SAD odustaje od kupnje sustava „Iron Dome“: Ima više kritičnih nedostataka

Iron Dome
42 komentara

Pentagon se odriče svog plana kupnje izraelskog sustava proturaketne obrane „Iron Dome“ zbog njegove kibernetičke i „drugih problema“ toliko hvaljenog izraelskog obrambenog sustava.

General John Mike Murray, zapovjednik AFC zapovjedništva američke vojske, rekao je da je američko ministarstvo obrane identificiralo niz problema, uključujući kibernetičke ranjivost i druge operativne nedostatke u sustavu presretanja raketa kratkog dometa „Iron Dome“, navodi se u izvješću kojeg je ove subote objavio izraelski list Times of Israel .

“Vjerujemo da ih ne možemo integrirati u naš sustav protuzračne obrane kojeg koristimo zbog problema interoperabilnosti, nekoliko novih kibernetičkih i drugih izazova”, rekao je general Murray.

Times of Israel je izvijestio da je Pentagon obustavio kupnju izraelskog sustava „Iron Dome“ zbog zabrinutosti zbog njegove kompatibilnosti s postojećom američkom tehnologijom.

U kolovozu 2019. Pentagon je zaključio sporazum o kupnji dvije baterije izraelskog raketnog sustava „Iron Dome“. Taj sporazum opisan je kao „povijesni“, jer je izraelski režim prvi put prodao Sjedinjenim Državama prodao sustav oružja u cijelosti proizveden u Izraelu.

Sustav je prošao svoj prvi test u SAD-u u rujnu 2018. i nekoliko predstavnika američkog Kongresa je tada tražilo njegovu „hitnu nabavu” .

Međutim, mnogi stručnjaci i izvješća dovode u pitanje performanse ovog izraelskog sustava, jer nije sposoban presresti rakete s potpunom pouzdanošću, što je prije i nakon postizanja sporazuma nekoliko puta dokazao islamistički palestinski pokret Hamas, koji je svojim projektilima u proteklim napadima uvijek uspio probiti obranu sustava „Iron Dome“.

Taktika je velo jednostavna. Hamas bi ispalio na stotine starih projektila i minobacačkih granata na izraelski teritorij, a kada bi sustav „Iron Dome“ potrošio sav svoj proturaketni arsenal, vrijeme do drugog punjenja bi Hamas iskoristio za gađanje novim projektilima srednjeg dometa, koje je pratila kiša starih raketa Qassem, zbog čega „Iron Dome“ nije mogao jamčiti punu obranu izraelskog teritorija. To je glavni razlog raskida kupoprodajnog ugovora, ali američki general John Mike Murray, što je razumljivo, nije mogao navesti napade Hamasa kao razlog odustajanja od ove transakcije.

Iron DomeIZRAELsjedinjene američke države
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
4 godine prije

Pa neznam, no… Rusi kažu da zbog toga, jer im Izrael nije htio isporučiti izvornog koda, da bi ga mogli izboljšati…

Duki
4 godine prije

Najbolje da Krampina kupi S-400 ili 500,cirkone i kalibre u paketu i rješen problem !

Alex
4 godine prije

Navedeni razlog odustajanja od kupnje je toliko naivan i glup da ga ni dijete iz vrtića ne bi progutalo…s keksima…Da je tako jednostavno nasaditi modernu IT tehnologiju,još i onu kreiranu za vojsku,onda ona odavno ne bi ni postojala….Gobro nisu napisali da Hamas ispali kišu kamenica da za+ebe Izraelski obrambeni sustav…otempora,o mores!

Navedeni razlog odustajanja od kupnje je toliko naivan i glup da ga ni dijete iz vrtića ne bi progutalo…s keksima…Da je tako jednostavno nasaditi modernu IT tehnologiju,još i onu kreiranu za vojsku,onda ona odavno ne bi ni postojala….Gobro nisu napisali da Hamas ispali kišu kamenica da za+ebe Izraelski obrambeni sustav…otempora,o mores!

Dopizdilomi
4 godine prije

Protiv mase i količine nema obrane. Samo to ovčice trebaju shvatiti.

šeronja
4 godine prije

Naručite od Rusa, uz popust

Mateo
4 godine prije

Mislim da su se amerikanci jako nafunjili na izraelce jer im ovi ne žele dati “source code” uz sustav i jel im je onda neuporabljiv. Hahaha ma da baš je zbog … ” mnogi stručnjaci i izvješća dovode u pitanje performanse ovog izraelskog sustava, jer nije sposoban presresti rakete s potpunom pouzdanošću “…

Max
4 godine prije

Taj isti razvikani iron dome se više puta pokazao kao neefikasan “protiv prmitivnih protugradnih raketa kućne izrade”

Jole Prvi
4 godine prije

Iron Dome je navodno imao izvrsne rezultate protiv jata golubova i čaplji.

tuf
4 godine prije

Ispravite me ako sam nešto propustio, no geografske prilike i okolina tih dviju država (SAD i Izrael) mi se ne čine ni približno sličnima da bi se isti (ili sličan) sustav proturaketne zaštite mogao primjeniti u obje države. Ova ‘zabrinutost’ oko raketa kratkog dometa je rezultat čega – bojazni da će netko iz Kanade ili Meksika ići u avanturu osvajanja Montane ili Kalifornije? Ameri čak i na moru imaju proširenu sigurnosnu zonu (čini mi se više od 200km) unutar koje ne možeš ući ni gliserom bez odobrenja. Zašto je onda karakteristika obrane od raketa kratkog dometa navedena kao jedan od glavnih argumenata? I kako bi se uopće Iron Dome primjenio na državu geostrateškog položaja kao što je SAD?

Ivex
4 godine prije

Ne znam zašto bi ga kupovali kada je Rayeton zapravo bio tata čitavoga Izrealskoga raketnoga programa. To je kao ona stara poslovica da sin uči tatu kako se prave djeca .

SOMPOMPIR
4 godine prije

Kakva antisemitska odluka 🙁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI