Osumnjičeni za terorizam pronađen mrtav u pritvoru u Njemačkoj

Policija, potraga, polizei, terorist, Njemačka
0
0

Sirijski migrant osumnjičen za planiranje terorističkog napada na berlinski aerodrom izvršio je samoubistvo u pritvorskoj ćeliji u Lajpcigu. Ministar pravde njemačke pokrajine Saksonije kazao je da je Jaber al-Bakr pronađen mrtav te da je pokrenuta istraga povodom njegove smrti.

Jaber je predat njemačkoj policiji u ponedjeljak od strane trojice sirijskih izbjeglica kojima se prethodno obratio za pomoć prilikom bjekstva od organa gonjenja. Policija je nadzirala njegovo kretanje mjesecima, ali ga nisu uspjeli uhapsiti prilikom pretresa njegovog stana u subotu.

Al-Bakr (22) je dobio azil po svom dolasku u Njemačku prošle godine. Njemačke obavještajne službe su, na osnovu njegovih internet pretraga o pravljenju bombe, obavijestile policiju da bi ovaj mladić mogao planirati teroristički napad. Uslijedila je policijska akcija u kojoj je u njegovom stanu pronađeno 1,5 kg eksploziva. Jaber je uspio da izbjegne policijskoj potjeri te je u Lajpcigu zatražio pomoć od nekolicine sunarodnika. Trojica Sirijaca, koji su ga predali policiji, kazali su da su čuli za potjeru te su ga onesposobili i pozvali organe reda.

Vlasti Njemačke vjeruju da je al-Bakr bio povezan sa terorističkom grupom koja sebe naziva Islamska Država (IS). Tokom boravka u pritvorskoj jedinici, on je štrajkovao glađu. Njegova smrt sigurno ne doprinosi rasvjetljavanju svih činjenica o navodnoj povezanosti sa terorističkim grupama.

U zvaničnoj izjavi o njegovoj smrti stoji: “U noći 12. oktobra 2016. godine, Jaber al-Bakr, osumnjičeni za planiranje ozbiljnog napada, oduzeo je sebi život u pritvorskoj jedinici u lajpciškoj zatvorskoj bolnici.” Njemački BILD navodi da je al-Bakr pronađen obješen u svojoj ćeliji. Važno je napomenuti da je on bio pod stalnim policijskim nadzorom tokom boravka u pritvoru.

Više detalja o ovom slučaju biće izneseno na današnjoj konferenciji za medije, saopštile su njemačke vlasti.

Islamska državaJaber al-BakrsamoubistvoTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI