Peking navodno ispalio dvije rakete u Južno kinesko more u znak upozorenja SAD-u

Peking rakete
18 komentara

Kina je u srijedu ispalila dvije rakete u Južnokinesko more, kao znak “upozorenja” Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je ranije američki špijunski zrakoplov ušao u zračni prostor u kojem vlada zabrana leta, izvijestio je izvor blizak kineskoj vojsci za South China Morning Post.

“Ovo je odgovor Kine na potencijalne rizike koje proizvode sve češći izleti američkih letjelica u kineski zračni prostor, ali i američka plovila koja su smještena u Južnom kineskom moru”, rekao je izvor, citiran u izvješću, dodajući kako “Kina ne želi da susjedne zemlje pogrešno shvate ciljeve Pekinga”.

Lansirane rakete bili su model DF-26B, koja je lansirana iz sjeverozapadne provincije Qinghai te raketu namijenjenu za uništavanje brodova, odnosno balističku raketu DF-21D, koja je lansirana iz istočne obalne provincije Zhejiang.

Prema izvoru, obje su rakete ispaljene u područje između provincije Hainan i otoka Paracel.

Kinesko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da je američki izviđački zrakoplov U-2 ušao u zabranjeni prostor, nakon čega je kineska vojska na letjelicu ispalila projektil.

Napad je navodno poremetio redovnu vojnu vježbu, ali je prekršio i međunarodne norme sigurnog ponašanja na moru i u zraku.

DF-21DDF-26BTestirajne oružja
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Daba
3 godine prije

Navodno Ili zaozbiljno?
🙂

Musa Kesedzija
3 godine prije

Sva sreca da su kinezi navodno ispalili rakete na navodni americki ili nato avion,jer da nije navodno za 24 h bi opet vozili bicikle i slavili mao ze tunga.

Neko ime
3 godine prije

Protumorske rakete
za modele F-triespete
kad se premore
i u more urone

qq-qq
3 godine prije

a vidi dima, bogte mazo – greta javi se!

tuf
3 godine prije

Ameri, umjesto provociranja na drugoj strani planete bolje bi vam bilo baviti se kaosom na vlastitim ulicama.

Lokot
3 godine prije

Kina igra vrlo izazovnu igru. Napetosti s Indijom i sa skoro svim državama u Južnokineskom moru. Kina je nova jaka vojna i ekonomska sila ali ne bi trebala smetnuti s uma da ovisi o izvozu. Kina svoju ekonomiju temelji na proizvodnji i izvozu, a ne na eksploataciji prirodnih resursa. Ako izgubi tržište lako bi joj se moglo dogoditi da padne u recesiju. Da li to sve treba Kini? Pitanje je zašto se širi u Južnokineskom moru? Za pretpostaviti je da je to vrsta projekcije sile. Kina želi izgraditi ekspedicijske snage što se potvrđuje izgradnjom nosača zrakoplova. Širenje u Južnokinesko more je također dokaz želje za prisutnošću u široj regiji. Ovdje se često spominju Amerikanci kao kineski oponent ali se zaboravljaju i druge države koje imaju svoje interese u regiji. I sad još tenzije s Indijom koja je ozbiljna vojna sila. Problem će biti ako Kina prepoznaje nadolazeću krizu svoje ekonomije… Čitaj više »

U.S of Albania
3 godine prije

Nebi dodao vise nego Made in China 🙂

Max
3 godine prije

Najavio sam u jednom od prošlih postova . Uporabu rakete Dongfeng. Naime te rakete iz Kineskog arsenala su dovoljno snažne i precizne da ugroze Američke Brodove i baze a ovo nijihovo demonstrativno ispaljivanje je poruka SAD u da se ne igra vatrom . Ako to ne bude dovoljno vjerojatno slijedi daljni razmiještaj tih raketa na kopnui i otocima.

Alex
3 godine prije

Navodno ispaljivanje raketa bi bila neka vrsta zayebancije?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI