Mossad špijunažu diže na najvišu razinu – IDF nema omjer snaga u regiji kako se misli

Mossad
87 komentara

Stariji čitatelji, ali mlađi kojima je strast poznavanje novije povijesti tajnih službi, sjetit će se priča o tajnoj službi “Stasi” Istočne Njemačke, koja je prema procjenama imala oko 2 milijuna doušnika i obrađivala tone papirologije koja je kasnije postala dostupna javnosti. Još efikasnije su bile tajne službe Rumunjske, posebno “Securitate”, koja je ustrojila mrežu doušnika u kojoj je svatko špijunirao svakoga, susjedi susjede, čak i članovi najuže obitelji svoje ukućane. Međutim, za ove službe, koje su ugašene prije gotovo tri desetljeća, za današnji izraelski Mossad su doslovno iz kamenog doba.

Mossad, jedna od najpoznatijih međunarodnih špijunskih agencija na svijetu, otvoreno propagira i vrbuje obične ljude i usmjerena je na najsuvremenije tehnologije samo kako bi zaštitila Izrael. Naravno, obzirom na snažne veze s drugim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, stvar je puno opsežnija. Mossad je odlučio doprijeti do novih doušnika i operativaca kroz novi fond “Libertad” u kojeg je državna televizija prošle godine posebno pozivala žele, sudeći po spotu koji je objavljen, ako su mlade i atraktivne, tim bolje.

VIDEO – Prilog izraelske televizije kojim se pozivaju žene da pristupe Mossadu

Izraelska vlada otvoreno je priznala da će se Mossad usredotočiti na važne i inovativne tehnologije u različitim područjima koje mogu služiti zaštiti nacionalne sigurnosti. Na primjer, “Libertad” se usredotočio na enkripciju, minijaturizaciju, robotiku i druga područja vezana uz kibernetičku obranu.

Izrael je u svijetu poznat po najsuvremenijoj tehnologiji i Mossad nastoji biti “korak ispred neprijatelja” u nizu područja vezanih za nacionalnu sigurnost. To se osobito odnosi na borbu protiv terorizma, suzbijanje špijunaže, skupina povezanih s kriminalnim organizacijama koje imaju skrivene motive i kibernetičko ratovanje.

U videu kojeg je Mossad objavio u ljeto prošle godine se vidi mlada lijepa žena na zadatku, koja dobiva zadaću da prepozna,… pogodite koga? Pogledajte sami.

VIDEO – Promotivni spot građanke koja obavlja svoju dužnosti u okviru Mossadove misije “Libertad”

Kao što ste vidjeli, pomoću najsuvremenije tehnologije je uspjela je među trojicom, svi izgleda tipičnog “palestinskog terorista” iz drugorazrednih američkih ili izraelskih filmova, prepoznati traženu osobu.

Dakle, Izrael želi biti spreman za sve nove prijetnje s kojima bi se mogao suočiti, ali primjenom najsuvremenije tehnologije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je nedavno izjavio: “Mossad će i dalje biti sofisticiran, odvažan i odlučan u svom najvažnijem zadatku – da osigura sigurnost Izraela”.

Službeno, poznato je da u sektoru kibernetičke sigurnosti u Izraelu djeluje oko 450 tvrtki. Obrambeni sektor izraelskog režima je također moćan, da zemlje od Sjedinjenih Država do Kine priznaju moć izraelskih tehnoloških dostignuća.

Naravno, Mossadov novi korak nije ništa novo. Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) je još 1999. godine osnovala IQT, neprofitni investicijski fond s ciljem ubrzavanja razvoja i isporuke novih tehnologija američkim državnim obavještajnim službama. No, Mossad se od drugih razlikuje po modelu regrutacije svojih operativaca, iako nema sumnje da svi, bolje rečeno sve, u ovom slučaju, prolaze najveće razine provjere.

Nije iznenađujuće da Mossad drži u tajnosti ulaganja u tvrtke koje podržavaju ciljeve “Libertada”, a ovo što vidimo na promotivnim spotovima može biti fikcija ili tehnologija koju već imaju i druge zemlje.

Stoga su najnovije tvrtke pozvane da zaključe ugovor s fondom koji se usredotočuje na najsuvremenije tehnologije u području računalne obrane i drugih srodnih sektora.

Zašto Izrael jača špijunažu do nezamislivih razmjera?

 

Uz nuklearne projektile, sustave protuzračne obrane Iron Dome, koji, kako im ime kaže, kao “gvozdena kupola” štite cijelo područje Izraela, vojsku koja je rangirana kao jedna od najboljih na Bliskom istoku i svijetu, Izrael svakim danom mora sve više izdvajati za obranu i špijunažu, uključujući Mossadov fond “Libertad”.

Razlog je jednostavan – Izrael se jednostavno boji. Uz sve prijetnje kako će napasti Iran, Hezbollah, Siriju, vojska izraelskog režima je uglavnom provodila ograničene napade i to uvijek bespilotnim letjelicama ili iz zračnog prostora drugih država. Barem ako govorimo o Siriji. Posljednji napad s dva borbena zrakoplova u dubini sirijskog teritorija u veljači ove godine je trebao biti “zrakoplovna šetnja”, ali se jedan izraelski F-16 nije vratio. Oborila ga je sirijska protuzračna obrana, što je šokiralo izraelski vojni vrh. Takav šok nisu doživjeli još od 2006. godine, kada im je Hezbollah, koji je u to vrijeme bio gerilski pokret, tijekom napada na južni Libanon uništavao tenkove “Merkava” u razbijao pješačke jedinice koje su vjerovale da neće naići na nikakav organizirani otpor.

Izrael prelazi na jačanje obrane i špijunaže iz razloga što u slučaju sukoba na uskom teritoriju južnog Libanona i Sirije ne može koristiti nuklearne projektile, a vojno je inferiorniji od hipotetske koalicije Irana, Iraka, Sirije i Libanona. Ostale zemlje nećemo spominjati, jer su sve osim Turske i Omana, dokazani saveznici Izraela.

Zvuči nevjerojatno, ali Sirija ima nevjerojatno velik broj jedinica vojne opreme i aktivni sastav od 154 000 vojnika. U rezervnom sastavu je još 150 000 ljudi, a ima čak 4640 tenkova, 4519 borbenih oklopnih vozila, 460 zrakoplova i 56 vojnih brodova.

Irak je praktično ostao bez tenkova i prema najnovijim podacima ih ima samo 386. Uspio je povećati broj borbenih oklopnih vozila i zrakoplova i ima vojsku od 160 000 vojnika. Za Libanon je teško reći koliko su podaci točni, jer nije jasno računa li se i Hezbollah u službene brojke ili ne.

oboreni izraelski f-16
FOTO:oboren izraelski F-16

U svakom slučaju, najnoviji indeks vojne moći zemalja Bliskog istoka, kojeg je nedavno objavio Globalfirepower, sugerira da izraelski režim više prijeti i provocira, nego što predstavlja realnu opasnost po susjede.

Naravno, bilo bi glupo prešutjeti da bi u napadu bilo koje od zemalja na Izrael istog trenutka reagirale SAD i stale u obrano svog saveznika, ili gospodara, budući da nije baš jasan odnos između vodstva ove dvije zemlje.

Ali ako govorimo o pokretanju napada od strane Izraela na zemlje u okruženju, to se čini malo vjerojatnim. Izraelska vojska je moćna u akcijama protiv ciljeva na teritoriji Sirije po modelu “udri i bježi” ili bombardiranja Pojasa Gaze, gdje nijedna od borbenih skupina nema ni pristojnu protuzračnu strojnicu, da ne govorimo o prijenosnim ili suvremenijim sustavima protuzračne obrane.

U tom kontekstu, izraelski režim mora do savršenstva unaprijediti nove načine špijuniranja i kibernetičke zaštite, uključiti u misiju “Libertad” što veći broj novih doušnika, po mogućnosti  što veći broj žena i djelovati na što širem teritoriju. Sposobnosti Mossada ne treba zanemarivati, ali Globalfirepower govori kako se ravnoteža snaga na Bliskom istoku mijenja u korist zemalja koje izraelski režim smatra neprijateljskima, što je posebno dobilo zamaha nakon poraza islamističkih terorističkih skupina u Siriji. Režim u Tel Avivu se boji, i to s punim pravom, što se vidi i iz očajničkog pokušaja da se očuva teroristički koridor na jugu Sirije ili smiješnom igrokazu premijera Benjamina Netanyahua  tijekom prezentacije tajnih iranskih postrojenja i arhiva za obogaćivanje urana.

U kontekstu rastućeg straha treba shvatiti i operaciju Mossada “Libertad”, koja na promotivnim spotovima izgleda prilično primamljivo za nove operativce i doušnike. Kao što smo rekli, nikada ne treba podcjenjivati sposobnosti Mossada i tehnološki napredak izraelskih obavještajnih službi, ali se suvremena oružja i tehnologije često nisu pokazali presudnima za ishod nekog sukoba.

“Dokazi” Netanyahua o iranskom nuklearnom oružju

Globalfirepower – Syria / Ostale zemlje Globalfirepower Countries

vojne snage bliski istok
FOTO – Omjer konvencionalnih vojnih snaga na Bliskom istoku 2018.

 

CIAF-16fond IQTfond Libertadindeks vojne moćiIron DomeIstočna NjemačkaMerkavaMossadobavještajna službapojas GazeSecuritateStasištazi
Pretplatiti se
Obavijesti o
87 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pera detlic
5 godine prije

Sirija nema vise od 300 (a i to je mozda mnogo) ispravnih tenkova. A iskusnih i obucenih posada za njih jos manje. Zasto ste to napisali valjda samo Vi znate.
P.S. Cesto u tekstovima ponavljate nekoliko puta iste recenice. Nije vazna duljina (osim ako se ne naplacuje po broju karaktera) nego kvalitet teksta. Dobronamerna kritika (da budete jos bolji).
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU!!!

Galus 92
5 godine prije

Izrael je često u prošlosti dokazao, da može izići na kraj sa neprijateljski raspoloženim susjednim arapskim zemljama, koje su uvjek imale premoć u broju vojne tehnike sa naglaskom na broj tenkova i borbenih aviona. Godine 1948, 1956, 1967 1973 mu je uspjelo, da je potpuno razbio brojno nadmoćne arapske države iako su one po pravilu uvjek prve napadale a izrael je to dopustio i nije htio nikada prvi napasti zbog toga jer je želio međunarodnoj zajednici izbiti iz ruku argument, da je on bio agresor i da izbjegne međunarodnu osudu u Ujedinjenim narodima!Nema nikakvog razloga sumnjati , da bi ovaj put bilo drugačije! Irak i Sirija su vojnički totalno iscrpljene države koje sa svojom sadašnjom tehničkom opremljenošću oružanih snaga nikako ne mogu predstavljati neki ozbiljan vojnički problem za Izrael! Sirija je vjerski razcjepkana i međusobno suprostavljena država, gdje svaka vjerska skupina, Suniti, Šiiti, Alaviti i Kurdi imaju svoje vlastite naoružane… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

I ,po vama , koliko mislite da ce izrael moci da zivi u ovakvom okruzenju , ne mislim na napade iz okruzenja ,vec zivot u konstantnoj okupaciji i ” prijetnji ” od susjeda…

S druge strane usa se raspada , gdje su onda ?
Nuklearno naoruzanje im je beskorisno u njihovom slucaju..
Hoce li naci neku novu silu da ih “pazi “…
Ili ce nas sviju gurnuti u treci bez da trepnu okom….

Laki Topalović
5 godine prije

Za kafanske generale, tipa Pera Detlić i Falus92. Ovi podaci, da ne komentirate samo naslov i sličice, su točni. Točno je i da se Sirija zadužila , piše točno koliko milijardi dolara za ovo oružje, vjerojatno kod Rusa, dijelom i Irana, koji nije poklonio, ali je dao na popust, bez zarade. Dakle, svi su glupi , vas dvojica ste pametni. Kad otvoriš link, sve stoji, koliko, čega, kako , gdje. Vjerojatno MiG 29 ili Su-24 možda nije na razini F-22 ili, ako ih Izrael koristi , F-35, iako sumnjam. Ali lupetati na temelju “ja mislim”, uz točne podatke iz proljeća 2018. je uvreda zdravom razumu. Što su prevozili ruski vojni transportni brodovi takoreći na tjednoj bazi od sredine 2015. do danas u Taruts. Bundevine sjemenke? Izrael je sila, ali sila u panici.

Marko S.
5 godine prije

Mosad je u zadnjih 40tak godina nadmašio do sada najbolju službu koju je imao Vatikan, upravo zbog tih tehnološko-tehničkih dostignuća. Ova dostignuća nisu samo napravljena na polju kibernetike, nego i u mnogim drugim naučnim granama. Zao mi je sto ću razočarati mnoge kojima već ide slina na usta čitajući ovaj članak , kako će Izrael uskoro biti savladan (čitaj uništen). Naime, Izrael je učinio nuklearno i neutronsko naoružanje obsoletnim. Već posjeduje oružje za koje svijet još nije ni čuo. Zato, nemojte bas tako brzo i naglo da se radujete, jer ipak će te biti razočarani (tko zna po koji puta).

palermo
5 godine prije

Sirija 4600 tenkova? WTF?! A i vi stvarate bauk od Mossada – koliko im je samo akcia provaljeno u zadnjih 10 godina. U Švicarskoj, na Novom Zelandu, u Australiji… Naravno da se IzraHELL boji Irana i Hezbollaha kao vraga. Što se tiče regrutiranja “zgodnih” žena ni to nije ništa novo. Zviždača iz Dimone, Mordechaia Vanunua, namamila je u klopku američka Hazarka u Rimu, gdje su ga oteli Mossadovi špiclovi. Njega je navodno također izdao Rupert Murdochj, dok je još bio u Londonu. I od izraelSSke vojske se stvarao mit kojeg je razbio ne samo Hezbollah, već i Hamas, kad im je prije par godina upao u vojne baze, i napravio čuda. Da još jedan korumpirani i retardirani arapski režim, onaj egipatski, također aktivno ne sudjeluje u blokadi najvćeg konc-logora na svijetu, Pojasa Gaze, Hazari ne bi izašli nakraj niti sa Hamasom. Možda i najbitnija rečenica izgovorena u zadnjih mjesec dana… Čitaj više »

Weteran
5 godine prije

Bez emocija:
Od Jevreja treba učiti !
Jevreji su naučno-intelektualna supersila!
Mosad je vrh!
Oko 10 miliona ljudi živi, radi, napreduje u okruženju od 500 miliona neprijatelja?!
Impozantne rezultate postiže privreda Izraela.
“Da, mi nemamo nuklearnu bombu?
Da, ako budemo morali, upotrebićemo nuklearno oružje!?” – rekao je neko od lidera iz Izraela?
Izraelska armijska moć je impresivna!
Kairo, Teheran, Rijad, Damask, …, znaju šta ih čeka ?
Izrael želi i treba MIR !
I zato mora i treba uvek biti korak ispred svih.
Vašington jeste primarni saveznik Izraelu. Ali, iskreniji saveznik je Moskva!?
Moskva se i zvanično oglasila čije bi rakete obarala u slučaju ozbiljnog sukoba komšija sa Izraelom!
Jevreji jesu čudni? Jedinstveni?!
A za one koji vole teorije: navodno, Jevreji imaju i plan “Mojsije”!? 🙂

max
5 godine prije

Brojke kad je u pitanju naouružanje su vjerujem manje ili više točne.Međutim u njih treba uračunati recimo npr. tenkove iz 50-tih godina, neispravne tenkove, tenkove na skladištima koje ni bog više ne bi pokrenuo. Od svega navedenog pitanje je koliko je toga uistinu u upotrebi ili na dovoljno visokom standardu da dođe na ratište i bude u funkciji 7 dana. Po meni to su samo brojke koje nitko nije ažurirao desetljećima. Vjerujem da većina komentatora u svjesti ima sliku operativnih i borbeno spremnih oruđa koja spadaju u kategoriju suvremenijih ako već nisu najsuvremeniji pa otud nesporazum među nekim komentatorima. Što se tiče Izraela, hezbolah ih je dobro opalio po nosu i to po njihovom ponosu merkavi za kojeg su mislili da je neuništiv. Bez obzira na žrtve s druge strane i razaranja to je bio poraz izraela što god ovdje govorili neki komentatori. Što se tiče odnosa snaga u eventualnom… Čitaj više »

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

stara provjerena metoda plati jednu polovicu da špijunira drugu i čekaj da se pobiju

bbbb
5 godine prije

Trenutno Assad udara po kabalavehabijama na jugu, ide mu jako dobro, juuuurriiiiiišššššš!!!

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Svaka demokaratska i slobodoljubiva država treba prekinuti sve pa i diplomatske odnaose sa NACI-FAŠISTIČKIM režimom Izraela,
Potrebno je Izrael izopćiti iz svih medjunarodnih institucija i organizacija civiliziranog svijeta, blokirati im sve racune i posijede u svijetu.

Osion
5 godine prije

Jedini i glavni cilj Izraela jeste neutralisanje okolnih arapskih zemalja , jer su jedino oni prijetnja Izraelu . Na koji način će to uraditi manje je bitno , da li potpunim uništenjem ili stavljanjem svojih ljudi na čelo države. Mnogi ovdje zaboravljaju da je ovo prije svega vjerski rat , svoje korijenje vuce duboko u historiju i religiju. Mnogima ovdje smiješno izgledaju priče o Dedzalu, Antikristu ali sve se vrti oko toga . Ko to shvati sve će mu biti jasnije i gdje se u stvari sve ovo krece

tuf
5 godine prije

Treba uvijek biti oprezan s clancima koji se prenose jer nerijetko imaju kontra-obavjestajnu svrhu.
Kako to da se niti jednom rjecju ne spominje SAD, kojim zidovi upravljaju u svim kljucnim podrucjima te bi sve vojne efektive bile stavljene na raspolaganje Izraelu u slucaju potrebe ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI