Osuđeni američki špijun traži od Blinkena da ga zamijeni za ruskog

Paul Whelan
8 komentara

Biti isključen iz razmjene zarobljenika s Moskvom dva puta bila je “smrtna presuda”, rekao je Paul Whelan za CNN, u telefonskom intervjuu iz ruske kaznionice gdje služi kaznu od 16 godina zbog špijunaže.

Medijska kuća je objavila intervju u utorak, ali je navela da ih je Whelan nazvao u petak iz “udaljenog radnog logora” u Mordoviji, ruskoj republici udaljenoj otprilike 300 milja istočno od Moskve. To je bilo četvrti put da je Whelan ekskluzivno razgovarao s ovim emiterom otkako je osuđen 2020. godine.

Whelan je izjavio da je uvjeren da američko Ministarstvo vanjskih poslova radi na njegovom oslobađanju, ali je frustriran sporim tempom i želi biti siguran da neće biti zaboravljen zbog “drugih geopolitičkih pitanja”.

Također je savjetovao Amerikancima da ne putuju u Rusiju “ako cijene svoju slobodu”.

Whelan je uhapšen u decembru 2018. godine, nakon što je prihvatio USB uređaj s klasificiranim dokumentima od tajnog agenta Federalne sigurnosne službe (FSB) Rusije. Američki, irski, kanadski i britanski državljanin proglašen je krivim na sudu u Moskvi i osuđen na 16 godina zatvora. SAD su ga nazvali “neopravdano zadržanim”, sugerirajući da su optužbe protiv njega bile politički motivirane.

Govoreći za CNN, Whelan je prisjetio razgovora s državnom tajnikom SAD, Antonyjem Blinkenom, u augustu, kada mu je “jednostavno rekao da ga ostavljanje ovdje prvi put označilo metu na njegovim leđima ali da ga ostavljanje ovdje drugi put praktički znači potpisivanje smrtne presude”.

Moskva i Washington razmijenili su osuđenog krijumčara droge i profesionalnog košarkaša Brittney Griner za ruskog poslovnog čovjeka Viktora Bouta prošlog decembra. Druga razmjena u aprilu vidjela je oslobađanje bivšeg marinca Trevora Reeda u zamjenu za pilota Konstantina Yaroshenka.

Na pitanje o ostavljanju Whelana u razmjeni s Grinerom, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre je novinarima rekla da to nije bila opcija i da je Griner “važan uzor, inspiracija za milione Amerikanaca, posebno LGBTQI+ Amerikance i žene boje kože”.

U martu, kada je Blinken tvrdio da je podigao pitanje Whelana s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije optužilo ga je za laži.

Whelan je rekao za CNN da je “greška” bila što je predsjednik Joe Biden zamijenio Bouta i Yaroshenka i ostavio ga iza sebe, i da Rusija želi “nešto visoke vrijednosti” u zamjenu za njega. Rusija je optužila SAD da “love” Ruske državljane koje bi mogli ponuditi u zamjeni.

“Vjerujem da svi pokušavaju činiti ispravne stvari, i znam da će ovome doći kraj u nekom trenutku. Koliko će to trajati, ne znam. Ali obećano mi je da neću biti ostavljen ovdje”, rekao je Whelan.

rusijaSADWhelan
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ALENz
6 mjeseci prije

Stranci su dobrodosli u Rusiju ali ne spijuni, atentatori i diverzanti

onaj najglu...Dalton
6 mjeseci prije

Baba, švicarski tisak piše da se svaki peti ruski špijun u Europi sada nalazi u Švicarskoj…
Zato su sada ti koji im govore da to pišu, tamo izgubili izbore.

P.S.
Baba, oni Amerikanac Whelan bi da ga zamijene za nekog Rusa…
Pa šta?!!
I ode su Thompsona zamijenili za Aleksandru Prijović…

Ante
6 mjeseci prije

Više sreće sljedeći puta. Ako opet ne dobije prioritet neki švercer droge. hahaha

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Izdržat će.
Britanski roditelji, irskog porijekla, Kanada, marinac, poslije.

Sklon …nedopuštenim radnjama.
Njega bih i ja ostavila za kraj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI