Ogromne mase protestuju u Tel Avivu

Masovni protesti u Izraelu
19 komentara

Stotine hiljada demonstranata marširalo je u subotu uveče Tel Avivom, tražeći da premijer Benjamin Netanyahu ukine planiranu reviziju sudstva. Ogorčeni premijer je već suspendovao reforme i obećao da će pregovarati s opozicijom, ali demonstranti na njegov potez gledaju kao na trik.

Izraelski mediji izvještavaju da je skupu prisustvovalo između 140.000 i 175.000 ljudi, dok organizatori protesta procjenjuju da ih je bilo 250.000 u Tel Avivu i 450.000 širom Izraela. Takozvani ‘Kišobranski pokret otpora protiv diktature u Izraelu’ je u saopćenju naveo da je protest “jedna od najvećih demonstracija u historiji Izraela”.

Grupe demonstranata blokirale su inače prometni autoput Ayalon dva puta tokom večeri, objavio je The Times of Israel. Policija je koristila vodene topove da očisti put.

Izrael je potresen kontinuiranim protestima otkako je Netanyahu najavio svoje predložene reforme u januaru. Ove zakonske promjene omogućile bi izraelskom parlamentu da nadglasaju presude Vrhovnog suda jednostavnom većinom glasova, dale bi vladi više ovlasti u imenovanju sudija i ograničile bi sposobnost suda da preispita zakone koje smatra “nerazumnim” .

Netanyahu je u ponedjeljak najavio da će suspendovati reformski paket, nakon što je otpustio svog ministra odbrane Yoava Gallanta zbog toga što je javno osporio plan. Dok je Netanyahu postavio pauzu kao priliku za pregovore o kompromisnom sporazumu s opozicijom, reforme su ključni zahtjev njegovih tvrdolinijaških koalicionih partnera u stranci ‘Jevrejska moć’. Ako ovih šest poslanika napusti koaliciju, Netanyahu će izgubiti većinu i biti primoran da raspiše nove izbore.

Kišobranski pokret, međutim, vidi suspenziju kao pokušaj Netanyahua da kupi vrijeme dok se bijes javnosti ne smiri. “Netanyahuov pokušaj da uspava demonstrante nije uspio”, saopštila je organizacija. „Nastavićemo da budemo na ulicama sve dok ne garantujemo da je Država Izrael demokratska.

IZRAELKišobranski PokretNetanyahuaprotestTel-Aviv
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Bgd
11 mjeseci prije

Kod nas u Srbiji je sudstvo od prosle godine nezavisno!
To znaci da niko ne moze da smeni sudiju koji voli podrsku Sorosa.
Zato se pitam i za ove, ovako masovne demonstracije, ko to finansira?

Max
11 mjeseci prije

Svaka čast židovskom narodu koji se odupro najgorem tiraninu od doba Heroda.

Onlaer
11 mjeseci prije

Ćifuti se nešto bune… znači kurčina.

Гавран
11 mjeseci prije

Usudio se da kaže Bajdenu da je Izrael nezavisna država. Odnosno počinje da pliva samostalnije , sa manjim uplivom SAD u politiku Izeaela. I dobio plišanu ŽUTU PATKU.
Da je dobio Nuland kolačiće, to bi mu bio kraj.

abc
11 mjeseci prije

Sad če ovde opet neka budala reči, da su Rusi platili demonstracije.

Djordano Bruno
11 mjeseci prije

Sta radi ona dugina zastava na protesti….ijuuuu

tedi
11 mjeseci prije

nece da kazu istinu,mladi nece u ratove na BI.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI