Jerusalem Post: Saudijska Arabija je kupila izraelski sustav Iron Dome

iron dome gvozdena kupola
10 komentara

Kako prenosi Jerusalem Post, Saudijska Arabija je kupila proturaketne obrambene sustave Iron Dome od Izraela. Na ovaj se korak Rijad odlučio kako bi odbio napade odmazde Huti boraca i raketnih snaga jemenske vojske zbog agresije koju je pokrenuo protiv siromašnog Jemena. Tijekom dana je Saudijska Arabija priznala da je kupila sustave, dok službeni Tel Aviv informaciju  opovrgava.

U izvješću kojeg je jučer objavio Jerusalem Post se detaljno opisuje kako su u spomenutoj transakciji posredovale Sjedinjene Države i da dogovor uključuje dodatne planove za postizanje dogovora o većoj vojnoj suradnji između Saudijske Arabije i izraelskog režima.

Izvor navodi izvješće internetske stranice Khaleej Times u kojem Saudijci sami tvrde da su stekli sustave Iron Dome kako bi zaštitili svoje vojne baze od balističkih projektila lansiranih iz Jemena.

Operacija je bila moguća uz američko posredovanje jer, kako navodi izraelski list, Izrael u početku nije bio voljan  prodati svoj napredni proturaketni sustav arapskoj zemlji.

Inzistiranje Bijele kuće i dodatna jamstva da ova prodaja neće predstavljati opasnost za sigurnost izraelskog režima su olakšali trgovinski sporazum Rijada sa svojim novim regionalnim saveznikom.

Međutim, izraelsko Ministarstvo obrane odbacuje tvrdnje o poslovima sa Saudijskom Arabijom, izvijestio je Ynet.

Saudijski krunski princ Mohammed bin Salman je izazvao ogorčenje u muslimanskom svijetu ranije ove godine, kada je priznao pravo Izraela na postojanje, ostavivši mogućnost otvorene suradnje s izraelskim režimom.

Kraljevina je navodno htjela kupiti obrambeni sustav još u siječnju, prenosi švicarski list Basler Zeitung.

“Obje zemlje žele spriječiti regionalne ambicije Irana”, napisao je za časopis Pierre Heumann, koji je za list iz Tel Aviva napisao članak o saudijsko-izraelskim vojnim vezama.

Sve se događa u vrijeme dok Rijad pojačava zračne udare na Jemen, posebno na stambena područja i kada je pokrenuta još jedna velika kampanja za zauzimanje Al-Hudayde, grada i strateške jemenske luke na Crvenom moru.

Neselektivno bombardiranje civila pokazuje svu bezobzirnost Rijada i jednako bezobzirnu šutnju međunarodne zajednice, koja nijemo promatra ubijanje stotine civila, uključujući djecu.

U znak odmazde za zračne napade  jemenske snage i pokret Ansarullah  lansiraju balističke projektile na saudijske vojne baze.

Od ožujka 2015. godine je u saudijskoj agresiji ubijeno 50 000 Jemenaca, većinom u zračnim udarima i napadima na jemenske snage, ali i zbog epidemije kolere. Infrastruktura u najsiromašnijoj zemlji u arapskom svijetu je potpuno uništena.

Jerusalem Post

 

Iron DomePVO
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
5 godine prije

Ovo je najbolji dokaz da američki sistem Patriot ne radi dobro.
Čak ni protiv raketa iz 3. lige 🙂

Spock
5 godine prije

Pa prirodno je da ista država ima unificirane sustave, to je kao da Slavonija ima S-300 a Dalmacija Patriot 🙂

Mate
5 godine prije

Sustav SMEĆE, pa zbog toga su cionisti bijesni na Iran, jer je Hezbollah svojedobno nabušio njihov sustav, koji se pokazao kao sito i rešeto. Ja bih se osobno prije odlučio na S-400.

Spartak
5 godine prije

Ruka ruku mije, petrodolar obadvije.

Dub Miroslav
5 godine prije

Moć je važnija od svega! Ovim je priznat poraz SA u ratu protiv Huti boraca. Možda i budu poraženi jednog dana no Saudijska arabija je poražena već danas!!!

Borac2
5 godine prije

Ako nemas mozak onda ni iron dome ne pomaze. Sauditi su jednostavno prelijeni i preglupi za ratovanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI