fbpx

Eskalacija sukoba u Gazi – Izrael je nemoćan i hitno treba „primirje“

Iron Dome

Nakon dvostrukog zračnog udara izraelskog zrakoplovstva, jednog na Damask i jednog na Gazu, te ubojstva jednog od zapovjednika skupine palestinskog otpora Islamski džihad, došlo je do eskalacije nasilja u području Pojasa Gaze.

U izraelskom zračnom udaru jutros, 13.studenog, u Pojasu Gaze je poginuo jedan borac Islamskog džihada. Kao odgovor je skupina ponovno ispalila projektile iz palestinske enklave prema izraelskim naseljima. Tako je započeo drugi dan novog oružanog sukoba oko Gaze.

Prema tiskovnoj službi izraelske vojske, od početka eskalacije je na područje cionističkog entiteta iz Gaze ispaljeno oko 250 raketa i minobacačkih granata. Većina raketa ili je pala izvan naselja ili su odbijene baterijama sustava proturaketne obrane Iron Dome.

Izravni pogoci projektilima u stambene i industrijske objekte zabilježeni su u Sderotu i Netivotu. Prema izraelskoj službi hitne pomoći, 39 građana je zatražilo medicinsku njegu. U vezi s eskalacijom je izraelska logistička služba uvela poseban režim od južnih granica sve do Tel Aviva. Otkazana je nastava u školama i vrtićima, a sva javna skloništa su otvorena. Strah u Izraelu je primjetan na svakom koraku.

Hamas sve radije promatra „izvana“

U međuvremenu, Hamas koji kontrolira Pojas Gaze, iako podržava Islamski džihad u ratu kojeg je skupina jučer objavila Izraelu, prema lokalnim izvorima se do sada suzdržavao od angažiranja vlastitog borbenog potencijala u borbi protiv „cionističkog neprijatelja“. Hamas i dalje ono što se događa radije promatra izvana.

Prema zapadnim medijima, vodstvo Egipta, koje tradicionalno djeluje kao posrednik u eskalacijama između Izraela i palestinskih skupina u Gazi, već je započelo ispunjavati svoju uobičajenu misiju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je jučer da bi borbe s palestinskom militantnom skupinom Islamski džihad ovoga puta mogle biti dugotrajne.

“Izrael nije zainteresiran za eskalaciju, ali učinit ćemo sve da se zaštitimo”, rekao je Netanyahu novinarima s kojima je razgovarao u operativnom sjedištu.

„Možda će potrajati neko vrijeme. Trebamo izdržljivost i smirenost”, rekao je Netanyahu.

Izraelske snage u međuvremenu raspoređuju tenkove i oklopne transportere na granicama opkoljene palestinske enklave, kako bi ojačale diviziju Gaze. Osim toga, najavljen je i poziv za ograničen broj rezervista.

Vojna eskalacija na granici s palestinskom enklavom dogodila se nakon likvidacije zapovjednika Islamskog džihada Bahe Abu Al-Ate. Frakcije koje su bile pod njegovom kontrolom u Gazi reagirale su na njegovu likvidaciju objava rata Izraelu i masovnom raketnom vatrom na teritorij židovske države. Kao odgovor, zračne snage Izraela su izvršile niz napada na objekte u Gazi.

Prema izraelskom vojnom zapovjedništvu, pola projektila koje palestinski borci ispaljuju iz Gaze padaju na nenaseljena područja, a 90% onih koji lete ka naseljima neutralizira sustav Iron Dome. Dakle, matematika je jasna.

Ako su skupine palestinskog otpora prvog i početkom drugog dana sukoba ispalile 250 projektila i minobacačkih granata, 125 ih je palo izvan naseljenih područja. Od 125 koji su letjeli na naselja, sustav „Iron Dome“ je presreo i oborio 90%, što znači da je oko 12 projektila ili minobacačkih granata pogodilo cilj. „Malo“, ali sasvim dovoljno da posije strah i blokira normalan život u Izraelu. O scenariju masovnog napada sa stotinama projektila odjednom, Izraelci ne žele ni razmišljati, jer znaju da se nemaju čim braniti.

Izraelski sustav protuzračne obrane je nemoćan

Tehnološki napredniju zemlju na Bliskom istoku, Izrael, opet je napao neprijatelj s krajnje primitivnim oružjem. I ovaj je napad bio relativno uspješan. Zašto čak ni najnoviji izraelski sustavi proturaketne obrane ne mogu u potpunosti zaštititi građane zemlje od topničkih raketa koje ispaljuju Palestinci?

U noći 12. studenog  2019. izraelski teritorij bio je podvrgnut snažnoj raketnoj vatri iz Pojasa Gaze. Prema izraelskim medijskim izvještajima, iz Pojasa Gaze je na Izrael tada lansirano oko 50 raketa, dok je sustav protuzračne obrane Iron Dome uspio presresti njih samo oko 20. Ovo znači i da su statistike koje objavljuje izraelska vojska propaganda koja služi da se umiri stanovništvo i da je zaštita puno manje učinkovita od onoga što se govori.

Zanimljivo je da su prije točno godinu dana, 12. i 13. studenog 2018. godine, Palestinci na izraelski teritorij poslali 460 raketa iz Pojasa Gaze, od kojih je, prema različitim izvorima, Iron Dome uspio presresti samo 60 do 106. Tada je ovo raketiranje uzrokovalo velika razaranja. Izrael je prijavio 50 hospitaliziranih, a jedan od izraelskih vojnika je teško ranjen.

Kako se ispostavilo, tijekom protekle godine nijedan dizajner sustava Iron Dome nije dao jasan odgovor na tako masovnu prijetnju. Sada se izraelski sustav obrane nije suočio s rekordnim napadom od 460 raketa, već sasvim običnim uznemirujućim udarom od pedeset raketa. Kako se to dogodilo?

Bliskoistočna gužva

Trenutna eskalacija sukoba oko Pojasa Gaze ni u kom slučaju nije prva. Vrući i Hladni rat između Izraela i arapskih zemalja traje više od 60 godina, od 1947. godine. Tijekom tog dugog razdoblja, strane u sukobu nisu uspjele postići održivi mirovni sporazum, a pitanje teritorija koje je okupirao Izrael ne dopušta uklanjanje glavnih proturječja koja neprestano potiču ovaj višestruki i složeni sukob.

Međutim, od sredine 2000-ih je Izrael promijenio pristup zadržavanja okupiranih teritorija pod svaku cijenu. Povukao je trupe iz Pojasa Gaze i tamo porušio svoja naselja. Ipak, oko 550 tisuća stanovnika se u dalje nalazi u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali i na Golanskoj visoravni, koje svjetska zajednica definira kao okupirane teritorije.

Drugi faktor koji izravno utječe na situaciju u Izraelu je mala veličina njegovog naseljenog teritorija. Naime, od izraelsko-libanonske granice do grada Haife ima tek oko 35 kilometara, a udaljenost od sjeverne Gaze do Jeruzalema je nešto veća od 60 kilometara.

U takvim je uvjetima veći dio teritorija Izraela na dometu ne samo raketa lansiranih iz Libanona ili iz Pojasa Gaze, nego i topništva i minobacačke vatre. Stoga je pitanje sigurnosti u trenutnoj vanjskopolitičkoj situaciji za Izrael od primarne važnosti. Zemlja jednostavno nema “operativnu dubinu” unutar koje bi mogli djelovati sustavi protuzračne obrane na koje smo navikli, usredotočeni na rano prepoznavanje prijetnje, odabir ciljeva i slojevit sustav zrakoplovne, raketne i topničke protuzračne obrane.

Izrael ima i američke sustave Patriot i vlastiti Arow. Međutim, riječ je o „velikoj protuzračnoj odabrani“, koja je preskupa i s njom je gotovo nemoguće presresti masovna lansiranja artiljerijskih raketa Qassam iz Pojasa Gaze.

Iron Dome je bio „kompromisni sustav“

Snažni sustavi protuzračne obrane Patriot isporučeni su Izraelu 1991. godine i dobro su odbili napade iračkih projektila Scud protiv Izraela tijekom rata u Perzijskom zaljevu 1991. Međutim, su bili praktično beskorisni u borbi protiv minobacačkih i raketnih napada iz Pojasa Gaze, Zapadne obale i iz južnog Libanona.

Osim toga, cijena jednog lansiranja rakete Patriot je oko 3 000 000 dolara, što znači da se američki sustav protuzračne obrane jednostavno prevara u “zlato” ako se koristi u slučaju napada projektilima Qassam ili iz sustava Grad koje imaju Hamas i Hezbollah, koji su proizveli svoje “cijevi s eksplozivom i barutom” doslovno u garažama na granici s Izraelom.

Opcija za obranu je bila izrada visokotehnološkog sustava protuzračne obrane za obranu od svih vrsta prijetnji, od operativno-taktičkih projektila poput Scuda do obrtničkim i neobrađenim raketa i mina.

Zahtjevi za takav sustav su uključivali najvažniji uvjet, a on je bio da troškovi njegovog pojedinačnog lansiranja moraju biti što niži.

Sustav nazvan Iron Dome pobijedio je na natječaju izraelske vojske 2005. godine. Iron Dome nadmašio je slične konkurente, primjerice europski sustav protuzračne obrane PAAMS, te vrlo egzotične sustave poput laserskog sustava protuzračne obrane Nautilus. Na kraju, mora se reći da je sustav Iron Dome bio uspješan, ali u smislu troška.

Trošak jedne baterije protuzračne obrane iznosio je samo oko 50 milijuna dolara. Za usporedbu, jedna baterija sustava protuzračne obrane Patriot košta od 4 do 9 milijardi dolara. Troškovi lansiranja jedne rakete izraelskog sustava su u konačnici smanjeni na 20 000 dolara.

Ipak, sve u životu ima cijenu. Iron Dome se pokazao kao vrlo dobar taktički sustav protuzračne obrane, ali njegov je glavni nedostatak bio očit od samog početka, jer je sustav u osnovi bio planiran za presretanje svake rakete vlastitim protubalističkim raketama.

To je omogućilo prilično lako „preopterećivanje“ razmještenih sustava Iron Dome uz pomoć velikog lansiranja raketa prilikom napada, što bi jednostavno iscrpilo sposobnost sustava protuzračne obrane za odabir i uništavanje ciljeva.

Osim toga, čak i trošak od 20 000 dolara za jednu raketu sustava kompleksa se i pokazao višestruko većim od troška bilo koje od mogućih oborenih raketa.

Međutim, do sada su se na taj nedostatak izraelskog sustava  jednostavno zatvarale oči. Na kraju krajeva, ipak je uspio presresti i oboriti desetine jeftinih Qassama i raketa za Grada.

Pad „Željezne kupole“

Što se dogodilo u noći s 12. na 13. studenog 2018., kada su Iron Dome prvi put masovno probili palestinski projektili? Navodno je tada Hamas jasno planirao svoj raketni napad na Izrael, lansirajući sve rakete gotovo istovremeno.

Jedna baterija sustava Iron Dome obično uključuje tri ili četiri lansera, od kojih svaki sadrži do 20 projektila. Tako jedna baterija u idealnom slučaju istovremeno može pogoditi do 80 ciljeva, nakon čega se baterija treba napuniti. Drugim riječima, tada ispucanih 60 ili 106 projektila su u potpunosti odgovarali vrhunskoj antibalističkoj snazi jedne ili dvije baterije sustava Iron Dome.

Naravno, trenutno je u Izraelu postavljeno 10 baterija sustava, ali oni pokrivaju sva opasna područja, zbog čega je, najvjerojatnije, samo nekoliko njih bilo uključeno u odbijanje prošlogodišnjeg napada iz Gaze.

Ali jučerašnje lansiranje bilo je preopterećenje za samo jednu bateriju Iron Dome. Stoga je današnja poruka mnogo važnija. Ispada da je za “probijanje” sustava protuzračne obrane dovoljno preopteretiti samo jednu bateriju, nakon čega se cijeli sustav Iron Dome počinje „gušiti“.

Uz sve to, sada dolaze sumnje i brojke o učinkovitosti samog sustava. Dakle, izraelska vojska voli govoriti o brojevima od 85 do 95% učinkovito neutraliziranih projektila koji su letjeli ka naseljenim područjima, naglašavajući da gotovo svaka raketa sustava nalazi i pogađa svoju metu.

S druge strane, profesor na sveučilištu MIT Theodor Postol i izraelski stručnjak za rakete Mordechai Schäfer, koji su u svojim studijama pokazali da je stvarna učinkovitost sustava Iron Dome samo oko 5%, dok većinu poslova protuzračne obrane „sami odrade“ niskotehnološki projektili Qassam, koji jednostavno ne pogode navedenu meta ili se sruše u letu. I te projektile izraelska vojska u svojim statistikama pripiše „neutraliziranim ciljevima“.

Jedna od najnovijih studija o učinkovitosti sustava Iron Dome, koju je u travnju 2018. objavio kanadski stručnjak za oružje Michael Armstrong, pokazuje da se učinkovitost sustava kreće u rasponu od 32% do 75%. Armstrong je u svojoj studiji analizirao broj smrti, ozljeda i zahtjeva za isplatom štete za uništenu ili oštećenu imovinu u raketnim napadima u četiri sukoba na Bliskom istoku. Ovaj popis uključuje Drugi libanonski rat 2006., operaciju „Cast Lead“ 2008.–2009., operaciju „Pillar of Defense“  2012. i operaciju „Unbreakable Rock“ 2014. U isto vrijeme, Armstrong se posebno osvrnuo na usporedbu operacija 2006. i 2008.-2009. godine, kada Iron Dome još nije bio u funkciji, kako bi procijenio na koji je način njegov rad poboljšao pokazatelje ukupnih gubitaka tijekom operacija „Pillar of Defense“ i „Unbreakable Rock“.

Na temelju Armstrongovih procjena, Iron Dome je tijekom operacije „Unbreakable Rock“ presreo između 59% i 75% svih prijetećih raketa. “Prijetnja” znači da bi te rakete, da ih nisu prethodno presreli, pogodile naseljena područja. Dakle, ova studija zapravo negira izjave onih stručnjaka koji vjeruju da u učinku sustava Iron Dome nedostaju samo one rakete koje padaju u nenaseljena područja, a da presretne sve ili gotovo sve projektile koji idu prema stvarnim ciljevima.

Osim toga, Armstrong je dokazao kako je u slučaju operacije „Unbreakable Rock“ sustav Iron Dome djelovao još lošije od operacije „Pillar of Defense“, jer je tada presreo manje od 32% prijetećih projektila.

Izjava da je u prošlogodišnjem lansiranju Iron Dome uspio presresti samo 106 od 460 lansiranih raketa nije neuobičajena. To je sasvim u skladu s procjenama neovisnih stručnjaka, kao i s fizičkim mogućnostima samog sustava, koje kritično ovise o broju lansiranja kojeg provede neprijatelji.

Već prvo lansiranje od 50 projektila u najnovijoj eskalaciji je pokazalo kritičnu ranjivost sustava. Od 50 raketa, 30 onih koje su stigle do cilja se ne može nazvati „vrijednim rezultatom“.

Ali to također potvrđuje i nesretnu činjenicu za Izrael. Nebo nad „izraelskom tvrđavom“ ponovo se pokazalo, kao i 1991. godine, propusnim. Sada su ga probili projektili Qassam koji se proizvode na razini obrtništva, u garažama i podrumima boraca islamskog džihada, a ne irački Scudovi.

U tok kontekstu treba tumačiti i izjavu Netanyahua „kako Izrael nije zainteresiran za eskalaciju i učinit će sve da se zaštiti, ali s obzirom na to da će sve možda potrajati neko vrijeme, Izraelci trebaju izdržljivost i smirenost”. Netanyahu je svjestan nemoći izraelske vojske u slučaju masovnog napada palestinskih skupina na tako skučenom prostoru i sada, kada je obavljena misija likvidacije jednog od najviših zapovjednika Islamskog džihada, za Tel Aviv je od presudne važnosti da Egipat posreduje primirje, iako ovaj put ne s Hamasom, već s manjom frakcijom palestinskog otpora, Islamskim džihadom.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
63 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Debeli pas
Gost
Debeli pas
11 mjeseci prije

Izrael nemoćan? Ne mislimo na isti Izrael.

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Autor živi u paralelnom svjetu. Ne želim ni pomislit da su odgovorili 500 raketama (koje bi sigurno pogodile cilj) na naseljena podrucja.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Ni ja, jer bi taj odgovor prouzrokovao jos veci palestinski odgovor sa brojnim zrtvama na izraelskoj strani.
Ne zaboravi da je ovo vio odgovor na izraelski napad i da su izraelci ti koji su prekrsili primirje. Ubili su jednog tipa i nekoliko djece, dobili su odgovor i sad traze primirje. Nisu ludi da otpocinu rat gdje bi ginuli arapi i izraelci, jer arapa ima puno za poginuti, a izraelaca malo. Cak i kad bi ubijali 10 za jednog svog poginulog vrlo brzo bi se iscrpili.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Problem je što se komentira razmišljajući s evropskim mozgom. Palestinci nemaju ništa za izgubiti i ne boje se smrti, dijelom i zbog jake religije. Židovi se plaše smrti i njima kad pogine jedan civil i par vojnika, to je smak svijeta. U tako malom skučenom prostoru, Izrael nema šanse da prođe bez velike štete. Palestinci i njihovi mrtvi . Koliko? 1000, 5000 ili 10 000, to su mučenici. Zato Netanyahu provede neku akciju i hitno zove Kairo da smiruje situaciju. Sve do jednom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Usput, nije teško naći snimke sahrana, recimo vojnika Hezbollaha ili šiitskih boraca. Žene , uglavnom matere i sestre i supruge, malko plaču, onda dosta plakanja i ide muzika, imami vojnici, zastave baca se cvijeće i slavi smrt mučenika koji ide u dženet. da tim mozgom pokušate razmišljati, možda nešto shvatite.

debeli pas
Gost
debeli pas
11 mjeseci prije

Laki, nisam izraelski navijač, a nemam ni drugi mozak osim ovog evropskog (molim da to uzmete u obzir 🙂 ), no pridjev “nemoćan” nikako ne pristaje Izraelu. Slažem se da izraelskoj strani nije do nekontrolirane krize, ali znamo kako su do sada odlučno reagirali kada su njihovi interesi u pitanju.

Bobi
Gost
Bobi
11 mjeseci prije

Svaka akcija ima reakciju kao što i svaki lokot ima lopova koji ga može obit.

Miki maus
Gost
Miki maus
11 mjeseci prije

Suniti idu u dzenet, siiti jednostavno umiru za ono sta misle da vrijedi umrjeti.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

@Miki

Ops to nisam znao. Nema djevica za šite?
Je li to sigurno, nemoj da se negdje osramotim 🙂

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Nemaju šta izgubit ?? Da ništa osim života, šta ti misliš koliko ima Palestinaca?

Miki maus
Gost
Miki maus
11 mjeseci prije

Zasto bi Izraelci zvali Kairo da ” smiri” situaciju? Ima koga Izrael nazvati da ” smiri” situaciju, npr Hamas.

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Tihobile , da Izraelci odgovore , u gazi ništa ne bi ostalo da odgovori.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Kad bi sravnili Gazu dobili bi rat sa saudima, turcima, irancima, egipcanima i ostalim muslimanima. Prve tri zemlje nebi stedjele u tom ratu jer bi pokusale da se nametnu kao predvodnik muslimanskog svijeta. Izraelci nisu blesavi da povuku okidac dzihada. Znam da bi volio da sami sebi pucaju u sljepocnicu, ali taj film neces gledati.

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Sanjaj ti samo dalje, i ne, ne želim da ginu žene i djeca a ne žele to ni Izraelci.

Trubadur
Gost
Trubadur
11 mjeseci prije

Ove maloumne pripovijetke “oni, bi mogli samo, kad bi htjeli”, su zaista odraz nekog dubokog moždanog zdravlja, po principu “no brain, no tumor”…. A i inače se stvari rješavaju globalno, po tom principu…” Svi bi mogli, samo, kad bi htijeli.”…. hahaha…..

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

Clanak Dobar
Intonacija I naslov – smijesni

A sto ako Izraelci krenu u otvoreni kontranapad ???

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

To im ne odgovara nikako. Palestincima nemaju nista vrijedno porusiti, a steta jednog dana ratovanja bila bi u milijardama dolara. U slicnoj situaciji su saudi sa jemencima gdje je svaki jemenski odgovor skup, a saudi im vise ne mogu napraviti nikakve stete.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

S čim, zar nisu napali 2006. pa su bježali. Merkave i avioni tamo ne služe ničemu, jer je cijela gaza još jedan teritorij pod zemljom. Računali su u Izraelu koliko su desetina ili stotina milijuna tona cementa dobili, a što su izgradili i fali barem 50% objekata i infrastrukture. To je sve pod zemljom.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Izrahellu odgovara takva varijanta, povremena ciljana ubojstva i obezglavljivanje žrtava okupacije, popraćena s par raketiranja koja im ne nanose veliku štetu. Pri tome su palestinske frakcije nekoordinirane i ne sudjeluju zajedno u odgovoru, što im smanjuje učinkovitost. Hamas je i inače osnovan od strane mossada, pa ovakvo ponašanje dok su drugi pod napadom ne čudi. Klasični zavadi pa vladaj.
Jedini način da okupirani palestinci nešto postignu je zajedsnički istovremeni napad do kraja. Pod uvjetom da imaju s čim, naravno.

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

Sve ok napisano osim hamas/mossad
Teorija zavjere bez ijednog uporista
Ocjena 4+

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

O.K. trolejbus, produži dalje.

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

Sto je ok ?

FATIH
Gost
FATIH
11 mjeseci prije

EPET OVAJ ISPRDAK…..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

To se slažem. Hamas ko pi*ke sjede i gledaju sve sa strane. Još mi nije jasan ovaj novi vođa nakon izdajnika Khaleda meshala? Ismael Haniyeh, tako nekako? Meshal je bio smeće za upisati u povijest. Izdati i napasti Assada i SAA koji ga je hranio i dao mu urede i sve što treba u Damasku, to je neoprostivo. Odvratnije od Druza u Libanonu koji su se borili za Izrael.

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

još sutra izrael prestaje postojati
toliko je inferioran
teška žalost

Krševan
Gost
Krševan
11 mjeseci prije

Gluposti! Već tradicionalno ste anti židovski pozicionirani. Njima trošak i novac nije problem, nego investicija jer ionako oni proizvode i drže to u rukama. Problem je eskalacija većih razmjera, Iran i ostali…….
(Biblija se polako ali sigurno ispunjava…)

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Grijesis. Izraelcima je steta kad izgine 1 njihov jer ih je malo sa losim natalitetom. Palestinci lako namire gubitak.
A ni ekonomski ne stoje dobro da bi mogli da bi mogli podnijeti ratna razaranja.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Usput, kada su intervjuirali treću generaciju, unuke, onih koji su pobjegli 48. ili kasnije u Aleppo, svi znaju gdje je bila njihova kuća ikoja je njihova njiva, i znat će i za 100 i 200 godina. A Izrael će u rat poslati onu , kako se zvaše što je pobijedila na Euroviziji, a da debenu Nettu ili transa Sharona Cohena ili Danu International. osim toga, Izraelima veliki problem prirasta ortodoksnih Židova, a oni ne nose oružje. Nije povijest jedan dan…. 50 godina nije ništa. Dovoljno je da SAD obustave vojnu pomoć, i ode sve u 3pm, a nisu daleko da zavrnu venitle, jer naprosto više ne mogu 23 000 milijardi duga i još Izrael sa svojim prohtjevima. Ne žuri Trump sa sporazumom stoljeća, kojeg neće biti, zato da nekom naprkosi, već zato da se završi ta priča.

Miki maus
Gost
Miki maus
11 mjeseci prije

A, kako bi to Laki US kontrolirali ME bez Izraela? Onih 10- ak milijardi $ koje daju Izraelu godisnje je sitnica koliko bi ih inace kostala kontrola ME bez Izraela. Stotine milijardi $ godisnje!

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Miki daleko manje bi kostalo, otprilike koliko i kontrola BiH. Podsjete arape na stare zavade i onda sapcu preko ramena i jednima i drugima.

Krševan
Gost
Krševan
11 mjeseci prije

Nije 50god rata, više tisuća god rata…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Anticionistički nije ujedno i antižidovski, tako da kad naučiš razliku, onda dođi

Krševan
Gost
Krševan
11 mjeseci prije

Gospon, ta priča ide jako, jako daleko u povijest…. ako znate gdje je brdo Sion i zašto su oni takvi kakvi jesu. Uz sve njihove realne probleme taj narod je jedini opstao od svih na tom području u zadnjih 4000god sa istom agendom, vjerom, smislom i evo ih opet na svojoj zemlji…. Nikada ih neće istrijebiti, vjeruj mi!

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
11 mjeseci prije

Kazarski fake Židovi nemaju veze sa brdom Sion jer tamo nisu nikad bili.Niti oni,niti njihovi preci.Pišeš gluposti i povijesne izmišljotine.

Krševan
Gost
Krševan
11 mjeseci prije

Onda mi objasni kad neznam. Ja znam za jedne jedine Židove, kao i za jedne Hrvate ili jedne Engleze… Ako imaš neka nova saznanja o novim Židovima, napiši, baš me zanima.

Šule
Gost
Šule
11 mjeseci prije

Izrael ima financijsku pordšku iz SAD u milijardama dolara isključivo za vojsku-to doniraju najbogatiji židovi i nije ima problem dovesti u red ove urlikavce i teroriste i islamiste iz Gaze…

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
11 mjeseci prije

Još jedna laž.Taj novac je pokraden od američkih građana i cijelog svijeta.Ne zna se koliko su silnih trilijuna pokrali lihvarski sljedbenici talmuda i kabale.Nije to od rada ,nego od krada.Kriminal im je core biznis.Korupciju su u SAD legalizirali i uveli za to eufemizam u riječi” lobist”.Da ne spominjem kako je FED otet iz ruku američkih građana.

Krševan
Gost
Krševan
11 mjeseci prije

Naravno da nisu anđeli…. To je sve borba vukova s vukovi a, rekao bi narod isti Đavo. Gledamo iz perspektive nacija Hrvati su se borili za sebe i to podržavamo ali gleda vlast danas, vazali i kriminalci. Dali to oslikava narod Hrvate, ne! Mi kao narod nismo kriminalci. Tako i Židovi….. Naravno da financije crpe iz sumnjivih stvari ali njihova povijest je duga, kompleksa, lako istraživa, povezana, izuzetno nacionalistički obojena i ide dalje…… Bit će tamo još svega…

Trubadur
Gost
Trubadur
11 mjeseci prije

Saturacija radi čuda… A da o tome, kako jedna Qasam raketica koja poleti prema Izraelu košta negdje u rangu 1000 – 2000 $ a jedna prestrezna raketica za Iron Dome oko 20 000 $ ni ne pričam….

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Al samo kad nije S400 u pitanju , njega se sigurno ne može saturirat.

klinglinian
Gost
klinglinian
11 mjeseci prije

Smiješni su vam komentari! Izrael je moćan to nije sporno! Da je tehnološki i obavještajno na samom vrhu u arapskom svijetu, apsolutno je da jeste! Ovdje govorimo o pojasu Gaze koji je najveći koncentracijski logor na otvorenom i koji je betoniran sa svih strana i opet im palestinci uspiju zavući kruti! Testiraju njihovo “neuništivo” oružje i konačno su mu i dohakali! Swarmanje se pokazalo kao najučinkovitiji oblik napada jer kako autor pravilno zaključuje, nemoguće je da baterije prate toliki broj meta i da sa sto postotnom učinkovitošću skinu sve vrste projektila koje se ispale na jug Izraela.
Ovdje govorimo o primitivnim palestinskim rukotvorinama i pokojim prošvercanim čudom i to je to. Uzmite u obzir raketni napad Irana na Izrael s njihovim high tech balističkim raketama koje bi bile ispaljenje na stotine ako ne i tisuće, kakav bi rezultat bio?

Nemojmo se zavaravati da bi Izrael pobijedio u ovom ratu ako bi do njega kojim slučajem došlo, jer mislim da je bar većina ovdje prevazišla braću Grim !

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Prije nekoliko godina procjenjivali su da hezbolah u Libanu ima 120.000 raketa. Dovoljno da Izrael pretvore u rusevine. Imaju malu, gusto naseljenu teritoriju bez dubine. Nista im nebi ostalo postedjeno u sledecem izraelsko-arapskom ratu i zato ga ne pokusavaju. Cak i kad ih arapi nebi pregazili ostali bi na rusevinama.

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

“Nemojmo se zavaravati da bi Izrael pobijedio u ovom ratu ako bi do njega kojim slučajem došlo,”
samo bi vrtili palčeve
oni su inače stručnjaci za gubljenje ratova
i nemaju saveznika u rusiji i soirmašnom vladaru svijeta usa

mladen3x
Gost
mladen3x
11 mjeseci prije

A što sam govorio o napadu na nosač aviona.Imaš jednu raketu,nosač projektila i imaš različita vremena kada budeš pustio te projektile na cilj,neka ih obrana ruši,troše svoje rakete i arsenal im se smanjuje i to je glavni cilj.A da bi ih zavarao,rakete nemoraju imati eksploziv i bojevu glavu,neka imaju samo gorivo za niski plafon leta u “predzadnjoj” fazi i onda ih dižeš na domet obrambenog oružja,nek se ispucaju.Od tih svih raketa,jedna nek ima bojevu glavu,jedna od sedam,pa da udari u radar.I tako svaka salva raketa,ne i ona treča ili četvrta,kombiniraš pametno.Uglavnom,puštaš “probne balone”,ali pametno,ubaciš i koju raketu torpedo,uglavnom kombiniraš dok ih ne izludiš.Kada potroše veliku večinu obrambenih raketa na tvoj napad onda odlučišideš li punim profilom raketa ili i dalje bacaš ćorke koje oni ruše.Povijest nas je naučila da napada broj a ne tehnika i to je istina.Na tebi je da odlučiš broj-čega?Nadam se da je jasno o čemu pričam.

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

izvoli napadni nosač aviona
pa buš ostal brez
srednjeg gornjeg i donjeg djela
svih pokretnina i nekretnina

“Nadam se da je jasno o čemu pričam.”

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

Izraelci ovjerli lika, IDŽ dobio popodne za osvetu , potpisat će se primirje .
Ako IDŽ pretjera onda će biti izraelskog odgovora i opet će se potpisati primirje .

A naslov kao da su Palestici na korak da objese zastavu na Zid plača kao onomad Rusi u Berlinu

Mislim ok saturacija i sve to ali u ovom trenutku Izraelci ni ne pokušavaju da spriječe lansiranja niti napadaju mjesta lansiranja.
Faza malog igrokaza.

P.S.

Nisam pratio jeli tko sastavio vladu u Izraelu?
Koja je situacija?

Patetika
Gost
Patetika
11 mjeseci prije

Osvjezavajuce realan komentar.

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Mora da mu neko uzeo nick.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

Alkar MDM kao i obično u ništa

Patetika
Gost
Patetika
11 mjeseci prije

Usput, moja opaska nije bila u smislu “realno – za njega” nego “realno – u usporedbi s onim sto ga okruzava.”

Lako je krivo shvatiti kao podsmijavanje tebi pa rekoh da pojasnim svoju namjeru.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

No problem , nisam tako ni shvatio jer do sada nisam primjetio da u komunikaciji podcjenjuješ sugovornike.

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
11 mjeseci prije

US Army War Collage. Izrael. Avioni. Strateški partner. Ministar Krstičević

Šule
Gost
Šule
11 mjeseci prije

Ovaj tekst nema veza sa stvarnošču na terenu-Izrael nikad neće tražit primirje to traže islamisti od posrednika Egipta jer oni najbolje razumiju moć izraelske vojske.Projektili koji padaju po Izraelu su većinom po poljima,van naselja i sl.Ali moram priznati Islamskom đihadu da su najbolji u urlikanju i vrištanju po ulicama pokazivajući tehniku i vojnike zamaskirane kao ninđe a nesmiju prismrdit blizu granice.Mase u Gazi vole takve predstave tj kazalište na otvorenom-dobro se izviču kao na nogometnoj utakmici.

Trt
Gost
Trt
11 mjeseci prije

Iron Net

donald
Gost
donald
11 mjeseci prije

molim gspodu da troše nato municiju

Ante
Gost
Ante
11 mjeseci prije

Najučinkovitije je ono oružje koje se više hvali. Toliko o tome.

Saddam
Gost
Saddam
11 mjeseci prije

Bojim se da je ovaj odgovor Palestinaca ravan ubodu komarca. Po članku ispada da se Izrael ukočio od straha, a vrijeme polako radi za njih. Okupacije Palestine i Sirije ide po planu, granice iz ‘67, a još manje iz ‘48 više nitko osim Palestinaca niti ne spominje, svi mole da barem ne gnjave konc-logor u Gazi i rezervat na Zapadnoj obali. Ovim tempom za 100 godina ostat će dvije bjedne i siromašne enklave koje će Židovi ugnjetavati dok ne nestanu… koliko god teritorij Izraela bio “plitak” i dalje može primiti puno više udaraca od Palestinaca nabijenih u geto. Nažalost, vrijeme radi protiv dvije države jer jedna snagom oružja “lomi” drugu, polako i bez milosti.

Tomi
Gost
Tomi
11 mjeseci prije

Mogu palestinci ove picipoki rakete da spustaju dok izraelcima ne dojadi pa opet sa tenkovima da uđu u gazu pa ce opet bit kukulele

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

taj sustav nije jak kao što ono govore i nemaju ih dovoljno. mislim na iron dome.

Venom
Gost
Venom
11 mjeseci prije

Za g. Babića :

” IRON DOME JE BIO „KOMPROMISNI SUSTAV“
Snažni sustavi protuzračne obrane Patriot isporučeni su Izraelu 1991. godine i dobro su odbili napade iračkih projektila Scud protiv Izraela tijekom rata u Perzijskom zaljevu 1991.”
——————————————————————————————————————————————————————–
A ovako je bilo stvarno :

” But Moshe Arens, who was Israel’s Defense Minister in the gulf war; Gen. Dan Shomron, who was chief of staff of the Israel Defense Force during the war, and Haim Asa, a member of an Israeli technical team that worked with the Patriot missile during the war, say that one or possiblly none of the Scuds was intercepted by the Patriots. They appeared in a documentary scheduled to be aired today on Israel television. An advance copy of interviews with the three was made available to The New York Times.

In the documentary, General Shomron described accounts of the Patriot’s success as “a myth;” Mr. Asa called them “a joke.”

Mr. Arens, asked how many Scuds were intercepted by Patriots, said that “the number is minuscule and is in fact meaningless.” All concurred with a 1991 report by the Israeli Air Force concluding that “there is no evidence of even a single successful intercept” although there is “circumstantial evidence for one possible intercept.” “

Bubimir
Gost
Bubimir
11 mjeseci prije

Izrael nemoćan 😀 Procjenjujem da mu treba max 10 dana da dovuće vojsku i opremu i završi ofanzivu. Čitam komentare koji su živa sprdnja ne može ovo ne može ono jeftinije rakete Patrioti skupi ……. Samo gledajte i pratite šta će se dogodit , pa se nakon toga vratite na ovaj članak i pročitajte kakve ste bisere pisali 😀

Cenzurirani korisnik
Gost
Cenzurirani korisnik
11 mjeseci prije

“Snažni sustavi protuzračne obrane Patriot isporučeni su Izraelu 1991. godine i dobro su odbili napade iračkih projektila Scud protiv Izraela tijekom rata u Perzijskom zaljevu 1991. Međutim, su bili praktično beskorisni u borbi protiv minobacačkih i raketnih napada iz Pojasa Gaze, Zapadne obale i iz južnog Libanona.”

Treba se čuvati cionističke propagande. U stvarnosti su oborili jako mali postotak Scudova (prema nekim tvrdnjama, učinak Scudovs je čak bio stopostotan, ali ovo je mislim ipak pretjerano). Na ovom linku kaže da je oboreno tek 20 %:

https://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/gulf/weapons/apatriot.html

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Već sam u više navrata pisao o sukobu pijedinih terorističkih frakcija s državom Izrael i uvijek sam naglašavao da pisanje o tom problemu zahtijeva određenu izobrazbu, odnosno poznavanje povijesti i međunarodnih odnosa. Čitam neke komentatore koji, doslovno pišu gluposti. Jedna od večih gluposti, koje sam pročitao je da je hamas formirao MOSAD. Koliki diletant trbaš biti da napišeš tako nešto. Neču u detalje jer sam već objašnjavao nastanak hamasa. S druge strane, odobravaju se napadi na Izrael i to ogromnom količinom raketa, čak se i likuje nad tim, a s druge strane se plaće nad sudbinom vođe terorističke organizacije. I što sad, ako Izrael poduzme neke određene korake i odmakne te iste teroriste od svoje granice, onda će se opet plakati kako je okupirao neko područje. I na kraju hipotetsko pitanje. Da nema Izraela, mislite li da bi u tom području vladao mir?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
63
0
()
x