Okončati ilegalno američko vojno prisustvo u Siriji

Američki vojnici u Siriji
10 komentara

Misija u Siriji savršen je primjer vojnog raspoređivanja koje dovodi američke snage u opasnost bez odobrenja Kongresa.

Dok je svjedočio pred Odborom za spoljne odnose Senata, visoki zvaničnik Pentagona iz Bidenove administracije potvrdio je da će se ilegalno vojno prisustvo SAD u Siriji nastaviti:

„Bidenova administracija je posvećena zadržavanju američkog vojnog prisustva na sjeveroistoku Sirije.“

Ovo je u skladu sa izvještajima iz prošlog mjeseca u kojima se navodi da će američke snage ostati tamo. Kontinuirano prisustvo u Siriji ima najmanje opravdanja od bilo koje misije u regionu, i nema apsolutno nikakvo zakonsko ovlaštenje, pa je naravno to prisustvo ono koje će se nastaviti neograničeno dugo. Zvanično, približno 900 vojnika u Siriji je tu da savjetuje Sirijske demokratske snage protiv ostataka Islamske države, ali sada kada je ISIS poražen, nemaju razloga da budu tamo. Oni takođe nemaju ovlaštenje da budu tamo, a njihova misija nema nikakve veze sa bezbjednošću SAD. Američke snage ilegalno djeluju u Siriji posljednjih sedam godina otkad je Obamina administracija proširila kampanju protiv ISIS, a svaki dan boravka na sirijskoj teritoriji je još jedan dan za koji SAD dokazuju da ne poštuju međunarodno pravo.

Misija u Siriji savršen je primjer vojnog raspoređivanja koje dovodi američke snage u opasnost bez odobrenja Kongresa. Više uprava je proširila ovlaštenje iz 2001. do neprepoznatljivosti, tako da se sada primjenjuje na borbu protiv ostataka grupe koja je nastala kao rezultat ilegalne američke invazije na zemlju koja nije imala nikakve veze sa napadima 11. septembra. Niko ozbiljno ne vjeruje da se AUMF iz 2001. primjenjuje na sve što se danas dešava u Siriji, ali to je pravni smokvin list koji efektivno dozvoljava SAD da intervenišu gdje god žele.

Američke snage u Siriji povremeno razmjenjuju vatru sa provladinim snagama i ruskim plaćenicima, a povremeno bi se sukobile i sa ruskom vojskom. Najnoviji incident uključivao je vatru kao odgovor na američko bombardovanje iračkih milicija. SAD su do sada imale sreće što ove razmjene vatre nisu dovele do američkih žrtava, ali američke snage u Siriji su u opasnosti svaki dan od kada tamo borave. Ove trupe su nesumnjivo angažovane u neprijateljstvima i u opasnosti su da u svakom trenutku budu napadnute. To je upravo situacija koju je Kongres htio spriječiti donošenjem Zakona o ratnim ovlaštenjima, ali čudno je da se ilegalna misija u Siriji gotovo nikada ne pojavljuje u raspravama o povratu autoriteta Kongresa u ratnim pitanjima. To treba promijeniti. Američko vojno prisustvo u Siriji je ilegalno i dovodi Amerikance u opasnost bez dobrog razloga. Kongres mora nametnuti ovo pitanje i tražiti prekid misije.

Autor: Danijel Larison

Američka vojskaSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirro
2 godine prije

Da nije Amerike I israela , ovi u Siriji ne bi znali sto su to zapadne vrijednosti

BanOvan
2 godine prije

Sada bi Sirijci trebali potraziti pomoc Talibana da im objasne kako najuriti USrAnce iz vlastite zemlje jer se ovo u Siriji rasteglo. Talibani su mogli samo da mastaju o oruzju koje imaju Sirijci ali su ih najurili sa kalasima i onim pucaljkama tipa M48. Reklo bi se da ovdje u Siriji ima vise igraca sa svojim interesima i drze Sirijce na kratkom lancu.

Ringo10a
2 godine prije

Razbojnici…

Weteran
2 godine prije

Prvo su razbojnički, nelegalno, došli u Srbiju !

Max
2 godine prije

oni moraju odmah otići.

tihobl
2 godine prije

…približno 900 vojnika u Siriji je bez odobrenja Kongresa….

Kongres kad bi krenuo cackati po tom pitanju otkrio bi da to nisu americki vojnici i nebi mogao narediti prekomandu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI