Nuklearna Ukrajina: Naoružavanje Kijeva najopasnijim oružjem na svijetu bila bi katastrofa

Nuklearna eksplozija
31 komentar

Bivši poljski ministar vanjskih poslova i sadašnji član Evropskog parlamenta Radoslaw Sikorski sugerirao je da bi Zapad trebao Ukrajini dati nuklearno oružje kako bi “odbranio svoju nezavisnost”.

Obrazloženje Sikorskog bilo je utemeljeno u fundamentalno pogrešnom razumijevanju Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. (kojim je zapečaćeno pristupanje Ukrajine Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja) – Ukrajina nije izgubila sigurnost kada se odrekla svojih zaliha nuklearnog oružja iz sovjetske ere. Da je Kijev odlučio da zadrži ovo oružje, međunarodna zajednica bi ga tretirala kao državu parija čija bi održivost bila fatalno ugrožena propuštanjem ekonomske prilike koju je pružio pristankom da se riješi svog naslijeđenog nuklearnog arsenala.

Bezbjednost Ukrajine je povećana predajom ovog nuklearnog oružja, jer su se na taj način otvorila vrata za bolje odnose sa Zapadom. Naravno, nesretna povijest Ukrajine pokazuje da je ova prilika propuštena, s obzirom na to da ruska tekuća vojna operacija koja je pokrenula riječi Sikorskog nije bila potaknuta nekom uočenom ukrajinskom slabošću koja proizlazi iz njenog statusa bez nuklearnog oružja, već neodgovornom politikom uzastopnih vlada od 2014. Puč na Majdanu – kojim je svrgnut bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič – koji je osam godina provodio nasilno ugnjetavanje etničkih Rusa u Donbasu.

Inače, sam Sikorski je bio jedan od glavnih pokretača destabilizacije Ukrajine. Zajedno sa bivšim švedskim premijerom Karlom Biltom koji je podjednako prijateljski nastrojen prema SAD-u, pomogao je u formuliranju programa Istočnog partnerstva EU. Ovaj katastrofalni plan natjerao je Kijev da bira između Brisela i Moskve. Situacija koja će očito zapaliti delikatne etničke podjele u zemlji.

Narativu Sikorskog osporavanog činjenicama pratio je Vjačeslav Volodin, predsjedavajući Državne dume Ruske Federacije. Iako je opravdano ljut zbog opasnih primjedbi Sikorskog, Volodin je rekao da one predstavljaju “poticanje nuklearnog sukoba u centru Evrope”, izjavljujući da “[Sikorski] ne razmišlja o budućnosti ni Ukrajine ni Poljske. Ako se njegovi prijedlozi ostvare, ove zemlje će nestati, zajedno sa cijelom Evropom.”

Volodin je ostavio neizrečenu (i vjerovatno nerazmotrenu) činjenicu da bi Rusija i ostatak svijeta vjerovatno također prestali postojati, s obzirom na oštru istinu da ne postoji takva stvar kao što je ograničeni nuklearni sukob i, kada je nuklearni duh kada bude pušten iz svoje boce, neće mirovati dok cijelo čovječanstvo ne bude uništeno. Postojao je razlog, u siječnju 2022. Rusija je natjerala pet nuklearno naoružanih stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da zajednički objave izjavu u kojoj se, između ostalog, navodi da se „nuklearni rat ne može dobiti i nikada se ne smije voditi. ”

To ostaje istina, šta god Volodin kaže. Ruski predsjednik Vladimir Putin to razumije, nakon što je tokom oktobra 2018. na sjednici Valdajskog kluba slavno rekao da „Svaki [nuklearni] agresor treba da zna da će odmazda biti neizbježna i da će biti uništen. A pošto ćemo biti žrtve njegove agresije, ići ćemo u raj kao mučenici. Oni će jednostavno pasti mrtvi, neće imati vremena ni da se pokaju.” Zbog toga se takav ishod ne bi trebao postulirati, čak i ako se izda nešto više od prazne prijetnje.

Razmjena Sikorski-Volodin nije prvi put da su zvaničnici sa suprotnih strana spektra podigli bauk o nuklearnom oružju u kontekstu tekuće vojne operacije Rusije u Ukrajini. Nakon posjete Ukrajini u aprilu 2022., američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je da su „narodi iz cijelog svijeta ujedinjeni u našoj odlučnosti da podržimo Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske imperijalne agresije“, dodajući: „Ukrajina jasno vjeruje da može pobijediti, kao i svi ovdje.”

Austin je kao zvaničnu američku politiku artikulisao nadu da će ukrajinski sukob proizvesti „oslabljenu“ Rusiju nesposobnu da izvrši slične napade u budućnosti.

Politika SAD i NATO-a da naoružaju Ukrajinu naprednim teškim naoružanjem čija je jedina svrha pomoć u ubijanju ruskih vojnika, izazvala je upozorenje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o prijetnji nuklearnog sukoba usred rata u Ukrajini.

“Opasnost je”, rekao je Lavrov ruskim medijima, “ozbiljna. Stvarno je. Ne treba to potcijeniti.”

Lavrovljevi komentari izazvali su repliku Ostina, koji je riječi ruskog diplomate označio kao „veoma opasne i beskorisne. “Niko”, izjavio je Austin, “ne želi da vidi nuklearni rat – niko ga ne može dobiti.”

Austinova najava mora da je iznenadila one u američkom odbrambenom establišmentu čiji je posao priprema za nuklearni sukob. Početkom 2020. SAD su rasporedile novo nuklearno oružje, nuklearnu bojevu glavu “niskog prinosa” W76-2 , koja je po dizajnu trebala pokazati potencijalnim protivnicima da su Sjedinjene Države spremne odgovoriti na vrstu “ograničenog nuklearnog angažmana” predviđenog od Sikorskog i Volodina. Procijenjena na snagu od pet kilotona – jednu trećinu nuklearne bombe bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata, W76-2 je, prema Marku Esperu, prethodniku Lloyda Austina na mjestu ministra odbrane, trebao dati predsjednika “opcije [koje će nam] omogućiti da odvratimo sukob” i“ako je potrebno…bori se i pobijedi.”

Borite se i pobijedite u nuklearnom ratu.

Postoji samo jedna nacija na svijetu koja ne samo da drži nuklearni stav koji postulira mogućnost borbe i pobjede u nuklearnom ratu, već je razvila i upotrijebila nuklearno oružje dizajnirano da postigne upravo to.

Ta nacija su Sjedinjene Države.

8. decembra 2022. obilježit će se 35. godišnjica potpisivanja Sporazuma o srednjim nuklearnim snagama (INF) između Sjedinjenih Država i bivšeg Sovjetskog Saveza. Prije stupanja na snagu INF sporazuma, SAD i SSSR su rasporedili hiljade nuklearnih raketa srednjeg dometa koje su se suočile jedna s drugom u Evropi. Jedna greška, jedan pogrešan proračun, jedna lažna informacija, i ovi projektili bi bili lansirani, praktično garantujući ciklus eskalacije koji bi rezultirao nuklearnim uništenjem čovječanstva na zemlji.

Uprkos oštroj retorici Hladnog rata, gde je predsednik Ronald Regan govorio o „ Imperiji zla “ u Sovjetskom Savezu, a Sjedinjene Države bile poznate kao „Neprijatelj broj jedan“ u Moskvi, politički i vojni lideri obje nacije uspeli su da pokažu neophodnu hrabrost i viziju da naprave sporazum o kontroli naoružanja koji je pomogao da se njihove nacije povuku iz nuklearnog ponora.

Godine 2019. tadašnji predsjednik Donald Trump naglo se povukao iz INF Ugovora, pokrenuvši novu trku u naoružanju koja prijeti da Evropa ponovo bude domaćin nove generacije još smrtonosnijih projektila.

Danas, kada su odnosi između SAD-a i Rusije na istorijskom niskom nivou, krajnje je vrijeme da politički i vojni lideri ove dvije nacije još jednom zaobiđu trivijalno i fokusiraju se na ono što je ključno za održavanje života kao što je, mi to znamo: novi INF ugovor koji će, ako se provede, Evropi i ostatku svijeta kupiti malo prostora za disanje kako bi se opasnost od nuklearnog sukoba povukla.

SAD i Rusija tvrde da imaju zajedničko uvjerenje da se nuklearni rat nikada ne može dobiti i da se kao takav nikada ne smije voditi. Međutim, kroz akciju i riječ, čini se da nijedna strana nije u potpunosti prihvatila obećanje koje su dale, zajedno sa Francuskom, Velikom Britanijom i Kinom, ranije ove godine.

Svijet se ponovo našao na ivici nezamislivog – nuklearnog rata u Evropi koji bi na kraju zahvatio cijelu planetu. Naše odgovarajuće rukovodstvo mora poštovati namjeru tog obećanja i započeti dug, težak proces razoružanja koji je potreban da se teorija pretvori u stvarnost.

Učinili smo to već jednom, a ja vjerujem i vjerujem da možemo to ponoviti.

Autor: Scott Ritter

Nuklearno oružjeRadosław Sikorskirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Ovakvi likovi poput Sikorskog sa ovakvim nebuloznim izjavama sjede u EU parlamentu.
Bivši poljski ministar vanjskih poslova.
Zamislite koliko još takvih genijalaca poput Sikorskog ima među njegovih 704 kolega sa kojima dijeli zastupničke klupe.
Taj je sigurno digao ruku da bira von Leyenovu za predsjednicu Eu-ropske Komisije.

1 godina prije

Članak je bilo za očekivati, a govorili smo več ovdje o tome. Pisac je pravi, ali mislim, da je “modificiran”. Njegovi komentari koje pratim, malo su drukčiji. Scott Ritter je bio inšpektor za nuklearno naoružanje, zato zna skoro sve… Ali opet, amerikanac je… Da bi rekao sve javno, več bi imao cementne blokove na nogama i plivao u East River. Rusija daje UVIJEK dobre prijedloge, koji bi vodili ka deeskalaciji, ali zapad, pijan od svoje ekonomske snage, brojčanosti vazala, nikad ne sluša. Zato, ne zaboravimo jednu činjenicu. NAJVAŽNIJU! Rusija uvijek pobrine, da je korak pred zapadom. Tako je i u odbrambenoj sferi. Rusija ima svoj teritorij, onaj važni dio, pokriven sa najsavremenijem sistemom odbrane, kome nema para na svijetu. Amerikanci NE! Oni svoje THAAD, Patriot i slične, vozajo po svijetu i prave marketing. Njihova teritorija JE NEZAŠTIČENA! Pa ako, bože nedaj, a baš amerikanci teraju mak na konac, dođe do… Čitaj više »

ZZ Top
1 godina prije

Ovi Poljaci su kao i ukri,100% su sigurni da ce ih nato braniti do posljednjeg Poljaka.Pijani englezi najavljuju rat protiv Rusa, poremeceni poljaci traze atomske a Rusi rabotaju i ostvaruju ono sto su zacrtali.
Jedino mi je zao sto donbasovci nisu poslali jedan prahistorijski dron na Varsavu , tek toliko da poljaci vide kako su zasticeni.

Dakle dron iz 70 tih godina proslog stoljeca, velicine iskandera , preletio je nekoliko clanica nato saveza i pao na Jarun, do danas nemaju pojma sto je palo i tko je poslao, pa sta bi bilo da je bio kinzal:)))))

tihobl
1 godina prije

Pravicemo se i dalje da 4 bojeve glave nisu isporucene Kijevu.

1 godina prije

Koga interesuje, na tubi je intervju sa Scottom Ritterom i Ray Mc Governom. 2 sata.
Dobro, nije preveden, ali i oni koji slabo razumijejo engleski, mogu shvatiti priču.
Scott predstavi novu istoriju odnosa Rusije i Kine. Koja je počela 19.6.2021, kad su Rusija i Kina učvrstile stav o potpori.
I odmah kaže, ekonomski rat protiv Rusije počeo bi bez obzira, Rusija ušla u Ukrajinu ili ne!!!
A več na samom početku Scott obrati pažnju slušaocima na izjavu Kineskog ambasadora u SAD.
Taj ambasador je rekao amerikancima, U AMERICI, prekinite sa time što radite, ili čemo zaratiti!
Normalno, taj ambasador ne bi to izgovorio, da svi detalji u tom smjeru ne bi bili več razrađeni, usklađeni sa Rusijom….
Zato, to, sa čime vam MSM peru mozak, VEZE NEMA SA REALNOŠČU!!!!

1 godina prije

Retko viđen dobar komentar. Sve do tačke ispravno.+++
Posebno blizu nama, koji smo zaratili, da se raziđemo…

TomRy
1 godina prije

@Volodimir, odličan komentar. Za spojiti sve te činjenice, potrebno je tri dana rada sa informacijama iz nekoliko izvora, tako da je prava šteta kad se takav rad izgubi u moru ostalih komentara i novih vijesti. Pozz,,

tedi
1 godina prije

Britanija je glavna, ovi drugi sateliti su samo trbuho zborci ,ucijenjeni prko emisara Anglosaksinaca i Cionacista, ubijaju Palestince i nikom nista, svi sute,, koji drze vladare na planeti, korona je to dobro pokazala, svi, bas svi su na dugme UN-Britanija , odradili sta im se kaze,
Ni Putin nije svetac,kao ni Tramo, jerbo ja nih, sve ih dobro poznam.
Britanska imperija vlada svijetom stoljecima, zavadjajuci narode i praveci ratove, a oni grabe li grabe.
Znali su oni kakav scenerio ide zato su i napravili bregzit, prave se ludi, a njihovi satrapi odradjuju posao, kao i taj seronja Poljak i Skot Riter.

tedi
1 godina prije

Objavili ili ne objavili moj komentar, to sve je istina, malo u povijest i sve ce biti jasno.

TomRy
1 godina prije

3elenski je dao izjavu za sve medije kako žali što se UA sporazumom odrekla svojega nuklearnog potencijala, ALI da taj sporazum za njega više ne važi i on pokreće tehnologiju izrade nuklearne bombe. Imaju resurse, materijal i stručnjake!
Ruska analitika odmah prepoznaje vjerodostojnost izjave potkrijepljenu izjavom i engleske ministrice i iduće jutro započinje specijalna operacija.
Da li je moguće u kratkom vremenu izraditi atomsku bombu? Na žalost, da. Ako se raspolaže potrebnim materijalom (Zaporožje), tehnologijom i stručnjacima iz ere SSSR, te glumcem bolesnikom, i najluđe izjave postaju stvarnost

tuf
1 godina prije

Postoji jednostavan lakmus-test za provjeru da li ideja plasirana u javnost dolazi od deep state-a. Njih u praksi ipak najčešće predstavljaju aktivni dužnosnici, ne bivši ili irelevantni, ali onako u ‘zlatnoj sredini’. Što je ključno – AKO primjetite da se održi kao ‘floating idea’, znači ako se aktiviraju mediji sa anketama “Treba li Ukrajini ustupiti nuklearno oružje”, ako se aktivira kolumniste-spavače koji promoviraju tu ideju, ako se drugi političari počnu baviti tom mišlju i puštati probne balone – onda možete biti sigurni da će to i realizirati.
Ako sve ostane na prežvakavanju izjave bivšeg poljskog MVP-a onda se radi o medijskoj eksploataciji straha koja poput balona od sapunice samo odjednom nestane iz prostora.

Mladen
1 godina prije

Jedna mala opaska samo si triba naglasiti da su neke države nakon raspada Juge opremile svoju vojsku a neke sve sebi prigrabile svu vojnu tehniku .Nakon razlaza Srbije i Crne Gore vojska tkzv Jugoslavije ostavlja Crnogorcima jedan jedini tenk .Zašto ?

Rimtutituki
1 godina prije

Sve ovo vidi unistenju,tacno step by step.imoerija koja slabi pokusava sve da zadrzi moc I ne primjecuje da ulazi u 3ww,a nove u nadtajanju hoce svoj dio kolaca po svaku cijenu. Znaci 2011 idiocracy film pun pugodak

Rexon
1 godina prije

Na slici u onoj A pecurki se moze vidjeti lice sotone Stoltenberga

ZZ Top
1 godina prije

Na kraju krajeva ako se ukri i poljaci zele samoubiti, imaju jos dovoljno cernobila u svojim rukama,sta ce im atomska, neka se dogovore sa partnerima iz USA i nek dizu reaktore u zrak, ovi tuljani iz brisela tako i tako neznaju sto je to radioaktivni oblak.

Jomla
1 godina prije

Samo činjenice, bez šuplje priče!
Volim nešto ovakvo pročitati, iako i sam sve to znam… Hvala na trudu!

Jomla
1 godina prije

Rusi u Ukrajini postupaju u rukavicama, što god tko mislio o tome, jer ukrajince smatraju dijelom ruskog korpusa. Poljake ne! Od Poljske ne bi ostalo ni P, zato bi tim hijenama bilo mudro da malo prikoče…
Samo glasno razmišljam… 😛 😛

Don
1 godina prije

Odkuda vam to da bi nuklearno naoružavanje Ukraine bila katastrofa ?
Naravno da bi je trebalo naoružati i to sa nekoliko desetina nuk.glava kojim bi, ako se nastavi agresija Rusije, “pozdravili” Moskvu.

Max
1 godina prije

To bi dovelo do uništenja svijeta.

Tavria
1 godina prije

Bas da je vecina nuklearnog naoruzanja proizvedena u Rusiji, je meni barem vrlo upitno. Naime Vojvoda, donedavno najmocnija interkontinentalna raketa je proizvedena bas u Ukrajini u Juzhmazh pogonima, Dnjepropetrovsk.

Zvone
2 mjeseci prije

Siguran sam da če zapad prije ili poslije dati nuklearno naoružanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI