Otkrivena budućnost Boschove imovine u Rusiji

15 komentara

Boschova dva slobodna proizvodna pogona u blizini St. Peterburg će kupiti kineski proizvođač kućanskih aparata Hisense, objavio je u ponedjeljak ruski poslovni dnevnik Kommersant, pozivajući se na izvore bliske ovom pitanju.

Njemačka multinacionalna kompanija je ranije rekla da su sankcije vezane za Ukrajinu ili prekinule većinu njenog poslovanja u Rusiji, ili su ga dovele do zastoja na više mjeseci.

Hisense je već kupio dio ruske imovine koja pripada Boschu, rekao je jedan od izvora.

Bosch je navodno ranije ove godine najavio interni tender, a Hisense i još jedan kineski proizvođač uređaja, Midea, kao i neimenovani turski investitor, pojavili su se kao potencijalni ponuđači.

“Ali Hisense je bio taj koji je razvijao zajedničke projekte s Boschom širom svijeta”, rekli su izvori, dodajući da je kineski proizvođač ponudio “najpovoljnije uslove otkupa”.

Njemačka korporacija proizvodila je frižidere i mašine za pranje veša na svoja dva proizvodna pogona u predgrađu St. Petersburg. Boschova ruska divizija dobila je većinu svojih komponenti iz zemalja EU.

Prošlog avgusta Komersant je objavio da kompanija razmišlja o prodaji objekata. Tada su radne fabrike bile procenjene na do 75 miliona evra svaka. Međutim, nakon godinu dana pauze cijena bi mogla biti značajno smanjena. Osim toga, nedavni ruski zakon zahtijeva od kompanija iz ‘neprijateljskih’ nacija kao što je Njemačka da prodaju svoju imovinu po pola tržišne vrijednosti.

Antiruske sankcije primorale su najveće proizvođače elektronike i kućanskih aparata, uključujući LG, Samsung, Panasonic, Electrolux i Apple, da obustave svoje aktivnosti u Rusiji i ograniče isporuke.

Bosch je posjedovao sedam proizvodnih pogona u Rusiji u Saratovskoj, Samarskoj i Lenjingradskoj oblasti. Fabrike u blizini St. Petersburgu ne rade od marta 2022.

U aprilu je njemačka korporacija rekla da je prodala proizvodne i administrativne pogone na jednoj od svojih lokacija u Rusiji lokalnoj holding kompaniji S8 Capital, koja je planirala rebrendiranje objekata u roku od šest mjeseci.

BochPreuzimanjerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
10 mjeseci prije

“Osim toga, nedavni ruski zakon zahtijeva od kompanija iz ‘neprijateljskih’ nacija kao što je Njemačka da prodaju svoju imovinu po pola tržišne vrijednosti.”

I ovdje se pokazuje širokogrudnost slavenske duše.
Tek nedavno doneseni zakon, ne konfiscira se.

“U aprilu je njemačka korporacija rekla da je prodala proizvodne i administrativne pogone na jednoj od svojih lokacija u Rusiji lokalnoj holding kompaniji S8 Capital, koja je planirala rebrendiranje objekata u roku od šest mjeseci.”

Ista kvaliteta, isti radnici, isti proizvod, manja cijena, samo drugi naziv – Nijemci izbačeni iz priče, nema zarade za njih, još su i prodali proizvodne pogone u pola cijene.
Umjesto EU komponenti dolaze kineske, jer je Hisense radio sa Boschom.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Zar nisu zapadni mediji pisali da zbog nedostatka čipova ruska vojska čupa iste iz frižidera zapadne proizvodnje? 😃

Tko tu koga...
10 mjeseci prije

Razdvajanje svjetova. Zapad ce sam sebe ugusiti.

vanja
10 mjeseci prije

E rusi,rusi.Oni vama za sekundu digoše 400 milijardi ,a vi puštate da nemci prodaju te fabrike…

Medo
10 mjeseci prije

Bosch je navodno ranije ove godine najavio interni tender, a Hisense i još jedan kineski proizvođač uređaja, Midea, kao i neimenovani turski investitor, pojavili su se kao potencijalni ponuđači. 😂😂😂😂😂👍😂😂😂😏😂😂😂😂👍👍👍👍
Naglasak na ovo turski. Za one manje upućene Bosh ima pogone i u Turskoj tzv kćeri.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Volkswagen , Russland se rebrendira i postaju , novi AGR, Automotive Group …

Max
10 mjeseci prije

Made in China.

Grdi
10 mjeseci prije

Da bude sve legalno deutschland moze majci rusiji sve prodati za 1 rubalj.
Cisti poslovi duga ljubav …………

Lucija, prva
10 mjeseci prije

E, pa ja ne bih postila ni Kineze ni Turke…
WTF????

Dovoljno što neku tehnologiju imaju Nijemci i Rusi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI