NYT: “Amerikanci nisu saudijski plaćenici ni njihovi psi čuvari”

Saudijska vojska
22 komentara

Ako Saudijska Arabija želi rat s Iranom, to može učiniti o svom trošku, jer Amerikanci nisu “plaćenici” Rijada, upozorava The New York Times predsjednika Trumpa, koji je rekao da bi Rijad mogao platiti Pentagonu za obranu.

Jemenska vojska, potpomognuta pokretom Ansarullah, potvrdila je u subotu da je napala  dvije naftne instalacije saudijske kompanije Aramco s 10 dronova. Američki državni tajnik Mike Pompeo, međutim, negira ove tvrdnje i odlučio je okriviti Iran, optužba koja bi mogla biti uvod u rat.

Bivši američki ministar obrane Robert Gates, koji je dužnost obnašao između 2006. i 2011. godine, izjavio je „kako se Saudijska Arabija želi boriti protiv Irana do posljednjeg Amerikanca“.

„Međutim, rat kojeg traži Rijad nije naš rat, niti to mora biti naš grob”, piše u članku objavljenom u srijedu u kolumni u The New York Timesu.

U vezi s tim, list je, kao i uvijek, napao američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da će Rijad Americi “dobro platiti da zaštiti Saudijsku Arabiju”.

Takva je tvrdnja, prema članku, “uvreda” i daje “plaćeničku” ulogu američkim trupama.

“Mi nismo plaćenici Saudijske Arabije i ne bismo trebali biti njihovi psi čuvari”, piše NYT.

“Veliki rat s Iranom bio bi katastrofa. Iran ima stanovništvo dvostruko veće od Iraka i bio bi puno strašniji protivnik od Sadamove vojske, tako da ako saudijski prestolonasljednik Muhammad bin Salman želi vojno odgovoriti na zračne napade na kraljevstvo, to može učiniti sa svojom vlastitim zrakoplovima i raketama“, naglašava američki list.

Izvješće aludira na američku invaziju na Irak 2003. godine, koja svejedno nije bila uspjeh za Washington, zbog velike količine materijalne štete i žrtava među američkim trupama.

Dalje se navodi kako SAD, umjesto da uključe svoje vojnike u oružani sukob, moraju “surađivati” s europskim zemljama u rješavanju labirinta stvorenog od strane Trumpove administracije nakon što je zemlju izvukao iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine.

Podsjetimo, Iran i „Grupa 5+1“, koja je ujedinila SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i Kinu, plus Njemačku, uspjela je postići dogovor s Teheranom o nuklearnom programu Islamske Republike u zamjenu za ukidanje sankcija.

“Nažalost, bez nuklearnog sporazuma sve su opcije loše”, zaključuje autor članka.

Bijela kuća za napad na Saudi Aramco optužuje Iranu, dok jemenska vojska i Ansarullah tvrde da su napade pokrenuli u znak odmazde zbog agresije Saudijske Arabije na njihovu zemlju i pokazali su arsenal dronova s kojim raspolažu, od kojih najmoderniji sigurno može doseći pogođena naftna postrojenja. Sam Rijad priznaje da ne zna tko je materijalni izvršitelj napada na Aramco, ali u svemu vidi „ruku Irana“.

Iran, pak, odbacuje američke optužbe i pripisuje ih politici „maksimalnih laži“ koja se provodi protiv iranskog naroda i Islamske Republike.

Dronovi jemenskih boraca mogli gađati udaljene ciljeve (FOTO/VIDEO)

Rijad iznio dokaze o napadu na Saudi Aramco, ali se nije usudio izravno optužiti Iran

Grupa 5+1
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

‘Ajte vi prvi…
Ma, ne, ne, samo poslije Vas…
Hej! Vidi što nas gura onaj treći…😊

Siniša
4 godine prije

Čini mi se da nisu u toku dešavanja, bome niti prate svoga predsjednika….USA su najokoreliji zelenaši i reketaši.

Kajzer Soze
4 godine prije

Amerikanci da imaju muda već odavno bi napali na Iran zajedno sa Izraelom i Saudijcima ali nešto ih koči,šta : 1. Pa vjerovatno to da bi S.A ( čija je vojska i tako sastavljena od plaćenika ) bila zbrisana sa geografske karte a cijena nafte bi otišla u tri lijepe što bi uzrokovalo ekonomsku katastrofu u čitavom svijetu. 2.Izrael bi vjerovatno pretrpio ogromne udare koji bez obzira na svo oružije koje imaju ne bi bili bezazleni a to bi dalo krila Palestincima . 3.Američka vojska bi se napokon sukobila sa vojskom koja može da im uzvrati a broj poginulih bi bio ogroman. 4.Iranski nuklearni program ipak možda nije u fazi u kojoj oni još uvjek ne mogu da razviju nuklearno oružije 5.Na Iransku stranu bi svakako stala i Rusija a to bi moglo da vodi poniženju kakvo ameri nikada nisu doživjeli ! Znači sve kada se sabere od rata u… Čitaj više »

Arabija
4 godine prije

Arapski ligi ne trebaju Amerikanci jer je Saudijska Arabija vrlo jaka i snazna.

Dopizdilomi
4 godine prije

Tako je. Potpuno su u pravu. Ameri nisu ničiji plačenici oni pljačkaju samo za sebe i koriste druge plačenike.

samo tako
4 godine prije

NYT u ulozi protvnika amerčkog napada na tuđu, daleku zemlju. I čuda se događaju…

Perun
4 godine prije

NYT: “Amerikanci nisu saudijski plaćenici ni njihovi psi čuvari”….Treba ih pustiti da kazu sto su i tko su ….Tamo preko bare ,,sloboda misljenja ” ima znacajno mjesto u drustvu …Nisu svi ameri propalice i olos , ima nesto i politicara medju njima …

Max
4 godine prije

Pa u pravu su ljudi Saudijska vojska je najjača kad Američka ide ispred nje. 🙂 Jedan kolega komentator Ne sjećam se imena) reče da je bio u Legiji Stranaca kad je Sadamova vojska prešla Saudijsku granicu opsjela gradove Meku i Medinu Saudijci nisu mogli ništs pas su platili Francuzima .

Perun
4 godine prije

Prvi i drugi svjetski rat ponovo su SAD doveli u kolonijalni polozaj , oni se nikada nisu oslobodili Britanskog kolonijalnog ,,jarma” . Americki san postao je nocna mora …Ulogu mirotvoraca (citaj placenika ) igraju od kraja drugog svjetskog rata…Jednostavno receno imaju resurse za te globalne politicke smicalice koje kreiraju i poslije im se razbijaju o glavu…Mozda jednog dana Iran i KSA sjednu za pregovaracki stol neovisno i samoinicijativno pa potraze rjesenje nesporazuma ,i ostave Grupu 5+1 da nagadja sto se to zbilo…Novac i interes cine cuda a onda bi USA ostala sama sa sedam budala( citaj G7 skupina )…Saudima malo fali da se otrgnu iz zagrljaja USA pogotovu sada , kad USA ne zeli ispuniti obecanje da ce braniti Saudijsku arabiju do posljedneg ,,amerikanca” od ,,zlih sila ” iz Irana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI