Osim Kremlja i drugi uspoređuju američke napade na Iran s lažnim “dokazima o bijelom prahu” (nastavak)

Colin Powell bočica
19 komentara

Američka kampanja za rat protiv Iraka 2003. godine služi kao upozoravajuća priča protiv zveckanja sabljama dok se “upire prstima” uslijed trenutačnih napetosti u Perzijskom zaljevu, kazao je glasnogovornik Kremlja.

“Nismo zaboravili bočice s bijelim prahom. Sjećamo se i stoga smo naučili pokazati suzdržanost u našim procjenama”, rekao je Nick Read na TV emisiji koja je emitirana u nedjelju na kanalu ‘Rossiya 1’.

Mislio je na poznatu scenu u Vijeću sigurnosti UN-a u mjesecima koji su prethodili ratu u Iraku. Pokušavajući opravdati nadolazeću američku invaziju na bliskoistočnu zemlju, tadašnji državni tajnik Colin Powell, donio je bočicu s bijelim prahom kako bi ilustrirao opasnosti antraksa. SAD su optuživale Saddama Husseina da skladišti antraks.

Tvrdnje o Iraku koje posjeduju antraks i drugo oružje za masovno uništenje pokazale su se neistinitim, ali tek nakon što je Washington pokrenuo invaziju i srušio vladu u Bagdadu.

Peskov je kazao kako ova priča sada služi kao priča upozorenja protiv užurbanog upiranja prstima tijekom napetosti u Perzijskom zaljevu.

Državni tajnik Mike Pompeo ranije je okrivio Iran za napad na dva strana naftna tankera ovog tjedna, citirajući obavještajne podatke. Američka mornarica je kasnije objavila zrnati videozapis koji navodno pokazuje posadu iranskog patrolnog broda koji je uklanja magnetnu minu s trupa jednog od brodova. Iran je zanijekao bilo kakvu umiješanost u incident.

Izjave SAD-a podržali su neki od njezinih saveznika, poput Saudijske Arabije i Velike Britanije. “Napravili smo vlastitu procjenu inteligencije, a izraz koji bismo upotrijebili je” gotovo sigurno “… Ne vjerujemo da bi to netko drugi mogao učiniti”, izjavio je u nedjelju za BBC britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman izrazio je to grublje, rekavši  kako je “napadom na tankere” Iran ciljao “sigurnost i stabilnost u regiji”.

S druge strane, glasnogovornik Kremlja izjavio je da još uvijek nisu predočeni dovoljni dokazi da se okrivljuje bilo tko. Izjavio je kako bi nagli skok na zaključke i brzopleto donošenje odluka mogli bi dovesti do strašnih posljedica.

„Apeliranje na neku vrstu povjerljivih podataka u ovom slučaju je apsurdno. Takvi incidenti doista mogu uzdrmati temelje svjetske ekonomije, tako da se ne trebaju razmatrati bilo kakve neutemeljene optužbe.“

Neke druge nacije, kao i političari, također su izrazili skepticizam prema američkom slučaju protiv Irana. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kazao je kako je video snimka, koju je podijelio Washington, “nije dovoljan” za donošenje konačne presude o tom incidentu.

Čelnik britanske laburističke stranke Jeremy Corbyn prebacio je SAD-u da je Teheran okrivio “bez vjerodostojnih dokaza”.

irannapad na tankereSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Ceske
4 godine prije

Nápad na tanker su izveli globalisti sa konacnim ciljem ojacati Iran kao noví globální centar a diskreditaciju americke elite oko laznih izjava..Jos jedan super potez globalista oko otpisan amerike sa globalne scéně.

emdzej
4 godine prije

Čuo sam da ovaj Jeremy Hunt jako voli Oasis. Nadraži mu je album: Definitely Maybe.

samo tako
4 godine prije

Moja je procjena da je Hunt “gotovo sigurno” blesav

Tak
4 godine prije

Ono što je krajnje zanimljivo kod ovih napada, i onih od prije mjesec dana u luci Fujairah u Emiratima, jest to da još nemamo uopće niti naznaku što je uzrokovalo eksplozije. Dakle, teorije idu od magnetskih mina do napada dronovima, ali nigdje dokaza niti neke forenzike.

Tom
4 godine prije

Iza svega stoje Ferengij

burt
4 godine prije

izjavio njemački ministar, što njemačka mornarica nije poslala svoje kante blizu Irana kad su tako hrabri nego bi moglo postati opasno jer bi ih mogle dohvatiti iranske rakete pa je sigurnije da plove po europskim morima nekoliko tisuća kilometara od Irana skupa sa kantama iz Francuske, Italije, Španjolske, Nizozemske, Belgije, Kanade itd. primjer Irana pokazuje koliko su sve te vojske država NATO-a šaka jada. opet je sve spalo na vojske SAD-a i Velike Britanije i njihovih prirodnih saveznika Saudijske Arabije iz antiiranske koalicije, ako bude potrebno već je spremno 1000 tomahawka, SOM-ovi, GBU-i 28 i MOAB-i jer su ta oružja potrebna protiv iranske protuavionske obrane, aerodroma i podzemnih silosa i bunkera

tuf
4 godine prije

Ne smiju. Nisi li do sada primjetio s kime svi nastoje zadržati dobre odnose?

Alen
4 godine prije

To se i ceka , da rusi lupe sakom od sto.
Kako ne razumijes … Nisu dzaba tu svi na okupu..

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Samo zahvaljujući trezvenim ruskim odlukama i njihovom strpljenju potpuni haos i ludilo jo uvijek nije zahvatilo BL.ISTOK a to znači i automatsko prelijevanje na čitav svijet.

Duki
4 godine prije

“Vlastita procjena inteligencije” ma neee
Treba reći “procjena vlastite inteligencije”
A ona je prilično poražavajuća !🤕🤒😷
A vidi ti susjede preko puta tj. mora (KSA)
Što su se raskokodakali Huti ih rokaju ko lubenice pa bi dečki da malo prebace rat preko mora !A o to me kome odgovara blokada i rast cijene barela ,možemo raspravljati do zore !to 100,% nije Iran !
Aj’ laku noć !!,,,🌛😴🌞🤑

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI