Izraelska obrana neutralizirala samo četvrtinu Hamasovih projektila – Lieberman dao ostavku

gaz
77 komentara

Danas je ministar obrane izraelskog režima, Avigdor Lieberman, podnio ostavku zbog “suprotstavljenih stavova” s premijerom Benyaminom Netanyahuom zbog primirja kojeg Izrael postigao s palestinskim otporom.

Nakon što su u akciji specijalnih snaga izraelske vojske u području Khan Yunisa, na jugu Pojasa Gaze, prije tri dana ubijeni zapovjednik Hamasa Nur Barak, njegova pratnja i nekoliko civila, skupina izraelskih vojnika nije stigla pobjeći na teritorij pod kontrolom izraelske vojske i sukobila se s borcima palestinskog otpora. U borbi su Izraelci izgubili jednog vojnika, a drugi je ranjen. Odmah je intervenirali ratno zrakoplovstvo, koje je proveli više od 40 udara napada Khan Yunis, a Hamas je odgovorio lansiranjem 15 projektila na područje južnog Izraela, ali su svi oboreni proturaketnim sustavom “Iron Dome”.

Dan poslije su izraelski zrakoplovi neselektivno bombardirali naseljena područja Pojasa Gaze i uništili sjedište palestinske televizije Al-Aqsa, te obližnje stambene zgrade.

U ponedjeljak i utorak je Hamas na područje Izraela lansirao oko 400 projektila, ali su sustavi “Iron Dome uspjeli” presresti samo četvrtinu, uglavnom one koji su usmjereni na šire područje grada Ashkelona, sjeverno od Pojasa Gaze.

Nemogućnost obrane cijelog teritorija sustavima “Iron Dome” je neizravno priznala i izraelska vojska, koja je na svom službenom Twitteru objavila kratki prikaz odmazde Hamasa u kojem potvrđuje da je s visokom učinkovitošću obranjen samo Ashkelon, dok su područja istočno od Gaze, te južna područja i grad Eshkol praktično ostavljeni bez proturaketne obrane.

Izraelska vojska tvrdi kako Hamas raspolaže s najmanje 20 000 projektila različitog kalibra i dometa. Logično je da bi masovna raketna odmazda Hamasa na nove udare izraelskog režima bila katastrofa za Izrael.

Masovni raketni napadi koje je Hamas pokrenuo u ponedjeljak su prisilili izraelsko vodstvo da prihvati uvjete primirja koje je u ime Palestinaca predložio Egipat.

Zajedničko zapovjedništvo palestinskih frakcija otpora je priopćilo “kako su egipatski napori doveli su prekida vatre s izraelskim okupacijskim snagama”.

“Otpor će se pridržavati sporazuma o prekidu vatre, postignut egipatskim posredovanjem, sve dok ga se bude pridržavala i izraelska strana”, priopćilo je zajedničko zapovjedništvo palestinskih frakcija otpora iz Pojasa Gaze i pozdravilo sve frakcije otpora “koje su ispunile svoju dužnost i branili svoj narod od izraelske agresije”.

“Upornost i učinkovit palestinskog vojnog odgovora je uvjerio cionističko vodstvo da prihvatiti egipatske uvjete primirja, koje je odmah stupilo na snagu”, priopćili su iz palestinskog zapovjedništva.

Iron Dome
FOTO: ilustracija, sistem Iron Dome

 

“Stvar bi bila gotovo komična da, na žalost, civilno stanovništvo Pojasa Gaze i ovaj put nije moralo trpjeti nove smrti i uništenje, a sve u tišini i uz sudioništvo i Zapada”, pišu palestinski mediji i portali, koji slave pobjedu nad izraelskim režimom.

Nakon prihvaćanja uvjeta primirja od strane Netanyahuovog kabineta i vojske izraelskog režima, Palestinci u Gazi su slavili uspjeh i odmazdu skupina otpora.

S druge strane, izraelski vrh je teško je mogao skriti ljutnju zbog potpunog neuspjeha pokušaja vojnog zastrašivanja stanovnika Gaze, a posebno neuspjeha toliko hvaljenog proturaketnog sustava koji je trebao biti, kako mu i ime kaže, “Čelična kupola” obrane teritorija pod nadzorom izraelskih snaga.

Palestinski mediji su citirali lokalne izraelske izvore, prema kojima je bilo prosvjeda stanovnika na jugu Izraela, koji su blokirali ceste i palili gume, ogorčeni zbog neučinkovitosti sustava koji im je trebao jamčiti stopostotnu sigurnosti od napada “palestinskih terorista”.

The Guardian prenosi kako su se Izrael i Hamas složili o primirju, nakon intenzivnog nasilja u kojem je palestinski otpor na izraelska područja ispalio oko 400 projektila, a izraelski zrakoplovstvo je provelo zračne udare na 100 položaja Hamasa.

Hamas i ostale palestinske skupine otpora su prve prihvatile sporazum kojeg su koordinirali s Egiptom,  kojeg je Kairo kasnije predstavio Tel Avivu.

Iznenadno priopćenje kasno u utorak je bila mogućnost da se prekine eskalacija nasilja, koja je mogla dovesti do rata između Palestinaca i Izraela kakav se posljednji put vodio 2014. Naime, tada je Izrael pokrenuo veliku vojnu kampanju protiv stanovnika i skupna palestinskog otpora Pojasa Gaze u kojoj je tijekom srpnja i kolovoza 2014. ubio najmanje 2310 Palestinaca, a 10 600 ih je bilo ranjeno, uglavnom civila. No čini se da je Hamas u protekle četiri godine unaprijedio svoje raketne sposobnosti, jer su svi projektili ispaljeni na jug Izraela i istočno od granice Pojasa Gaze probili izraelsku proturaketnu obranu, što je trenutno neobjašnjivo.

Ovaj put su se u razmjeni vatre i Palestinci i Izraelci skrivali u podrumima, čekajući da prođu udari.

Hamas i druge palestinske skupine su prve izjavile da prihvaćaju sporazum kojeg su posredovali UN i Egipat. Iz Izraelu početku nije bilo komentara, ali su nakon noći izraelski raketni napadi i zračni udari zaustavljeni.

Posljedice izraelskog napada na Gazu

Kasno u utorak je sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda završio bez usvajanja bilo kakve rezolucije, rekao je veleposlanik Kuvajta Mansour Al-Otaibi.

Medicinska služba u Gazi je priopćila kako je u izraelskim udarima ubijeno pet osoba, od kojih su dvojica bili borci otpora. U izraelskom primorskom gradu Ashkelonu je ubijen jedan civil, kada je projektil pogodio stambenu četvrt.

Kao “utjehu”, izraelski mediji su objavili vijest da je čovjek bio Palestinac s okupirane Zapadne obale i da živi u Izraelu, te kako među Izraelcima ima 20 ranjenih.

The Guardian prenosi kako je najnovije nasilje izbilo nakon izraelskog napada u nedjelju, nakon što su izraelski komandosi na kontrolnom punktu Khan Yunisu ubili zapovjednika Hamasa i pobjegli helikopterom, a ne terenskim vozilima, kako je ranije priopćeno.

Tada je uvijeno sedam boraca Hamasa i jedan izraelski pukovnik, nakon čega je Hamas ispalio 15 projektila na jug Izraela.

Kao što smo naveli, Izrael je odmah odgovorio zračnim udarima, ali se nije  usredotočio na Hamasove vojne položaje na otvorenim područjima, nego na gusto naseljenih četvrti Gaze, koje su pretvorene u ruševine.

Bombardirano je glavno sjedište Hamasove unutarnje sigurnosti u Gazi, ali su  razoreni i civilni objekti, kao što je zgrada televizije Al-Aqsa i dječji vrtić, za kojeg izraelske snage tvrde da je služio i u vojne svrhe.

Hamas je upozorio kako će raketni napadi biti još masovniji i da će početi koristiti projektile dugog dometa, kojima će gađati udaljene gradove Ashdod i Be’er Shevu, ako Izrael nastavi svoje udare.

“Ono što se do sada događalo je bila naša tradicionalna odmazda, koju je naš neprijatelj morao očekivati. U idućih nekoliko sati će uslijediti ono što naš neprijatelj ne može očekivati”, priopćio Hamas, nakon čega je stiglo priopćenje iz Tel Aviva kako prihvaća sporazum o primirju kojeg je posredovao Egipat.

“Hamas i druge manje militantne frakcije u Gazi u rezervi imaju oko 20 000 minobacača i projektila. Nažalost, oni ni približno nisu iskoristili sve svoje mogućnosti”, rekao je glasnogovornik vojske izraelskog režima, potpukovnik Jonathan Conricus.

FOTO: zastava Hamasa

Proturaketni sustav “Iron Dome” je uspio presresti samo četvrtinu od ispaljenih 400 projektila. U Tel Avivu tvrde da ih je iznenadio intenzitet lansiranja. Izraelski vojni vrh je u utorak poslao dodatne snage na granicu, a međunarodni posrednici su pozivali na suzdržanost.

“Eskalacija u protekla 24 sata je bila iznimno opasna i bezobzirna. Raketiranja se moraju zaustaviti, a suzdržanost moraju pokazati obje strane”, rekao je Nickolay Mladenov, izaslanik Ujedinjenih naroda izraelsko-palestinsko pitanje.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je bio pod jakim pritiskom posljednjih tjedana od nekoliko ministara u vlastitoj vladi, koji su pozivali na agresivniju politiku protiv Palestinaca u Pojasu Gaze. Netanyahu se vjerojatno konzultirao sa svojim generalima i shvatio da će, ako situacija eskalira, ovaj put i Izrael trpjeti gubitke.

Na kraju je Benjamin Netanyahu u utorak priopćio da su državni ministri jednoglasno prihvatili prekid vatre koji je dogovoren uz posredovanje Egipta.

Ubrzo nakon priopćenja je ured ministra obrane, Avigdora Liebermana, izdao priopćenje u kojem naglašava kako je njegova podrška prekidu vatre “lažna vijest”.

Danas je ministar obrane Izraela podnio je ostavku, a razlog je prihvaćanje primirja nakon dvodnevne razmjene vatre u Pojasu Gaze.

Još četiri ministra, uključujući jastreba Naftalija Bennetta, ministra obrazovanja, priopćila su kako ni oni nisu pristali na prekid vatre. Lieberman se također usprotivio odluci Netanyahua da dopusti nužnu financijsku pomoć koju Katar šalje Pojasu Gaze.

Liebermanov odlazak vjerojatno znači i kraj vladajuće koalicije, jer bi njegova stranka Yisrael Beiteinu mogla uskratiti povjerenje Netanyahuu, koji bi onda  ostao bez većine u parlamentu. Takav ishod bi mogao dovesti do prijevremenih izbora u Izraelu.

Tijekom konferencije za novinare je Lieberman sporazum o prekidu vatre nazvao “kapitulacijom pred teroristima”.

Komentirajući svoju ostavku, Lieberman je govorio o nekim drugim odlukama izraelske vlade o Gazi, za koje misli da su bile previše mekane.

“Da sam ostao na mom mjestu, ne bih mogao gledati u oči obiteljima mrtvih vojnika čija su tijela u rukama Hamasa”, rekao je Lieberman u završnom dijelu svog priopćenja.

VIDEO – Prikaz Hamasovih raketiranja koje je objavila izraelska vojska: Twitter

 

Avigdor LiebermannIron Domepojas Gaze
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivi tz
5 godine prije

Ničija nije do zore sjala…pa tako neće ni vaša.živila PALESTINA

Trubadur
5 godine prije

Ko što je rekao drug Koba…. Kvantitet, može biti, več kvalitet sam po sebi…… A sad si zamislite, koliko bi Iron Dome zaustavio projektila sa strane Hezbolaha, kojih ima barem 150 000….

Riddick
5 godine prije

Juzni Liban pod jakom kontrolom Hezbolaha , Sirija dobila S-300 i Poljana-D4 sisteme za integrisanje PVO , Jordan trazi svoju zemlju nazad , Hamas pokazao sta moze , Americka moc u svetu opada.
Nije lako niti lepo biti Cionista kako neki misle …
A pretili su nekada kako ce da bombarduju Iran .

PS: Sule sta se desilo , ti pratis Izraelske portale?

Nesto smrdi
5 godine prije

300 projektila je pogodilo mete a jedna osoba mrtva i svega njih 20 ranjeno…kakve su to projektili? Od stiropora ili sta…ne razumijem…nesto mi tu smrdi sa brojkama

nije bitno tko
5 godine prije

Izraelci konačno pokasirali batine. Neka, neka………

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Takvu odluku je predložio general Gadi Eizenkot u ime izraelske vojske. Prijedlog su podržali i svi šefovi obavještajnih službi. A oni sigurno nisu neobavješteni. Netanjahu se složio, usprkos velikom otporu drugih ministara. Očito je nešto važno utjecalo na takvu odluku. A to sigurno nisu Hamasove rakete. Inače Izrael je u posljednje vrijeme poduzeo pravu malu diplomatsku ofanzivu, posjećujući šefove nekih muslimanskih zemalja. Posljednji je tajni i iznenadni desetosatni posjet Pakistanu. Velika je opasnost da bi Izrael u nekom trenutku morao ratovati na tri fronte, a možda bi to sve eskaliralo u regionalni rat. Hezbollah u Libanonu, Iran u Siriji, Hamas u Gazi. Indikativno je da je ovaj put rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo izraelsku stranu da je izazvala ovaj sukob. Tu je i Trumpov plan za rješenje izraelsko – palestinskog sukoba, koji i ovako stoji na klimavim nogama. A novim ratom propali bi njegovi snovi da i on postane Mr.… Čitaj više »

Duki
5 godine prije

Sa’će pasti narudžbica kod Vladimira za S-quattrocento !? Trump će popizditi YESSSSS

DAWOR
5 godine prije

Zapovjednik Hamasa palestinac (i musliman) Nur Barak —- bivši izraelski premijer Ehud Barak….hmmmmmm mnogim “rvatnama” neće biti drago prihvatiti ono šta i sami znaju…..2 genetska jednojajčana blizanaca se ne trpe…sjetimo se 90’…….ima i kod nas puno primjera ….recimo ja poznajem nekoliko Hrvata koji se prezivaju Šešelj (živa istina nije provokacija…pa ja sam Hrvat)…a šta reći za Josipa JOVIĆA….ili predsjednik (ne sjećam se dali bivši) HSP-a Danijel SRB….ima toga puno….

burt
5 godine prije

američke službe nedavno su upozorile Izrael da u slučaju rata u LIbanonu nema mogućnost odbrane Izraela od arsenala Hezbollaha od 160000 raketa, Hezbollah je sposoban da za razliku od 100 raketa dnevno 2006 sada ima mogućnost ispaljivanja 1000-3000 raketa dnevno, komanda Domovinskog fronta Izraela priznala je da u slučaju rata sa Hezbollahom nebi bili spososbni spriječit velike izraelske civilne žrtve i razaranja

Šule
5 godine prije

Sad ništa od najavljenih napada u Siriji jer ovaj ministar obrane Liberman koji je danas podnio ostavku on se najviše zalagao za uništenje S-300 u Siriji.Egipat je molio Netanjhua za primirje već 2 puta u godini dana.Ministar obrane nije htio nikako primirje jer se nadao kako će Hezbolah se uključit u rat a poslije Iran..i to bi bio rat koji Izrael priprema godinu dana.Sad će vlada biti srušena ili će se rat razbuktat..ovih dana sve će se znat.

Arch
5 godine prije

Znam da nije pristojno na jednom portalu promovirati drugi ali o ovoj temi uistinu vrijedi pročitati na moonofalabama.org

Ivo
5 godine prije

Sad su malo jasniji ti stalni zračni udari izrahella po Siriji. Iran je definitivno dobro naoružao i obučio i Hezbollah i Palestince, uz prešutni pristanak Rusije koja je inicijalno proizvela i isporučila oružje. Više nema nekažnjenog iživljavanja cionista nad susjedima.

Nakon ovog debakla, izrahell ima dvije opcije – ili napasti i trajno okupirati Gazu kako bi spriječili buduće raketne napade, ili ući u iskrene i ravnopravne pregovore sa Palestincima, demontirati konc-logor i pristati na zajedničku državu ravnopravnih naroda s Palestincima.

Poznavajući i prateći dosadašnje djelovanje tih luđaka, totalni rat na bliskom istoku je neizbježan. Izrahell ne može pobijediti, sa ili bez američke pudlice na svojoj strani.

Zvrk
5 godine prije

tamo negdje nakon onog tragičnog slučaja s ruskim pilotima sam napomenuo da bi moglo eskalirati u gazi s raketnim napadima. tako i bi.

Križarska obrana
5 godine prije

I koliko je nemuslimana (nedužnih ljudi) Izrael pobio u ovoj akciji?

Fatih
5 godine prije

PALESTINU PALESTINCIMA!!!!!!!!!!!!

Ante
5 godine prije

Samo jedan projektili koji Izrael koristi košta 40 000 dolara, koliko sam uspio pročitati izrael je ispalio oko 100 raketa da bi zaustavio hamasove projektile. Dok je hamas je ispalio 400 projektila koje koštaju par tisuća dolara po komadu. Nije ni čudo da su Izraelci pristali na primirje. Doslovce su milijuni dolara otišli u nebo, i ne samo to, nego svaki taj projektili Izrela mora zamijeniti sa novom raketom. Znači troškovi su dupli.

palermo
5 godine prije

Palestinski mediji kritiziraju medijsku tišinu na Zapadu – a tišina zaljevskih vehabijskih (Muslimansko bratstvo ista je priča) primitivčina punih para im ne smetaju?
Prestanite te malo jače, u potpunosti neprecizne, petarde nazivati “raketama”, “projektilima” i kako sve ne. Da u Egiptu nije bagra i šlajm na vlasti dobio bi Hamas barem pokoji ATGM – onda bi to bila malo drugačija priča.

barba tonći
5 godine prije

Da im nima USA vojne pomoć na godišnjoj ravni od 3,5 milijard dolora i švabskih reparacijun davna bi ih đava odnija. Sloboda palestinskom i svim narodima svita a suosjećajna mudrost izraelcim. Bez istinske empatije svih jedni prima drugim svi ćemo otić u vična lovišta, samo ća će nas i tamo dočekat pustinja i to ladna. Atomske bombuštine su pretile ka najdibje prasice samo čekadu kad će du se okotit. Kako ono ide sa zagorcem kad pita bumbu ; oš puknit a bumba BUUUMM ! Idem ća toka niki qrac i radi.

Carlosan
5 godine prije

Koliko se meni čini ovo je samo uvod.
Sumnjam da će Izrael čekati da Hezbolah i Hamas nabave još 100 000 projektila. Miriše mi na pripremu za opći napad.
Zato idu sankcije na Iran, smicanje zapovjednika Hamasa i otkrivanje položaja lansera.
Ako Hezbolah i Hamas ovarko rapidno napreduju, što će biti za 20 godina. Čini mi se da u stvari Izrael uopće nema izbora.
Alternativa svemu ovome je mir, ali ne vidim baš puno mirotvoraca

Juxel
5 godine prije

“…ne bih mogao gledati u oci obitelja cija sj tijela mrtvih vojnika u rukama Hamasa .” Hm. Jedan poginuo desetak ranjenih ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI