Nuklearni napad na Gazu?

Nuklearni udar
22 komentara

Izraelski ministar baštine Amichai Eliyahu sugerirao je da bi njegova zemlja mogla pokrenuti nuklearni napad na Gazu. Kontroverzne primjedbe izazvale su bijes u izraelskoj vladi, a premijer Benjamin Netanyahu suspendovao je Eliyahua na neodređeno vrijeme.

Tokom intervjua u nedjelju za Radio Kol Berama, Eliyahu, koji je član krajnje desničarske stranke Otzma Yehudit, upitan je može li Izrael baciti atomsku bombu na palestinsku enklavu. Ministar je odgovorio da je “ovo jedna od mogućnosti”.

Eliyahu se također izjasnio protiv pomoći stanovnicima Gaze, koja je već nekoliko sedmica pod izraelskom opsadom, tvrdeći da “ne bismo nacistima predali humanitarnu pomoć” i da “nema neuključenih civila u Gazi. ”

Ubrzo nakon kontroverznih izjava, Netanyahu je objavio da je ministar suspendovan sa svih sastanaka vlade. Pišući na X (bivši Twitter), njegova kancelarija ga je citirala kako je rekao da “Elijahuove izjave nisu zasnovane na stvarnosti”, dodajući da Izrael “deluje u skladu sa najvišim standardima međunarodnog prava kako bi izbegao povredu nevinih”.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant osudio je, kako je rekao, Eliyahuove “neosnovane i neodgovorne riječi”, dodajući u objavi na X da je “dobro što to nisu ljudi zaduženi za sigurnost Izraela”.

Te opaske je ponovio i opozicioni lider Yair Lapid, koji je Eliyahua nazvao “ekstremistom” i istakao da je njegova izjava “nanijela štetu porodicama talaca, izraelskom društvu i našem međunarodnom ugledu”, pozivajući Netanyahua da smijeni ministra.

Ministrove primjedbe također nisu ostale nezapažene od strane Hamasa, koji je prošlog mjeseca pokrenuo iznenadni napad na Izrael. Navodi se da su komentari “izraz okupatorskog nacizma i njihove genocidne prakse”, koji je uslijedio nakon izraelskog “vojnog neuspjeha pred palestinskim otporom”.

U međuvremenu, Eliyahu je pokušao da kontroliše štetu, insistirajući da je “svakome ko ima mozak jasno da je primedba o atomu bila metaforična”. On je, međutim, tvrdio da Izrael “mora pokazati snažan i nesrazmjeran odgovor na teror”, dodajući da će ovaj pristup pokazati “nacistima i njihovim pristalicama da terorizam nije vrijedan truda”.

Izrael nikada nije javno potvrdio ili demantovao da posjeduje nuklearno oružje. Međutim, široko se vjeruje da je posjedovao takvo oružje od kasnih 1960-ih. Prema procjeni Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), nacija ima ukupno 90 bojevih glava.

EliyahugazaHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Ili State of Israel !!! Upravo traju neviđeni sukobi izmeđ Turkish Protestors and the US Military Personnel , okolo baze Incirlik ( Šljiva ) u kojoj se nalaze i NUKLEARNE RAKETE I SUSTAVI OSMATRANJA I VEZE ZA CJELI BLISKI ISTOK I RUSSIA !!! Praktično … Amerikanci su zarobljeni !!! Napolje ne mogu , unutra ne mogu više ostati … Dio Njemačka Personnel je već evakuiran – razbježali se ko mačke s’ jebišta … Turski civili i policija vatrom iz automatska oružja već 19 sati zasipaju Američke trupe … Secretary of State Blinken se upravo vratio iz Ankara BUDUĆI GA BAŠ NITKO NIJE ŽELIO PRIMITI 😱 😳 🤷 !!!??? Očevidno … Amerika se pretvorila u go “rac sa kojim baš svatko može pobrisat **pe !!! Držim da će za 10ak sati maximum Incirlik past I … Amerika više u Turskoj ne stanuje 🤷 .. Izgubili CJELI Islamski svjet , izuzimajući šačicu… Čitaj više »

noppo
5 mjeseci prije

Ovi sa turbanima i kapicama na glavi ne bi smjeli imati dostup do crvenog dugmeta. Previše su glupi i iracionalni.

Max
5 mjeseci prije

Sve je moguće.

Biseru
5 mjeseci prije

Opet stare vijesti iz svakodnevnih novina…

tihobl
5 mjeseci prije

Administracija nobelovca Obame zalagala se da atomske do 100 kT racunaju se kao konvencionalno oruzje. Cilj im je da neko drugi otpocne sa bacanjem atomskih pa da i oni daju odrijesene ruke Pentagonu. Pokusali su otpoceti sezonu sa 5 britanski bombi koje su prebacene Zelenskom jos u doba “pandemije” ali nije im se svidio odgovor rusa koji su rekli da ce odgovoriti megatonskim bombama po naredbodavcima, a ne izvrsiocima.

Biti-ili-ne-biti
5 mjeseci prije

Ova mu je najjača:

Izrael “deluje u skladu sa najvišim standardima međunarodnog prava kako bi izbegao povredu nevinih”

tuf
5 mjeseci prije

Nije da ih je briga za palestinske civile nego su im previše blizu pa bi radioaktivni oblak vjerojatno pokrio i njih, ne zaboravimo da je Vojvodina malo veća od cijelog Izraela. Da su negdje daleko ne bi se oni previše ustručavali. A ološ poput Baerbock, von der Leyen, Habecka i Plenkovića bi ih i dalje bezrezervno podržavali skupa sa svojim režimskim medijima. Pobogu, pa radi se o članovima Društva Sociopata koje u Hirošimi na obljetnicu bacanja atomske bombe a) ne spomene SAD kao zločinca koji je bacio bombu, b) ne pozove rusku delagaciju, c) istaknu Rusiju kao nuklearnu prijetnju na toj istoj obljetnici. Dalje od toga u klošarstvu nema. Zapravo, ima. Za koju godinu bi izbrisali iz kolektivnog uma da je Izrael bacio atomsku bombu – jer ih on nema deklarirane. A Izraelu se mora vjerovati, pa oni ne bi nikada lagali kao što i Ukrajinci nikada ne bi centa… Čitaj više »

Darko
5 mjeseci prije

Tada cijeli Izrael treba pokriti tepihom nuklearnih i potamaniti tu zidovsku bagru kao bijesne pse..

Jimi
5 mjeseci prije

Kako može doci do napada na Gazu nečime što ne postoji?

hiber
5 mjeseci prije

O cemu pricate?. Bomba bačena na Hirišimu 16 kT, bomba na Nagasaki 21 kT, bombe bacene na Gazu 25 kT.

Mali Mjesec
5 mjeseci prije

Taj je samo malo ekstremniji od ovih na vlasti.

Mali Mjesec
5 mjeseci prije

Cionistička podvala da ostali ispadnu kao janjad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI