fbpx

Izraelske “bitke” protiv Pokemona i šutnja Hasana Nasrallaha

Merkava tenk IDF izrael

Izraelska vojska je stvorila novi rezervni bataljon kako bi se suprotstavila Hezbollahu na sjevernim granicama, potvrđeno je u Tel Avivu u ponedjeljak. Nova oružana formacija je stvorena od rezervista kako bi djelovala kao prva linija obrane protiv Hezbollaha duž granice koja dijeli Libanon i područja koje pod nadzorom drže izraelske snage.

Posebno zanimljivo tumačenje, koje prenosi Times of Israel, jeste da je bataljon nazvan Plamena vrata, ili Shaare Ha’esh na hebrejskom, stvoren kao dio izraelske vojske kako bi se suprotstavio “moćnom Hezbollahu”.

Prema izraelskom dnevnom listu, novi bataljon ima za cilj suprotstaviti se navodnim planovima Hezbollaha da u budućem sukobu zauzme dijelove Galileje i služit će u sastavu brigade Baram, zadužene da čuva ovo područje.

“Bataljon nije bez razloga dobio ime  Plamena vrata. Nakon zaustavljanja planiranog neprijateljskog napada će doći se stvoriti scenarij u kojem odlučno možemo napasti i poraziti Hezbollah na njegovom teritoriju”, rekao je pukovnik Roi Levi, zapovjednik brigade Baram, izraelskim vojnicima tijekom ceremonije obuke spomenute jedinice.

Osnivanje nove vojne formacije dolazi nedugo nakon što su se nedavno intenzivirale napetosti na granici između Libanona i Izraela, koji je pokrenuo operaciju “Štit sjevera” u blizini libanonskih granica s ciljem kako bi otkrio i uništio tunele koje je navodno iskopao Hezbollah. Međutim, do sada je izraelska vojska provodila isključivo inženjerijske i fizičke radove kopanja i traženja tunela, koji su  u tom području ostali još iz vremena rata protiv Izraela ’80-ih, a neki datiraju iz 2006. Jedan stari i nefunkcionalan tunel, koji oko 40 metara ulazi u “izraelski teritorij”, vlasti u Tel Avivu su prikazale kao veliku vojnu pobjedu i najavile da će nastaviti borbu i spomenutu kampanju protiv “islamskih terorista Hezbollaha”.

Komentirajući cijelu situaciju, libanonska vojska je upozorila svoje postrojbe na jugu zemlje da budu “dobro pripremljene za odgovor na svaku provokaciju izraelskog neprijatelja”.

Hezbollah uopće nije htio komentirati izraelsku kampanju “Štit sjevera”, ali je upozorio da su sve palestinske teritorije koje je 1948. okupirao Izrael na dometu njegovih projektila i jamči “da će u sljedećem ratu unutarnja fronta Izraela biti vrlo iznenađena”. Za premijera Izraela, Benjamina Netanyahua, Hezbollah je rekao kako on nije spreman voditi rat protiv libanonskog pokreta, a posebno ne želi vidjeti ishod  tog sukoba.

Izraelska kampanja “Štit sjevera” i šutnja Hasana Nasrallaha

Izrael i okupirane teritorije
FOTO: mapa Izrael i okupirane teritorije

Medijska kuća Hezbollaha, Al-Manar, gotovo da ne komentira kopanja koje inženjerijske postrojbe izraelske vojske provode na teritoriju kojeg drže pod nadzorom, što je za mnoge “neobjašnjiva šutnja” Hasana Nasrallaha, inače vrlo oštrog glavnog tajnika libanonskog pokreta otpora.

Operacija “Štit sjevera” pokrenuta je s velikom pompom od strane Izraela 4. prosinca, navodno s ciljem “otkrivanja i neutralizacije prekograničnih tunela koje je Hezbollah iskopao iz Libanona kako bi napao Izrael”. Točno je da je Hezbollah više puta obećao da u slučaju agresije ili rata više neće biti u defanzivi i da će se boriti na teritoriju okupirane Palestine, kako u Hezbollahu zovu cijeli teritorij kojeg pod kontrolom ili okupacijom drži Izrael. Prema visokim dužnosnicima i zapovjednicima Hezbollaha, budući rat se neće voditi u Libanonu, nego za oslobođenje Palestine i zbog toga Izraelci strahuju od izbijanja sukoba.

Glasnogovornici izraelske vlade su novu kampanju “Štit sjevera” pozdravili kao  “poraz planova Hasana Nasrallaha”. Izraelska propaganda i zapadne agencije prikazali su operaciju kao veliku vojnu ofenzivu koja će zadati težak udarac Hezbollahu. Čak i naslovi nekih naizgled propalestinskih novina, kao što je L’Humanité, govore o “izraelskom upadu u Libanon”, kao da su snage izraelskog režima ušle na libanonski teritorij ili se spremaju to učiniti, bilo na zemlji ili ispod površina. Izraelski i zapadni mediji su istoga dana prenijeli spomenutu poruku glavnog tajnika Hezbollaha, čime su pokušali potvrditi važnost i veličinu izraelske “vojne” operacije.

Tumačeći šutnju Hezbollaha, rekli su da je to “zbog šoka u kojeg je libanonski pokret pao nakon tako iznenađujuće operacije koja će uništiti njegove najtajnije planove”.

Ali što se doista dogodilo?  Prije svega, smiješno je izjednačiti takoreći fizičke radove bušenja i iskapanja u području uz Libanon s ofenzivom, čak i vojnom operacijom, a pogotovo ne s invazijom na libanonski teritorij. Opsežne gradnje, zemljane radove i utvrde na sjevernoj granici Izraela snage izraelskog režima provode od 2015. godine i cilj je izgraditi  “Maginotovu liniju” protiv Hezbollaha, koju je Al-Manar ironično nazvao “Zidom iluzije”. Ako izraelski i zapadni mediji ne žele dati bila kakva objašnjenja o toj temi, to je zato što bi stručnijom analizom radova izraelske vojske došli do saznanja koja bi uništila propagandu Izraela i otkrile bi se sve slabosti židovske države, koja je, po prvi put od proglašenja, puno bliže usvajanja obrambene vojne doktrine i utvrđivanja svojih položaja za slučaj “arapske invazije”.

Hezbollah je jasno primijetio taj preokret, posebice tijekom medijske pompe kojom su se u travnju 2017. izraelske mjere prikazivale u svijetu. Obećanje od 16. veljače 2011. godine, kojim je Hasan Nasrallah borcima najavio da jednog dana budu spremni primiti zapovijed za oslobođenje Galileje, vrlo ozbiljno je shvaćeno od strane Izraela.

Pogotovo danas, jer je Hezbollah u Siriji stekao i pokazao ofenzivne kapacitete, oslobađajući velike površine teritorija od prisustva terorista Islamske države,  sudjelujući u bitkama koje, po prirodi, širini i raspoređivanju vojnika i vojne tehnike, više nisu bile gerilsko ratovanje.

Ono što Izrael želi pokazati najnovijom kampanjom “Štit sjevera” nije ništa više od propagande, jer se ofenzivne sposobnosti Hezbollaha nikada nisu temeljile na tunelima, što se vidi u zarobljavanju izraelskih vojnika u srpnju 2006. godine. Operacije Hezbollaha su sada sličnije konvencionalnim operacijama, kako je to zapazio Hasan Nasrallah u intervjuu od 19. kolovoza 2016. godine.

“Hezbollah intervenira u ratu u Siriji i bori se kao velika formacija s vrlo različitim naoružanjem, ili kao dio velike formacije svih rodova vojske, te sudjeluje u velikim operacijama vrlo opsežne ofenzivne prirode odbacujući teroriste ISIL-a, koji su uglavnom strani borci, predani i spremni umrijeti. Protjerujući ih s velikih geografskih područja, Hezbollah je stekao velika iskustva u oslobađanju teritorija kroz kontinuirane i izravne vojne operacije, a ne kroz gerilsko ratovanje. Hezbollah je imao takvo iskustvo i prije rata u Siriji. Zbog toga je Izrael uplašen i prestravljen. Jer ono što Hezbollah radi u Siriji, ako bude rata, to će učiniti u Galileji. Ako je Hezbollah iz rata tokom 2006. izašao kao regionalna sila, iz sirijskog rata će izaći kao stvarna vojna sila za vođenje klasičnih ratovima između nacionalnih vojski. Hezbollah nije Hamas i vjerovati da su njihove strategije i taktike jednake, dok su vještine i iskustva dvoje organizacije neusporedive, iluzija je i prijevara”, rekao Hasan Nasrallah u jeku borbi za oslobođenje Sirije.

Zašto je kampanja “Štit sjevera” pokrenuta baš sada? Netanyahu, koji je sada i premijer i privremeni ministar obrane, ministar vanjskih poslova i ministar zdravstva, nezadovoljniji je nego ikad, prije svega zbog nedavnog vojnog neuspjeha u borbama protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Nakon što se pokazalo da izraelske proturaketne snage nisu mogle odbiti masovni napad Hamasa, Netanyahu je pristao na obustavi svih operacija protiv Palestinaca u Gazi i na primirje koje je posredovao Egipat. Zbog “kapitulacije” je njegov ministar obrane Avigdor Lieberman dao ostavku. Nije uspio srušiti vladu, ali Izrael čekaju prijevremeni parlamentarni izbori na koje Netanyahu izlazi s bezbrojnih sudskih istraga, koji su naveli izraelsku policiju da početkom prosinca Netanyahua,  zajedno sa suprugom, optuži za brojne slučajeve korupcije.

Pojas Gaze
FOTO: Pojas Gaze

Izraelska oporba je od samih početaka otvoreno izrazila sumnju u stvarni opseg operacije “Štit sjevera”, a utjecajna zastupnica Tzipi Livni je osudila pretjeranu dramatizaciju ove operacije.

“Nismo u situaciji u kojoj su naši vojnici iza neprijateljske linije. Ovo što se radi je jednostavno pitanje aktivnosti vojske na suverenom teritoriju Države Izrael. Netanyahu je preuveličao razmjere ovog događaja izvan svake razumnosti, pretvarajući aktivnosti obrambene inženjerije u spektakularnu vojnu operaciju. Postoje dva moguća objašnjenja, ili je premijer u panici ili je želi posijati kako bi opravdao svoje postupke, odgoditi izbore ili ostaviti stanovnike južnog Izraela izložene projektilima iz Gaze”, rekla je Tzipi Livni.

No, za ove lako dostupne podatke se ne smijemo oslanjati na zapadne medije. Za njih je autentična samo službena izraelska propaganda, koja više nego ikada Netanyahua želi predstaviti kao “jakog čovjeka koji se bori protiv Hezbolaha”.

Suočena s takvom djetinjarijom, izraelska će vojska vjerojatnije pronaći Pikachua i druge podzemne Pokémone od operativnih tunela Hezbollaha, zato Hasan Nasrallah pazi da ne tjera vodu na mlin Netanyahua. Svaki govor s njegove strane o ovoj temi bi dao kredibilitet mitovima izraelskog premijera i mogao bi se protumačiti kao potvrda važnosti ove vojne pseudo-operacije.

Hezbollah i libanonski mediji su na kampanju “Štit sjevera” odgovorili su ismijavanjem operacije, rugajući se Izraelu u društvenim medijima i praveći piknik s obiteljima na granici, odakle su se s nekoliko stotina metara izrugivali izraelskim vojnicima u punoj ratnoj opremi i borbenoj gotovosti, koji prate radove kopanja vojne inženjerije.

Jedan od zanimljivijih videa su pristaše Hezbollaha objavile pod imenom Mi smo u Haifi. Video ima podnaslove na hebrejskom i francuskom, a objavio ga je proširio libanonski umjetnik i satiričar kao parodiju na poznatu hebrejsku pjesma koja slavi Balfourovu deklaraciju. Na videu, koji nije objavljen na You Tubeu, mogu se vidjeti Hezbollahovi borci kako u Haifu ulaze kroz tunele i špijuniraju Netanyahua u njegovom obiteljskom domu. Mediji Hezbollaha su objavljivi brojne fotografije izraelskih vojnika s teritorija Izraela, čime su htjeli pokazati da čak i kada je neprijatelj u pripravnosti, njegov teritorij nije nedostupan.

Osim toga, saznalo se da je borci Hezbollaha pod nosom izraelskih vojnika ukrali dvije strojnice FN MAG, o čemu su pisali i izraelski mediji. To će oružje se zasigurno ponovno pojaviti u prikladnom trenutku i nekom od propagandnih materijala Hezbollaha kada se ocjeni da je pravi trenutak da se ponizi izraelska vojska i njena vlada.

I na kraju, 12. prosinca je Hezbollah objavio videozapis s podnaslovima na hebrejskom kojim podsjeća na stvarnost ove situacije. Glavna poruka snimke je da se Izrael boji Hezbollaha i poduzima sve mjere da se obrani od njega, a ne obrnuto.

Malo je vjerojatno da će sukob između Izraela i Hezbollaha prerasti u izravnu vojnu konfrontaciju. Barem ne u bliskoj budućnosti. Ali psihološki rat i dalje bjesni, a u njemu elektroničke bojne Hasana Nasrallaha iz dana u dan dokazuju svoju superiornost.

VIDEO – Odgovor na operaciju “Štit sjevera” parodijom Hezbollaha “Mi smo u Haifi”: Vimeo

 

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
27 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Video je komičan bez obzira što ne razumijem niti riječi 🙂

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

V.V.Putin je nedavno izjavio kako bi štitio Izrael u slučaju napada Irana – razlozi: veliki broj sovjetskih (ruskih) Židova među stanovništvom, ruski kao drugi ili treći jezik u Izraelu, razna suradnja itd, itd.. Čini se da bi VVP i Rusija mogli ostati zadnji i jedini, čak ni .

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Adriana

Nađi mi , molim te , tu izjavu… (ne moraš se truditi, nećeš je naći) Ni u pisanom obliku na ruskom ni na video i tonskom zapisu. Razne “portale” i FB postove ne uzimam kao relevantne izvore.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Adriana

@ Adriana

Razloga za bratsku pomoć kome?

mirko
Gost
mirko
2 godine prije
Reply to  Adriana

Lupas gluposti i to namjerno radis.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Članak je malo duži, pa se očito nikome ne da čitati, ali pokazuje svu mudrost političkog vrha Hezbollaha, proporcionalnu vojnim kapacitetima de factonove vojske na Bliskom istoku, koja , za sada, vjerojatno ni u budućnosti , neće imati zrakoplovstvo, ali može steći sustave protuzračne obrane + operativna suradnja s libanonskom… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ključ svega je da se IDF pretvaraju u obrambene snage, utvrđuju linije i grade vojnu infrastrukturu na sjeveru. Na jugu i istoku su zemlje koje ne prijete cionističkom entitetu, Egipat i Jordan. Zato su južni “Izrael”, čije postojanje kao države ni osobno ne priznajem, ostavili bez “Željezne kupole” i grade… Pročitaj više »

djosip
Gost
djosip
2 godine prije

Nisam uvjeren da je Hezbolah sposoban za pravi i dugotrajni rat s izraelskom vojskom. Kao prvo nemaju potrebne kapacitete za rusenje raketa i aviona. Zbog toga nemaju velike tvornice za razvoj i proizvodnju oruzja i ostale potrebne tehnike. Drugim rijecima nedostaju im kljucne stvari za vodenje rata jer ne moze… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  djosip

Nebi rekao da je Izrael prekinuo rat 2006 zbog unutarnjih neslaganja( kojih?), nego zato sto je izgubio u tom sukobu( prvi put uopce). Gledao sam neke nemontirane snimke( ne na YT), znam sta je rat, Izraelski vojnici su bili potpuno izgubljeni, vise nego ocito onome tko zna sta je sukob… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Miki maus

nije prvi put već je gubio prije toga.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Rat Izreael izgubio prije 2006? Kad, koji? Jer ono 2006 je bio rat, ne bitka.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Rat ’80-ih kada je Izrael okupirao cijeli južni Libanon, taj je isto izgubio.-

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Nebih taj rat ni nazvao ratom, vise vojna vjezba sa bojevom municijom. Izreal se doslovno prosetao kroz Libanon( a tko mu se mogao tada suprostaviti ozbiljno? Amal, Druzi?), Hezzbolaha tada nije ni bilo, obavio sta je trebao i povukao se u Izrael, jer kakav mu je intetes bio da tada… Pročitaj više »

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije
Reply to  djosip

25 000 boraca i jos toliko pricuve ima Hezbollah. O motiviranosti i obucenosti necemo pricati. Izrael ne moze napasti i zavrsiti bilo koju akciju tom brzinom a da se oruzje ne uspije dopremiti Hezbollahu koji da napomenem ima budet od milijardu dolara godisnje za naoruzanje.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  djosip

Rakete su problem od oko 1000 raketa ispaljenih na Izrael 2018 Iron dome je presreo 250, kazu izraelci a to je deic kapaciteta Hamasa, Hezbolah je mnogo jaci od Hamasa. Vojska da bi pobedila mora da unisti neprijatelja, gerilac da bi pobedio mora da ne bude unisten. O tome se… Pročitaj više »

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Čekaj,jel’ su to vojnici ili bauštelci ?
Pa kaže,hej vojnici-rovokopači,čelični bageri naše armije!

nikud nikam
Gost
nikud nikam
2 godine prije
Reply to  jezevakucica

Da si kojim slučajem bio u vojsci onda bi znao da je pola vojnog roka kopanje.

Hafez
Gost
Hafez
2 godine prije

Stručnjak za ništa

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Hezzbolah je jedina arapska vojska koja valja. Stime, oni vise nisu milicija nego prava vojska! 5 godina ratnog iskustva ito gadnog, sa placenicima iz cijelog svijeta( nisu to bile bradate budale sto gledamo na tv), a to vise vrijedi nego 100 godina obuke na poligonima. Izrael je trebao biti najveci… Pročitaj više »

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  Miki maus

hezbolah nije arapska vec siitsko-muslimanska formacija !!

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  jupiter

Hezzbolah nisu Arapi? Nisam znao. Pa, da, kako se bore nemoguce da su Arapi! Sigurno su Jevreji koji se lazno izdaju za Arape, da svijet neskuzi igru! Siitsko- muslimanski? Siiti nisu muslimani? Nisam znao, a da, sobzirom da siiti poticu uglavnom iz Irana( uz jos nekoliko drzava di ih je… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Libanonski Arapi, kao što su šiiti u Iraku također Arapi ili Huti ili cijeli istok Saudijske Arabije, pokrajina Qatif

davor
Gost
davor
2 godine prije

Razumna dijagnoza čelnika Hezbollaha da ne reagira na izraelske mitove. Na izraelske mitove danas reagiraju još samo izmanipulirani Amerikanci i Europljani, a da je neka država u Americi ili Europi i neposrednom susjedstvu na granici u ratu sa gotovo svim susjedima itekako bi znali odreagirati, Hezbollahove reakcije na Izraelske prijetnje… Pročitaj više »

davor
Gost
davor
2 godine prije

To da je Izrael židovska država je također mit koji danas “puše” još samo Amerikanci i Europljani.

Spock
Gost
Spock
2 godine prije

A što ima komentirati? Osnivanje domobranske pukovnije..

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije

Izrael bi trebao ispoštovati jedno 70- tak rezolucija UN pa onda neće biti razloga da itko ratuje protiv njih.

Amater
Gost
Amater
2 godine prije

SAD je ” apšiso ” pa samim tim i Izrael ….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik