Opasna igra Rijada i ratobornog krunskog princa Mohammada bin Salmana

Saudijska Arabija
22 komentara

Nakon uhićenja 11 prinčeva i desetke ministara i saudijskih poduzetnika, Saudijska Arabija u čudnim okolnostima ostaje bez utjecajnih prinčeva.

Nakon smrti princa Mansoura bin-Muqrina u helikopterskoj nesreći u blizini jemenske granice, saudijski Kraljevski sud je potvrdio smrt princa Abdul Aziza bin Fahd, ubijenog tijekom obračuna vatrenim oružjem u pokušaju njegova uhićenja od strane saudijske policije.

Smrt je potvrdio saudijski kraljevski sud, a mediji javljaju kako je princ Abdul Aziz bin Fahd stradao kada se njegova sigurnosna pratnja vatrenim oružjem sukobila sa sigurnosnim snagama režima koje su ga pokušale uhapsiti.

Princ Abdul Aziz bin Fahd (44) bio je najmlađi sin pokojnog kralja Fahda.

Abdulaziz Bin Fahdsaudi IZVOR: https://www.middleeastmonitor.com
Abdulaziz Bin Fahdsaudi IZVOR: www.middleeastmonitor.com

Adam Garrie iz Durana ističe da je princ Abdul Aziz bio duboko uključen u Saudi Oger Ltd, tvrtku koja je sve do prestanka poslovanja u ljeto ove godine bila u vlasništvu obitelji Hariri.

Bivši libanonski premijer Saad Hariri, koji je pod pritiskom ili na savjet Rijada prije nekoliko dana podnio ostavku i iznio niz optužbi protiv Hezbollaha i Irana, bio je zadužen za tvrtku sve dok nije prestala s radom.

Čudna i iznenadna smrt princa Abdul Aziza, koja se navodno dogodila tijekom pokušaja uhićenja, potvrđuje teoriju da prisilna ostavka bivšeg libanonskog premijera Saada Haririja imala veze s unutarnjim saudijskim poslovima, ali još više sa saudijskim pokušajima da destabilizira Libanon.

Saudijska kraljevska obitelj je do sada u samo 24 sata izgubila dva princa. Kao što izvještava sada silom prilika “sve objektivnija” katarska Al-Jazeera, u saudijskoj verziji “Igre prijestolja” mladi krunski princ Mohammad bin Salman (32) pokazuje da je spreman cijelu regiju gurnuti u kaos, samo kako bi obukao kraljevsku odoru.

Njegove akcije već su uništile Zaljevsko vijeće za suradnju, Jemen se više ne može nazvati funkcionalnom državom, Egipat je zbog islamističke prijetnje tempirana bomba i sada je na redu Libanon.

Bliski istok je ionako bio pun razloga za brigu. Sada se “sječi” prinčeva i saudijskih moćnika, dva mrtva princa saudijskog režima u “čudnim okolnostima” i prijetnji Iranu da stoji iza nedavnog ispaljivanja balističkog projektila iz Jemena na Rijad pridružuju optužbe protiv Libanona.

Naime, nakon ostavke i pružanja utočišta Saadu Haririju, Saudijska Arabija smatra da joj je Libanon objavio rat, jer dopušta Hezbollahu da provodi niz destabilizirajućih akcija protiv kraljevstva. Ovo je izjavio saudijski ministar za zaljevske poslove, Thamer Al-Sabhan u intervjuu sa saudijsku Al-Arabiyu.

“Mi smatramo da su zbog agresije Hezbollaha libanonske vlasti objavile rat Saudijskoj Arabiji”, rekao je ministar Al-Sabhan i dodao “kako Hezbollah navodno krijumčari drogu u Saudijsku Arabiju i umiješan je u djela terorista u zemlji”.

Mohammed bin Salman
FOTO: Mohammed bin Salman

Ova izjava dolazi nekoliko dana nakon neobjašnjivih događaja u saudijskoj Arabiji i neočekivane ostavke premijera Libanona, Saada Haririja, koji je rekao da su Hezbollah i Iran uzrok njegova ostavke i optužio ih “da žele uništenje arapskog svijeta”.

Teheran je reagirao tvrdnjom da samo traži mir i stabilnost, dok je Hezbollah rekao da je Rijad bio taj koji je prisilio Haririja da napustiti svoje mjesto i da su njegovu pisanu ostavku napisali Saudijci.

“Libanon je talac Hezbollaha iza kojeg stoji Iran”, rekao je saudijski ministar, nazivajući libanonski vojno-političku organizaciju Libanona “strankom Sotone”.

“Nadamo se da će libanonska vlada djelovati kako bi obeshrabrila Hezbollah”, dodao je, ne navodeći hoće li kraljevstvo poduzeti bilo kakve akcije protiv Bejruta.

U međuvremenu se otkrilo da Izrael i Saudijska Arabija čine sve kako bi isprovocirali rat protiv Irana i njegovih saveznika u regiji. Izraelski izvjestitelj koji je dobio dokument od Baraka Ravida, više diplomatskog dopisnika za Channel 10 News, priopćio je da se sve događa, sigurno ne slučajno, kada je ISIL na rubu poraza, a Hezbollah i Iran su odavno prešli “crvenu liniju” Izraela.

Ono što je obeshrabrilo Izrael i Saudijce jest činjenica da je sirijski rat u vojnom smislu samo ojačao Hezbollah, a ne oslabio. Sada postoje unutarnji dokazi da Izrael tajno formalizira svoj savez sa Saudijskom Arabijom i njezinim krunskim princem Mohammedom bin Salmanom.

Imaju li Saudijci snage za otvoreni sukob?

Saudijska Arabija - kriza
FOTO: Ilustracija Mohammad bin Salman

Nakon lansiranja projektila iz Jemena na Rijad, Saudijska Arabija je priopćila “kako  zadržavaju pravo da odgovori na ovaj napad u odgovarajuće vrijeme i na  potreban način, te da na temelju članka 51. Povelje Ujedinjenih naroda ima pravo vojno odgovoriti Iranu”.

Međutim, čak i ako uzmemo izdvajanja za vojsku i da Saudijska Arabija na oružane snage troši 63,7 milijardi dolara, odnosno 10% bruto domaćeg proizvoda, a Iran 12,3 milijarde dolara deklariranih vojnih izdataka ili 3% BDP-a, prijetnje Rijada doslovno nasmijavaju Teheran. Zbog toga je Mohammadu bin Salmanu i potreban Izrael i da se riješi prinčeva, ministara i svih ljudi bliskih režimu koji rat vide kao prijetnju poslovnim interesima.

No, dok se ne stvori pravi savez Saudijske Arabije i židovske države, Saudijci ne mogu prijetiti nikome, posebno ne Iranu. istina je da saudijski režim ima četiri puta veći proračun i moderno naoružanje, ali vojska  Saudijske Arabije, zajedno s Nacionalnom gardom i paravojnim postrojbama, ima oko 220 tisuća slabo motiviranih ljudi.

Na drugoj strani je Iran, koji bez Hezbollaha i regionalnih saveznika, ima vojsku, uključujući Iransku revolucionarnu gardu, od 600 do 900 tisuća ljudi. Osim toga, ima značajan mobilizacijski resurs, posebno paravojnu miliciju Basij, koja je podređena Revolucionarnoj gardi i može mobilizirati nekoliko milijuna ljudi.

Iransko zrakoplovstvo
FOTO: F-14 Tomcat, IRIAF

Iran ima veliki broj tenkova, zrakoplova, uključujući i vlastitu proizvodnju, široki raspon projektila,  a broj borbenih zrakoplova se procjenjuje na 300 jedinica, uključujući i sovjetske MiG-29, Su-24 i Su-25. Govoreći o protuzračnoj obrani , podsjetimo na uspješne testove ruskih sustava S-300 i projektile Shahab-3 dometa do dvije tisuće kilometara.

Saudijska vojska ima oko 450 američkih tenkova M1A2 Abrams i isto toliko borbenih vozila M2 Bradley, te oko 2 000 oklopnih transportera i oklopnih vozila. Zračne snage imaju više od 260 borbenih zrakoplova, oko 152 F-15, 81 zrakoplov “Tornado” i 32 “Eurofightera”. Od Kine su kupili  oko 60 balističkih projektila Dongfeng-2 dometa do 2,5 tisuće kilometara, ali od ožujka 2015. saudijski režim nisu bili u stanju vojno poraziti bosonoge Huti borce u Jemenu,  a ne da se nose s Iranom i Hezbollahom.

Kao što podsjeća novinar Hassan Haidar Diab, njemački je BND je još 2015. godine upozorio da je saudijski princ agresivan i da bi mogao destabilizirati cijelu regiju ratovima. Sada, nakon poraza u Siriji i Jemenu, traži ratove protiv Irana i Libanona, a jedini koji mu daju potporu u luđačkoj nakani su Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

BNDHezbollahSaudi Oger Ltd
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali pas
6 godine prije

Ici ce Sudi u rupu jos malo

Gervasius Twinkleminkleson
6 godine prije

Mohammad bin Salama će završiti kao prešana šunka.

Franjo
6 godine prije

Na stranu sala, saudijci su saka jada za Hezbollah, israelci su malo jaci trening. Cinjenica je da obicni gradjani eu i puno zemala osim zionisticko mongrelske usa vide kao borce protiv zionisticko americkog zla
Viva Hezbollah

igi
6 godine prije

…veliki dernek se sprema;…ulazimo u završnu fazu liberalno globalističke imperijalističke politike.

Kajzer Soze
6 godine prije

Najveće zlo islamskog svijeta je bez dvoumljenja S.A i njihova vladajuća elita i oni su upravo ti koji u saradnji sa USA,Britanijom i Izraelom stoje iza svih ,,revolucija” koje se zadnjih godina dešavaju u arapskom svijetu!
Sukob sa Iranom može samo da ih odvede u propast pošto smo svi vidjeli da ni u Jemenu ne mogu ništa protiv gologuze sirotinje a onda možemo samo da zamislimo kako će da prođu protiv države koja ima ogromnu i dobro organizovanu vojsku !
Takođe treba razumjeti da iza ovog njihovog lupetanja stoji ona budala Tramp kome je po svemu sudeći hitno potreban novi rat da bi skrenuo pažnju svoje javnosti sa afera koje ga okružuju !

Marshal
6 godine prije

Da hoce vise Saud porodica zavrsiti tamo gdje i pripada, na smetlistu historije. Prokleta salafisticko-cionisticka bagra! Nevjerovatno ko godinama vlada po islamskim svetim mjestima, nemuslimani Saudi preruseni u alfa-muslimane. Perzijanci su pravi zastitnici Islama i dokaz da muslimani nisu teroristi, jedini muslimani koji su teroristi su oni koji su pod salafisticko-cionistickim utjecajem, a nazalost najvise muslimana je danas pod tim utjecajem, od moje Bosne pa nadalje.

davor
6 godine prije

Rat Saudijska-Iran podiže preko noći cijenu nafte za 500%. No, nema takvog luđaka u Saudijskoj koji bi to započeo, čak i da spava sa Izraelkom svaku večer, ovo je vjerovatnije pokušaj izolacije Libanona/Jemena i slabljenje proiranskih frakcija u Siriji.

khameni bin saud
6 godine prije

neka se pobiju…iran je jači 1 na 1

Sinisa
6 godine prije

SA blokirala aerodrome i luke u Jemenu,moguca humanitarna katastrofa usled nemogucnosti doturanja pomoci.

Borac2
6 godine prije

Bosonogi Huthi su pokazali koliko su debeloguzi saudijci pravi raznici odnosno prava ratna masinerija…

Zagor
6 godine prije
davor
6 godine prije

nema boga definitivno jer da ima ne bi smjeo dopuštati da nedužni vječno stradavaju ni krivi ni dužni a da ove pohlepne ratnohuškačke bitange uživaju k’o bubreg u loju

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

princ kralju crte razvlači a ne vodi ratove 🙂

Zvrk
6 godine prije

baš gledam malo, uhićeno je na desetke prinčeva, poslovanjaka i vojnih osoba. k tomu poginula su dva princa.

Tedi
6 godine prije

Od kada se prica da su saudijska arapska kraljevska kuca u stvari cionisti .Cionisticka prevara za stvaranje velikog Izraela na celu sa cionistima, a ovi nisu Zidovi vec anglosaxonci,koji su opet natrcili Zidove da ratuju u prvim redovima za englesku krunu.Namamili su ih iz svih krajeva svjeta da se bore za englesku krunu protiv arapskog svjeta i kontrolisu izvore i tokove crnog zlata.
P.S.Izraelci su pali na pricu iz starog zavjeta o Velikom Izraelu.Natanjahu je pozvao Zidove iz FR posle onog masakra da svi dodu u Izrael,ali nije bilo odgovora,eto kako CIA i MI6 rade teroristicke napade uvjek sa nekim ciljem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI