Orban odbio provesti američki diktat – “Pobuna” Mađarske ili rastući trend u svijetu?

Viktor Orban
38 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban je ovog tjedna iznova “neugodno iznenadio” atlantističke krugove u Bruxellesu i Washingtonu, ali isključivo zbog činjenice što ga pažljivo ne slušaju ili vjeruju da će pritiskom na službenu Budimpeštu uspjeti promijeniti kurs mađarske vlade. No čini se da to nije slučaj, zbog čega atlantističkoj eliti njegove izjave izgledaju kao “pobuna” Mađarske unutar EU i NATO pakta.

Naime, Orban je ovog tjedna poručio američkim diplomatama kako želi gradi neutralnu vanjsku politiku, a ne ispunjavati zahtjeve Sjedinjenih Država, prenosi The Wall Street Journal.

Viktor Orban je, kako navodi američki list, dobio je “naređenja” da se suprotstavi kineskoj kibernetičkoj špijunaži i da podrži Ukrajinu u sporu s Rusijom.

Orban je odbio provesti diktat Washingtona i poručio kako želi da Mađarska bude “neutralna kao Austrija”.

The Wall Street Journal  navodi kako Orban privlači kineske investicije u informacijsku infrastrukturu Mađarske i protivi se pregovorima na ministarskoj razini između službenog Kijeva i NATO pakta, što je točno. Mađarska je poručila da će to tako biti sve dok režim u Kijevu, uz ostale, ugnjetava pripadnike mađarske manjine na zapadu zemlje, ukida im škole na materinjem jeziku i progoni Mađare koji su prekršili ukrajinski zakon i prihvatili i mađarsko državljanstvo.

Što se tiče Rusije, predsjednik Vladimir Putin je krajem prošle godine izjavio kako je u razvoju odnosa s Mađarskom postignut veliki napredak i da su se dosegle nove granice suradnje. Putin je izrazio nadu za nastavak zajedničkog rada na jačanju bilateralnih odnosa.

U odnosima s Kinom je Viktor Orban pragmatičan i ne odbija investicije Pekinga. Ali to nije nikakva novost, jer je mađarski premijer Bruxellesu takvu suradnju najavio prošle godine, kada je u siječnju 2018. rekao  da će prošla godina biti ključna za Europu, a da će se zemlje srednje Europe okrenuti Kini, ako im Europska unija ne osigura financijska sredstva za izgradnju potrebne infrastrukture.

“Srednja Europa treba svladati ozbiljne nedostatke kada je riječ o infrastrukturi i u tom sektoru se mnogo toga još treba napraviti”, rekao je mađarski premijer u siječnji prošle godine na ekonomskom summitu u organizaciji njemačkog lista Die Welt.

Kako je dodao, zemljama srednje Europe trebaju financijska sredstva za izgradnju novih puteva i plinovoda, prenosi Die Welt.

“Ako nam EU ne može osigurati financijsku potporu, okrenut ćemo se Kini”, kazao je Orban, ali se čin da ga nitko nije slušao.

Dakle, što je Orban učinio a da nije najavio? Ništa, osim što je potvrdio vanjskopolitički kurs svoje zemlje i ne prihvaća da Budimpešti itko daje bilo kakva naređenja što treba, smije ili ne smije činiti.

Ne čudi što Sjedinjene Države, uvjerene da su jedina supersila na svijetu, mobiliziraju međunarodnu potporu i prisiljavaju druge zemlje da odaberu na kojoj su strani i ne štede napore kako bi zaustavile rast kineskog utjecaja na globalnoj razini.

Ali kada se nacije na nešto prisiljava, prirodno je da neke od njih, koje imaju hrabrosti i svjesne su da je takva politika kontraproduktivna za njihovu naciju, pruže otpor.

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio američkim diplomatima kako želi da njegova zemlja bude “neutralna, poput Austrije”, jer Sjedinjene Države traže snažniju liniju prema Kini i Rusiji, navodi The Wall Street Journal.

Orban je zapravo izrazio stav ne samo Mađarske ili nekih zemalja u istočnoj i srednjoj Europi, koje su također dio EU i NATO pakta, već i prevladavajući stav u drugim dijelovima svijeta.

Uspon Kine kao drugog najvećeg svjetskog gospodarstva tijekom 40 godina je povećao ekonomski i politički utjecaj azijskog diva. Dok Kina svoju ideju razvoja i suradnje nastoji prenijeti na svjetsku scenu, “elita” u Washingtonu vjeruju da je takav kurs Pekinga prijetnja svjetskom poretku kojim dominiraju SAD i sferi utjecaja na koju se dugo oslanjaju.

Taj je mentalitet oblikovao politiku Washingtona prema Kini, a ta politika poziva na napetosti i sukobe između dvije svjetske velesile. Sličnu poruku kakvu je dobio neposlušni mađarski premijer su dobile i druge zemlje.

Na primjer, jugoistočna Azija je jedna od regija koju se prisiljava da podrži SAD u krhkoj ravnoteži u odnosima s Kinom.

Međutim, govoreći za CNBC 2017. i tijekom summita skupine ASEAN u Singapuru u studenom 2018. godine, singapurski premijer Lee Hsien Loong je u oba slučaja naglasio kako njegova zemlja ne želi zauzeti ničiju stranu, baš kao što je ovog tjedna poručio Orban.

Sjedinjene Države bi trebale shvatiti, iako je to teško od njih očekivati, da suradnja drugih zemalja s Kinom ne znači odbacivanje utjecaja Sjedinjenih Država. Iz tog razloga stav mađarskog premijera Orbana ne znači da je on odlučio stati uz Rusiju ili Kini, već se odbija svrstati na bilo koju stranu u ovom sporu, na kojem s jedne strane imamo SAD, a s druge sve jači savez Rusije i Kine.

Sjedinjene Države i dalje crtaju granice svoje sfere utjecaja i prepuštaju se mentalitetu Hladnog rata. Ali tako djeluju kao destabilizirajući čimbenik i stvaraju podjele u svijetu, a one nisu dobre ni za globalni ili regionalni razvoj, posebno ne za mir i stabilnost.

Podsjetimo da Washington ovakvom politikom od sebe tjera i tradicionalne saveznike. Njemački tisak je pun članka i komentara koji kritiziraju “politiku američkog diktata, kakvu Nijemci nisu osjetili od završetka Drugog svjetskog rata”. Otprilike kao Orban, ponaša se i službeni Berlin, iz kojeg nema naznaka napuštanja obveza nametnutih od strane EU ili NATO pakta, ali je njemačka vlada nedvosmisleno odbila američku naredbu da odustane od izgradnje plinovoda “Sjeverni tok 2”, o čemu je službeno izvijestila Europsku komisiju.

Svaka zemlja bi trebala promicati veze s drugim zemljama na temelju zajedničkih interesa, ali ne s ciljem izgradnje saveza ili partnerstava kako bi se blokirale nove sile. Ako se Sjedinjene Države boje da se njihovi saveznici udaljavaju od njihove orbite, trebale bi im ostaviti dovoljno prostora za samostalan izbor. Ali američki pristup ide upravo u suprotnom smjeru i jedina politika za koju zna Washington je politika sile i prinude.

Kina i Rusija su nagovijestile da, same ili zajedno, više neće biti puki promatrači u međunarodnim odnosima. Neće prihvatiti sukob nametnut od strane Sjedinjenih Država. Sa svoje strane, Kina se nikada nije udvarala bilo kojoj zemlji da bi se suprotstavila nekoj drugoj i neće formirati savez kojem bi jedina politika i smisao postojanja bilo suprotstavljanje Sjedinjenim Državama, kao što su za Washington NATO i drugi formalni neformalni savezi.

Umjesto toga, Kina će koristiti razvoj i suradnju kako bi razbila podjele koje su stvorile Sjedinjene Države, povijest će pokazati koji je put potreban za mir u svijetu.

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Svakako rasteči trend, što se vidilo i u nedavnom glasanju u UN o Venezueli… Ali ičiče polako i mučno ali nema više nazad…. Svijet je multipolaran i cesar je go.. Samo što još svi ne vide…

Emiliano Zapata
5 godine prije

Napokon dobre vijesti…

Avatar
5 godine prije

Samo čekam kad će u zapadnim MSM početi natpisi o korumpiranosti i autoritarnosti Orbana. Mnogo si taj dozvoljava.Zamisli neće da sluša.

Dečko sa ulice
5 godine prije

Rastući trend u svijetu.
Evo su i norvežani objavili kako su već kupili G5 od Huawei, i kako će kupit od njih G5 najnoviju aparaturu.
Kažu da niko drugi ni nema tako napredna riješenja, kao Huawei.
Vidjećemo što Trump kaže na to, ako išta.
To su sve znakovi, tj. posljedice mijenjanja g. pol. sit. u svijetu.
Lagano ali sigurno.

tihobl
5 godine prije

Proslog ljeta ugledam preko puta bivseg SDK (sad tu boravi predsjednik RS) ugledam grupicu ljudi kako su se zgurali ispod jedne mlade lipe u hlad i diskutuju, a oko njih na par metara udaljenosti stoje tjelohranitelji na suncu. U povratku nakom pola sata vidim da ovi i dalje debatu vode. Poznate mi face odnekud, ali meni se ne pali kliker. Jedino mi cudno sto se guraju u ono malo hlada sto nisu presli negdje u kafic i na miru pricali. Uvece na dnevniku cijem da je Dodik iz kabineta izbacio 5 ambasadora MZ koji su dosli da mu postavljaju ultimatume. Orban jos uvijek ima zivaca, ali uskoro ce i on krenuti sa “izgovorio si sto si imao, tamo su ti vrata”. Meni je muka vise gledati trecerazredne sluzbenicice koji se ovde prave vazni i glume engleske guvernere, a ovdasnji politicari im se uvlace. Ne znam sta je jadanije vidjeti: naduvanu… Čitaj više »

nonwo
5 godine prije

Nepokorni će na kraju balade za svoje zemlje izvući bolje od d.peuvlakača.

Moreno
5 godine prije

Mađari nisu do kraja popili onu priču kako su se izvukli iz kanđa komunizma zahvaljujući “slobodi i demokraciji” i kako su oni sad dio “slobodnoga svita” da bi se danas čudili di je ta “sloboda” nestala, a naročito “demokracija” . . . jer eto Orban je “diktator”.

Brave new world
5 godine prije

Tako se to radi mađari, rijesis se mmf i sorosa i odmah se lakše diše, a kad ti daju naredbe iz brisela kazes ovo je mađarska i bit će kako mi kažemo.
Živio Orban sto godina!

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Nema frke zbog Madjarske, tu je Hrvatska i njena trenutna politicka krema koja ce nastaviti sa uzitkom lizati Trumpovu usranu guzicu.

Perica
5 godine prije

Svi su znaci da nam sledi haos! Jedino me teši to što će biti ‘kontrolisani’ haos

Siniša
5 godine prije

Ne vjerujem Orbanu.

Zvrk
5 godine prije

Sad je protiv Amerike, a bio je na inauguraciji brazilskog predsjednika koji je posve uz dlaku Americi. Kako to opisati?

Perun
5 godine prije

Orban je politicar ali izgleda da nije jeftin ko ostali EuRopski politicari perjanice demokratije i ,,ultimatum politike”.

alfa33
5 godine prije

Lijepo je vidjeti da netko ima svoj stav i mišljenje u današnjen”kaosu”… Možda Orban ima dugoročni plan i viziju za svoju državu,samo mi ti ne vidimo. Ipak je nezahvalno i licemjerno uspoređivati bivšu državu sa ovim sada što imamo…. Nekad se znalo gdje je glava a gdje rep,znalo se gdje je kome mjesto. Sa ovim našim političarima ne piše nam se dobro,a riječ VOĐA ne koristim jer ga odavna nema na ovim prostorima. Nekad bilo i više se ne ponovilo….na žalost…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI