Parler tuži Amazon za stavljanje platforme van mreže navodeći kršenje ugovora, klevetu i antitrust kršenje

Parler
8 komentara

Optužujući Amazon za monopolističku praksu koja koristi Twitteru, kršenje ugovora i klevetu, Parler traži pomoć federalnog sudije nakon što je aplikacija za društvene medije isključena sa mreže, što je njen izvršni direktor nazvao „koordiniranim napadom“.

U žalbi na 18 stranica podnetoj u ponedeljak američkom okružnom sudu u Sijetlu u državi Vašington, Parler navodi da su politički motivisani dvostruki standardi doveli do toga da je Amazon Web Services (AWS) ugasio njihov hosting.

„Odluka AWS da efikasno ukine Parlerov blog očigledno je motivisana političkim animusom“ i „očigledno je dizajnirana da smanji konkurenciju na tržištu usluga mikroblogiranja u korist Twittera“, kaže se u tužbi.

Tvrdeći da Parler nije moderirao pozive na nasilje na njihovoj platformi tokom i nakon nemira 6. januara na američkom Kapitolu, Apple i Google su blokirali njegovu mobilnu aplikaciju na svojim platformama, dok je AWS uskratio usluge od nedelje uveče, stavljajući platformu van mreže.

Parler kaže da su ova opravdanja izgovor, jer nije preduzeta takva akcija protiv Twitter-a ili Facebook-a. „Napadanjem na Parler, ali ostavljanjem Twittera na miru uprkos identičnom ponašanju korisnika na obje veb lokacije, AWS otkriva da su njegovi izraženi razlozi za suspendovanje Parlerovog naloga samo izgovor“, kaže se u tužbi.

Štaviše, u prijavi se dodaje da je „lažnim tvrdnjama“ AWS vršio pritisak na druge hosting kompanije da odbiju uslugu Parlera, čineći ga „nevidljivim“ i nesposobnim da funkcioniše. Ovo je takođe ušutkalo milione korisnika „koji ne osjećaju da je njihova sloboda govora zaštićena Twitter-om ili drugim aplikacijama za društvene medije“, dodali su advokati kompanije.

Parlerov ugovor sa AWS zahtjeva obavještenje od 30 dana, kaže se u tužbi, navodeći kršenje navedenog ugovora. Kompanija traži zabranu približavanja i hitnu zabranu protiv AWS, rekavši da je oduzimanje pristupa Parleru „ekvivalent gašenju aparata bolničkom pacijentu na respiratoru“ i da bi efikasno ubilo njihovo poslovanje.

Kompanije društvenih medija i mnoge korporacije pokrenule su čistku predsjednika Donalda Trumpa i njegovih pristalica nakon nereda u Kapitolu, tvrdeći da je tamo podstakao „pobunu“ i nasilje.

Dio Trumpovih pristalica koji su se okupili u Vašingtonu u znak protesta zbog potvrđivanja rezultata predsjedničkih izbora, upali su u zgradu Kapitola i prekinuli zajedničku sjednicu Kongresa i razišli se nakon nekoliko sati. Tokom nemira umrlo je pet osoba, među kojima i policajac Kapitol policije.

Dok je Twitter zabranjivao Trumpa i hiljade njegovih pristalica, Parler je zabilježio rekordan rast broja novih naloga na svojoj platformi. Generalni direktor John Matze nazvao je reakciju Apple-a, Google-a i Amazon-a „koordiniranim napadom tehnoloških giganta da ubiju konkurenciju na tržištu“.

AmazonParler
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cookie
3 godine prije

“Dio Trumpovih pristalica koji su se okupili u Vašingtonu u znak protesta zbog potvrđivanja rezultata predsjedničkih izbora, upali su u zgradu Kapitola i prekinuli zajedničku sjednicu Kongresa i razišli se nakon nekoliko sati. Tokom nemira umrlo je pet osoba, među kojima i policajac Kapitol policije.”

A jučer uovom članku https://www.logicno.com/politika/istina-o-upadu-u-zgradu-kongresa.html ste napisali nešto drugo u vezi njohovih smrti.

Mislim da bi bilo u redu da se držite jedne priče/teorije a ne ovako, malo jedno malo drugo..

Slažem se s vama u puno toga i ne želim sad ispat troll ili nešto, ali eto, ovo mi pada u oči često tako da…

LP

Picajzl
3 godine prije

Nagaziti tužbama, to je ono što ih boli, novci, i prestati koristiti platforme koje cenzuriraju (masovno), provajderi blokirati takve, i sretni svi.

Starina
3 godine prije

Vrlo naivna odluka smjestit se kod korporatista i očekivati da ćete podržavati, tetošiti i moljakati. To su siledžije I nasilnici- samo podmukli.

3 godine prije zadnji put uredio Starina
Jozo
3 godine prije

Stop the Steal

Mahatma
3 godine prije

Ko im je kriv. Vjerovali su Amazonu jer su mislili da su zbog par utjecajnijih republikanaca sigurni od deplatformiranja. Kakvi luzeri. I sad internetom kruži lista s brojevima mobitela i adresama korisnika jer su amateri u Parleru vjerovali u dobru volju Big tech oligarha.

Frodo
3 godine prije

Počinje digitalni makartizam u SAD. Vjerojatno je preljevanje izvan SAD.
Mislim da bi trebalo modificirati Gandhijevu genijalnu taktiku nekupovanja engleske soli i skidati se s kompromitiranih platformi kao Face Twitter itd. Treba im napraviti korisnički blackout za početak na recimo 7 dana što bi ih moglo i te kako zabrinuti.

Bosanac
3 godine prije

Sad će Parler 50 godina po sudu da se vuče umjesto da je uputio korisnike da obuku majice BLM i polupaju servere tom Amazonu i sličnima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI