Jerusalem Post: Saudijska Arabija je kupila izraelski sustav Iron Dome

iron dome gvozdena kupola

Kako prenosi Jerusalem Post, Saudijska Arabija je kupila proturaketne obrambene sustave Iron Dome od Izraela. Na ovaj se korak Rijad odlučio kako bi odbio napade odmazde Huti boraca i raketnih snaga jemenske vojske zbog agresije koju je pokrenuo protiv siromašnog Jemena. Tijekom dana je Saudijska Arabija priznala da je kupila sustave, dok službeni Tel Aviv informaciju  opovrgava.

U izvješću kojeg je jučer objavio Jerusalem Post se detaljno opisuje kako su u spomenutoj transakciji posredovale Sjedinjene Države i da dogovor uključuje dodatne planove za postizanje dogovora o većoj vojnoj suradnji između Saudijske Arabije i izraelskog režima.

Izvor navodi izvješće internetske stranice Khaleej Times u kojem Saudijci sami tvrde da su stekli sustave Iron Dome kako bi zaštitili svoje vojne baze od balističkih projektila lansiranih iz Jemena.

Operacija je bila moguća uz američko posredovanje jer, kako navodi izraelski list, Izrael u početku nije bio voljan  prodati svoj napredni proturaketni sustav arapskoj zemlji.

Inzistiranje Bijele kuće i dodatna jamstva da ova prodaja neće predstavljati opasnost za sigurnost izraelskog režima su olakšali trgovinski sporazum Rijada sa svojim novim regionalnim saveznikom.

Međutim, izraelsko Ministarstvo obrane odbacuje tvrdnje o poslovima sa Saudijskom Arabijom, izvijestio je Ynet.

Saudijski krunski princ Mohammed bin Salman je izazvao ogorčenje u muslimanskom svijetu ranije ove godine, kada je priznao pravo Izraela na postojanje, ostavivši mogućnost otvorene suradnje s izraelskim režimom.

Kraljevina je navodno htjela kupiti obrambeni sustav još u siječnju, prenosi švicarski list Basler Zeitung.

“Obje zemlje žele spriječiti regionalne ambicije Irana”, napisao je za časopis Pierre Heumann, koji je za list iz Tel Aviva napisao članak o saudijsko-izraelskim vojnim vezama.

Sve se događa u vrijeme dok Rijad pojačava zračne udare na Jemen, posebno na stambena područja i kada je pokrenuta još jedna velika kampanja za zauzimanje Al-Hudayde, grada i strateške jemenske luke na Crvenom moru.

Neselektivno bombardiranje civila pokazuje svu bezobzirnost Rijada i jednako bezobzirnu šutnju međunarodne zajednice, koja nijemo promatra ubijanje stotine civila, uključujući djecu.

U znak odmazde za zračne napade  jemenske snage i pokret Ansarullah  lansiraju balističke projektile na saudijske vojne baze.

Od ožujka 2015. godine je u saudijskoj agresiji ubijeno 50 000 Jemenaca, većinom u zračnim udarima i napadima na jemenske snage, ali i zbog epidemije kolere. Infrastruktura u najsiromašnijoj zemlji u arapskom svijetu je potpuno uništena.

Jerusalem Post

 

10
Ostavite komentar

avatar
10000
 
6 Grupirani komentari
4 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
9 Komentatori
čitalacBorac2Dub MiroslavMateSpartak Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
čitalac
Gost
čitalac

Ovo je najbolji dokaz da američki sistem Patriot ne radi dobro.
Čak ni protiv raketa iz 3. lige 🙂

Koba
Gost
Koba

Patriot sistem je preskup za obaranje raketa kućne radinosti, kao i zastarjelih nenavođenih raketa. Ovaj sistem je razvijen upravo kao jeftino i dovoljno efikasno rješenje tog problema.

čitalac
Gost
čitalac

@Koba PPatriot je napravljen baš za taktične balističke rakte kakve imaju huti. Ali za najnovije naravno a ispalo da ne mogu oboriti ni stare sovjetske. Ništa tu nije preskupo. Ako Huti pogode aerodrom u Rijadu kolika je materijalna šteta, da o ljudskoj i političkoj ne govorimo?
Izraelski sistem nije nimalo jeftiniji. Pa njihovi mediji često pišu o tome kako sa rakeoto od miljun dolara presreću rakete koje koštaju 10-ak tisuća dolara.

Spock
Gost
Spock

Pa prirodno je da ista država ima unificirane sustave, to je kao da Slavonija ima S-300 a Dalmacija Patriot 🙂

Mate
Gost
Mate

Sustav SMEĆE, pa zbog toga su cionisti bijesni na Iran, jer je Hezbollah svojedobno nabušio njihov sustav, koji se pokazao kao sito i rešeto. Ja bih se osobno prije odlučio na S-400.

Carlosan
Gost
Carlosan

Ali kad jednom kupiš S 400 narednih 20-30 god. Amerika ti ne može ama baš ništa.
Može direktno invazijom ali za tu opciju treba ti 9/11 ili sličan povod.

Mate
Gost
Mate

Ali opet ih čeka S-400, odnosno već S-500 🙂

Spartak
Gost
Spartak

Ruka ruku mije, petrodolar obadvije.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Moć je važnija od svega! Ovim je priznat poraz SA u ratu protiv Huti boraca. Možda i budu poraženi jednog dana no Saudijska arabija je poražena već danas!!!

Borac2
Gost
Borac2

Ako nemas mozak onda ni iron dome ne pomaze. Sauditi su jednostavno prelijeni i preglupi za ratovanje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik