Održavanje F-16 će biti “izuzetno teško”

F16
37 komentara

Ukrajina će naići na poteškoće u održavanju borbenih aviona američke proizvodnje F-16 koji bi trebalo da stignu u zemlju kasnije ove godine, priznao je glasnogovornik Ratnog vazduhoplovstva.

Govoreći na nacionalnoj televiziji u subotu, Yury Ignat je rekao da je siguran da će Kijev na kraju preći sa mlaznjaka iz sovjetske ere na zapadne ratne avione, uključujući F-16 i takođe švedske Gripene. Štokholm je ranije rekao da su isporuke moguće, ali da će prvo morati biti primljen u NATO.

Međutim, prema zvaničnicima, dok ukrajinska vojska ne pređe na nove avione, suočiće se sa ozbiljnim infrastrukturnim izazovima jer pokušava da istovremeno održava nekoliko tipova mlaznjaka – iako je infrastruktura za NATO avione relativno standardizovana.

“Različite zemlje imaju jedan ili najviše dva tipa aviona. Od danas imamo četiri tipa aviona iz sovjetskog doba. Želimo da preuzmemo zapadne F-16 i više… Biće izuzetno teško održavati i upravljati različitim tipovima aviona“, rekao je Ignat.

Zapadne zemlje najavile su stvaranje koalicije koja će pomoći Ukrajini da nabavi borbene avione F-16 i obuči svoje pilote za upravljanje naprednim ratnim avionima prošle godine, a kijevski zvaničnici očekuju prve isporuke 2024. Holandija i Danska su predvodile napore, obećavajući da će donirati do 61 avion ovog tipa.

Međutim, danski list Berlingske objavio je ranije ovog mjeseca da će isporuka F-16 iz Kopenhagena biti odgođena do šest mjeseci. Ignat je tada upozorio da se ne pravi “katastrofa” od izvještaja, pozivajući javnost da se osloni na zvanične izjave.

Rusija, koja je u više navrata osuđivala zapadne isporuke oružja Ukrajini, upozorila je da isporuke aviona neće pomoći Kijevu da drastično promijeni situaciju na liniji fronta, istovremeno obećavajući da će uništiti F-16 zajedno s drugom opremom isporučenom iz inostranstva.

U julu, međutim, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je predstojeće isporuke “opasnim razvojem događaja”, podsjećajući da neke modifikacije F-16 mogu nositi nuklearno oružje.

F16NATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PETAR
3 mjeseci prije

Ne samo odrzavanje, a tko ce pilotirati, a kako koordinoirati slozeni sistem navigacije
i akcije u borbi ?

Max
3 mjeseci prije

Neće biti zadovoljni dok ne dobiju Fockerwulf.

tihobl
3 mjeseci prije

Vec sam pisao da skandinavci F-16 salju Izraelu.
Kijev je prosirio potraznju pa mu je stigla vijest da F-35 nece dobiti jer ce ga rusi oboriti i dokopati se tajne tehnologije. Zatim je Kijev izasao sa manjim zahtjevom:

Сирски позвао Вашингтон да Кијеву испоручи јуришне бомбардере А-10 Thunderbolt и ударне хеликоптере AH-64 Apache/AH-1 Super Cobra и UH-60 Black Hawk.

tihobl
3 mjeseci prije

U poslednje vrijeme nagledao sam se snimaka iz ostatka Ukrajine i osvrnuo bi se na dvije stvari: Prvo – puno je snimaka ukrajinki koje se tuku sa mobilizatorima i otimaju svoje muskarce. Sve su uspjesnije u spracavanju kidnapovanja muzeva i sinova. Drugo je nesto sto je izazvalo puno polemike na ukro kanalima – snimci prebijanja mobilisanih od strane oficira i snimak mobilisanog kako ubija svog porucnika pa sebe. Vecina javnosti kaze da ne dolazi u obzir nova mobilizacija 500.000 civila koje ce oficiri prebijati ko vola u kupusu. A sad nesto o ruskim snimcima sto sam primjetio: Prvo su novi termovizori. Sarenilo je veliko, puno je razlicitih modela – od krajnje losih (na kamikaza dronovima) do nenoramlno dobrih sa visokom rezolucijom i ocitanjem temperature na velikoj udaljenosti. Termovizori na baba-jagama su pogana stvar jer vojnici koji se nocu krecu prema/od polozaja na minusu svijetle jako da se vide sa velike… Čitaj više »

tihobl
3 mjeseci prije

Vijest koja je izazvala senzaciju u Kijevu:

Медији су открили објаву украјинског Министарства одбране од 13. априла 2019. У њему се наводи да је 2014. и 2015. године будући председник Украјине 4 пута добијао позиве, али се никада није појавио у војсци.

Zelenski je pametan – nakon dobijanja poziva sklonio se u RF i tamo glumio, cak je ucestvovao u novogodisnjem programu na TV.

tihobl
3 mjeseci prije

U Emiratima vaze putinovi zakoni:

Страни агент Галкин добио је казну од 100 хиљада дирхама након што је изрекао антируске шале у Дубаију

Шоумен Максим Галкин (који је од Министарства правде РФ признат као страни агент) кажњен је у Дубаију са 100 хиљада дирхама (2,4 милиона рубаља) због својих изјава о Руској Федерацији.

Такође, током наступа у опери у Дубаију 2023. Галкин се толико узбудио да је почео да узвикује слогане подршке Украјини.

Владина агенција ДТЦМ (Одељење за туризам и комерцијални маркетинг) казнила је Галкина за глупе шале, а уметник је обећао да ће уклонити изјаве о Руској Федерацији.

tihobl
3 mjeseci prije

Швајцарска ће платити Украјинцима до 4.000 долара за повратак кући у Украјину.

Гавран
3 mjeseci prije

Neće biti nikakve potrebe za održavanjem aviona. Prvi i jedini let je u garantnom roku.

abc
3 mjeseci prije

Ebeš takav avion koji treba posle par letova, tjedan dana održavanja i mjenjanja djelova. Precenjena kanta….

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Te zastarjele F-16 borbene avione europske države misle slati Ukrajini na kapaljku i sa odgodom.

Sa druge strane je Rusija sa 3.652 borbene letjelice u ovoj godini – između ostaloga 912 borbenih aviona, 121 bombarder, 197 za borbenu potporu, 1.430 helikoptera, 40 transportera, 487 za odrzavanje treninga itd.

Nije teško zaključiti kako će završiti tih 20 ili 30 ili 40 F-16 što će Ukrajina možda dobiti ove godine.
Hoće li doletjeti iz neke NATO države u Ukrajinu, hoće li biti slani u dijelovima, gdje će se isti održavati u Ukrajini, gdje će polijetati i slijetati u Ukrajini, ove sa Zapada uopće nije briga.
Bitno da Ukri i dalje uzaludno masovno ginu.

Ico
3 mjeseci prije

Ukrajina će dobiti F 16 kada na qrcu izraste nokat!

Darko
3 mjeseci prije

Ma neka ne brinu, ubrzo će ih vratiti Amerima kao miješani otpad pa neće imati problem održavanja 🙂

Noname
3 mjeseci prije

Dok na ulicama svih ukrajinskih gradova i sela traje masovna mobilizacija, pokazalo se da je vrhovni zapovjednik Ukrajine, predsjednik Vladimir Zelenski, od početka rata u Donbasu 4 puta izbjegao vojnu službu. Mediji su zapamtili objavu koju je ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo 13. travnja 2019. Prema službenom izvješću, tadašnji budući predsjednik Ukrajine dobio je pozive 4 puta 2014. i 2015., ali nikada nije došao u vojni ured. Još 2019. godine Ministarstvo obrane Ukrajine odgovorilo je na zahtjev narodnih zastupnika i otkrilo podatke o vojnoj registraciji Zelenskog Vladimira Aleksandroviča. U poruci je stajalo da je Zelensky registriran u vojnom uredu u gradu Krivoy Rog. Zelenski je sposoban za službu i ima niži čin “vojnik”. “Građanin Zelensky VA nije stigao u vojni ured na poziv”, stoji u poruci Ministarstva obrane Ukrajine. Danas je Zelenski glavni govornik koji poziva sve Ukrajince, uključujući maloljetnike i žene, da žrtvuju svoje živote za interese NATO-a i bore se… Čitaj više »

xyz
3 mjeseci prije

Zelenski je četiri puta izbjegao služenje vojnog roka u ukrajinskoj armiji i uvjek se pri tome sklonio odnosno skrivao u Ruskoj Federaciji.
To je činjenica, koja je dokazljiva.

Babilon
3 mjeseci prije

Skup kerozin.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Nema brige.

Ako li se koji nađe na kojem aerodromu u Ukrajini (ovo je već teško)

Bit će uništen još na zemlji.

Josip
3 mjeseci prije

Rusi jedva cekaju da dodu F16 a bili bi jos sretniji sa F32 da malo prorijede to smece i osramote Ameriku i americku farsu. Cak su ih i Huti osramotili s prackama na nosace aviona koji su zbrisali na sigurno. A sto ce tek biti kad ih dohvate Rusi u zamku koju strpljivo i pazljivo grade oko Ukrajine. Vec sada vidimo koliko se EU budaletina u nju upecalo i s kojim posljedicama ali jos se nije upecala glavna lisica..

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Ako Rusi mogu svoje krpati s perilicama i hladnjacima mogu i Ukrajinci.

Mr Pit & 12 guslaca
3 mjeseci prije

Поставља се ничим изазвано питање: Да ли су они нормални који помажу повампирени (нео)нацизам у Украјини наоружањем, тенковима, крстарећим балистичким ракетама Таурус и ловцима-кршевима “Ф-16″(Летећим мртвачким ковчезима’ ), јер због тога,осим војника, највише страда напаћени народ Украјине?
(Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI