fbpx

Peking navodno ispalio dvije rakete u Južno kinesko more u znak upozorenja SAD-u

Peking rakete

Kina je u srijedu ispalila dvije rakete u Južnokinesko more, kao znak “upozorenja” Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je ranije američki špijunski zrakoplov ušao u zračni prostor u kojem vlada zabrana leta, izvijestio je izvor blizak kineskoj vojsci za South China Morning Post.

“Ovo je odgovor Kine na potencijalne rizike koje proizvode sve češći izleti američkih letjelica u kineski zračni prostor, ali i američka plovila koja su smještena u Južnom kineskom moru”, rekao je izvor, citiran u izvješću, dodajući kako “Kina ne želi da susjedne zemlje pogrešno shvate ciljeve Pekinga”.

Lansirane rakete bili su model DF-26B, koja je lansirana iz sjeverozapadne provincije Qinghai te raketu namijenjenu za uništavanje brodova, odnosno balističku raketu DF-21D, koja je lansirana iz istočne obalne provincije Zhejiang.

Prema izvoru, obje su rakete ispaljene u područje između provincije Hainan i otoka Paracel.

Kinesko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da je američki izviđački zrakoplov U-2 ušao u zabranjeni prostor, nakon čega je kineska vojska na letjelicu ispalila projektil.

Napad je navodno poremetio redovnu vojnu vježbu, ali je prekršio i međunarodne norme sigurnog ponašanja na moru i u zraku.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Navodno Ili zaozbiljno?
🙂

NWO
Gost
NWO
1 mjesec prije

Sazada.

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
1 mjesec prije

Sva sreca da su kinezi navodno ispalili rakete na navodni americki ili nato avion,jer da nije navodno za 24 h bi opet vozili bicikle i slavili mao ze tunga.

nekoime
Gost
nekoime
1 mjesec prije

Vozili bi bicikle po Ruti 66. U oba smijera.

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
1 mjesec prije

Samo ti sanjaj,ameri sa kinezima obrisu patos,kinezima bi u tom sukobu dao mjesec dana do kapitulacije,u nuklearnom srazu 1. sat.

mirko
Gost
mirko
1 mjesec prije

Musa, Musa… Ne ide to bas tako. No dobro ti si priglup.

Neko ime
Gost
Neko ime
1 mjesec prije

Protumorske rakete
za modele F-triespete
kad se premore
i u more urone

qq-qq
Gost
qq-qq
1 mjesec prije

a vidi dima, bogte mazo – greta javi se!

tuf
Gost
tuf
1 mjesec prije

Ameri, umjesto provociranja na drugoj strani planete bolje bi vam bilo baviti se kaosom na vlastitim ulicama.

Lokot
Gost
Lokot
1 mjesec prije

Kina igra vrlo izazovnu igru. Napetosti s Indijom i sa skoro svim državama u Južnokineskom moru. Kina je nova jaka vojna i ekonomska sila ali ne bi trebala smetnuti s uma da ovisi o izvozu. Kina svoju ekonomiju temelji na proizvodnji i izvozu, a ne na eksploataciji prirodnih resursa. Ako izgubi tržište lako bi joj se moglo dogoditi da padne u recesiju. Da li to sve treba Kini? Pitanje je zašto se širi u Južnokineskom moru? Za pretpostaviti je da je to vrsta projekcije sile. Kina želi izgraditi ekspedicijske snage što se potvrđuje izgradnjom nosača zrakoplova. Širenje u Južnokinesko more je također dokaz želje za prisutnošću u široj regiji. Ovdje se često spominju Amerikanci kao kineski oponent ali se zaboravljaju i druge države koje imaju svoje interese u regiji. I sad još tenzije s Indijom koja je ozbiljna vojna sila. Problem će biti ako Kina prepoznaje nadolazeću krizu svoje ekonomije te taj problem pokušava prikriti prebacivanjem krivnje na “neprijatelje” u okružju. Sve mi se čini da dolaze turbulentna vremena za Kinu. Nadam se da griješim ali bojim se da ne.

stop_cenzura
Gost
stop_cenzura
1 mjesec prije

@guest_470490
Iskreno se nadam da do sukoba neće doći.
India se uskofrčila pogotovu prbl muslimana,pokazuju ekstremni nacionalizam .Pokušavaju biti vojna sila ali bi im bilo bolje da nahrane svoje stanovništvo.Kina ima razbijenu industriju i tržište od 1,5 mlrd ,kriza ih može usporiti ali nikako zaustaviti.Koje bi bile cijene proizvoda u EU da nema Kine,korona je bio pokazatelj šta bi se desilo da Kina stane.
Kina u istoriji nije imala neke značajne pretenzije,kao USA i evropske države,pa se nadam da bi prošli bolje nego sa USA hegemonom.

ad astra
Gost
ad astra
1 mjesec prije

stop_cenzura, i ja se osobno nadam da neće doći do veće krize na istoku. Tvrdnja da Kina do sada nije imala pretenzije na tuđi teritorij su točne ali sada se stvar promijenila. Kina više nije ona slaba i gladna Kina već respektabilna vojna i ekonomska sila. E takva Kina si može priuštiti ono što ona prijašnja Kina nije mogla. I ja sam uvjeren da kineska ekonomija može izdržati sadašnji udar ali problem je recesija. Ako do nje dođe može se otvoriti pandorina kutija i može doći do socijalnih nemira u Kini. U tom slučaju to postaje svjetski problem. Kina je veliki svjetski proizvođač svega i svačega i nemiri u Kini imali bi negativan utjecaj na svjetsku ekonomiju. Ali gdje je tu rješenje? Kina osjeća svoju moć i želi se pokazati. Dosadašnje neprikosnovene sile trebaju to prihvatiti kao činjenicu. Ali tu nastaje problem. Treba doći do preslagivanja utjecaja u svijetu. Nije tu samo USA u pitanju. U igri su i Rusija, Indija, EU i neke druge manje sile. Do frikcija će definitivno doći ali bitno je da ne dođe do požara.

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

A a

“može doći do socijalnih nemira u Kini.”
Nemože.
I to prvenstveno zato što Kinezi, za razliku od glupih Balkanaca, pamte vremena GLADI.
A sad ih je 900 mil. od sirotinje postalo srednja klasa.

To se ne riskira.

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

stop_c

Je, to svi govore. Ali… Kinu je u povjesti vodila kin.aristokracija koja je imala – kinesku filozofiju kao vodilju.
Nema sumnje da većina naroda i sad tako misli…ali…koliko koja ideologija utječe na vladajuće?

stop_cenzura
Gost
stop_cenzura
1 mjesec prije

@guest_470674
Kina je imala tkzv. megbrodove u rangu danšnjih nosača.Doplovili su u Evropu i prema izvještaju kapetana Evropa je bila toliko primitivna da se ne isplati slati flotu jer tamo nema ništa interesantno za trgovinu.
Vjeruje se da su došli i do Američkog kontinenta ali o tom po tom.

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

Lokot

“…Kina prepoznaje nadolazeću krizu svoje ekonomije …”
?
O čemu ti? Pred mjesec dana Kina je imala pozitivne pokazatelje i porast izvoza…oni su sami sebi dovoljno veliko tržište i zbog toga mogu amortizirati utjecaje izvana. Plus regulacija.
I imaju krizu potražnje koja se i kod njih vidi na tržištu automobila…pad prodaje.

Lokot
Gost
Lokot
1 mjesec prije

Lucija, kriza je zahvatila cijeli svijet. Potražnja za robama različitih vrsta je opala. Kina će probati ublažiti nadolazeću krizu ali je pitanje koliko dugo to može raditi. A što se tiče teze da su si sami dovoljno tržište tu se ne mogu složiti. Kineska industrija temelji se na izvozu i tako je koncipirana. Domaće tržište je bitno ali nije dovoljno posebno zbog toga što je i Kina uvoznik roba iz cijelog svijeta. Da ne ulazim u detalje ali postoji velika opasnost da se naruši balans. A što se tiče socijalnih nemira oni obično kreću od nezaposlenih. Pad proizvodnje definitivno vodi do povečanja broja nezaposlenih. Da ne bi bilo da sam onaj koji predskazuje zlo. Nisam ali se bojim da sam dosta toga prepoznao. Ne želim niti prizivam krizu u Kini jer bi to imalo utjecaja na cijeli svijet ali mislim da je ova corona kriza zakotrljala snježnu loptu. Možda se brzo raspadne ali postoji opasnost i od goreg scenarija.

Lokot
Gost
Lokot
1 mjesec prije

Lucija, zaboravih ti dodati nešto oko kineskog izvoza. Da možda i jesu imali mali porast izvoza posljednjih mjesec dana ali su imali veliki pad početkom godine. Smanjen je i uvoz u Kinu. Roba široke potrošnje ne čini bitnu stavku u uvozu. Energenti i sirovine čine veći dio uvoza. Ako je došlo do pada uvoza to će imati posljedice na proizvodnju. Postoji i drugo objašnjenje pada uvoza a to je drastičan pad cijene nafte i plina. Kina kupuje naftu po povlaštenoj cijeni u Iranu, a pretpostavljam da je tako i s plinom iz Rusije.

U.S of Albania
Gost
U.S of Albania
1 mjesec prije

Nebi dodao vise nego Made in China 🙂

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Najavio sam u jednom od prošlih postova . Uporabu rakete Dongfeng. Naime te rakete iz Kineskog arsenala su dovoljno snažne i precizne da ugroze Američke Brodove i baze a ovo nijihovo demonstrativno ispaljivanje je poruka SAD u da se ne igra vatrom . Ako to ne bude dovoljno vjerojatno slijedi daljni razmiještaj tih raketa na kopnui i otocima.

Alex
Gost
Alex
1 mjesec prije

Navodno ispaljivanje raketa bi bila neka vrsta zayebancije?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
21
0
()
x