Objavljeni dokumenti pokazuju da je Amazon lobirao na parlament EU da oslabi pravila e-privatnosti

Amazon
1 komentar

Dokument, koji je procurio na veb sajtu Politico, pokazao je da je internet kompanija za kupovinu imala podijeljenu podršku među članovima Evropskog parlamenta za oštriji pristup regulisanju praćenja kolačića i drugih oblika prikupljanja podataka od strane veb lokacija.

Gigant mrežne maloprodaje Amazon lobirao je kod parlamentaraca Evropske unije i podijelio podršku za jača pravila o privatnosti na mreži, otkrivaju dokumenti.

Interni dokument kompanije, koji je pribavio veb sajt za vijesti Politico, pokazao je da se transnacionalna firma hvali uspjehom u podjeli podrške među poslanicima za pooštravanje predložene uredbe o e-privatnosti dalje nego što je Evropski savjet – skup vlada 27 država članica – spreman da krene.

“Naša kampanja je osigurala da prijedlog za e-privatnost neće dobiti široku podršku u Evropskom parlamentu. Cilj nam je da oslabimo pregovaračku poziciju parlamenta sa Savjetom, koji je više naklonjen zabrinutostima industrije”, navodi se u dokumentu.

Rečeno je da su rezultati glasanja u Evropskom parlamentu pokazali da je čvršći stav koji se “radikalno razlikuje od stavova iznijetih u Savjetu” dobijao sve manje snage.

Predložena uredba o ePrivatnosti je još uvijek u fazi rasprave, ali bi zamijenila postojeće uredbe  EU ako bi bila usvojena. To bi regulisalo kako dobavljači internet usluga i veb lokacije, uključujući Amazon i društvene medije poput Facebook i Twitter, prikupljaju i koriste podatke svojih klijenata.

Te firme koriste elektronske kodove nazvane trackeri uskladištene na računarima korisnika i drugim internet uređajima da bi vidjeli koje su druge veb lokacije posjetili – i koriste ih za ciljanje sadržaja sa oglašivača koji to plaćaju.

U dokumentu se takođe govori o planovima za „lobiranje u Evropskom parlamentu da zagovaraju manje restriktivne formulacije potvrdne saglasnosti i zalažu se za uvođenje legitimnog interesa i pseudonimizacije u tekst“ – pozivajući se na pravila o tome kako veb lokacije traže od korisnika da im dozvole da prikupe njihove pregledanje podataka.

Otkrića su uslijedila dan nakon što je francuski nadzorni organ za zaštitu podataka CNIL kaznio Amazon sa 35 miliona eura (32 miliona funti, 42,5 miliona dolara) i giganta Google pretraživača sa 100 miliona eura (91 milion funti, 121 milion dolara) zbog kršenja propisa oko praćenja kolačića.

Amazoneuprikupljanje podataka
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tututu
3 godine prije

Lobiranje je drugi naziv za korupciju. Zbljuv.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI