponešto pogode ali da su tako uspješni kako neki misle svakako ne, jer bi Irancima već odavna uništili sve što imaju u Siriji a to svakako nedrži.
Po drugoj strani SAA nije uspješna koliko bi neki htjeli da je ali je ipak toliko uspješna da Izraelci ne napadaju više otkriveno kao nekada.
Znači, nekakva pat-pozicija.

preseren3
4 godine prije

Ovo kukanje več mi se negdje popelo…. Uopšte nisu više interesantni.

ewrgnewrniugvneurfnuewfwerf
4 godine prije

Da li bi okupiren Palestinen ovo radila da Sirija ima kemijsko oružje……..zašto je Rusija uništila svoje kemijsko a hazmeri nisu…..

alfa33
4 godine prije

Postavlja se pitanje,hoće li i kada će uzvratiti sirijska vojska na te napade. Ili ipak moraju tražiti dozvolu kod svojih nadređenih….. Bez obzira od kuda i od koga dolaze napadi trebalo bi uzvratiti,ne sumnjam da imaju sa čime,samo da jednom im pokažu zube pa da vidimo do kuda su spremni ići,ali mislim da im se odavna suzio manevarski prostor. Ali ipak se na kraju pita onaj tko drži škare i konac…..

Ivo
4 godine prije

Teroristička država ponovno na poslu. Kad će više osovina nakupiti dovoljno zaliha da odvali generalku po sotoni? U biti, u tome i jeste fora. Ovi prikupljaju zalihe za masovni udar, što je i jedino rješenje za smiriti ziobagru, a ovi nastoje udariti po skladištima. Plus najprije neutralizirati PVO. Pa tko prevagne u poslu..

Šule
4 godine prije

JAO kakav masovni udar Izraela na enklavu Siriju S-400 nije se smio ni uključit jer bi odmah dobio strujni udar..Sirijci danas opet kmeče a od saveznika Rusa samo dobivaju tapšanje po ramenu i nekoliko kubnih metara plina za distribuciju u Rusiju.Iranci što neuzvratite ako smijete tamane vam vojsku godinama a vi ni jednu granatu da ispalite prema Izraelu očito se MULE boje ishoda i privilegija koje će izgubit.Varqane i Milicajac IVO samo kmečite i čekajte stvora da reagira..nemože nitko ništa Izraelu..Močan je..

Šule
4 godine prije

Varane gdje su tvoje vizije budučnosti-stvorovi,Nosferatu i sl..makar još nisi odgovorio tko je Nosferatu..imaš vremena cijeli dan pa nešto smisli…

donald
4 godine prije

moša rules ….kad ovi nemaju muda uzvrait ….vidjei smo kako ih drugi susjedi smire kišom raketa a ssa samo kmeči

donald
4 godine prije

možda nije izrael …možda ameri testiraju f35

Helena
4 godine prije

Hajde, kauč generali i kauč armijo, ako vam se ratuje na frontove. Očigledno vam je preko potrebno jedno takvo desetogodišnje kaljenje.

Suze Roni
4 godine prije

Čišćenje Sirije od terorista se blizi kraju. Sestokraki su silno unezvjereni, jer se misolovka oko njih polako steze. Nakon propasti projekta Veliki Izrael, očaj je sve veci u pripadnika nebeskog naroda.

basso
4 godine prije

Rusi su u Siriju dosli da je odbrane,zasto onda ne i od izraela?Je li sam Izrael veliki zalogaj i za same Ruse,ili S-400 nije dovoljno dobar za Izraelske avione i elektroniku? Rusi bi morali biti vise konsekventni.

Borac2
4 godine prije

Ne treba S400. Prije mjesec dana pokazalo se kako veliki cionisti bjeze kad im dobro centrirani kornet opici vojnu bazu. Nema potrebe za direktnom konfrontacijom sada kad je Sirija na pragu velike pobjede. No neki misle da je rat u siriji call of duty.

Zvrk
4 godine prije

Kozmo, nije uopce istina da je nikom nista. Pa i dalje su odnosi zahladeni, a bibi doslovno putina ili jos.gore, trecerazrednog diplomata vuce za rukav radi.malo konzultacija.

Dopizdilomi
4 godine prije

Izrael treba izbrisati sa zemljopisne karte.

MDM
4 godine prije

Pa sami su oborili svoj avion , kome če da se žale ?

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Zbog izraelskih “štrajkova” vi meni obrišete komentar. Možda ste i vi počeli više preferirati ekipu poput šuleta, ad astre, onog ha ha i ostalih burtova. Naka vam bude…

Laki Topalović
4 godine prije

Navalili su i ovi “generali” “A đe je S-400, aaaa!” “A đe su Rusi, aaaa”. A jeste “šesni”, malo žvalavi s tim otrcanim frazama, al ajd. Stoti put S-400 se ne pali na navođene bombe, 2. S-400 je u Hmeymimu, ne na jugu, 3.) dok oni polete s najavljenim vojnim vježbama, uđu unad Golan i šmugnu kroz jug Libanona, sve se dogodi u par minuta, Danas su Lavorv i Bogdnov rekli da osuđuju to kršenje međunarodnog prava, što znači da nisu bili obaviješteni o i ničemu. Treba još? A da, trebalo bi nazvati Kremlj i reći da ispale 2-3 Sarmata na Izrael, Jako ste pametni. Objekti su obranjeni, poginulo je dva civila, iako zapadni i izraelski mediji tvrde i “sedam Iranaca” , a zašto ne bi bili Hezbollah ili Iračani, baš Iranci-Iranci, dobro da nisu objavili imena i putovnice. Klasična cionistička hrabra vojska, ubodi i bježi što je brže moguće.… Čitaj više »

Blue Eye
4 godine prije

Izrael krši međunarodno pravo, hinjski, iz druge države raketira ali to nije problem, to je OK. Problem je što se Rusija ne uključi direktno i objavi rat Izraelu što povlači i rat sa SAD te na kraju i NATO.

cccr
4 godine prije

treba ponovo podjelit zemlju na bliskom istoku tako da bude za svih i vode i zemlje i uzet ljenčinama koji ne obrađuju i dat onima koji hoće kad može izrael imat oaze mogu i drugi

Pi-zdro
4 godine prije

Nemugu zionci u miru da žive to je i u bibliji na stotinama mjesta nazanaceno. Mada ovi nemaju veze sa biblijskim plemenom.

Pi-zdro
4 godine prije

Upisite ovaj naslov u tržilicu i poslije cete vidjet RT Deutsch milina iskrenih i jakih komentara na ovu temu.link: “Israel greift Ziele im Süden Syriens an” – naravno i googluv il slični prevodilac dobro dođe….Milna čitati

Max
4 godine prije

Dok god ovakve akcije ne naiđu na istovrsni odgovor dotle će se nastaviti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI