Palestinci u Gazi nemaju više sigurnih mjesta

Gaza u rusevinama nakon bombardovanja
9 komentara

Palestinci u Gazi praktično nemaju kuda da idu dok izraelska vojska nastavlja svoju ofanzivu u enklavi nakon okončanja primirja s Hamasom, rekao je zvaničnik UN-a.

Izraelske odbrambene snage (IDF) prebacuju fokus na južni dio Gaze i pozivaju stanovništvo na evakuaciju. Međutim, Palestinci i grupe za ljudska prava osudile su taj potez nakon što je područje prvobitno proglašeno sigurnom zonom kada je Izrael pokrenuo uzvratne udare nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Šef UN-ove Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama u Gazi (UNRWA), Thomas White, rekao je u ponedjeljak da “ljudi traže savjet o tome gdje pronaći sigurnost. Nemamo šta da im kažemo.”

Prema izvještajima medija, teške borbe su se vodile u blizini najvećeg grada u južnoj Gazi, Khan Younis, oko 10 km od graničnog prijelaza Rafah s Egiptom.

IDF je u ponedjeljak upozorio građane Gaze da su neka područja na sjeveru i istoku Khan Younisa “izuzetno opasna”, nudeći im put do izbjegličkog kampa u okrugu Rafah.

Istog dana, Vajt je rekao da se humanitarna situacija “pogoršava iz sata u sat” jer je u toku novi talas raseljavanja, a putevi koji vode prema graničnom prelazu su “zakrčeni automobilima i magarećim zapregama”. Dodao je da čak i u Rafi “zvuk zračnih napada ističe dan”.

Zvaničnik UN-a je u utorak izjavio da Rafah, koji inače ima 280.000 stanovnika, “neće izaći na kraj” s prilivom jer već ugošćuje oko 470.000 raseljenih osoba. U međuvremenu, palestinski operater telekomunikacija PalTel najavio je “potpuni prekid komunikacijskih usluga” u Gazi zbog izraelskog bombardiranja.

Kompanija je kasnije izvijestila da se usluge u centralnim i južnim regijama enklave postepeno obnavljaju “nakon što su bile odsječene s izraelske strane”.

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari ranije je rekao da će izraelske trupe “operirati maksimalnom snagom protiv Hamasovih terorista i infrastrukture, a minimizirati štetu civilima koje Hamas postavlja oko sebe kao štitove”. Dodao je da Izrael “goni Hamas u južnoj Gazi”, kao i u sjevernom dijelu enklave.

Prema najnovijim informacijama palestinskog ministarstva zdravlja, broj smrtnih slučajeva u Gazi iznosi oko 15.900 ljudi. Neimenovani izraelski zvaničnici opisali su te brojke kao tačne i potvrdili da je ubijeno više civila nego operativaca Hamasa, prenio je AP .

Zvanični broj poginulih izraelskih žrtava iznosi oko 1.200 od eskalacije sukoba. Od ponedjeljka je ubijen 401 izraelski vojnik, navodi Haaretz. Izrael kaže da je 137 talaca ostalo u Gazi, dok je 108 Hamas oslobodio u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatočenika tokom jednosedmičnog prekida vatre.

gazaIDFIZRAELPalestinci
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
4 mjeseci prije

Konacno svijet shvaca kakovo su zlo zidovi. Sve ih treba potamaniti ko stakore..

tihobl
4 mjeseci prije

Zapela Oluja, jer Egipat i Jordan nece da otvore granice. Fino je objasnio ambasadot u Zagrebu u cemu je problem.
Trik je amerima uspio samo jednom. “Hrvatski plan” je propao u bivsoj Ukrajini jer su rusi udarili prvi, a sad i u Izraelu nista od Blijeska i Oluje. A ameri ga i dalje guraju kao i obojene revolucije koje vise nigdje ne prolaze.

Josip
4 mjeseci prije

Jebem mater svim smrdljivim zidovima, samo neka jos otvore gubicu o svojoj ugrozenosti..

Max
4 mjeseci prije

Neka se bore svi spososbni do smrti jer nemaju kamo pobjeći.

Antinato
4 mjeseci prije

Izraelski generalštaba dozvoljava svojim vojnicima, da siluju Palestinke. To se smatra kao ratna taktika demoraliziranja protivnika i njegovo sramočenje.
Hamas u tom ratu nije terorista, nego sila za oslobođenje zemlje pred okupatorom. Pravi teroristi su Izreaelci.

Antinato
4 mjeseci prije

Cilj ovog besomučnog američko-izraelskog zločina protiv Palestinaca je, da se u rat navuče što više islamskih država, pa jih posle okrene prema Iranu ili u međusobne ratove. Ali Arapi i Persianci ne nasjedaju više na stare američke provokatorske trikove i mirno čekaju, da se izraelske snage istroše. A u Gazi se jim piše dugogodišnji gverilski rat, kojeg Izrael i USA neče izdržati.

BOKI
4 mjeseci prije

Izrael samo naprijed ! Pokaži tko je sad gazda. Gdje su sad hrabri borci Hamassa ?
Nema ih nigdje. Čuče negdje skriveni u dubini tunela ili su se sakrili i izmješali sa civilima. Možda da da da im pomogne brat Kadirov i pošalje “moćnu Akhmat silu” pod noge IDF-a.

abc
4 mjeseci prije

A demokratski i “pravedni” zapadni svet se pravi da ništa ne vidi. Zapadni lopovluk do plafona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI